Uppdat. 17 augusti

bokmalUtan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från juli 2017
owl
 

Äkta amerikanska jeans Jan Guillou: Äkta amerikanska jeans Vi får en beskrivning av1950-talet skriven av en gosse i brytningsåren – bokens jag är Eric – en fantasifull gosse som är 9 år i början. Han drömmer och utvecklar i sina drömmar vad han hört eller läst på dagen. Reflekterar över vad som tilldrar sig omkring honom i familjen. Denne Eric har mycket av Jan Guillou i sig, även om författaren då och då skjuter in kommentarer från 1968. Denne kommentator skriver på slutet: Jag har inte skrivit fiktion utan lagt mig så nära sanningen som det bara är möjligt.
Denna berättelse känns mycket sanningsenlig och klart sedd från en enda synvinkel: Erics sätt att se på sitt liv och sin familj. Den berättas helt ur Erics perspektiv och blir lite av en ungdomsroman. Det bästa är Erics fina förhållande till sin morfar.
Det är väldigt mycket funderingar om klass och Erics mamma är ganska snobbig trots att det inte går särskilt bra för henne. Man får inte veta så mycket om familjen Lauritzen utom Erics lilla familj och det tycker jag var tråkigt.

Gudarnas berg Jan Guillou: Gudarnas berg
Spännande science-fiction-berättelse om en annan planetcivilisation skriven år 1990- ungdomsbok.
Steve funderar: Hur kunde en civilisation överleva om den inte kunde räkna? Eller var det tvärtom, att vår egen civilisation var så bra på att räkna att den till slut hade räknat ihjäl sig själv?


Förbjudet attr visa ohämmade känslor i pensionatets entré Mamen Sanchez: Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré
En rörig berättelse med dolda hemligheter som kommer i dagen den ena efter den andra.
Cecilia öppnar ett pensionat för kvinnliga studenter i sitt hus som hon ärvt efter sin mormor och morfar. Denna brokiga samling av människor visade sig ha mera gemensamt än man kunde ana. Och någon ängel tycks styra det hela- - -

Saif Erik Levin: Saif
En framtidsfantasi som lyckligtvis inte sattes i spel 8 november 2016. Men om någon varit stark nog att få tillräckligt många att enas om att agera planerat och gemensamt och med tillräckligt tålamod för att förbereda oerhört noggrant och i total hemlighet, då - - - - ?
En bok som kändes viktig även om det till en del verkade som en dystopi. Men man får åter upp ögonen på att vårt sätt att leva i världen är oerhört sårbart
Västvärldens agerande i Mellanöstern har under flera generationer skapat grogrund för misstänksamhet, bitterhet och i många fall hat gentemot väst.
Trötta på att pressas, splittras och utnyttjas av väst bestämmer sig några muslimska ledare för att de en gång för alla ska skaka av sig det västerländska oket och samtidigt skapa en ny världsmakt.
Det världspolitiska läget var en sak. Utvecklingen i väst hade visat att människor måste ha en tro, en religion, som fungerar som ett kitt, en sammanhållande kraft.

Kan man dö två gånger? Leif G W Persson: Kan man dö två gånger? Roman om ett brott


Boken är ganska trälig, seg. Inte det ringaste spännande trots att den kallas ”roman om ett brott”. Jag somnade medan jag läste upplösningen. Lite svårt att följa med i alla turer. Tidvis är den ganska träig. Tidvis är det fart i handlingen. Lite speciella karaktärer.

Sommar på strandpromenaden Jenny Colgan: Sommar på strandpromenaden
Polly älskar att baka och vill ägna sig åt detta men den som äger bageriet tycker att de ska baka rationellt och billigt och avskedar henne då hon vägrar att sälja massproducerat.
Ett rikligt persongalleri med många olika människor, och inte minst en tam lunnefågel. Detta är fortsättning på förf:s tidigare bok så det var lite vilset att hela tiden möta nya personer som förutsattes vara kända. Spännande miljö från Cornwalls yttersta spets.
Några av Pollys recept är med i boken

Gloria Åsa Hellberg: Gloria
Åsa Hellbergs roman Gloria är fylld av stora känslor och människor som funderar på vad de ska göra av resten av sitt liv. Under femtio dagar ska operasångerskan Gloria repetera föreställningen Carmen mot sin gamla kärlek Dominic på Stockholmsoperan. Han som lämnade henne och Sverige för att göra internationell karriär. Nu är han tillbaka för gott.
Och Glorias syster håller också att försöka ge sitt liv ny inriktning.

Det började i Venedig
Madeleine Brent: Det började i Venedig


15 juli - 12 augusti - En period då jag inte hade min PC varför jag läste många lättlästa böcker
Romantisk thriller – spännade välskriven bladvändare

I största hemlighet Catherine Cookson: I största hemlighet
Kärleksroman i överklssmiljö, en familjehistoria. Tiden 1898-1912
Huvudpersonerna är Samuel Fairbrothers, skofabrikant och hans dotter Janet. Butlern Roger Maitland spelar en stor roll för han vet vad som förväntas av en ägare av en herrgård och hur en butler ska uppträda. Han kan inte undvika att fästa sig vid barnen, inte minst äldsta dottern som är vaken och intelligent.

Det bortglömda barnet Catherine Cookson: Det bortglömda barnet
Miljön är staden South Shields vid floden Tyne i England på 1850-talet.
Huvudpersonerna Freddie och Maggie beskrivs noggrant och detaljrikt. Maggie den strikta kvinnan som skulle kunna göra allt för Freddie och Belle.
Freddie, den klipska pojken från slummen som arbetar sig upp till en ansedd plats vid Maggies sida.
Belle, den lilla flickan som inte har en aning om att hennes liv är byggt på en lögn.
Boken är lätt att leva sig in i. Miljöbeskrivningen är intressant, handlingen känns äkta och trovärdig. Visserligen finns det avsnitt när de lyckas klara sig ur situationer som en normal människa så gott som aldrig skulle lyckas med men det är ju fiktion!
En läsvärd bok

Ett ljus i mörktet Catherine Cookson: Ett ljus i mörkret
Matthew Wallingham är tjugofyra år då han återvänder hem till Newcastle efter hjältemodiga insatser under andra världskriget. Men för honom tycks det inte finnas någon framtid. Han har sårats och är nu helt blind. På sjukhuset kastas han mellan mardrömmar och korta vakna stunder då han vårdas av syster Liz, nattsköterskan som är den enda som kan förmå honom att uttrycka sin sorg och förtvivlan.
Lättläst om hur Matthew så småningom återanpassar sig efter upplevlserna i Nordafrika tack vare att han får bli medlem av en familj

Ett ljus i mörktet Caroline B Cooney: Oskyldig
Alicia får ett telefonsamtal från sin pappa: Han ber henne snarast komma med en diskett från hans skrivbord Men då hon kommer till mötesplatsen är han inte där och då hon åker därifrån hör hon i radio att hennes pappa hittats mördad och att hon är efterlyst för mordet . .
Kanske manuskript till en skräckfilm? I alla fall upplever jag denna berättelse om Alicias irrfärder i staden så


Mrs Pollifax och Buddhan i HongkongDorothy Gilman:
Här är det fantastiska äventyr. Mrs Polifax är en 60-årig pionodlare som arbetar som hemlig agent för CIA, skicklig i karate. Hon får i uppdrag att ta reda på varför agenten Detweilers rapporter från Hongkong blivit så slätstrukna. Det visar sig att ett stort terroristdåd planeras och det är kidnappning och mord – Spänningen är olidlig.
Välskriven bok i exotisk miljö. Snabbläst.

En välbevarad hemlighet Kate Morton: En välbevarad hemlighet
Laurel har föresatt sig att försöka få klarhet i sin mors välbevarade hemlighet för hon anar att nu då modern ligger på sin dödsbädd har hon behov att det blir öppet.
Handlingen börjar 1961 men går från blitzen i London 1941 till 2011 med några ytterligare tillbakablickar.
Vi möter tre kvinnor som alla har ett mycket rikt fantasiliv och som i tanken ibland lever lite till sidan om vardagslivet. Laurel och hennes mor Dolly, och Vivien som Dolly upplever vara hennes vän medan Vivien inte vill kännas vid henne. Men upplösningen visar något helt annat!
Laurels bror Gerry som är astronom säger: Aldrig förkasta möjligheten av ett svar som ingen aktuell teori har förutsett.
En välskriven bok väl värd att läsa för den som tycker om familjesagor.

Bågen i skyn Sonja Lindbergh Bågen i skyn
Anna, den ensamma frireligiösa ungmön hittar en redlöst berusad och sjuk man i sin trädgård. Hon tar hand om honom och vårdar honom tills han är frisk igen. Och han blir kvar hos henne.
Denna bok berörde mig. En medelålders kvinna som efter ett stillsamt ensamt liv finner lycka tillsammans med en man som nått botten och som med hennes hjälp får ett normalt liv.
Sträckläste boken!

Drömmarnas tid är förbi Cecilia Sidenbladh: Drömmarnas tid är förbi
En berättelse om Magdalena Rudenschöld, älskarinna till Gustaf Mauritz Armfelt, den man som hade planer på att störta förmyndarregeringen 1793.
Vi får följa henne som anklagad för delaktighet, hennes dom och det liv hon sedan lever. Hon får ett barn som lämnas bort. De barn hon haft med Almfelt dog. Ett på många sätt tragiskt slut på en lycklig ungdom.

Epidemin Åsa Eriksdotter: Epidemin
Det politiska stjärnskottet Johan Svärd har tagit regeringsmakten efter en historisk valseger. Hälsopartiets vallöfte: svenskarna ska bli smala igen. Hälsopartiet skyr snart inga medel för att utrota fetmaepidemin. Men vart tar alla överviktiga vägen?
Åsa Ericsdotter: Min förhoppning är att boken inte bara ska få folk att sluta döma överviktiga utan också sig själva. Det är okej att ta en kaka.
Min åsikr: En fruktansvärt otäck bok. Kan en sådan bok få människor att tänka efter och inte döma andra?

 

next

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd