Uppdat. 29 mars

bokmalUtan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från jan. 2018
owl
  Lästa böcker januari – mars 2018

Tornet och fåglarna Ellen Mattson: Tornet och fåglarna
Ellen Mattson skildrar en människa under press, en ensam man som dignar under sin uppgift. Med små medel visar hon hur det kan ha varit att ha ansvar för hundratals soldater och fångar och att vara den som måste fatta alla svåra beslut.
Citat: han måste ändå fortsätta, det fanns inget annat, inget att stanna för eller att gå tillbaka för, inget att längta efter utom fortsättningen, att fortsätta.
Vissa delar av boken läste jag kursivt. Detaljerade skildringar av hur försvaret av fästningen framskred liksom av sjöslaget i havet utanför. Det är hur människorna reagerar, fr.a. kommendanten, som gör denna bok.
Så fint Mattsson försöker leva sig in i kommendantens upplevelser och hur han reagerar psykiskt. Han lever delvis i sina drömmar och kan ibland inte skilja mellan sina drömmar och verkligheten. Framför allt i avslutningen av boken då han sitter i arrest anklagad för att ha givit upp fästningen till fienden.
Han dömdes senare till döden av en svensk krigsrätt, för att ha gett upp fästningen medan den fortfarande bedömdes möjlig att försvara.
Men han såg människorna, deras lidande, stadsbornas farhågor för att deras hem skulle brännas och de bli hemlösa, han såg individerna i de straffångar som var internerade i tunga bojor på Marstrands fästning

Damkören i Chilbury Jennifer Ryan: Damkören i Chilbury
När männen i den engelska byn Chilbury drar ut i andra världskriget förändras tillvaron på alla plan för kvinnorna där hemma. Citat: Det har gett oss vanliga kvinnor en röst – utmanat oss att våga hävda oss, stå upp för oss själva och andra.
När två av körmedlemmara har dödats i ett bombanfall och en annan har förlorat sin son i kriget så orkade de först inte genomföra körövningen.
Citat: Vi tog varandras händer i ett löst, lite osäkert grepp. En enkel barnslig gest men sällsynt i vår jäktade värld där vi sällan rör vid varandra.
Citat: Det är inte mycket man kan ge folk nu för tiden när det mesta är ransonerat eller förbjudet men vi kan i alla fall fortfarande sjunga. Det är häpnadsväckande hur bra man mår av att sjunga.
Jennifer Ryan skildrar glädjen och sorgen i byn, beskriver intressanta personligheter och berättar om spännande händelser som präglar bygden i skuggan av kriget. Jag tänker:En kanske konstruerad berättelse men det är skönt att läsa. Och kanske författaren kan spinna vidare på tråden om Silvie?

Ett kort uppehåll Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Författaren får först i vuxen ålder kännedom om sin fars livsöde. Han tar genom forskning i brev, gamla tidningar, officiella dokument och resor reda på detaljer från faderns liv. Det blir ett gripande dokument.
Varje väg från Auschwitz är ett individuellt mirakel för sig, till skillnad från vägen till Auschwitz som är ett kollektivt helvete lika för alla.
Fem delar:
PLATSEN Görans barndom där han föds av sina lyckligt återförenade föräldrar och livet med dem i Södertälje
VÄGEN David och hans bror Naftali är utplacerade från Auschwitz till tvångsarbete i den tyska krigsindustrin under ofta fruktansvärda förhållanden där dödligheten är oerhörd.
UPPEHÅLLET Den första tiden i Sverige via olika läger och arbeten. David och hans bror Naftali är först tillsammans men sedan de börjat söka arbete så skiljs de åt. Natek flyttar till Israel, David hamnar i fordonsindustrin i Södertälje där han gör allt för att hans barn och även han själv ska få en god utbildning.
PROJEKTET Davids liv sett ur Görans synpunkt - delvis vad han minns från den tid då han var ung och inte visste något om vad fadern bar inom sig, delvis vuxet perspektiv och återfunnet ur vad han hittat i tidningar eller liknande
SKUGGORNA Alla de misstag som uppstått utefter vägen genom språksvårigheter och fel i anteckningarna i de otaliga formulär som den tyska byråkratin erfordrar för krigsskadestånd. Den som fordrar att du bevisar vad det är du har överlevt och följderna av detta.
En bok som berör, ett tidsdokument från den tid jag har levat. Det är svårt att förstå att människovärdet kan sjunka till en sådan nivå

Ditt liv och mitt Majgull Axelsson: Ditt liv och mitt
Boken inleds med följande citat från Per Albin Hansson: Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Men i Märits hem saknas detta men de som bor där strävar hela tiden efter detta på ett eller annat sätt.
Utan att hon riktigt förstår det kliver Märit av tåget i Lund. Hon är på väg till Stockholm men ska göra ett uppehåll vid sitt barndomshem i Norrköping där hon och hennes tvillingbror ska fira 70-årsdag.
Märit arbetar under hela sitt liv mot en kraft inne i sitt huvud som hon upplever som sin ofödda tvilling. Denna föröker under hela livet påverka henne.
Får henne att t.ex. tänka: Varför är du så noga med att minnas hur du tog dig ut en kväll för mer än femtio år sedan?
jag hade ju så gärna velat vara den min man trodde att jag var--
Men en gång i slutet av boken då Märit känner sig mycket upprorisk mot "den andra" kan hon tänka – och det märkliga är att hon faktiskt tystnar och och låter mig minnas alldeles på egen hand!Då lämnar Mäit barndomshemmet för att aldrig komma tillbaka

Hon som vakar Caroline Eriksson: Hon som vakar

”psykologisk spänningsroman där ingenting är vad det ser ut att vara” - så presenteras denna bok.
Det hela gav ett lite virrigt intryck för mej. Tre olika personer är omväxlande ”jag”.


Nix Nathan Hill: NIX
Denna bok läste jag mestadels kursivt eller hoppade över stora partier. Tyckte det var för mycket ord, svårt att förstå sammanhangen. Fayes historia blev för tillkrånglat beskriven.
Några av ingredienserna var fascinerande, t.ex. de norska sägnerna.
Fayes berättelse från sin resa till Hammerfest läste jag i hela sitt sammanhang.
Citat: Ibland är vi för upptagna av våra egna liv att vi inte ser att vi är biroller i andras
Sidoberättelsen Elfscape, en brett skildrad uppgörelse mellan orcher och alver i det fiktiva tv-spelet World of Elfscape, tyckte jag nog kunde ha utgått eller fått bli en egen bok.

DE SJU SYSTRARNA Lucinda Riley: De sju systrarna Maia DAplièse och hennes fem adoptivsystrar samlas i sitt barndomshem Atlantis, ett vackert slott vid Genevasjöns kust, efter att deras adoptivfar, den mystiske miljardären Pa Salt, har gått bort. Underligt nog har han redan begravts till havs, men varje syster tilldelas varsin ledtråd som ska vägleda henne i sökandet efter sitt ursprung. I denna bok som ska bli den första i en serie, får Maia en ledtråd som för henne till Rio de Janeiro och skapelsehistorien kring den fantastiska Cristo Redentor, på berget Corcovado.
Detta var en berättelse som jag tyckte om.

 

Fartblinda Carolina Neurath: Fartblinda
En thriller som utspelar sig i den svenska bankvärlden. Ekonomijounalisten Beatrice Farkas försöker tränga in i vad som försiggår. Ska det gå så långt som till konkurs?
Det känns som om det verkligen inte alls är omöjligt att något olagligt är på gång. Så boken hade något att ge.


Tannie Marias stora utmaning Sally Andrew: Tannie Marias stora utmaning
Djurlivet Och växtlivet ute på den sydafrikanska velden – det finns hela tiden med i Tannie Marias liv. Och inte minst mat, god mat och efterrätter. Och hon berättar vad folk har för kläder.
Tannie Maria arbetar på en tidning i kärleksspalten och ger svar på frågor om kärleksbekymmer. Hon ger alltid förslag på en maträtt som vara till hjälp. Denna maträtt har ibland namn på afrikaans, t ex en saamgooibredie – en rätt där man tager vad man haver och slänger ner alla möjliga ingredienser i en gryta, tillagar den med kärlek och till slut blir det jättegott!
Det inräffar ett mord där Maria blir inblandad. Då bakar Maria en Venuskaka för att få mördaren att avslöja sig!

Tannie Marias stora utmaningDavid Lagercrantz: Mannen som sökte sin skugga.
En invecklad historia där Lisbeth Salander i fängelset har skaffat sig fiender för att hon ställer upp för en medfånge som misshandlas av andra fångar. Mikael Blomqvist får också gripa in för att händelser om hänger ihop med Lisbeths barndom kommer upp i ljuset. De psykologiska experiment med tvillingar som hon utsatts för har också drabbat andra fosterbarn.
Det är inte lätt att förstå alla turerna och delvis verkar handlingen otrolig.

Till  dess  morgonvinden blåser Såsom dina dagar Dit ödets vägar bär Äntligen fri

Anne Karin Elstad: Till dess morgonvinden blåser
En berättelse som börjar år 1918. Vi rör oss i trakterna nära Kristiansund i Norge, landskapet som är präglat av alla de fjordar som skjuter in i landet och bildar dalar som är en bygd för sig. Kriget har inte satt särskilt stora spår här men spanska sjukan skördar många unga människors liv, bl.a. Julies syster. Julie Röd arton år som försöker finna sin väg vidare i livet. Hon är präglad av föräldrahemmet med aftonbönen och sin barndoms bykultur med mycket skvaller. Modern vill hålla sig på sin kant för att undvika allt skvaller.
Trevlig läsning, Lättillgängligt språk

Anne Karin Elstad: Såsom dina dagar
Det är svårt för Julie att leva i bygdens traditioner, helt och hållet vara en familjemedlem på det traditionella sättet där alla arbetar tillsammans med gemensam ekonomi i familjen och husfadern har bestämmanderätten och ekonomin i sin hand.
”Du får tänka var du kommer ifrån. Du får tänka på vad folk ska säga”
Du måste lära dig inse att det är skillnad på folk och folk.

Anne Karin Elstad: Dit ödets vägar bär
Vad som händer 1940 - 1947 Invasion av tyska trupper och bombning av kuststäderna, krigslagar och till sist freden då de som varit medlemmar av NS blev fängslade och dömda och livet återgick till som det varit före ockupationen.
Julie funderar över sitt och Jörgens samliv: När det gäller barnen och de viktigaste avgörandena i deras gemensamma liv har hon drivit igenom sin vilja medan Jörgen blivit alltmera osynlig allteftersom åren gått.

Anne Karin Elstad: Äntligen fri.
Livet går vidare. Utan Jörgen. Med Jostein som bonde på gården och de andra barnen ute i livet. Julie engagerar sig i deras liv och vill följa dem vilket ibland leder till konflikter men oftast är en trygghet för dem. Serien slutar då Norge tagit beslutet att stå utanför EU

nextnext

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd