Uppdat. 20 oktober

bokmalUtan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från okt. 2017
owl
 

1968 Jan Guillou: 1968
Ett år då den svenska ungdomen vänsterradikaliserades. Ett år i Eric Levangs liv. Han får ut sin juristexamen med strålande betyg,. Han blir anställd hos den omtalade Henning Sjöstrand där hans första uppdrag blir att följa den tyska neurosedynrättegången som observatör under två månader. Passande för honom med hans språkkunskaper.
Han rör sig i vänsterkretsar och får kontakter.
Resten av året är han notarie och får värdefull praktik. Han tvingas gång på gång att ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont.
 På avstånd får vi kunskap om familjen Lauritzens fortsätta liv.
Det är mycket vänster i Erics liv och jag tyckte det periodvis var ganska tråkigt, och läste kursivt. Men det speglar strömningarna i tiden.
Eric möter kärleken!

I djupt vatten Paula Hawkins: I djupt vatten
En tilltrasslad historia som egentligen är ganska enkel. Floden genom byn Beckford har fått rykte om sig att vara mystisk och dammen som den bildar kallas Häxdammen.
Flera kvinnor sägs ha begått självmord där. Det är så många som har varit inblandade i sexuella handlingar och har lovat varandra att hålla tyst.
Citat: Saker och ting är som de är och kan inte vara på något annat sätt.

Sorgmantel Unni Lindell: Sorgmantel
En sorglig berättelse om hur barn som växer upp i en liten by under både kärleksfulla och otrygga förhållanden kan utveckla ett sätt som vuxen att förhålla sig till livet psykotiskt eller psykopatiskt.
Kommissarie Cato Isaksson och han grupp får ett svårt fall att utreda som visar sig vara något helt annat än det verkade vara till en början.
Det bir en spännande kriminalberättele och jag kände för de inblandade personerna och hoppades hela tiden att det skulle bli ett bra slut.

Populärmusik från Vittula Mikael Niemi: Populärmusik från Vittula
En humorfylld berättelse om barndom och tonår för en äkta tornedalspojke.
Släktkalas: Citat: Det blev ett myller av språk och kulturer som församlades i Pajala kyrka, en högst påtaglig sammanfattning av vad en enda bördig tornedalsk livmoder kunde ge upphov till.
Citat: --knapsu är tornedalsfinska och är kärringaktigt, alltså sådant som bara kvinnor håller på med. Men så kom hundratals nya sysslor och uppgifter så definitionerna hann inte med. Vad kunde riktiga män göra utan att förlora sin manlighet? Var det knapsu att spela rockmusik?

Koka björn Mikael Niemi: Koka björn
Den som delger oss sina tankar är Jussi, en samepojke som har tagits om hand av prosten Lars Levi Læstadius. Han lär honom läsa, skriva och prata svenska.
Prosten håller ögonen öppna och lär också Jussi att försöka förstå vad det är som händer bland byborna. Det blir en deckarberättelse då de funderar över vem som ligger bakom att två unga flickor blir våldtagna och mördade.
Vi ser människorna och miljön framför oss, det är 1850-talet i Tornedalen, social tragedi och historisk roman med lite deckarinslag.
Men boken ger så mycker mer. Jag fäste mig ett stycke som handlade om konsten att skriva en bok och som börjad med denna mening.
Det är så underligt med skrivandet, det söker sig in i själen. Man ser en grumlig gryta och sticker ner en slev och börjar röra. Efter den inledningen kommer ett stycke med tankar kring hur skrivandet kan gå vidare. Kändes så fint.
En botanisk expedition alldeles i början fascinerade mig! Och naturskildringarna från Tornedalen är så levande.

Äppelkyrkogården Anna Bovaller: Äppelkyrkogården
Berättelsen försiggår på Österlen och i Ungern. Petra Waller ska utföra ett topphemligt uppdrag i Ungern men hon känner sig alldeles för dåligt insatt i vad hon egentligen ska göra. Det är något med utbyte av system för elektronisk övervakning mellan olika utvecklare. Hon väntar sig några sköna dagar i Budapest tillsammans med sin dotter men dottern blir kidnappad.
En mycket spännande berättelse som var svår att lägga ifrån mig men samtidigt kändes den alltför löst sammansatt. Men jag gillade skildringen av äppelmarkerna i Österlen!

 

next

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd