Uppdat. 31 december

bokmal



Utan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från okt. 2017
owl
 

1968 Jan Guillou: 1968
Ett år då den svenska ungdomen vänsterradikaliserades. Ett år i Eric Levangs liv. Han får ut sin juristexamen med strålande betyg,. Han blir anställd hos den omtalade Henning Sjöstrand där hans första uppdrag blir att följa den tyska neurosedynrättegången som observatör under två månader. Passande för honom med hans språkkunskaper.
Han rör sig i vänsterkretsar och får kontakter.
Resten av året är han notarie och får värdefull praktik. Han tvingas gång på gång att ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont.
 På avstånd får vi kunskap om familjen Lauritzens fortsätta liv.
Det är mycket vänster i Erics liv och jag tyckte det periodvis var ganska tråkigt, och läste kursivt. Men det speglar strömningarna i tiden.
Eric möter kärleken!

Lyckan Ivar Lo-Johansson: Lyckan
Undertitel:
EN ROMAN OM KÄRLEK PÅ JORDEN
Sinnlighet! Med detta ord vill jag beskriva denna bok.
Mitt första intryck av boken: Författaren kommer tillbaka till sin barndoms landskap tillsammans med sin älskade. Tillsammans med henne återupplever han de intryck från barndomen som är oförglömliga.
Hur underbart beskriver han inte det sörmländska landskapet i alla dess skiftningar! Och så fint han talar om hur han älskar sin kvinna,
Hans språk är så skiftande, så rikt, vare sig han talar om naturen eller om kärleken i alla dess former.
Ett enda citat: Det finns källådror i jorden som stämmer med ådrorna i kroppen, och det är viktigt att det blir samma ådersystem i ett barns kropp som det är i marken, där det kommer till.

Hemmet Mats Strandberg: Hemmet
Vi möter Nina som är vårdbiträde på demensboendet Tallskuggan och Joel. Hans mamma har blivit så dement att hon behöver tillsyn både natt och dag. Nu har Joel fått en plats för henne och lämnar henne på Tallskuggan. Han funderar:
CITAT: han inser hur lite han vet om hennes sjukdom egentligen ser ut inifrån. Han har bara tänkt på den utifrån, från sitt eget perspektiv, hur den påverkar honom.
Hemmet är ett demensboende och de boende är typer - men kanske ändå inte bara typer. Människo-spillror - rester från ett liv. Man får en idé om världen inom väggarna. Både för de boende och vårdarna.
Men här kommer något ont in och härjar. Finns det onda väsen? Demoner?
Bokens inblick i vardagen för dementa och deras vårdare kändes sann men ändå tillrättalagd.

Sonjas andra chans Åsa Hellberg: Sonjas andra chans
Ett citat som inte egentligen har med handlingen att göra:
Alltför många har idéer om hur kärlek ska se ut för att räknas.
Det är så många olika sorts kärlek mellan människor som vi får möta i denna ovanliga berättelse om vänskap.
Mycket känns rörigt då berättelsen går fram och tillbaka mellan olika agerande och olika platser men till sist vävs det hela tillsammans en nyårsafton i Paris.
Visst är bakgrundsberättelsen otrolig. Tre vänner får ett arv som ger dem möjlighet att leva helt fritt utan några som helst ekonomiska begränsningar. Det är en drömvärld. Att kunna ta leva livet enbart efter hur man känner sig och hela tiden omgiven av trogna vänner. Och styrt av en vän som har lämnat jordelivet.

I djupt vatten Paula Hawkins: I djupt vatten
En tilltrasslad historia som egentligen är ganska enkel. Floden genom byn Beckford har fått rykte om sig att vara mystisk och dammen som den bildar kallas Häxdammen.
Flera kvinnor sägs ha begått självmord där. Det är så många som har varit inblandade i sexuella handlingar och har lovat varandra att hålla tyst.
Citat: Saker och ting är som de är och kan inte vara på något annat sätt.

Sorgmantel Unni Lindell: Sorgmantel
En sorglig berättelse om hur barn som växer upp i en liten by under både kärleksfulla och otrygga förhållanden kan utveckla ett sätt som vuxen att förhålla sig till livet psykotiskt eller psykopatiskt.
Kommissarie Cato Isaksson och han grupp får ett svårt fall att utreda som visar sig vara något helt annat än det verkade vara till en början.
Det bir en spännande kriminalberättele och jag kände för de inblandade personerna och hoppades hela tiden att det skulle bli ett bra slut.


Populärmusik från Vittula Mikael Niemi: Populärmusik från Vittula
En humorfylld berättelse om barndom och tonår för en äkta tornedalspojke.
Släktkalas: Citat: Det blev ett myller av språk och kulturer som församlades i Pajala kyrka, en högst påtaglig sammanfattning av vad en enda bördig tornedalsk livmoder kunde ge upphov till.
Citat: --knapsu är tornedalsfinska och är kärringaktigt, alltså sådant som bara kvinnor håller på med. Men så kom hundratals nya sysslor och uppgifter så definitionerna hann inte med. Vad kunde riktiga män göra utan att förlora sin manlighet? Var det knapsu att spela rockmusik?

Koka björn Mikael Niemi: Koka björn
Den som delger oss sina tankar är Jussi, en samepojke som har tagits om hand av prosten Lars Levi Læstadius. Han lär honom läsa, skriva och prata svenska.
Prosten håller ögonen öppna och lär också Jussi att försöka förstå vad det är som händer bland byborna. Det blir en deckarberättelse då de funderar över vem som ligger bakom att två unga flickor blir våldtagna och mördade.
Vi ser människorna och miljön framför oss, det är 1850-talet i Tornedalen, social tragedi och historisk roman med lite deckarinslag.
Men boken ger så mycker mer. Jag fäste mig ett stycke som handlade om konsten att skriva en bok och som börjad med denna mening.
Det är så underligt med skrivandet, det söker sig in i själen. Man ser en grumlig gryta och sticker ner en slev och börjar röra. Efter den inledningen kommer ett stycke med tankar kring hur skrivandet kan gå vidare. Kändes så fint.
En botanisk expedition alldeles i början fascinerade mig! Och naturskildringarna från Tornedalen är så levande.

Vägen hem Rosamunde Pilcher: Vägen hem.
Rosamunde Pilcher är en författare jag gärna läser. Cornwall är så lockande i hennes tappning. Gillar hennes sätt att beskriva naturen och detaljer i omgivningen över huvud taget. Detta drar mig till denna författares böcker.
Huvudpersonen är Judith. Hennes mamma och syster flyttar till Judiths pappa i Singapore och hon själv 14 år gammal skrivs in på en internatskola i Cornwall. Under loven får hon följa med vännen Loveday Carey-Lewis till hennes familj.
Men när andra världskriget bryter ut kan Judith inte resa ut till familjen då skoltiden är slut utan blir kvar i Storbritannien. Hon enrollerar hon sig som lotta och tänstgör först i Devon, sedan på Ceylon. Hennes familj i Singapore rapporteras som döda och hon är ensam i världen. Men hon har moderns familj i England och familjen Carey-Lewis att luta sig mot.
Efter krigets slut gäller det att börja leva på nytt.

Äppelkyrkogården Anna Bovaller: Äppelkyrkogården
Berättelsen försiggår på Österlen och i Ungern. Petra Waller ska utföra ett topphemligt uppdrag i Ungern men hon känner sig alldeles för dåligt insatt i vad hon egentligen ska göra. Det är något med utbyte av system för elektronisk övervakning mellan olika utvecklare. Hon väntar sig några sköna dagar i Budapest tillsammans med sin dotter men dottern blir kidnappad.
En mycket spännande berättelse som var svår att lägga ifrån mig men samtidigt kändes den alltför löst sammansatt. Men jag gillade skildringen av äppelmarkerna i Österlen!

Millie Catherine Cookson: Millie
Ett barnaöde i 1850-talets Manchester – lättläst tidsfördriv.
Baksidestext: Den vackra, föräldralösa Millie får en enkel och kärleksfull uppfostran av den barska men godhjärtade lumphandlerskan Agnes "Tras-Aggie" Winkowski.
Möjligheten att jobba som barnflicka på en herrgård gör att Millie kan bidra till uppehället, tills en dramatisk och skrämmande händelse förändrar allt.
Aggie: Låt os be till Gud att det är bäst. - Ben: Som om Han skulle ha tid för oss när han har så många gudsnådeliga typer att ta hand om.

Gudarnas hämnd Cathy Cash-Spellman: Gudarnas hämnd
Just denna vecka då aktionen #metoo kulminerar läser jag en bok där mäns behov av makt över kvinnor och kvinnorna gör uppror är temat!

Citat
Nelida: Män och kvinnor behöver varandra. Men först och främst behöver alla sig själva.
Nelida: Sagor är lektioner för livet. Lyssna noga - med själen också!

Damasceno Monteiros förlorade huvud Antonio Tabucchi: Damasceno Monteiros förlorade huvud
Den unge reportern Firmino skickas av sin tidning till Porto för att följa ett uppmärksammat rättsfall. Ett lik utan huvud har hittats i den övergivna Stadsparken. Han möter bl.a. en totalt korrumperad poliskår och rättsväsende samt en advokat som är mycket originell och kunnig i litteratur och ställer vad man läser på sin spets.
Romanen är baserad på ett verkligt rättsfall och man vill få läsaren att begrunda frågor om människovärde och rättvisa.

Dödens udde Margaret Yorke: Dödens udde
Inte en av hennes bästa men kul att åter hitta en av hennes mänskliga historier där ett brott är inblandat. Här möter vi försäljaren som tror att han är oemotståndlig för de vackra kvinnor som han vill lägra och inte kan förstå varför hon gör motstånd och skriker. Han tystar henne med en kudde och det får ett fatalt slut. Han blir rädd och gör en massa desperata handlingar.


Vera Anne Swärd: Vera
En bok som ofta gjorde mig upprörd över det kvinnoöde som drabbar bokens ”jag” Sandrine. När jag väl kommit in i handlingen kunde jag inte lämna boken samtidigt som jag då och då kände att jag måste lägga den åt sidan för jag blev så upprörd. Och slutet kändes mycket öppet. Citat: Det värsta är inte det onda man gör, ofta övertygad om att det är rätt, eller åtminstone nödvändigt, utan det goda man vet att man skulle kunna göra och ändå underlåter.

Lockfågeln - Galgfågeln
Lars Widding: Lockfågeln (Stockholm 1792)
Lars Widding: Galgfågeln (Stockholm 1830)
En dubbelvolym med två historier från Stockholm runt sekelskiftet 1800. Humoristiska berättelser från det vilda livet där brännvinet tillhörde det självklara sättet att överleva.
Samtidigt får vi höra mycket om den hårda vardagen bland stadsbor och torpare på Årstafruns tid.
Fina teckningar av Gunnar Brusewitz

Stora stygga vargen
Nele Neuhaus: Stora stygga vargen.
En otäck historia där poliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein och deras medarbetare utreder en okänd drunknad och uppenbarligen mördad flicka som hittas i floden Main utanför Frankfurt. Det visar sig vara toppen på ett isberg där mycket ont till sist kommer ut i ljuset.
Berättelsen flyttas hela tiden mellan de olika inblandade. Spänningen stiger och berättelsen flyter fram så det är svårt att sluta läsa samtidigt som det ibland så blir obehagligt att jag behövde en paus.

Pakten
Michelle Richmond Pakten
Jake är familjeterapeut, Alice har varit sångare i ett band av musiker, nu skicklig advokat. De nygifta Alice och Jake får ett märkligt erbjudande av en man de träffar på sitt bröllop: att de ska gå med i något han kallar Pakten. Målet för Pakten är tydligt: att hjälpa varandra till lyckliga livslånga äktenskap. Här finns personer från samhällets toppskikt, som delar allt men låtsas att de inte känner varandra om de råkas på stan.
Till en början verkar reglerna rimliga: Svara alltid i telefon när din partner ringer. Planera en gemensam resa minst en gång i kvartalet. Nämn aldrig Pakten för någon utomstående.
Alice och Jake sveps till en början med i gemenskapen och auran av framgång. Tills en av dem bryter mot en regel. När det går upp för dem vad det är för slags kontrakt de har skrivit under, börjar deras nya liv att framstå som en ond dröm. Pakten, liksom äktenskapet, är något man förbinder sig till på livstid. Och de andra paren är beredda att ta till vilka medel som helst för att helga målet.
Äktenskap är en levande, föränderlig sak som måste tas om hand både på egen hand och tillsammans. Här håller jag med författaren till fullo, men som det utvcklats i denna bok blir det en mardröm där de alltid känner sig övervakade. Delvis ganska otäcka scener.

Det som en gång fanns
Amanda Prowse: Det som en gång fanns
Hur är det att leva i en liten by när maken har flyttat in hos en annan kvinna i byn?

Detta får vi följa i denna berättelse från en populär semesterort i Devon i England.
vill hon verkligen tillbaka till det som var?
vad är viktigt i livet?

Belägringen
David Gemmell Belägringen
En bok från 1984
Det var i ett fiktivt land där en grym stam ville ta makten över allt flera områden för att få tillgång till bördigare mark. Delvis fick jag intrycket att vara ett hastverk utan att förmedla särskilt värdefulla tankar.
Bregan hövitsman funderar: Jag kan förstå att vissa män blir soldater för att försvara sitt land men att ett helt folk lever bara för att föra krig det verkar osunt
Vintar abbot säger:Människan skiljer sig från alla andra levande varelser genom att hon tycks veta om att hon ska dö. Men livet kan inte bestå enbart av en enda lång väntan på döden. Det måste ha en mening. En man måste lämna något efter sig .. om han inte gör det är hans liv ingenting värt.
Detta är första boken i en serie. Den lockade inte till fortsattningen

Blomblad för vinden
Virginia Andrews Blomblad för vinden

Syskonen Chris, Cathy och Carrie lyckas rymma från sin mor och mormor som har hållit syskonen inspärrade på en vind i mer än tre år!
Chris kan inte sluta fundera på hämnd på sin mamma som inte satte sina barn i främsta rummet.


Pappan
Stefan Einhorn: Pappan
Ur en anmälan: en skönlitterär lek där det möjligen sanna blandas med det uppdiktade, fakta med fantasi. En roman om den svåra relationen mellan en son och hans far, om vad man bör och inte bör berätta om dem som inte längre finns kvar.
Läsvärd – ger tankar att fundera på

 

nextback

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd