Uppdat. 26 september

bokmalUtan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
från juli 2018
owl
Lästa böcker juli – septmber 2018
 

Ljusets son,    Evighetens tempel   I solgudens namn,   Härskarinnan i Abu Simbel   I akacieträdets skugga
Christian Jacq: Ramses, Serie med 5 böcker som jag läser om.
• Ramses. Ljusets son,
• Ramses. Evighetens tempel,
• Ramses. I solgudens namn,
• Ramses. Härskarinnan i Abu Simbel,
• Ramses. I akacieträdets skugga
Farao Sethos avslöjar för sin son Ramses lite i taget kungayrkets hemligheter. Maats lag= harmonins lag skall alltid styra en Faraos beslut och handlingar. Det är hans uppgift för Egypten.
Gudinnan Maat´s symbol är ett hjärta – en symbol för det mänskliga samvetet som i livet efter detta skulle vägas på en våg.
Citat från del 5: Faraonerna skulle säkert bli de sista som stred för att gudinnan Maat skulle råda, hon som förkroppsligade den universiella lagen, rättvisan och kärleken, hon som förenade naturkrafterna och livets beståndsdelar.
Några smakprov på det Sethos inpräntade i Ramses: (citat fr del 1) Vi måste vara produktiva, och ännu viktigare är att vi delar på rikedomarna. Ett överflöd som bara ett samhällsskikt drar nytta av alstrar olycka och strid. Mindre rikedom som delas av alla sprider glädje.
Ett annat citat från del 1: Ramses säger till sin syster: Jag försöker förstå min fars tankar och lär mig hur han styr landet för att en gång, om gudarna så vill, kunna följa hans exempel
Det är så mycket av det som författaren vill delge oss av det som forskningen fått fram ur de dokument som sparats om hur man levde och tänkte, om alla de krafter, gudar som påverkade det dagliga livet.
Handlingen i dessa böcker är mycket strider med grannländerna, mycket ränker och förräderi i omgivningen, man får glimtar om matvanor och klädstil, om hur administrationen av allt detta kanske fungerade, livet i de högsta klasserna etc. Hur alla dessa byggnadsverk som vi i eftervärlden har kunnat gräva fram skapatSs.
Kärleken till den kloka och vackra Nefertari är en viktig drivkraft för Ramses.
Ibland blir det lite långtråkigt med alla dessa intriger och ränker, men mitt intresse hålls hela tiden uppe. Trots de upprepningar som är nödvändiga då man läser alla fem böckerna i ett streck.
Vi bör vara tacksamma för att vi fått lära känna dessa 3000-åriga tankar och tacksamma att de kunnat föras vidare till oss.

1. Skuggornas rike.   2. Kronornas krig   3. Det flammande svärdet.
Christian Jacq: Frihetsdrottningen En berättelse från 1650 - 1550 f Kr
Fantastiskt att man ur material som återskapats ur de egyptiska gravkamrarna kunnat ge oss dessa sägner som berättades om drottning Ahotep. Grymma berättelser. inga sagor för barn.
1. Skuggornas rike.
Egypten har erövrats och lider under hyksos som leds av en grym envåldshärskare som förbjudit alla de gamla riterna. I Thebe finns rester av de forna härskarna som ärar de gamla gudarna där den högsta är Maat, rättvisans gud, den som är livet och döden.
Sista drottningen Teti den Lilla säger till sin dotter Ahotep: Du är den enda som inte har sett ett så extraordinärt tecken. Det betyder att du ska förkroppsliga månens livgivande kraft på jorden.
Det osynliga har visat sig och översteprästen bekräftar att oraklet har rätt.
Ahotep sökte gudinnan Mut, som bekräftade att hennes uppgift var att fortsätta kampen, hur farligt det än var.
2. Kronornas krig
Drottning Ahotep hade en kontakt med de egyptiska gudarna som kan liknas med trollmakt. Hon hade titeln Gudens hustru. Hon deltog under framryckningen mot hyksos och kom de till städer där hela den egyptiska befolkningen mördats ”den brända jordens taktik”. Drottningen deltog i att Thebes armé gav dessa fick en traditionsenlig begravning.
Drottning Ahotep började nästan gråta inför allt detta lidande: Hur många döda skulle odjurets käftar uppsluka innan man kunde sjunga hymnen åt skaparen ”Vakna i frid” .
Hyksos amiral Jannes ansåg att drottning Ahotep led av en obotlig åkomma: hon var kvinna.
3. Det flammande svärdet. Drottning Teti läser från sin dödsbädd om Livet för sin dotter Ahotep . Livet är knuten i det bälte som håller samman vår tänkande varelse och vår djuriska varelse. Livet är remmen i sandalen som gör att vi kan gå och göra framsteg, spegeln i vilken vi kan betrakta himlen, blomman som slår ut. Livet är örat som lyssnar till Maat och gör oss levande, ögat som ger oss möjlighet att skapa.

Konungarnas dal   Den visa kvinnan    Paneb den ivrige   Sanningens plats   
Christian Jacq: Vishetens sten
En berättelse byggd på material som man funnit i de egyptiska kungagravarna. Händelser från åren 1350 f.Kr - 1184 f.Kr.
Författaren har lagt in en intrig med en makthungrig general som vill erövra "Sanningens plats" och lägga beslag på de rikedomar som lär finnas där.
Sanningens plats bebos och administreras av ett hemligt brödraskap som ansvarar för tillverkningen och utsmyckningen av faraonernas gravar.
Sanningens plats skall arbeta för den egyptiska kulturens andliga överlevnad och de ska i allt följa Ma'ats lag.
Ma'at var en gudinna i egyptisk mytologi som personifierade begreppen sanning, rättvisa och ordning. Eftersom hon stod för stabiliteten i samhället vördades hon av faraonerna.
Konungagravarna - dessa byggnadsverks existens säkerställde sambandet mellan gudarna och människorna, mellan den himmelska harmonin och samhället.

Med dessa ord invigdes en ny medlem i brödraskapet: Du ska lämna människornas värld för att komma in i det hemlighetsfulla ljuset som ger universum liv. Försök inte analysera eller förstå men låt hela ditt jag uppleva, låt ditt hjärta se och ditt sinne finna ro.
Nefers ord till Paneb då han överlämnar arbetsledarskapet: Vårt yrke är ett äventyr fyllt av fällor. Var uppmärksam och ihärdig, glöm inte att materian, liksom människan, alltid har en benägenhet till orörlighet och förvirring. Eftersom det är du som bestämmer har du inte längre rätt att vara bekymmerslös. Till och med då du sover ska du tänka på det arbete du gjorde dagen innan och på det som väntar dig i morgon.
Brödraskapets uppgift: Vi arbetar bara för att göra den kungliga själens odödlighet möjlig
De var liksom stenarna i en pyramid förenade i ett brödraskap som de utöver vardagens glädjeämnen och bedrövelser också delade.
Del 1 Konungarnas dal  ||  Del 2 Den visa kvinnan  ||  Del 3 Paneb den ivrige ||  Del 4 Sanningens plats

Denna länk ger regentlängden för de egyptiska faraonerna (År 5500 f.Kr - år 0)


Den hemliga trappan   Dörren i trädet   Tunneln bakom vattenfallet   Den gyllene pendeln  
William Corlett: Magikerns hus
1. Den hemliga trappan - 2. Dörren i trädet - 3. Tunneln bakom vattenfallet - 4. Den gyllene pendeln
Citat som ger en idé om budskapet som boken förmedlar:
Alla våra problem orsakas av girighet.
Den här dalen får inte förstöras för då blir det ännu en plats på jorden som inte får förbli vad naturen har menat den till.
Magikern Stephan Tyler: Om jag förvandlade allt järn i världen till guld, då skulle järn bli mer värdefullt än guld är nu. Balansen skulle ändras.
Den dagen då människan fick för sig att hon stod över djuren, de var då det började gå utför.
Handlar man tappert och av äkta medkänsla en enda gång, så kan man göra hundra av djävulens illdåd ogjorda.
Innerst inne i var och en av oss finns en gnutta äkta guld – självet. Det kallas kärlek.
Vad är det vi måste bekämpa? Själviska handlingar. Själviskt beteende är roten till allt lidande
Mary säger till William: Därför att du aldrig tror att något blir gjort om du inte gör det själv.

titel Ingrid Kampås: Drottningkronan
År 1162-1205 har denna berättelse förlagts. Under större delen av dessa år var Knut Eriksson kung i Sverige med säte i Västergötland. Författaren har placerat stormansdottern Ester här som hans drottning.
Ester (citat): När det talades om hedningar hade hon alltid trott att de var onda och mörka i innet. Men nu begrep hon att de var varken bättre eller sämre än de kristna. Det var förstås synd om hedningarna som inte blivit frälsta.
Ester om tiden: Alla år som gått, sorg och glädje. Helg och söcken. Solen gick upp och den gick ned. Vår, sommar, höst och vinter och varje årstid hade sin syssla. Veckor, månader och år. Allt glider in i vartannat

Brödraskapet. Robyn Young: Brödraskapet
En svårighet för mig vid läsningen var att den är satt med ganska liten stil.
Den är ordrik och det kändes ibland alltför detaljrikt för att jag skulle orka vidare.
Handlingen tilldrar 1260-1272, slutet av korstågstiden. Det dröjde tills man kom fram till kärnan.
I centrum står Boken om graal, skriven av Anima Templi, en andlig grupp – ett hemligt brödraskap – inom Tempelriddarorden.
Några citat: Prästen Everard: Vem startade det här kriget? Muslimerna? Nej, det var vi som gjorde det. Vi begav oss till deras kuster och plundrade deras städer. Vi körde bort människor från deras hem och levebröd, slaktade män, kvinnor och barn tills gatorna färgades röda av de oskyldigas blod. Vi upprättade våra kyrkor och lät dem ersätta deras moskéer för att vi var värdigare än de att tillbedja Gud där, och att vår Gud är den ende sanna guden.
Graalen i boken symbolieras med ett gyllene kors, en silverljusstake och en månskära av bly. Korset omfattar kristendomens själ, månskäran islams väsen och menoran den judiska trons kärna.
Everard: Graalen kan sammansmältas i hjärtats käril. De som ser Graalen som ett svärd tror att man bara finner frälsning genom krig. De som ser den som en bok tror att visdom kan förverkliga deras sökande.

Häxjakten Kjell Johansson: Häxjakten
1700-talets Sverige – landet är utarmat efter alla år av krig. En hård vinter och en torr sommar precis som i år. Vidskepelsen i Värmlands skogar gör att det går rykten om att det är häxeri som ligger bakom missväxten. Kvinnor som är annorlunda blir misstänkta.
Tur att vi ser på orsaker till årets väder annorlunda idag!
Boken är med stor stil och lättläst.

Orostid i gränsland. Kjell Johansson: Orostid i gränsland.

en lättläst bok – stor stil – tryckt 2009.
En berättelse om en norsk nybyggare som byggde sitt hem på 1920-talet nära gränsen till Sverige i höjd med Jokkmokk. Bildade familj, deras vardag och hur det blev under 1940-talet under den tyska ockupationen.Musan Jessie Burton: Musan
Denna bok fascinerade mej! En så välgjord komposition där vad som händer 1936 berättas omväxlande med det som händer 1967 och så småningom dyker den ena beröringspunkten efter den andra upp. Det centrala är ett konstverk, hur det kommer till och vad som händer då det dyker upp igen efter att varit okänt .
Musan är en bok om två speciella kvinnor med en sällan skådad inre drivkraft, som på olika sätt motverkas både av sig själva och sin samtid. Deras historia knyts ihop med hjälp av den mystiska tavlan, och ju mer man förstår om kopplingen mellan Odelle och Olive, desto omöjligare blir Musan att lägga ifrån sig.
Citat: Olive: Hon hade alltid tänkt att bladguld var alkemistens dröm, en kvarhållen solstråle. Det var drottningars färg, vise mäns färg, färgen på högsommrens glimmande landskap.
Odelle: Min längan efter svar hade försett mig med med egna, och fastän de var tilltalande var de inte nödvändigtvis sanna.
Det som har sysselsatt mina tankar, tonen i det jag skriver, och formen på det, allt har utgått från den korta perioden i mitt liv. Mitt skrivande är en ständig omdaning av hur jag själv en gång omdanades

Försvinner och stannar kvar Jenny Eriksson: Försvinner och stannar kvar
En viktig bok!
Jenny : Föreläsningen i december väckte något inom mig. Mannen på tavlan. Det var den friska pappan bakom sjukdomen. Jag känner honom inte. Kan man lära känna någon som inte längre lever?
Jag bestämmer mig.
Ett resultat är denna bok.
Några citat: Inte bara ett minne var ur funktion, hans minne av mig, utan även mitt minne av honom. Det är inte bara den som är sjuk som glömmer.
En demenssjukdom tar skoningslöst bort det som en människa älskar mest.
Slutord: Jag kan inte laga pappas sorg. Det jag kan göra är att resa mig ur hammocken och laga mig själv.

De vänsterhäntas förening Håkan Nesser: De vänsterhäntas förening.

Trög och mångordig men genialt uppbyggd. En liten del i taget kommer upp i ljuset och man får börja om och se från en ny vinkel.
Författarens gamle hjälte Van Veeteren dyker upp igen. Han säger: det är en ytterst komplicerad historia och det är det verkligen.
Hur hänger allt ihop? De inblandade poliserna måste arbeta fram det.


Elefantens öga Inger Alfvén: Elefantens öga
Alfvéns böcker gestaltar existentiella och moraliska konflikter såsom nedärvda könsroller, kärlek, livslång vänskap och ensamhet.
I denna bok får vi berättelser från olika personer ur samma familj – hur de ser på varandra och sitt ömsides förhållande. Och hur de är bundna till varandra med kraftiga band.
Joel som på sätt och vis allt rör sig omkring behöver komma ur sitt sätt att ta emot sitt liv tillsammans med andra människor
Ett citat från Caroline (Joels mor): I överklassen måste man bli någon. Det räckte inte att vara.

Syskonen Tessa Hadley Syskonen
Baksidestext
Fyra syskon semestrar i sin barndoms sommarstuga. Roland kommer med sin nya fru som systrarna inte tycker om. Alice har med sig en gammal kärleks tonårsson som smider planer att förföra Rolands dotter. Fran kommer utan sin man som prioriterat turné med bandet. Och äldsta systern Harriet får sin självbild sönderslagen när passionen slår till.
Nuet och det förflutna glider in i och påverkar varandra tills allt är förändrat.
Egen tanke: Första delen var trögläst men det blev bättre flyt i andra delen. Sedan gick det tillbaka till det vardagliga om hur en återskapad samvaro upplöses och blir något nytt. Livet går vidare med nya ingredienser.
Molly (15 år) vad är det för poäng med att ha åsikt om allting? Jag tycker det är bättre att inget veta. Det är snällare att bara tycka synd om folk.

Drakarnas öde Jo Salmson: Drakarnas öde 1. Stjärnstenen 2. Draksången 3. Blånatten.
Fantasy
En annan värld – och där finns ett fåtal människor som har GÅVAN. En speciell kraft. Den kan visa sig på olika sätt men det är fråga om att man uppfattar vad som sker bortom det som synes ske. De krafter som styr världen.
Kraften är levande. Men - Kraften kan inte förstå det som som är en del av den själv Den mystiska kraften i Stjärnstenen kan förgöra en hel värld - men den kan också varna för faror. Verkligheten förändras för varje beslut som tas

Älska, glömma och förlåta Lori Nelson Spielman: Älska, glömma och förlåta.
Lättläst, delvis trög.
Tre citat som såger allt om handlingen:
Jag tror att jag måste sluta fred med mitt förflutna för att kunna gå vidare i livet.
Det är när man gör motstånd, när man försöker förhindra fallet, som man skadar sig.
Jag var en liten flicka som bestämde mig för att det var min sanning som gällde. Jag var självisk och fördömande och det jag gjorde fick konsekvenser som jag aldrig kunnat förutse.

Din nästas hus Jette A. Kaarsbøl. Din nästas hus.
Huvudpersonen Laus Lindborg är en attraktiv ungkarl, tillika rikskänd och framgångsrik arkitekt. Han är uppvuxen utan mor eller syskon, tillsammans med en emotionellt avstängd och vardagselak far, vars egen misslyckade arkitektkarriär har förbittrat hela hans existens.
Jag fick aldrig riktigt grepp om handlingen och förstod inte slutet.
De personer förutom Laus, Stig och Alma som interagerar i vad som händer - Vilken inverkan på handlingen har dessa egentligen i sammanhangen?
Ett citat - Laus tänker: det är antagligen inte rimligt att kalla min far för en bra far. Men någon direkt dålig far var han väl inte heller - om inte definitionen på en dålig far helt enkelt är att han inte är bra?

Vi mot er Fredrik Backman: Vi mot er
Från baksidan: mänskliga relationer i en liten stad. En berättelse om lojalitet, vänskap och kärleken som utmanar allt.
Delvis tyckte jag boken var lite väl mångordig, den är full av hockey men emellanåt dyker något tänkvärt upp.
Den gamle Sune lär den 4½ åriga Alice: En dag kommer du att bli bäst. Och då blir du lagledare. Och då måste du komma ihåg att den som mycket är givet till är mycket förväntat av. Hon vet inte vad det betyder men lägger orden på minnet och glömmer dem aldrig.
Benji får ett ansvar. Då ser han inte längre bara sig själv. Han - den stora slagskämpen kan sluta slåss i tid innnan det gått för långt.
Tanke vid Anna-Karins begravning då man ser de människor som samlats: Det är bara en människa som begravs men hon var många fler kvinnor för de som lämnats kvar.
En ledare: Det är så lätt att hoppas på människor. Att tro att världen ska förändas över en natt. Vi demonstrerar efter attentat, vi samlar in pengar vid katastrofer, vi lägger upp hjärtan på internet. Men för varje steg framåt tar vi nästan alltid ett nästan lika stort tillbaka.

 Annabelle Lina Bengtsdotter: Annabelle
Baksida:En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.
Det blir ett upprivande uppdrag för polisen Charlie som är barnfödd i Gullspång. Den plats som hon trott att hon lämnat för alltid vid fjorton års ålder. Men det är mycket gammalt som kommer i dagen.
Författaren har komponerat en berättelse i flera plan där upplevelser i barndomen spelar en roll även för hur det går för nästa generation.

Den sorglöse hemsamariten Mikael Bergstrand: Den sorglöse hemsamariten
Stockholm tidigt åttital. Det är så mycket som jag känner igen i miljön! Inte den miljö där huvudpersonerna lever och där de tillbringar fritiden men det som låg i tiden just då.
Handlingen rör sig mestadels omkring Carina, universitetsstuderande, och Matz som flyttat till Stockholm för att leva livet. Matz är pank och får till sist jobb som hemsamarit. Då gällde det mestadels för att de hjälpbehövande ska få personlig kontakt och hjälp med daglig omsorg.
Egen fundering: Men riktigt realistiskt känns det inte eller var det verkligen så fritt inom hemtjänsten på den tiden? Nu ska assistenterna vara utnyttjade till max med tidur som jagar de minuter de får vara hos den hjälpbehövande och vad de får göra. Vårdnadstagarens behov av mänsklig kontakt tas inte hänsyn till.
TÄNKVÄRT: En gammal 92-årig man säger om en klocka. ”Ser du hur livaktigt visarna rör sig framåt? Allting går runt, allting fortsätter. Och det kommer alltid nya chanser i livet”

Bo Jonasson: Klostret på höjden
En härjedalings öden och äventyr. (Ingen bild).
Han har råkat ut för en arbetsplatsolycka och berättar dels om den svåra tiden efteråt med rehabilitering och annat.
Han berättar också om människor han mött under denna tid. Alla samtal är på dialekt
Klostret på höjden är Vanföreanstalten Norrbackainstitutet i Stockholm

Kärleksdans i obalans Anna Jansson: Kärleksdans i obalans.
En roande berättelse om hur en människa drabbas av bipolär sjukdom och i det maniska stadiet totalt förstör sin ekonomi och hur jobbigt det blir för de anhöriga.

Vid sidan om huvudberättelsen lade jag märke till hur den gamle Erik tänker: Utan fantasi kan man inte föreställa sig framtiden. Det blir allt mindre tid kvar av min framtid. Men min dåtid är så mycket större. Med åldern har gränsen mellan fantasi och verklighet tunnats ut.

Ekon av längtan Tamara McKinley: Ekon av längtan
En berättelse som börjar 1936 i konstnärsmiljö i Paris och sedan Annabelles insats om sjuksköterska under inbördeskriget i Spanien.Krigsskidringarna är ganska realistiska med skildring bl a av ett bombanfall.
Berättelsen fortsätter 1956 med Annabelles dotter som också har en utpräglad konstnärlig gåva.
Det spännande konstnärslivet lockar men i skuggan av det förflutna lurar familjehemligheter som vänder upp och ner på tillvaron.

Ormen i Essex Sarah Perry: Ormen i Essex
I den lilla byn Aldwinter har ryktet om en mystisk sjöorm skapat hysteri bland lokalbefolkningen. Det är många människor som rör sig i berättelsen, och det är rörigt och jag har svårt att se sammanhangen.
Enstaka episoder är intressanta.
Vad vill författaren med denna bok? Det känns som om det skulle kunna bli flera bra böcker om man tog de olika ideerna och gjorde dessa till separata berättelser.

Bakom din rygg Sofie Sarenbrant Bakom din rygg


En otäck utveckling av en besatthet, ett triangeldrama som vid eftertanke känns konstruerad. Men det är driv i utvecklingen och jag bara måste fortsätta läsa till slutet.back back

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd