Uppdat. 31 augusti

bokmal





Utan böcker - vad vore livet?   böcker
Böcker som jag läst den senaste tiden
owl
  Lästa böcker juli- augusti 2020

 

Påfågelsommar Hannah Richell: Påfågelsommar
Berättelse i flera tider som går fram och tillbaka mellan Maggie och hennes farmor Lilian. Ibland hade jag svårt att ha klart för mej riktigt var jag befann mig. Det var hela tiden spännande hur det skulle gå.
Efter avslutad läsning är jag lite utanför mej själv, bokens ande lever kvar i mig.
Lillians uppmuntran till Maggie: Grip det liv som var avsett att bli ditt. Gör det storartat. Inga halvmesyrer!
Konstnären Jack har gjort det omöjliga i sitt stora verk. Han har fångat en mängd svunna ögonblick och sett till att de får leva länge.
Det är så med boken också. Helhetsbilden växer fram bit för bit i små nätta portioner som väcker aptit på mer snarare än att mätta.
Påfågelsommar är en komplex berättelse som rymmer ett stort mörker och ett tänkvärt budskap kring kvinnors roller både då och nu.

Norrsken       Polarnatt       Midnattsol

Frida Skybäck: Norrsken Vilken sorglig berättelse - eller kanske snarare den stämning jag kom in i under läsningen av boken.
Så mycket betydde tydligen det yttre skenet för livet för de högre klasserna. Och hur underdåniga förväntades inte kvinnorna vara sin man i äktenskapet?

Frida Skybäck: Polarnatt Alla relationer blir utsatta för prövningar - vilka blir de som klarar sig igenom livets krav då tidens konventioner sätter press? Boken är helt beroende av att det finns en fortsättning.

Frida Skybäck: Midnattsol och i denna fortsättning blir allt bra efter man kommit igenom igenom svårigheter och kommit överens och förlåtit varandra. Det är en tid full av konventioner då det inte är lätt att vara kvinna. Men kvinnor börjar bryta sig igenom hinder i samhället och visa vad de kan.
Visst är det tillrättalagt men det är skönt att läsa ett lyckligt slut.

Midsommarbrud

Elisabeth Östnäs: Midsommarbrud
(Släkten)
Det är början av 1400-talet och svarta dödens tid. Huvudpersonen är Karin Larsdotter på sätesgården Ransta i Bergslagen. En gård som fr. a. arbetar för att avla fram fina hästar och hundar vid sidan av jordbruket. Karin har mycket god hand med djuren och hon kan använda botande örter.
Men gården går inte riktigt bra och därför blir Karin bortgift med Engelbrekt Engelbrektsson mot att fadern utökar sin egendom med Norbergs gruva.
Karin blir snart föräldralös och blir ägare till Ransta och hon delar sig mellan gården och gruvan. Maken blir engagerad i uppror mot kung Erik av Pommern och Karin står vid hans sida men hon kan aldrig glömma sin kärlek till Folke.

Skuggornas tid

Agneta Arnesson Westerdahl: Skuggornas tid
(Släkten)
Täcker åren 1349-1361 En huvudperson Unni är en påhittad karaktär och hennes liv likaså. Det är en kvinna med ett händelserikt liv som älskar blommor och livet i det lilla i naturen men kommer i kontakt med styrande personer i Sverige genom sin fostermor Elin. Denna är en av ringbärarna i Serien "Släkten".
I slutet av boken går ringen vidare till Elins dotter Maria.


Skärvornas drottning.

Johanna Nilsson: Skärvornas drottning.
(Släkten)
Täcker åren åren 1513 – 1534. Den som Maria utsett till ringbärare Hedvig är en ungmö som söker sin plats. Hon är lågadlig, lite annorlunda. Efter en våldtäkt har hon rymt hemifrån men hittar till sist till Siljansnäs kloster. Citat Klostret är en helig ö i världen.
Hon får en dotter som får namnet Engla.
När hon tvingas lämna klostret blir hon förvirrad och lever i sin egen värld, en instängd egen värld. Hon drömmer om den unge Gösta Eriksson - en ouppnåelig dröm.

Häxorna

Elisabeth Östnäs: Häxorna.
Året är 1711, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Vi följer Karna, läkekvinnan, och hennes systerdotter den unga Isabella som har en förmåga att hjälpa. Soldater kommer tillbaka från kriget och för med sig pestsmitta. Sexmannen i byn eggar upp byborna att lägga skulden på läkekvinnorna. Att de är häxor. Prosten i Hällaby är rädd för pesten och byborna ber för livet.
Boken slutade kanske inte som jag väntade, eller ska jag säga fruktade. Men både kärlek och hat gror i denna miljö.

Sagas krönika Agneta Arnesson Westerdahl: Sagas krönika.
Tiden är 822-855
Vi följer de som far på handels- och plundringsresor med sina välbyggda långskepp till Ribe och Hedeby m m från trakten kring Viken
En lite pratsam vardaglig berättarstil där vad som sker i de familjer vi får möta berättas. Det känns ganska avslutat en bit från slutet och avslutningen är bara för att avsluta på riktigt och ge berättelsen ett delvis lyckligt slut.
Det hela är som en saga, men en trevlig saga.
Fina skildringar kring djur och växter.

Änglarnas sorg Jón Kalman Stefánsson: "Änglarnas sorg"
Vilket språk det är i denna bok!
Änglarnas sorg - det är snön.
Citat: Om djävulen skapat någonting i denna värld, bortsett från penningen, så är det snöstormen.
1800-talets Island. Jens postmannen och pojken går igenom en fruktansvärd snöstorm då de inte ens ser handen framför sig. Så väl den upplevelsen är skildrad!
De är på väg uppför fjället till 700 meters höjd. Det är i slutet av april men snön faller ändå och suddar ut alla skillnader mellan hav och himmel, norr och syd.
Människan kan hålla sig upprätt länge om det är fråga om liv och död.
»Och mitt i allt det vita, och i den kyla som dödar dig om du stannar upp en sekund för länge, blir tankarna om livets mening mer tydliga och giltiga. "

Jag är den som ska komma

Johanna Nilsson: Jag är den som ska komma
Ett försök att skildra en psykiskt sjuk kvinna inifrån. Bernice har efter sitt missfall glidit in i ett psykotiskt tillstånd och säger sig vara syster till den återuppståndne Frälsaren och har till uppgift att frälsa världen.
Kommer Bernice någonsin att kunna hitta tillbaka till sig själv och sin familj?
Tänkvärd läsning


Själarnas ö

Johanna Holmström : Själarnas ö
Själarnas ö är titeln på Holmströms roman, hänvisar till Själö hospital i Nagu skärgård, Åland, fram till 1962 mentalsjukhus för kvinnliga patienter.
Några livsöden på Själö hospital.
Ett stillsamt språk - men ibland blir jag mycket berörd - och fundersam.
Från en recension: Johanna Holmströms bildrika och drabbande roman bygger på verkliga händelser och är en berättelse om moderskap och priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.



Den som gräver en grav

Yrsa Sigurdardottir: Den som gräver en grav
Tyckte att det var en svår berättelse att följa för att det är så många trådar och så många människor som blandas in, den ena efter den andra.
Advokaten Thóra Gudmundsdóttir ska bistå hotellägaren Jonas i ett mål om äganderätt till hans new-age-hotell. Det spökar och många gamla hemligheter kommer i dagen och mycket skrock får betydelse för hur människorna agerar. Thora blir djupt inblandad i att ta fram dessa historier. Den ena tråden efter den andra.
Det är segt men spännande !

De dödas skuggor

Frances Hardinge De dödas skuggor
Fantasy.
Vissa människor har ett utrymme inuti sig, perfekt för döda själar att gömma sig i.
Makepeace har en själ i sig. Själen är vild, brutal och stark men hon inser snart att den kan fungera som ett skydd.
Och det behöver hon för hon blir upptagen i sin mors familj fast hon är "oäkta". Familjen Fellmotte är en gammal familj med många döda själar inneboende.
Tiden är mitten av 16hundratalet i England.
Det är inbördeskrig mellan de kungatrogna och parlamentet och familjen har tagit ställning på kungens sida. När inbördeskriget rasar så ställs mycket på sin spets, inte minst för de som tillhör den mystiska familjen.

JAMÅHONLEVA

Anders Roslund: Jamåhonleva
I boken är det den internationella vapenhandeln som behandlas vilket naturligtvis är ett både viktigt och aktuellt tema med tanke på de allt fler dödsskjutningar som inträffat under senare år.
Jag kände den trög att komma in i men efter kanske 100 sidor kom jag in i handlingen och stilen, och sen gällde det att följa de olika turerna och det var inte det lättaste.
Och slutet var oväntat och inte helt klart för mej.
Det är olika berättare som växlar och det gör handlingen omväxlande. Men det gäller att ha klart för sig ur vems perspektiv vi för tillfället ser handlingen

Livet på Mars

Micael Dahlen: Livet på Mars
Story: Marty Andersson har alltid känt sig utanför och alla försök att bete sig som en människa har hittills misslyckats. Kanske är det lika bra att ge upp? Men ödet vill annorlunda en ödesdiger tangenttryckning i en internationell pengatvättshärva flyttar femtiofyra miljoner till Martys bankkonto och med dem kommer en möjlighet att hitta hem. Hem till Mars.
Men med nya pengar kommer som bekant nya vänner och nya problem. Resan hem blir därför allt annat än enkel när ryska torpeder, avdankade rymdforskare och egotrippade Hollywoodstjärnor korsar hans väg.
Min åsikt - mycket konstig bok och jag får inget vettigt ut av min läsning.

Dockmakerskan

Elizabeth Macneal: Dockmakerskan
Jag säger: svår att förstå, kändes rörig och beskrivningen En fantastiskt stämningsfull berättelse om kärlek, frigörelse, konst och besatthet gav mej helt andra associationer än jag väntat.
Vi rör oss i konstnärskretsar. Iris är fylld av sina konstnärsdrömmar. Silas är en mycket konstig figur. Slutet var inte gott.



Barra Creek

Di Morrisey: Vägen till Barra Creek
Vi får ta del av Sally Mitchells liv och de människor hon kommer i kontakt med. Hon växer upp på Nya Zeeland men då hon som 20-åring är guvernant på Barra Creek på Cape York i nordöstligaste Australien på en vidsträckt boskapsfarm får hennes liv en annan riktning.
Hon lär känna många människor och miljöer som får stor betydelse för henne.
Familjen Monroe på boskapsfarmen Barra Creek består av fem personer: Lorna, den propra modern som med viss möda kämpar för att upprätthålla ett civiliserat liv ute i bushen, hennes råbarkade men charmfulle man John och deras tre små söner, Ian, Thomas och Marty.
På farmen arbetar och bor också många aboriginer. Kvinnorna hjälper till i hushållet och männen arbetar med hästarna och boskapen.
Aboriginerna lever under betydligt enklare förhållanden än sina arbetsgivare, som har ett kluvet förhållande till detta folk: å ena sidan föraktar man aboriginerna och anser dem slöa och opålitliga, å andra sidan respekterar man deras urgamla kunskap om djuren och naturen och deras nästan övernaturliga förmåga att förutspå saker och ting.
En charmfull berättelse från en annorlunda miljö. Huvudberättelsen är från 1960-talet


Lanny

Max Porter: Lanny
Jag förstår inte alls denna bok som skrivs på ett mycket annorlunda sätt. Helt oredigerade tankar. Jag kämpade mej igenom men fick inte något sammanhang i alla fall. Måste läsa denna recension för att förstå vad det egentligen stod
I Lanny får vi följa de vuxna runt om pojken Lanny, pappan som jobbar inne i London och pendlar varje dag, skådespelerska mamman som skriver din debutroman och konstnären Pete som Lenny går på konstlektioner hos. Tre vuxna och Dead Pappa Toothwort som finns under allt, överallt som lyssnar tar in och har Lanny som favorit att tjuvlyssna på. Pojken med de spännande tankegångarna.

En grav för två

Anne Holt: En grav för två
Selma Falck, den norska deckardrottningens nya hjältinna introduceras. Det är ganska rörigt och lite svårt att följa med och jag blev inte imponerad.
Handlingen rör sig bland norsk elitskidåkning. Den norska folksjälen står på spel.





Elsi Rydsjö:Flickböcker skrivna på 1970-talet


Konungens dotter En "saga" där en ung oerfaren flicka blir en stark kvinna och kämpar hårt för att rädda ett nedgånget jordbruk trots makens och ägarens alkoholmissbruk.

Åttonde budet Så mycket ont kan komma ut av strängt tillämpad bundenhet till en religiös syn på livet i en familj. Viktigt för att leva tillsammans i en by att man tillämpar åttonde budet: så att vi icke beljuga, förråda, baktala eller illa berykta vår nästa

Berättelsen om Jenny Att vara ensamstående mor i 18-hundratalets Sverige var inte lätt men Jenny låter sig inte besegras

Kärlekens vägar Håkan och Lena lever på Stockholmskt vis - utan att vara gifta. Lena kommer från en strängt frikyrklig familj. Gör sig fri. Kärleken har många ansikten.

Syster Elisabeth På sjukhuset befann hon sig mitt i dramatikens centrum. Men nu var deras äktenskap förvandlat till något grått och trist. Känslan av tomhet växte sig hela tiden starkare. Hon hjälpte andras barn till världen. Men hon själv?





back
next

owl-line
"

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min läsedagbok

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Ingegerd