knappMina senast lästa böcker   knapp Historiska romaner o likn.
knappUngdomsböcker   knappEn sida om fantasy  knappDeckare o.dyl.
knapp Böcker med tänkvärt innehåll, om etik och samlevnad mm.
knapp Andra bra böcker i alfabetisk ordning  knappVarför läser jag?  knappÅrhundradets bästa böcker

Uppdat. 30 december 2013

bokmal



Utan böcker - vad vore livet?
  böcker

Böcker som jag läst den senaste tiden.

owl
  dec.2012

VinteräpplenJosefine Sundström Vinteräpplen
Vinteräpplen mognar sent och håller länge
En upprörande berättelse från den finska skärgården. Vi får möta Tova som rymmer från sin man som misshandlar henne, och i bakåtblickar får vi följa henne och hennes mor Mari och får en bakgrund till Tovas liv. Mari har svårartad dyslexi men ingen förstår detta utan hon blir utstött och betraktas som efterbliven. Männen dricker mycket alkohol och blir helt utslagna eller helt vansinniga. Kvinnorna får kämpa för att familjen ska hålla ihop och överleva. Trots det svåra finns det många ljusglimtar. Det är en bok som griper tag i en.
Det går att bryta en ond cirkel och ta sej ut ur våldet. Läsvärd!

belleLeslie Pearce Belle
Handlingen från 1910-1911. Belles mamma driver en bordell i London men Belle lever i lycklig ovetskap om vad flickorna som bor i huset egentligen gör. Hon är i god omvårdnad av Mog som blir som en mamma för henne. Hon är femton år då hon träffar Jimmy och det blir kärlek vid första ögonkastet. Men en dag blir hon brutalt medveten vad som händer i huset och det får följder för hennes liv. Hon blir bortrövad och tvingad in i prostitution.
Vi får en ganska utförlig beskrivning av hur det är att vara prostituerad.
Belle är en stark och intelligent flicka och klarar sig förhållandevis bra. Men Jimmy kan inte glömma sin första kärlek och Mog och han försöker hitta vart Belle har tagit vägen.

nar-doden-kom-till-pemberley_e-bok.jpg (4657 bytes)P.D.James När döden kom till Pemberley
Förlagstext: P.D. James briljanta fortsättning på Jane Austens hyllade klassiker Stolthet och fördom. Med säker och varsam hand tar vår tids största deckardrottning vid där Austen slutade, och lägger till det som är hennes adelsmärke och signum: en välkonstruerad mordgåta.

Jag tyckte boken var tungläst i början då aktörerna presenterades - stilen liknade Jane Austen. Det var så mycket namn och samband och svårt att hålla isär. Det blev lite lättare sedan då den nya berättelsen kom igång.
P.D. James har tydligen noggrant försökt sätta sig in den tidens rättsskipning i England. Mycket hänsyn måste tas. Herrskap och tjänstefolk. Folk behandlades olika.
Mordet fick sin lösning till sist men det var många krokvägar.


Angelas dotterKristin Hannah: Angelas dotter
Angela är trettioåtta år och hennes äktenskap har inte klarat påfrestningarna med ständiga missfall. Hon tar ut skilsmässa och återvänder till sin livliga familj med en trygg mamma och två systrar. Hennes far har nyligen dött. Hon börjar hjälpa till med planering i familjens italienska restaurang.
Hon blir intresserad av en ung flicka som inte har någon familj som får jobb i restaurangen.
Mina tankar: En underbar bok om hur det kan vara att leva i en familj och att tillhöra en familj.

BländverkThomas Eriksson Bländverk
Första boken i serien om Alex King. Han är beteendevetare och specialist på att läsa människor. Han kan förutse en persons agerande genom att vara ytterst observant på de små signalerna.
Jag tyckte nog att berättelsen var lite löst sammanfogad. Jag tyckte tidsperspektivet ibland var oklart. I vissa avsnitt kände jag mig osäker på om det som berättades skedde i nutid eller förfluten tid i berättelsen. Vad händer nu och vad har egentligen hänt tidigare?
De inskjutna avsnitten av beteendeanalys är intressanta och gör det hela lite annorlunda än en vanlig thriller.

1222.Anne Holt: 1222 över havet.
Finse högfjällshotell är en isolerad plats dit man endast kan ta sig med järnväg. I romanen spårar tåget mellan Oslo och Bergen ur i närheten av Finse i full snöstorm. De över tvåhundra passagerarna evakueras till hotellet.
Bland passagerarna finns Hanne Wilhelmsen, tidigare kommissarie vid Oslopolisen, numera rullstolsburen efter en skottskada i ryggen. En av gästerna hittas mördad redan första natten och Hanne dras ofrivilligt in i fallet.
Mina tankar: Hanne är en tänkande polis. Bl.a. fäste jag mig vid hennes reflexioner över hur norrmännen ser på muslimer och vad de olika religionerna har för betydelse för umgänget mellan människor. Hur mycket fördomar som florerar. Vi får följa hennes tankar kring både det ena och det andra under händelsernas gång.

springfloden Cilla & Rolf Börjlind Springfloden
En berättelse som från början verkar tilldra sig på en massa olika fält utan den minsta gemensamma nämnare. Vi träffar människor ur helt skilda samhällsklasser. Finanshajar och uteliggare och gängungdomar och så poliserna förståss. Huvudperson är Olivia som går på polishögskolan. Hon får en uppgift att försöka sätta sig in i ett gammalt 23 år gammalt olöst mordfall.
Vi möter också en hel mängd olika människor. Men de flätas samman på ett skickligt sätt och man anar inte hur det hela ska kunna sluta.

skugganPetrus Dahlin - Lars Johansson Skuggan
En dag ser Ruben något röra sig inne i det tömda hyreshuset mittemot. Någon utför märkliga ritualer i den övergivna lägenheten. Han beslutar sig för att undersöka och träffar Skuggan.
I början tyckte jag mycket bra om denna tonårsroman men då de börjar med voodoo-ritualer började det bli lite för otäckt. Nu kändes det som författarna låtit fantasierna driva iväg alltför långt. Alltså att detta kunde ske i vårt likriktade Sverige.
Allt i livet har två sidor. Gott och ont. Så också med voodoo. Alla krafter kan användas till bra och dåliga saker.

MånvarvGunilla Linn-Person Månvarv
En bok om kärleken och döden
”Det finns dagar emellan”
Gunilla skriver: Mamma är någon inför döden. Gud tror hon inte på, men hon är någon inför min Gud.
Jag har älskat den mamma som finns inuti mamma, som en liten rysk docka. Innerst inne finns den lilla. lilladickan.Ibland har jag fått känna den, se den, förnimma den.

Så har jag läst ut denna bok som skildrar hur Gunilla följer sin mammas dödskamp. Och skriver ner alla de tankar kring mammas liv och mormors liv som dyker upp under tiden. Och hur hennes eget liv löper med stöd av kärleken från en barndomsvän som dykt upp och finns vid hennes sida.
En nästan ocensurerad dagbok från en månad, ett månvarv.
Väcker många tankar om hur vi lever tillsammans i våra familjer. Och jag som just upplevt att sitta vid min livskamrats sida under de dagar det tog för hans hjärta att ge upp. Hade jag orkat att finnas med vid en så lång dödskamp?

adeleLeslie Pearce Adèle
Avkopplande att läsa - en berättelse från England 1931 - 1945, två delar i samma bok
Tyckte om denna berättelse om Adèle och hennes mormor, om hennes trista barndom, hennes tid på barnhemmet och tiden som förälskad och tiden som sjuksköterskeelev. Hur det var under blitzen i London, om klasskillnaderna som tydligen alltid varit så stora i England.
Visst är det tillrättalagt för att handlingen ska få ett lyckligt slut på ett eller annat sätt. Det väntar man men det känns i alla fall ganska trovärdigt.

MississippiHillary Jordan: Mississippi
En intressant berättelse där handlingen förs framåt genom olika ögon i varje kapitel.
Handlingen är från slutet av och just efter andra världskriget i Mississippis deltaland.
Laura måste lämna livet i staden då hennes man köper en bomullsfarm. Hon anpassar sig med svårighet till livet utan elektricitet och vattenledning.
Två av huvudpersonerna - Jamie som är vit och Ronson som är halvblod har varit soldater i kriget i Europa och upplevt ett helt annat sätt att se på sina medmänniskor. Att se till människan och hennes prestationer och inte till hudfärg och ras. De bär på svåra minnen av kriget och har svårt att anpassa sig till det traditionstrogna livet i deltalandet där segretionen är stark. Med våra nutida ögon verkar det otroligt att man kan behandla sina medmänniskor så.
Mycket läsvärd.

Tunnare än blodÅsa Nilsonne: Tunnare än blod
Ganska svårt att vänja mej vid författarens stil men så småningon greps jag av spänningen och hängde med och sträckläste. Jag känner ju till Waran - - så det var inget konstigt

I det tysta Åsa Nilsonne: I det tysta
Hur polisen agerade kändes inte helt trovärdigt. Det kändes lite rörigt och jag fick inte riktigt grepp om storyn men det var forskare på en vetenskaplig institution inblandade och stöld av forskningsresultat.
Miljöförstöringen och världens framtid spelade en stor roll för den mördade forskaren. Det var lite jobbigt skrivet. Intrigen kändes långsökt även om det finns människor som kan gå hur långt som helst.

Kyskhetsbaltet.Åsa Nilsonne: Kyskhetsbältet
Den här var inte någon höjdare. Handlingen var ganska pratig och med många inslag som kändes ovidkommande. Det verkar som om författaren vill göra en stridsskrift, en klagovisa över hur politikerna behandlar sjukvården. Själva mordhistorien var rörig med alla inblandade och ett osäkert motiv.
Men ett litet visdomsord vill jag i alla fall citera från en av de som får avge sitt vittnesmål till polisen:
Ibland måste man ge upp och ta sig ur en omöjlig situation. Ibland går det att ändra antingen sig själv eller omgivningen så att man kan vara kvar. Du kommer arr göra det ena eller det andra, och vilket det än blir kommer du att känna dig bättre efteråt. Jag brukar tänka att det är som skoskav i själen, livsskav kanske man kan säga. Det är förfärligt smärtsamt. Men precis som skoskav tvingar det till handling. Ta av skon, sätta på ett plåster eller sluta gå. Sedan går smärtan över.

Beth & SusanLeslie Pearce: Beth & Susan
Beth är advokat. Hon blir uttagen att vara försvarsadvokat för Susan som har begått överlagt mord. Men hon upptäcker att det är en vän från barndomen som hon inte haft kontakt med på tjugonio år. Vi får följa bådas liv under dessa år.
Beth säger då hon ser tillbaka på den senaste tidens kontakter med Susan: Jag tycker inte om det hon gjorde, men det hindrar inte att jag kan se vad hon är.
Det är intressant och mycket spännande men de agerande personerna i berättelsen är lite platta. Karaktärer, typer, snarare än levande människor.

Felicias öCanni Möller Felicias ö
Den var lite omskakande i sina beskrivningar av hur varje samhälle till sist går sönder inifrån. I staden är det bara elitmänniskor som omhuldas. De som har ett utmärkt genmaterial som kan föras vidare till nya generationer. Den som vill tänka själv och forma sitt liv passar inte in.
Men också i det isolerade samhället på ön Insula griper svartsjuka och konkurrenstänkande in och urgamla tankar om trolldom får spridning och blir samhällets undergång.
Lite konstigt är slutet då presidentens tankar kring det hela presenteras. Riktigt vilken inställning han egentligen har till projekten är svårt att förstå.
Kärlek och svartsjuka driver människorna i det isolerade samhället på ön, det håller dem samman men blir också det som till sist splittrar dem

Felicias resaCannie Möller Felicias resa
En fantasi kring en värld där miljöförstöringen gått så långt att föroreningar och klimatförändringar har lett till att nästan ingenting längre kan växa. Hungersnöd över landen. Sjukdomar härjar. Folk börjar t.o.m. slå ihjäl varandra och äta upp varandra. I de stora befästa städerna finns det folk som tar för sig av allt och kan leva vidare, leva gott på andra. Kraftig bevakning och stränga regler för hur man lever tillsammans. Små rebelliska samhällen växer upp utanför städerna där de utstötta försöker finna ett sätt att leva tillsammans i egendomsgemenskap.
Felicia och två andra överlevande från samhället Insula har gett sig ut på en flotte för att se om det finns andra samhällen som fortfarande fungerar. Efter en lång resa hamnar de i Patria, ett samhälle där man lever i gemenskap men i ständig skräck för att invaderas av de hungrande horder av människor som driver omkring.
Många tankar av Felicia och andra av de utstötta får vi ta del av. Vad är det som håller en gemenskap samman och vad är det som splittrar den? Kärlek som övergår i svartsjuka är destruktiv.
Vad är egendom? Vad kan man äga?
En tankeväckande berättelse.
Vart är vi på väg? Hur länge klarar sig vår värld?

Mattias Lönnebo: Amsalor och draken
En saga om hur två barn kommer till en annan värld för att befria sin mamma från en sjukdomsförtrollning. De får gå igenom många svårigheter innan de kommer till drakens håla och kan bestämma sig för att gå över dödens flod för att hitta det som kan befria.
Vad är en familj då det är som bäst? den största glädjen har de i att tillsammans dela livets alla händelser

InlåstTove Klackenberg: Inlåst
Här låter författaren oss möta problemet med unga återfallsförbrytare som är i sluten ungdomsvård. Det var lite trögt att följa med i början och svårt att hitta tråden men då jag kommit till andra delen av berättelsen var det förståss svårt att lägga boken ifrån sej.
En otäck misshandel på en sluten ungdomsvårdsanstalt är upptakten till att Svea får uppdraget att vara försvarsadvokat för Jerry.
Det var intressant att läsa en ingående berättelse om en förhandling i domstol som kändes riktig. Skriven av en som visste hur det går till. Men annars var det lite för mycket som inte kändes trovärdigt. Svea blir utsatt för alldeles för mycket av våld och övergrepp. Verkar ha kommit med för att göra slutet till en riktigt rafflande historia.

SjälvtäktTove Klackenberg: Självtäkt
Självtäkt är då man olovligen tar någon annans egendom i besittning för att själv skaffa sig rätt.
En spännande historia där huvudpersonen Svea är åklagare. Hon har svensk mor men karibisk far och har mörk hudfärg. Hon får i uppdrag att utreda en massa oförklarade brott i Härjedalen och stationeras i Sveg för detta arbete.
Hur mycket har sin rot i urgamla konflikter mellan samer och nybyggare om renbetesland? Mycket brutalt får hon till sist klarhet i hur det hela hänger ihop och detta bäddar för den dramatiska upplösningen. Den verkar ganska otrolig.
Som en sidoberättelse får vi en genomgång av hur samerna har behandlats av svenska staten under århundraden.
Miljön Härjedalen kändes trevlig och bekant nära.

VinterträdetEllen Mattson: Vinterträdet
En berättelse om Greta Garbo på 1930-talet speglad genom bokens jag Vendela Berg, en förtrogen vän och privatsereterare.
Jag tyckte boken var ganska tråkig, framför allt i början. Enstaka partier med fina känsliga funderingar, kanske mest då Vendela var sig själv. Men annars fick man en känsla av att Vendela var en människa som utplånade sig själv helt för att vara den egoistiska Garbos sekreterare.


I havet finns så många stora fiskarSara Lövestam: I havet finns så många stora fiskar
Vi får följa Malte som går på dagis och gärna vill bli kompis med Kalle. Malte är ganska bråkig och uttrycker sig med sparkar och inte med ord.
Vi får följa ”iakttagaren” som står i sitt fönster och ser på dagisbarnen. Som kommer ihåg hur det var att vara 16 år
Vi möter Roger som tycker om små pojkar
Vi träffar Nozak som funderar vilken riktning hans liv ska ta.
Förf. har ett väldigt inkännande språk då hon berättar om hur Malte och lille Kalle funderar och leker. Hennes språk är verkligen genomarbetat för att passa varje situation som hon berättar om.
Det är spännade och upplösningen är på flera sätt överraskande men ändå lyckligtvis väntad.

isflojten    De andra
Gull Åkerblom Sagan om gudagåvorna.
Isflöjten är tredje boken om Matilda. Det tog lite tid att komma in i berättelsen utan att ha läst de föregående delarna men det var inte omöjligt. I skolan jobbar Matilda med ett projekt om myter. Men hon lever själv i myterna.
De andra är fjärde och sista delen i serien
Det kändes bra att läsa ”De andra” omedelbart efter ”Isflöjten” Isflöjten är Mathildas upplevelse av hur hon förbereder sig till sin 16-årsdag och De andra är hur de som varit inblandade i händelserna i de tre föregående böckerna upplever hur Mathildas 16-årsdag går till sin fullbordan. Jag tyckte bäst om den avslutande delen.

vindens-namnPatrick Rothfuss Vindens namn
Det är delvis ett ovanligt språk i denna berättelse. Om det nu har gått att översätta så att det gått fram vet jag inte. Men t.ex. när Kvothe ska svara på frågan från Denna vilken blomma han skulle välja för att uppvakta henne blir det en utredning som tar fyra sidor! Han tar en blomma i taget och beskriver dess egenskaper och drar slutsatsen varför den är fel blomma att ge till Denna. Och till sist kommer han fram till en mycket sällsynt blomma som växer på ovanliga platser. När hon sedan ska beskriva en blomma som passar ihop med honom säger hon direkt en pilblomma. Har pilar blommor? frågar han. Nej det tror jag inte, säger hon. Men du påminner mig om en pil, smidig och oböjlig, med djupa rötter.

Denna första del av en fantasy trilogi utspelar sig i ett annorlunda land som hemsöks av kringströvande övernaturliga väsen. Huvudpersonen Kvothe berättar sitt livs historia. Han var en mycket begåvad ung man som tillbringade sin första barndom i ett resande teatersällskap. Genom onda makters ingripande blir han föräldralös och får slå sig fram på bästa sätt. Efter några års liv i slummen lyckas han bli antagen vid universitetet där man lär sig övernaturliga konster. Då denna del av trilogin slutar är han ungefär sexton år.
Det är en berättelse med fascinerande miljöer. Det är jobbigt att nu vänta på att bok två och tre ska ges ut. Jag skulle väl inte läsa serier som inte är avslutade. Jag vill ju vet hur det går nu! Det är så många frågor som är obesvarade

mannen-under-trappanMarie Hermansson: Mannen under trappan
Åter en bok av denna författare där man på något sätt passerar verklighetens gräns. Fredrik är en mycket nitisk tjänsteman på kommunen och har flyttat in i en vacker villa nära havet någonstans i Bohuslän. Han har svårigheter att koppla av och vaknar varje natt. Han hamnar i en sorts gränsland till verkligheten och upplever möten med en underlig figur som bor under trappan. Denne liknar en sådan låtsaskamrat som många ensamma barn skapar sig. Till sist går allt omkull i Fredriks liv och han får ett totalt sammanbrott.
Oerhört suggestivt och ganska otäckt. Hur livet kan bli en total mardröm.

utan-titelAnna Charlotta Gunnarson: Utan titel
Lånade denna ungdomsbok för att den handlar om en 16-åring som har förlorat sin mamma i lungcancer och var nyfiken på hur hennes sorgearbete skildras i boken. I början kändes det bra för mej i min nuvarande situation men sedan märkte jag att dagens tonåringar har ett annorlunda språk och är ganska skilda från min värld. En välskriven bok där konflikten med pappan som lite klumpigt försöker nå henne finns i bakgrunden vid sidan om hennes dagliga liv med flykten bort via de otillåtna cigaretterna och sökandet efter vänner som förstår.

guernseysMary Ann Shaffer - Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap    En brevroman
Ur baksidestexten: Boken utspelar sig i Storbritannien och på ön Guernsey, en av kanalöarna, år 1946. Strax efter kriget alltså, och kriget är fortfarande mycket levande i människornas tankar och minnen. Det är fortfarande ransonering på många varor - kläder, skor, olika matvaror - och Europa har precis börjat resa sig ur askan, borstat av sig dammet och börjat bygga upp det kriget raserat.

En rolig bok - ett lustigt koncept med hela handlingen i en brevväxling mellan författarinnan Juliet och dels hennes vänner i litteratursällskapet på Guernsey, dels hennes förläggare. Den roliga titeln har en mycket allvarlig bakgrund. Då tyskarna ockuperade Guernsey under andra världskriget stängdes ön helt och hållet av från omvärlden och det blev väldigt svårt med mat. De levde nästan bara på potatis och rovor som de odlade själva. Litteraturcirkeln var från början ett kamouflage för ett otillåtet kalas, men utvecklades till ett nödvändigt sätt att umgås. Pajen bestod av potatismos garnerad med rostade potatisskal.

NidingDick Harrison: Niding
Denna berättelse är förlagd till 670-talet, alltså tidig vikingatid. Denna tid får sällan vara bakgrund i historiska romaner. Vi får följa Ulvbjörn och några av hans män till Erin (Eire) där han blir inblandad i att förfölja och förgöra en okänd grupp som kallas härjare. Dessa sprider skräck i landet genon att bränna ner fr.a. kloster och kyrkor och döda präster och munkar och alla i de omkringliggande byarna utom unga kvinnor som de rövar med sig. Just denna del av handlingen är författarens eget påhitt. Annars är det historiskt korrekt.
Ulvbjörn har begått ett nidingsdåd som han skall sona. Vi har träffat Ulvbjörn i författtarens tidigare bok "Ofärd". Han bär ett mörker inom sig som han kallar för odjuret. Han kan bli besatt av detta odjur. Den myternas värld som finns i alla folkliga traditioner.
Något som jag fäste mig vid var att denne Ulvbjörn som varit ute på vikingatåg i Europa har lärt känna kristendomen och tagit med sig en präst eller munk hem till Östergötland där han har uppfört en ”ecclesia” där man både firar mässa till Deus och blotar till asagudarna. Han låter döpa sin lille son. Det kristna inflytandet kom inte till Sverige först med Ansgar. I Skåne och Götaland kom kunskapen hem med de sjöfarande hövdingarna.

Marie Hermansson: Värddjuret
Huvudpersonen Ann är tecknare och tar diverse jobb, bl.a. så har hon uppdrag för ett spelbolag och ritar spelkort, jag kan tänka mej sådant som Svarte Petter. Aldrig har det slagit mej att det är någon kan leva på att rita sådant. Men naturligtvis är det så.
I alla fall är hon på turistresa till Borneo och vid en djungelutflykt blir hon biten av en insekt. När hon varit hemma i tre veckor svullnar det upp och hon uppsöker sjukhuset. Hon blir skickad till en specialist på tropiska sjukdomar. Och nu börjar den otroliga historien. Läkaren isolerar henne i ett fjärilshus och hon lever där länge. Under tiden hinner hon tänka mycket, på sin barndom, skolgång, sina älskare. Det hela är som i andra böcker av denna författare ganska drömlikt, eller kanske i viss utsträckning mardrömslikt.

Marie Hermansson: Tvillingsystrarna
Citat: När man är lycklig vet man inte om det. I samma stund som man känner att man är lycklig så är man det inte längre.
Vi träffar Röbert som är lite vilse i tillvaron. Han blir en dag fascinerad av en mycket storväxt men harmoniskt byggd kvinna och följer efter henne då hon åker hem. Han blir inbjuden och blir bekant med familjen. Det visar sig att Elisabeth, den kvinna han är intresserad av, har en missbildad tvillingsyster som hon är oerhört bunden vid. Familjen lever mycket isolerat och har en annorlunda syn på vad som är viktigt i livet.
Robert förstår att om han skulle gifta sig med Elisabeth måste han ta tvillingsystern med i boet. Kan han det?

SnövitMarie Hermansson: Snövit
Här har författaren utvidgat den gamla sagan och låter de olika personerna komma till tals Jägaren som får i uppdrag att föra Snövits hjärta till drottningen, Snövit då hon irrar omkring i skogen under många dagar tills hon finner dvärgarnas stuga. Dvärgarna, den ena efter den andra, bekymrade över det dilemma de råkat i genom att Snövit gjort intrång i deras slutna värld.
Men det som fascinerar mej är hennes poetiska språk.
Några exempel:
Fullmånenatt. Jag står vid fönstret i min kammare. Smedjan lyser. Det heta röda eldskenet sipprar ut genom gluggar och springor och sugs upp av höstmörkret

Stundtals finner jag en sådan ro i mitt arbete. Där finns en rytm som lugnar. Den ena rörelsen föder den andra, morgonen länkas till kvällen i en lång kedja.

Marie Hermansson: Det finns ett hål i verkligheten.
Små berättelser på gränsen mellan verklighet och dröm.
I titelberättelsen får en flicka lära sej hur hon ska kunna flyga. Det gäller att flytta sin tyngdpunkt. Hur jag skulle andas, hur jag skulle uppleva min kropp, hur jag skulle mäta avstånd, hur jag skulle se och höra. Sådant man aldrig tidigare reflekterat över. Man har aldrig trott att man kan göra sådant annorlunda än som man alltid gjort. Men det kan man.
Miljön en gammal lägenhet på Östermalm i Stockholm - jag förlade den i mitt minne av mormors lägenhet på Karlavägen på mitten av 1940-talet.

Röd snöJan de Leeuw Röd snö
Vi talar om hedersmord idag. Men det är ingen ny företeelse. I denna bok är det släktens hederssak att hämnas på den som har överfallit och svekligt mördat hela familjer för att komma över de andras egendom. Det är grymma tider, ingen sparas, alla dödas då en gård blir överfallen. Vi är i Hålogaland - området norr om Tröndelagen i Norge, ett självständigt rike på vikingatiden. Småkungarna strider inbördes om vem som ska ha makten.
Boken är uppdelad i kapitel och i varje kapitel är det en ny person som står i rampljuset. I det sista är det en liten pojke. Det är så fint då vi får följa honom i leken och hans upptäckter i naturen. Men han undgår inte att dela samma öde som de flesta när de kommer i stridslinjen.

Ung naken kvinnaArja Saijonmaa En ung naken kvinna - mötet med Mikis
Jag kunde inte sträckläsa boken utan fick ta den i småportioner. Den är lite ojämn, en blandning av hennes egna upplevelser och inlagda biografiska avsnitt av Mikos Theodorakis ungdom och kamp för frihet.
Det finns många intressanta partier i boken. Dels många av de avsnitt som hon rubricerar: På min hemliga strand där hon funderar över livet och över musiken, och upptäcker saker i livet och finner andra författare och sånger.
Ett citat om den musik som Mikis Theodorakis grupp framförde på de turnéer där Arja var med: Vår musik hade ingen plats i vanliga kategorier. Denna musik är sångtragedi, musikpoesi, antifolkmusik, anti-music hall, antiklassisk. Den är anti allt som finns. Theodorakis största ambition är att tjäna ordet och poesien.
Arja kände sig övergiven och vilsen då hon inte längre ingick i gruppen som följde med Mikis på hans turnéer. Hon fick leta fram sin egen identitet och finna sin egen väg. ”Jag klamrar mig fast vid mina rötter för ovanpå marken kommer vinden och tar med sig allt”
Boken hade mycket att ge mig ifråga om insikt i hur musikaliska människor kan leva tillsammans och leva i ett musikaliskt sammanhang.
Arja har ett väldigt fint sätt att beskriva musik och hennes beskrivningar hur hon upplever en konsert eller den musikaliska bakgrunden till t.ex. en film är givande och helt nytt för mej. Ger mej aha-upplevelser.
Vad är det för skillnad på schlager och populärmusik? "Schlagern får oss att glömma. Populärmusiken får oss att komma ihåg."

Följande citat av Leopold Stokowski passar in på vad denna bok handlar om fast den inte alls är hämtat ur boken.
A painter paints pictures on canvas
But musicians paint their pictures on silence

Fast här är det inte fråga om skönhet. Det är fråga om kamp. Kamp för livet.

blommornas-stadMary Hoffman: Stravaganza, Blommornas stad
Bokens huvudperson Sky hamnar i Talia med hjälp av en magisk flaska som han hittat utanför huset där han bor. Plötsligt är han mitt i ett drama av intriger och maktspel. I staden Giglia förbereder sig släkten di Chimici för den stora bröllopsfesten då tre furstar och en hertig ska gifta sig. Riktigt vilken roll Sky har kallats för att fylla i detta drama förstår jag inte men han blir definitivt inblandad men även hans två kamrater i skolan som också är "stravaganti"
Boken kändes rörigare än de två föregående. Nutid och uppdiktad historisk tid gick i vartannat mycket mera än i de tidigare delarna. Men visst fick man en inblick i den stormiga historien i stadsstaten Florens där intrigerna är vardagsmat och storfursten inte drar sig för några medel för att utöka sin makt.
Boken började med att broder Sulien går i labyrinten. Denna labyrint som jag känner igen från Kärlekens bok . En skön ritual att samla sina tankar och återfå sinnets balans.

agnes-ceciliaMaria Gripe: Agnes Cecilia - en sällsam historia
Läser om denna - för vilken gång i ordningen vet jag inte - det är alltid några nya detaljer att fästa sig vid. Är jag kanske inne på att läsa böcker om sådana här övernaturliga fornimmelser? Läste ju nyligen Mårten Sandén.
Bege dig du inte vet vart
för att söka jag vet inte vad.

De viktigaste händelserna minns jag ju men det var så mycket som fallit mej ur minnet. Framför allt Noras upplevelser av hur tokigt det var att man skyddat henne från att veta vad som hänt hennes föräldrar då de omkom i en bilolycka.

lotten1-2-3

Maria Gripe: Tre trappor upp med hiss
Maria Gripe: Eget rum
Maria Gripe: Egna världar






En trevlig berättelse från 1930-talet där den 12-åriga Lotten är huvudpersonen. Lotten är en person som vet vad hon vill och vill försäkra sig om var hennes plats i livet finns. Hon är dotter till en ensamstående mor och tycker att den enda hon har i livet är mamma sedan farmor dött.
Mamma får plats som hembiträde i ett stort hushåll där hon får ha sin dotter med sig. Lotten blir vän med dottern i huset och känner sig välkommen trots den underordnde plats hon har i hushållet. Hon och mamma hör ju ihop! De behöver ingen man.
Men när mamma förälskar sig känner Lotten sig hotad. Ska inte mamma och Lotten höra ihop längre, bara de två?
Det är många andra händelser också i Lottens liv. Allt delar hon med sin farmor i himlen. Hon skriver brev till farmor som hon gömmer i sin byrå. Hon tycker att hon kan känna farmors svar
En människa måste väl få märkas? Vad är det annars för mening med allting!
En ska vara sig själv, sådan som en är - det är allt som behövs.
En berättelse om hur det kunde vara att vara nästan tonåring och möta nya utmaningar i livet på 1930-talet.

tre böcker med Jannike
Mårten Sandén: Den femte systern
Den första bok jag läst av Mårten Sandén. Det var trögt i början men sedan var det svårt att sluta läsa. Spännande och med intressanta idéer om att några få människor har en mycket speciell förmåga att inte bara kunna läsa tankar hos de närvarande utan också återuppleva händelser och minnen hos sina förfäder.
Vad finns det egentligen för krafter runt omkring oss? Är det några få ibland oss som kan se vättar och troll och bekämpa dessa för allas vår räddnings skull?
Det är ett annat sätt än det som t.ex. Tolkien använder för att symbolisera strid mellan det onda och det goda

Mårten Sandén: Det viskande barnet
Citat: verkligheten är en tunn väv, en målad teaterkuliss, som när som helst kan slitas sönder och blotta någonting annat.
Just så kan man säga att den idé som denna bok bygger på kan beskrivas.
Den senare delen av berättelsen är skriven så som jag upplever en dröm - en massa händelser som flyter över i varandra

Mårten Sandén: De dödas imperium
Den här var ännu mera lik en mardröm än de tidigare i serien. Lite svårt att hänga med de tvära kasten hade jag.


Resan till KejsarenYlva Karlsson: Resan till kejsaren
Två barn kommer till en annan dimension, en annan värld. Där får de uppleva mycket då de tillsammans med två ungdomar från Österö får i uppgift att bege sig av för att se om Kejsaren är vid liv. Det är en värld som har varit styrd av regler och föreskrifter från Kejsaren. Kejsaren som bara vill ha det som är vackert omkring sig. Vackra människor, vackra föremål, vackra blommor, vackra tankar - - -
Men det har kommit in upproriska som inte följer kejsarens lagar och det blir allt färre städer där kejsarens lagar efterleves. Nöd och elände blir uppenbart. Och de två barnen från Stockholm lär sig att det går inte att göra alla människor lyckliga genom att alla följer lagarna.

så vacker är världen att om man målar en tavla eller skriver en dikt eller fotograferar det vackraste så kan man inte fånga det vackraste, så vacker är världen att det gör ont, verkligen gör ont, som en värk längst ner mellan revbenen.

sankta psykoJohan Theorin Sankta Psyko
Huvudpersonen Jan Hauger har en bakgrund av att han i skolan var den i klassen som inte hade någon vän, den som blev mobbad och utstött. Han utbildar sej till barnskötare för att han vill hjälpa barn som har det svårt, barn som inte blir sedda.
Denna bok rör sig på flera plan. Huvudhandlingen är då Jan är barnskötare på förskolan som är knuten till Sankta Patricia sinnessjukhus men succesivt får vi den ena glimten efter den andra från hans tidigare liv. Dels från hans första anställning som barnskötare vid förskolan Lodjuret, dels då han var på barnpsyk efter en traumatisk mobbningsepisod då han var 14 år.
Boken var inte lättläst. Jag hade lite svårt att hänga med i irrgångarna i berättelsen, de känns alltför konstruerade.

TempelbrandenCatharina Ingelman Sundberg: Tempelbranden
ÅSA: Först väljer min far den man jag ska gifta mig med och sedan vill min man bestämma min tro.
Torulf: Det är så för alla gifta kvinnor.
Åsa: För de kristna kanske, men inte för oss asatroende. Då har vi kvinnor en egen vilja.
Berättelsen är en fristående fortsättning på Sigrids hemlighet. Dessa böcker ingår i en serie historiska romaner SLÄKTEN initierad av Historiska Media www.historiskamedia.se
Vi rör oss i mitten av 1000-talet och det är inbördesstrider mellan de asatroende och de kristna. Stormännen bestämmer att alla på deras gård ska anta den kristna läran och följa de kristna sedvänjorna. Åsa växer upp i en familj där man fortfarande dyrkar Oden, Tor och Frej och firar årliga fester till deras ära. Men hennes barndomshem blir bränt till grunden av kristna hirdmän för att de fortsätter att blota enligt de gamla sederna och inte vill ansluta sig till den kristna läran. Hon är den enda som undkommer med livet. Hon blir fosterdotter i Jarlabankes familj men vägrar att låta sig döpas. Hon är en stark kvinna som vägrar att acceptera att kvinnor är underlägsna. Hon är en klarsynt kvinna som ser att de kristna inte alls är bättre än de asatroende.
Författaren ger oss en fantasifull skildring av hennes liv. Det finns inte så mycket historiska källor så hon har kunnat skapa ganska fritt. Ibland tycker jag att det verkar nästan alltför påverkat av hur vi tänker och känner i våra dagar.

Sigrids hemlighetKarin Wahlberg: Sigrids hemlighet
Vi är i början av 1000-talet i och omkring Sigtuna. Det är en fin roman med fina skildringar av hur författaren tror att de agerande personerna tänker och känner. Skildringen av hur Bothild ligger i barnsäng och hennes tankar och Sigrids tankar tycker jag är så fint berättad.
Spännande att berättelserna kring prinsessan Ingegerd och hennes kärlek till Olav Haraldsson och hennes giftermål med furst Jaroslav i Kiev kommer in också i denna bok. Dessa berättelser inspirerar också Sigrid enligt den bild av henne som författaren har skapat.

Nagonstans inom ossKajsa Ingemarsson Någonstans inom oss
Citat: Helvetet - att vara fast i sina begränsningar utan att se sina möjligheter.

Det tog mej lång tid innan jag kom igång att läsa boken. Jag läste bara en liten bit och så la jag den ifrån mej. Det kändes svårt att följa med i tankebanorna innan jag kommit in i författarens sätt att lägga upp berättelsen.
Rebecka tar sitt liv men hon får inte ro, hon återvänder hela tiden till maken och vill också i fortsättningen styra honom. Hennes make Mikael har en lång svår period då ha försöker komma över sorgen och alla tankar som väckts inom honom på grund av Rebeckas handling. De funderar båda, hon som osalig ande och han som kvarlämnad levande människa, över det liv de levat tillsammans, sin kärlek till varandra.
Visst väcks många tankar av denna bok. Hur går det med allt det vi lämnat kvar ofullbordat då vi lämnar vår jordeliv?

Över näktergalens golv    På en kudde av gräs    Under lysande måne
Lian Hearn: Sagan om klanen Otori

Över näktergalens golv
På en kudde av gräs
Under lysande måne.


Läste om denna fascinerande serie som jag för några år sedan läst på engelska. Nu läste jag på svenska.

En inblick i en främmande kultur och ett främmande tänkesätt. En mycket uttalad och starkt etablerad klassindelning i samhället. Människor är inte lika värda.
Den härskande klassen, krigarklanen, ser ner på de övriga, bönder och tjänstefolk, som alla är till för att tjäna dem. Men även inom krigarklanen råder mycket stränga regler, inte minst hedersregler. Om man bryter mot dessa eller misslyckas förväntas man att ta sitt liv. Kvinnorna i krigarklanerna förväntas vara sina herrar lydiga i allt. De har ingen rätt till utbildning annat än i speciellt kvinnliga sysslor. Kvinnorna har ett eget skriftspråk. De är en handelsvara för att stärka allianser. Det finns ett undantag, riket Maryama ärvs på kvinnolinjen. Många av klanherrarna har svårt att acceptera detta och anser att en kvinna, en lägre varelse som inte kan tänka strategiskt inte kan styra ett rike.
Krigarklanen förväntas inte ta hjälp av bönder eller de utstötta som utför de lägsta sysslorna i samhället. Man dyrkar många naturgudar och över dem alla står ”Den allvise”
Men det finns en grupp som kallas ”De gömda” och som talar om alla människors lika värde. Bland dem är det förbjudet att döda och att ta sitt eget liv. Dessa läror känns så främmande för herrarna i krigarklanen att de är förföljda.
Dessa tre böcker har Takeo Otori och Kaede Shirakawa som huvudpersoner.
Takeo är född bland ”De gömda” och har som barn lärt sig att be deras böner. Han blir adopterad av klanherren i Otori och utses till att bli hans efterträdare.
Det är en samvetskonflikt för Takeo att han då och då kommer i konflikt med de olika sätt att se på människorna omkring sig som andra hyser. Men han kan sammanfatta sin inställning på detta sätt:Själv var jag tillfreds med att be till vilken gud som helst, medveten om att de bara var olika ansikten, skapade av människor, som alla symboliserade en odelbar sanning.

Blommornas krigTad Williams: Blommornas krig
Lite annorlunda - kanske ett mellanting mellan fantasy och SF . Älvalandet är ett tekniskt utvecklat land som har gått för långt i teknisk utveckling och behöver allt mera energi eftersom man koncentrerat bebyggelsen till vissa områden och landsbygden utarmas. Ett mycket kraftigt segregerat samhälle där en klass - de största älvorna som kallas blommor - har tagit makten och deras enda mål verkar vara mera makt åt dem själva. De har låtit operera bort sina vingar. Bland de mindre sorternas sagoväsen har vissa sorter tagit efter detta att ta bort sina vingar för att passa in i blommornas behov av arbetskraft.
Det finns alla upptänkliga sorters mytologiska varelser och av olika storlek. En av huvudpersonerna feen Äppelskrott är endast 15 centimeter lång och fladdrar omkring nästan som en fjäril. Knapp är en vätte. Han samlar styrkor för att göra uppror mot blommornas översitteri och energislöseri och i lägret av utstötta möter vi småfolk av olika typer, troll och mängder av olika djurliknande varelser.
Theo blir av ett monster indragen i Älvalandet genom en port som tillfälligtvis är öppnad mellan världarna - en sådan port som det ofta är i fantasy.
Blommorna har utvecklat sin teknologi till max efter mönster av vår världs användning av energi och vill nu försöka utöka sina energikällor genom att ta från vår värld.
CITAT som enligt mitt tycke ger en glimt av författarens syfte med berättelsen.
Theo står och tittat på den upplysta älvastaden i kvällens mörker. Vätten Knapp säger:
" I ett viktigt avseende påminner en älvastad om en människostad. Den är onaturlig, och ju mer onaturligt någonting är - t.ex. koncentration av personer på ett ställe, personer som använder arbetsbesparande uppfinningar och förändrar själva landskapet för att få plats med mera invånare, desto mer energi använder det."
"Staden har blivit en sol som inte ger ljus och värme till sin omgivning utan tar sin energi från allt annat."

Stravaganza maskernas stadMary Hoffman: Stravaganza - maskernas stad
Den första boken i Mary Hoffmans serie om stravaganti. En lite annorlunda fantasybok, där det förutom vandrandet mellan dimensioner, inte finns någon magi eller drakar. Istället lär vi känna ett alternativt Italien. Har man lite förkunskaper om den historiska Italien hittar många paralleller bland namn, händelser och platser.
Lucien, en svårt cancersjuk pojke i nutida England får en dag en anteckningsbok av sin far, så han ska ha möjligheten att kommunicera med sina föräldrar om han får svårt att tala. När han till kvällen somnar med boken intill sig vaknar han strax igen, på en annan plats, i en annan tid, mitt på dagen. Och han är inte sjuk!
Lucien har kommit till staden Bellezza i landet Talia. En stad och ett land som bär starka likheter med 1500-talets Venedig och Italien. Anteckningsboken fungerade som en talisman för att möjliggöra resan från vår värld till Talia.

Stravaganza - stjärnornas stadMary Hoffman: Stravaganza - stjärnornas stad
Georgia älskar hästar, avskyr sin styvbror. Hennes enda önskan är att få rida på en vacker häst. Hon vet inte att hon är en "stravagante" - en person som kan flytta sig i tid och rum. Med hjälp av en miniatyr av en etruskisk bevingad häst kommer hon till staden Remona i fantasylandet Talia. Den staden liknar Siena i Italien, en stad där jag varit under delvis oroande omständigheter. Jag minns det stora cirkelrunda torget där de årliga tävlingarna äger rum. Parallellen till dessa tävlingar är centrala i handlingen i denna fantasy. Handlingen går framåt och man funderar på hur författaren till sist ska klara ut att föra alla trådarna till en rimlig lösning.

”Kom ihåg astt ingenting varar för evigt. Och det gäller dåliga ting likaväl som goda” Den visheten uttalas vid flera tillfällen under handlingen.

Änglarnas svarStefan Einhorn: Änglarnas svar
En fiktiv berättelse om några människoöden i vår tid. Den ena berättaren efter den andra tog vid. Började lite försiktigt med den idylliska berättelsen om den underbara barnsköterskan men sedan kom allt mera störande inslag. Det var ganska spännande att se vart det hela skulle leda då en ny berättare tog vid. Men berättelsen kändes lite konstruerad ibland, inte riktigt trovärdigt.

Änglarnas svar? Enligt en judisk legend var det så: Änglarna kunde inte svara då Gud frågade om han skulle skapa människan, en del svarade ja, andra nej. Då Gud trots allt skapade människan kunde inte ens änglarna svara på om människan skulle bli till en välsignelse eller en förbannelse.

Kärlekens bokKathleen McGowan Kärlekens bok
Det var tröglöst, jag hade ofta svårt att följa med fr.a. i de historiska översikterna. Tungt språk? Det blev inte levande för mej.-
Undrar om det inte blivit en bättre roman om hon ägnat sej åt att skriva bara om furstinnan Matildas fascinerande historia utan att dra in forskningen kring Maria Magdalena och Filipposevangeliet?
De mörka männen i kåpor som vill ställa till bekymmer för Maureen, huvudpersonen i nutidsdelen av boken, känns bara påklistrade, utan ordentligt förklarat sammanhang med handlingen.

Men det finns mycket tänkvärt i boken. Det är ett tydligt budskap att dra fram kvinnor i ljuset, kvinnor som ofta finns bakom stora män och har inflytande på hur världen utvecklas.
Författaren låter Matilda säga:
Det ligger i mannens natur att önska sig makt och föra krig om han möter motstånd eller hotas.
Kvinnor har en annan läggning. Vi är lagda åt att samarbeta och medla, att söka freden framför döden.

Författaren påvisar att i många gamla skrifter är ”Den heliga Anden” av feminint kön. Det är Guds kvinnliga sida.
Bland det som jag tycker var värdefullt i denna bok och som jag tog till mig är Den sexbladiga rosens bön - Kärleken övervinner allt
Intressant var det avsnitt som berättar om katedralen i Chartres. Inte minst den heliga labyrinten - ett meditationsverktyg
The Sacred Labyrinth

Och himlens vida vävLian Hearn: Och himlens vida väv
Den här är fristående från den långa serien om klanen Otori. Tidsmässigt ligger handlingen lite före de andra och skildrar Shigeros liv i ungdomen.
Man får i början en ganska klar presentation av den värld där handlingen försiggår och de ideer som styr människornas liv och handlingar. Den känns som en bra introduktion, och den är lite enklare skriven än den långa serien. Jag tycker bl.a. om hur naturen och trädgårdarna och husen skildras.
Om man vill läsa Lian Hearns serie om klanen Otori rekommenderar jag att börja med denna och inte gå direkt på "Över näktergalens golv"
Det är en värld där de härskande klanerna, krigarna, ligger i strid med varandra och gossarna i dessa klaner från tidig barndom lär sig att strida och försvara sig. De övriga invånarna i landet är till för att tjäna härskarklassen. Men huvudpersonen i denna bok Shigero har fått upp ögonen för vilken betydelse det har att härskarna känner till hur de övriga invånarna i landet har det.
Det är mycket stränga oskrivna regler för hur de som tillhör krigarklanerna lever.
Krigarna anser det hedersamt att ta sitt eget liv i vissa situationer, då de har misslyckats. Då skär de upp magen på sig själva med sitt svärd.
Men det finns en del människor som har lärt känna en annat sätt att leva tillsammans. De har avsvurit alla tankar på att döda, varken andra eller sig själva. De kallas "De gömda" och vi känner igen de kristna tankarna i deras tankevärld. De ses inte med blida ögon av härskarklassen. "De gömdas Gud, den Hemlige, han vet allt ni bär i ert hjärta. Hans första bud är att vi ska älska varandra. Hans andra bud är att vi ska älska alla människor och förlåta dem som hatar oss. Det är på grund av kärleken som vi inte dödar.”
Den gamle vise Matsuda sammanfattar: ”Släkten Iida är mycket ärelysten. När man väl har slagit in på den vägen mot makt, då är det inte mycket annat än hans egen död som kan hindra honom. Han kommer alltid att sträva efter att bli den främste och leva i ständig skräck för att det någonstans ska finnas någon annan som är starkare än han, någon som kan störta honom. Och så går det naturligtvis, för allt som har en början har också ett slut.”
Mördaren Kotaru har på Släktets uppdrag mördat Isamu som har övergått till ”De gömda” och lämnat klanen vilket är absolut förbjudet. Kotarus tankar under tiden efter att han mördat : det plågade honom att Isamu vägrat att försvara sig, att han hade talat om förlåtelse och om lydnad mot en herre. Döden hade inte eliminerat hans rival, förrädaren. Den hade gjort honom starkare. Oövervinnerlig till och med.

Vid hägerns skarpa skriLian Hearn: Vid hägerns skarpa skri
En tjock bok med en annorlunda berättelse i andan av gammal japansk sagostil. När jag läste den saknade jag en karta över det fiktiva landet samt en lista på namnen på alla de förekommande personerna och en släkttavla över de olika klanerna och deras inbördes släktskap. Eftersom namnen är så annorlunda så var det ofta lite svårt att skilja den från varandra.
Jag ser i min läsedagbok att jag för många år sedan läst de tre första delarna av denna serie på engelska. Det förvånar mej att jag kunde det eftersom jag nu till en början var så förvillad av alla de okända namnen.
Men sedan jag väl kommit in i denna bok blev jag fascinerad av miljön och det annorlunda sätt att se på samlevnad mellan människor som speglas i denna berättelse som slutar så sorgligt.
Vi ser ett annorlunda sätt att se på livet och döden, på vilka krafter som påverkar människors sätt att leva tillsammans, och rätten att ta sitt liv då man brutit mot en grundläggande regel i förhållandet till sin familj.
Dessa högättade klanmedlemmar av krigsherrar står på sätt och vis utanför de vanliga människornas liv och har speciella regler för vad som är rätt och fel.
Hästarna är mycket speciella varelser i denna berättelse och betyder mycket för klanmedlemmarna.
Vi möter också de som vill leva efter "Honouns väg", alltså i balans med tillvaron och ett löfte att inte döda.
Men när balansen går om intet och den manliga kraften dominerar är krig oundvikligt. Den kvinnliga kraften har skadats på något sätt.

Några fina formuleringar som fäst sig i mitt minne:
Den gamle abboten i klostret beskrivs så
”Han är lika klar i huvudet som alltid. Kanske ännu klarare. Som en bergsjö”
Och Takeo reflekterar: ”Mitt huvud är snarare som en av de där fiskdammarna. Massor av idéer och problem myllrar runt i det och pockar på min uppmärksamhet.”

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

owl-line

Min dagbok      e-mail    gästbok     

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd