Uppdat. 27 juni

bokmal



Utan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från april 2017
owl
 

Fienden inom oss Jan Guillou: Fienden inom oss
”Fienden inom oss” enligt Guillou är våra rädslor och fördomar, rösten som säger till oss att blunda för övergreppen på Guantánamo och den allmänna klappjakt på muslimer som bedrivs under parollen att vi för att skydda demokratin först måste avskaffa den.
Min åsikt om boken – Guillou har gjort ett hopkok av sina dubier på att den svenska säkerhetspolisen fungerar. Han anser rättsstaten är en chimär. Det finns några duktiga poliser som genomskådar krokvägarna och journalister som försöker se vad som döljer sig bakom vad som släpps ut till allmänheten men de blir överkörda av manipulerande med andra synsätt.
Boken var intressant i början men det blev så småningom tröttsamt att läsa.

Den heliga Klaras infall Pavel Kohout: Den heliga Klaras infall
Mina tankar: Den här boken från 1983 var så rörig att jag inte hade tålamod att läsa den ordentligt. Men det var tydligt att det är en drift med det politiska systemet i Tjeckien. Och för rätt läsare är den säkert väldigt rolig.
Citat ur presentationen:Pavel Kohout, en av Tjeckoslovakiens främsta författare och dramatiker, visar att det går att skriva mycket roligt om mycket allvarliga saker. Kommunistbyråkrati men också helt allmängiltiga mänskliga svagheter får saftiga slängar av en slev som Kohout svingar med sinne för det frodiga och det drastiska .

Små ögonblick av lycka Hendrik Groen: Små ögonblick av lycka 83 1/4 årige Hendrik Groens hemliga dagbok.
God läsning för mej, men jag orkade inte med att ta alltihop i ett enda svep.
Mycket igenkänning av de små problen man möter när man blir gammal.
Henk funderar över sina gångsvårigheter – Vilken rollatortyp är den bästa för honom?
Hur han bearbetar att han blir alltmera inkontinent.
I slutet av boken läser jag med tacksamhet hur Henk med kärlek möter Grietje då hon med stor humor möter de problem hon möter då hon blir allt mera dement. Grietje har skrivit ett långt brev till sig själv. -- Hon ger sig själv råd och intalar sig mod inför den stund då hon inte har har riktig ordning och reda på allting längre.. Henk tycker att hon verkligen har ett eget sätt att umgås med sin sjukdom.
Vi gick igenom de demenssjuka innevånare som vi känner och kom fram till att varannan är måttligt till djupt olycklig. Men den andra hälften har det ändå ganska bra. ”Det är den optimistiska slutsatsen. Jag skulle aldrig komma på tanken att avsluta mitt liv i förtid” (Grietje)
Henk tycker att det ger honom svar på frågan han aldrig vågat ställa

Hur Henk med sorg ser sin goda vän Eefje tyna bort och får ta avsked av henne.
Den lilla grupp som de bildar “Gammal men inte död” som planerar överraskningar för varandra. Och mycket annat om livet på det stora pensionärsboendet -

Arthur Mikael Lindnord; Arthurgatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem.
Fantastiskt att de lyckades genomföra detta – det måste ha varit en alldeles speciell dragning mellan hunden som fick namnet Arthur och Mikael för att denna bindning skulle uppstå. Han blev nog den mest påkostade vildhunden i Eucador! Envis, och gjorde också Mikael envis och hans familj och hans vänner lika envisa att det skulle genomföras till varje pris.
Utan hjälp av massmedia hade det inte varit möjligt.

Århundradets kärlekskrig Ebba Witt-Brattström: Århundradets kärlekskrig
Ebba Witt-Brattström säger till DN om att skriva denna bok: För mig har det varit en livräddande process, men också lång och fruktansvärt jobbig. Det är skönt att det är över - och om jag kan få en enda kvinna att genomskåda det här manliga dominansbeteendet så har det varit värt det.
Jag tyckte att det var svårt att läsa det som en berättelse. Det var snarast som manuskriptet till en film utan scenanvisningar. Ett så annorlunda sätt att skriva en bok.

Det vita benet Barbara Gowdy: Det vita benet
Ett lite egenartat sätt att skriva där författaren försöker sätta sig in i hur elefanterna tänker. De skjuts för sina betars skull, för elfenben, och flockarna förminskas drastiskt. Det är extrem torka och bristen på mat och vatten blir dödsstöten för de få som undkommer jägarnas kulor. Men de kämpar uthålligt tillsammans och hjälper varandra.
Baksidestext: Det vita benet är berättelsen om Lera, en elefantko som redan vid födelsen blir föräldralös och mister sin flock. Under många år vandrar hon och hennes adoptivflock genom Afrikas savanner. Så utbryter en svår torka som tvingar dem att uppehålla sig vid ett av de få återstående vattenhålen. Där hittas de av elfenbensjägare som dödar eller driver iväg nästan alla korna och deras ungar. Lera, som väntar sin första unge, ger sig iväg med de sårade och chockade djur som överlevt för att hitta de skadeskjutna flockmedlemmarna. Flockgemenskapen bland elefanterna i boken är mycket stark och här står honorna för det mesta av slugheten och klokskapen; man underordnar sig lydigt den mest vördnadsbjudande matriarken. Lera har välsignats med visionära gåvor och är som flera av de andra elefanterna i boken utrustad med ett extra sinne. Ledda av syner, minnen och hallucinationer lika mycket som av sitt fantastiska luktsinne får de under sina vandringar höra talas om Säker plats och Det vita benet som kan föra dem dit.

Oannes Tore Zetterholm: Oannes
Oannes syftar på en gud med människokropp och fiskstjärt som troddes ha kommit från rymden. Myten om honom är en sällsam historia med inslag av modern science fiction.
Huvudpersonen Paul råkar in i en kris då hans son drunknar och i sorgen upplever han underliga hallucinationer.
Boken är komponerad sålunda: Vartannat kapitel handlar om läraren Paul och vartannat består av en sång i en urgammal dikt nedskriven på en sumerisk lertavla i kilskrift från år 1738 – 1735 f.Kr.
Sumerer och babylonier upplevde kärlek och död på ungefär samma sätt som vi och ställde samma vanmäktiga frågor om alla dödligas lott.
En episod från Pauls upplevelser då han arbetade för UNESCO i Afrika: De som byggde deras hus i Mopti i Afrika förstod inte vad det var för fel på muren. De hade aldrig sett en rät vinkel. Det finns inga sådana i naturen. Det tar en generation innan deras ögon vant sig. Det var inget fel på deras intelligens, det var deras bakgrund som var annorlunda än vår.
Vi har så svårt att förstå att man kan se saker på ett annorlunda sätt än vi alltid har gjort.

Dit ödet vill Belva Plain: Dit ödet vill
En fin berättelse där Martin Farrell står i centrum men också alla de människor han har omkring sig och lever tillsammans med under sitt liv. Det är fadern, det är hustrun Jessie och hennes syster Mary, det är dottern Claire. Och alla hans vänner och kolleger bland läkarna.
Musiken betyder mycket för människorna i denna roman. Blommor har också betydelse.
Lady Mary, aristokraten, tänker på vad hennes make Alex sagt: Det kan aldrig bli som före 1938. Och kanske är det lika gott att människor som vi inte får så mycket och andra får lite mer.
Claire funderar över livet: alla de hemliga ting som finns nedtecknade inom oss som på en skriftrulle, den går långt långt tillbaka i tiden
Martin Medicinen är det intellektuella fält som erbjuder den största utmaningen, mer än någon annan vetenskap. Inklusive rymdforskningen.

MörkertidLars Pettersson: Mörkertid
CitatMelker: genom hela sin tjänstgöring som polis hade han haft mera användning för folkvett än för kunskaper om lagparagrafer.
Citat Anna: tröstlösheten över att myndigheter och överhet inte orkade sätta sig in i vad arbetet som renskötare egentligen innebär.
Egna tankar: Lite svårt att hålla isär de olika personerna som förekommer i berättelsen men ger många glimtar av de stora svårigheter som råder i rättsskipningen och polisarbetet i detta hörn med inflytande från tre länder

Den stängda boken Jette A. Kaarsböl: Den stängda boken.
Denna författare har en speciell stil. Hon skriver stora delar av berättelsen som om hon står utanför och berättar vad hon ser på det sätt som en journalist gör. Dessemellan får vi det berättat av huvudpersonen Frederikke eller i enstaka fall av någon av de andra personerna i berättelsen.
Senare delen av 1800-talet - En tid fylld av idealism och dubbelmoral. Det handlar om oförlöst kärlek och hat, om sorg och glädje. Men först och främst är det en historia om hur man kan orka med livet, så som det visar sig att vara.
Baksidestext Köpenhamn år 1875. Den 21-åriga Frederikke Leuenbech lever ett händelselöst och överbeskyddat liv. Hennes stillsamma tillvaro upphör den dag då hon möter den karismatiske förlossningsläkaren Frederik Faber. I kretsen kring honom finns flera av den tidens framstående kulturpersonligheter - J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Herman Bang och inte minst Georg Brandes.
Äktenskapet med Frederik skänker Frederikke frihet, stimulerande samvaro och ekonomiskt oberoende. Utåt sett är de ett lyckligt par, men bakom fasaden döljer sig hemligheter och förbjudna känslor. Frederikke tvingas göra ett val, vilket får avgörande konsekvenser för hennes omgivning - och inte minst för henne själv.

Vid foten av Montmartre Britta Röstlund: Vid foten av Montmartre
Ett lättillgängligt språk och upptakten kändes putslustig men jag orkade inte läsa allt i detalj utan det blev kursivt. Själva historien är rörig och växlar så att vartannat kapitel har den ena huvudperson och vartannat den andra. De känner inte varandra alls och möts inte förrän alldeles på slutet.
Jag tyckte inte intrigen var så intressant men det blev delvis spännande, man undrade vart det hela var på väg. Några få glimtar från vardagsliv utanför turiststråken i Paris men det mesta var lika rörigt som huvudpersonernas upplevelser.

Falsk skönhet Nora Roberts: Falsk skönhet.
Baksidestext: Miranda Jones är expert på datering av gamla föremål och driver ett konsthistoriskt institut. Efter ett uppdrag ifrågasätts hennes professionella bedömning och man misstänker att föremålet är förfalskat. Samtidigt blir hon hotad till livet. Till hennes hjälp kommer en känd galleriägare, men kan hon lita på honom?
Miranda säger om att restaurera ett gammalt konstverk det kräver forskning, talang och tålamod.
Polisen kommenterar: Det är rätt likt polisarbete.

Grön stad i solen Barbara Wood: Grön stad i solen
Intressant fr.a. för att den speglar något av Kenyas utveckling från brittiskt protektorat till ett självständigt afrikanskt land. De försök som görs för att förklara kikuyustammarnas religiösa föreställningar är mycket intressanta och för en utomstående som lever kanske hundra år senare känns det brittiska sättet att behandla och värdera deras sätt att tänka otroligt trångsynt och nedvärderande. De lever vid foten av Mount Kenya och deras liv behärskas av den gud som bor på bergets topp. Deras traditionsbärande medicinkvinnor är viktiga.
Baksidestext Det är år 1919 då doktor Grace Treverton kommer till Kenya för att starta en modern medicinsk klinik för de infödda. Hennes bror, sir Valentine Treverton, drömmar om att skapa ett jordbruksimperium som kan mäta sig med de bästa hemma i England. Men den välbärgade familjen Treverton ses inte med blida ögon av den afrikanska familj som bebott marken i generationer. Grace får en dödlig rival i Wachera, en kikuyansk medicinkvinna som med alla medel kämpar för att bevara sitt folks uråldriga traditioner. När Wachera uttalar en förbannelse över Trevertons börjar en serie av tragedier som hotar att rasera allt vad den en gång så mäktiga famljen byggt upp.

Kvinnor i vitt Barbara Wood: Kvinnor i vitt
En enklare story än i den ovan nämnda - mycket om svårigheterna att hävda sig som kvinnor bland de andra läkarsatudenterna. Och om kärlek.
Baksidestext: På en anrik läkarhögskola i Kalifornien möts de: Mickey, Sondra och Ruth. De är de enda kvinnorna i en årskull på närmare hundra studenter, och utbildningen domineras fortfarande av män. I den stenhårda konkurrensen söker de sig till varandra och det blir upptakten till en vänskap för livet. Vi får följa dem genom åren, kampen för att hävda sig, det dagliga slitet, besvikelserna och triumferna i yrkesliv och i kärlek. Framgångarna måste vinnas till ett pris som få kvinnor är villiga att betala, men i de svåraste stunderna upplever de hur värdefull och ovanlig deras vänskap är. Det ger dem mod och styrka att pröva nya vägar.

Det svarta ljusetCatherine Cookson: Det svarta ljuset
En släkthistoria 1883 – 1926 från trakterna kring Newcastle om Joseph och människorna omkring honom. Han adopterades av Joe Skinner som gift sig med hans mor Lily men sedan falskeligen anklagades för mord av sin bror och blev hängd.
Citat om förhållandet mellan Joseph och hans fru kusinen Ann:
du har satt dig mellan två stolar, mellan kvinnan som älskar dig för mycket på sitt eget sätt och en kvinna som inte älskar dig tillräckligt för att ge sig åt dig.

Vit som en lilja Catherine Cookson: Vit som en lilja
En berättelse från Newcastleområdet i England som sträcker sig från depressionen på 1930-talet fram till 1970-talet.
Vi följer Mary genom livet, hur hon hela tiden från det att hon är 18 år har ansvar för några de anhöriga. Så många av de hon håller av dör. Hon blir bunden till det kvarter i Jarrow där hon bor. Hon är stark genom alla påfrestande upplevelser. Hon har i åratal stått beredd att lyda minsta vink från alla. Andra bestämmer vad hon ska göra. Alla litar på henne.
Men till sist blir hon äntligen fri och får leva ett liv på sina villkor. Så får vi i alla fall tro att det utvecklas för här slutare berättelsen.

Katten spelar silverflöjt Gunnar Ohrlander: Katten spelar silverflöjt
Historisk berättelse från trettioåriga krigets tid med ävertyraren och författaren Lars Wivallius i huvudrollen.
kortfattat språk och en berättelseteknik tidvis som en skröna, eller som en mardröm ?
Citat: Freden är krigets högta mål. Alla vet att fursten krigar för att nå freden. Därför är kriget uttryck för den högsta formen av fredsvilja.

Skuggornas hus Evelyn Anthony: Skuggornas hus.

En släkthistoria från England i mitten av 1900-talet.
Varför drömmer Nancy mardrömmar från sin barndom på herrgården Ashton?

 

Vargmonstret Tadeusz Konwicki: Vargmonstret
Följande säger mycket om vad författaren vill med denna bok. Citat En rationalist stöter på övernaturliga fenomen. Han måste behandla dem sakligt, utreda problemet objektivt och bevisa att det är helt natrurliga företeelser. - - - Vargmonster. Det är en varelse som ständigt omger oss och förföljer oss hela livet. - - - Ni kanske tror att jag talar om en varelse som jag har hittat på. Inte alls. Tvärtom. Jag har bara upptäckt honom, det vill säga jag kan vetenskapligt bevisa hans existens och jag ger här en noggrann beskrivning av honom.
Jag kjänner så efter läsningen:
Stora delar av bokens innehåll har drömmens karaktär, ombytligt, glider över i det ena efter det andra utan direkta vägar.

Smultron, bröllop och döden. Kristina Appelqvist: Smultron, bröllop och döden.
Handling: En amatörregissör sätter upp Romeo och Julia, en sedan länge försvunnen Shakespeareexpert hittas mördad och Helena anar att den döde forskaren kanske var ett tidigare okänt originalmanuskript av Shakespeares berömda kärleksdrama på spåren.
En story som inte är så blodig men ganska rörig – kanske påverkad av Maria Lang? Lättläst.

Svärmödrar utan gränser Anna Jansson: Svärmödrar utan gränser
Obeskrivlig.
Jag vet inte varför jag inte tyckte om boken. Plottrigt?
Men jag följde busungen Folke och Myrvid – hans prisbelönta potatismyra med glädje och hopp om att Folke ska klara sig efter en allvarlig svampförgiftning.
Recept på olika maträtter ingår också

 

next
back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd