Uppdat. 16 februari

bokmalUtan böcker - vad vore livet?
  böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från jan. 2018
owl
  Lästa böcker januari – mars 2018

Tornet och fåglarna Ellen Mattson: Tornet och fåglarna
Ellen Mattson skildrar en människa under press, en ensam man som dignar under sin uppgift. Med små medel visar hon hur det kan ha varit att ha ansvar för hundratals soldater och fångar och att vara den som måste fatta alla svåra beslut.
Citat: han måste ändå fortsätta, det fanns inget annat, inget att stanna för eller att gå tillbaka för, inget att längta efter utom fortsättningen, att fortsätta.
Vissa delar av boken läste jag kursivt. Detaljerade skildringar av hur försvaret av fästningen framskred liksom av sjöslaget i havet utanför. Det är hur människorna reagerar, fr.a. kommendanten, som gör denna bok.
Så fint Mattsson försöker leva sig in i kommendantens upplevelser och hur han reagerar psykiskt. Han lever delvis i sina drömmar och kan ibland inte skilja mellan sina drömmar och verkligheten. Framför allt i avslutningen av boken då han sitter i arrest anklagad för att ha givit upp fästningen till fienden.
Han dömdes senare till döden av en svensk krigsrätt, för att ha gett upp fästningen medan den fortfarande bedömdes möjlig att försvara.
Men han såg människorna, deras lidande, stadsbornas farhågor för att deras hem skulle brännas och de bli hemlösa, han såg individerna i de straffångar som var internerade i tunga bojor på Marstrands fästning

Damkören i Chilbury Jennifer Ryan: Damkören i Chilbury
När männen i den engelska byn Chilbury drar ut i andra världskriget förändras tillvaron på alla plan för kvinnorna där hemma. Citat: Det har gett oss vanliga kvinnor en röst – utmanat oss att våga hävda oss, stå upp för oss själva och andra.
När två av körmedlemmara har dödats i ett bombanfall och en annan har förlorat sin son i kriget så orkade de först inte genomföra körövningen.
Citat: Vi tog varandras händer i ett löst, lite osäkert grepp. En enkel barnslig gest men sällsynt i vår jäktade värld där vi sällan rör vid varandra.
Citat: Det är inte mycket man kan ge folk nu för tiden när det mesta är ransonerat eller förbjudet men vi kan i alla fall fortfarande sjunga. Det är häpnadsväckande hur bra man mår av att sjunga.
Jennifer Ryan skildrar glädjen och sorgen i byn, beskriver intressanta personligheter och berättar om spännande händelser som präglar bygden i skuggan av kriget. Jag tänker:En kanske konstruerad berättelse men det är skönt att läsa. Och kanske författaren kan spinna vidare på tråden om Silvie?

Hon som vakar Caroline Eriksson: Hon som vakar

”psykologisk spänningsroman där ingenting är vad det ser ut att vara” - så presenteras denna bok.
Det hela gav ett lite virrigt intryck för mej. Tre olika personer är omväxlande ”jag”.


Nix Nathan Hill: NIX
Denna bok läste jag mestadels kursivt eller hoppade över stora partier. Tyckte det var för mycket ord, svårt att förstå sammanhangen. Fayes historia blev för tillkrånglat beskriven.
Några av ingredienserna var fascinerande, t.ex. de norska sägnerna.
Fayes berättelse från sin resa till Hammerfest läste jag i hela sitt sammanhang.
Citat: Ibland är vi för upptagna av våra egna liv att vi inte ser att vi är biroller i andras
Sidoberättelsen Elfscape, en brett skildrad uppgörelse mellan orcher och alver i det fiktiva tv-spelet World of Elfscape, tyckte jag nog kunde ha utgått eller fått bli en egen bok.

DE SJU SYSTRARNA Lucinda Riley: De sju systrarna Maia DAplièse och hennes fem adoptivsystrar samlas i sitt barndomshem Atlantis, ett vackert slott vid Genevasjöns kust, efter att deras adoptivfar, den mystiske miljardären Pa Salt, har gått bort. Underligt nog har han redan begravts till havs, men varje syster tilldelas varsin ledtråd som ska vägleda henne i sökandet efter sitt ursprung. I denna bok som ska bli den första i en serie, får Maia en ledtråd som för henne till Rio de Janeiro och skapelsehistorien kring den fantastiska Cristo Redentor, på berget Corcovado.
Detta var en berättelse som jag tyckte om.

 

Fartblinda Carolina Neurath: Fartblinda
En thriller som utspelar sig i den svenska bankvärlden. Ekonomijounalisten Beatrice Farkas försöker tränga in i vad som försiggår. Ska det gå så långt som till konkurs?
Det känns som om det verkligen inte alls är omöjligt att något olagligt är på gång. Så boken hade något att ge.


next

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd