Music click here
musicspeaker
Rejoice!

JANUARI 2013

Dagbokstext


Dagen idag är en märkvärdig sak

GOTT NYTT ÅR 2013

Herre, visa mig min väg nu då jag måste leva utan Roland.
Hela mig så att jag på nytt kan ta ansvar
och klara av det du vill att jag ska göra
i dag
i morgon
alla dagar du ger mig
Drag mig till dig så får mitt hjärta ro.

 

Det som förut var är förbi, nu förkunnar jag något nytt. Innan det ännu spirat kungör jag det för er.
Jes 42:9

Tisdagen den 1 januari 2013
Den första dagen på det nya året var också den första solskensdagen på min tre veckor långa vistelse i dotter Birgittas familj i Amersham, Buckinghamshire i England.
Det var uppmuntrande för livsandarna.
Vi for till Berkhamsted och tänkte oss en solskenspromenad utmed kanalen men inte heller där hittade vi någon lämplig gångstig för en solskenspromenad. Endast en kort bit kunde vi gå utan att kliva i modd efter allt regnande som varit de senaste veckorna.
Hemkomna dukade Birgitta upp en nyårslunch med svensk sill och potatis, rödbetssallad, kålsallad, småkorvar, smör, bröd, ost mm.
En upprörd Sophie kommer hem vid lunchtid från där hon tillbringat nyårsnatten, ledsen arg olycklig. Hennes nya mobil har blivit stulen. Fullmatad med Internet, Facebook, epost och annat personligt, nya foton från julfirandet etc. Hon har vidtagit åtgärder för att stoppa att all information ska komma på avvägar. Hon har anmält stölden och ska meddela sin försäkring så fort det är tekniskt möjligt. Ingen trevlig början för henne på det nya året!
Vi gjorde det stora julpusslet färdigt. Det hade tema efter sången ”The Twelve Days of Christmas”.
 • Se pusslet här!
  Till middag bjöds kyckling med risotto och sedan fruktsallad.
  På kvällen tittade vi på film från Galapagos redigerade av David Attenborough men det blev en tidig kväll.

  Onsdag 2 januari
  Sovit tungt och besvärats av hostan. Mulet, 7 grader på termometern. Hörde hur den ena efter den andra lämnade huset. Arbetsdag! Alla till jobbet utom Daniel som fortfarande har skollov.
  Det blev en skön promenad Bois Avenue, men hela kroppen är trött av förkylningen.
  Birgitta kom hem kvart över två. Hon var glad att få börja jobba igen efter sjukskrivningen för sin knäoperation. Det hade gått bra att jobba. Hon hade inte haft ont alls.
  Vi startade det andra pussel hon fått i julklapp men det var svårt så vi kom inte långt.
  Jag började packa mina saker
  Vi tittade på filmer med David Attenborough - Kalahari. Underbara bilder av två giraffer som slogs om en hona och noshörningar som började närma sej varandra och känna sig för.

  Torsdag 3 januari
  Vaknade klockan halv sju och gjorde mej i ordning, packade det sista och stängde väskan. Morgonrocken fick gå i ryggsäcken.
  Frukost åt jag klockan sju, Birgitta kokade ett ägg åt mej förutom det vanliga mûsli och mjölk och te och smörgås. Så sa vi alla hej till varandra men jag ville inte kramas eftersom jag är så förkyld.
  Birgitta körde mot Heathrow och det var inga besvär under vägen så vi kom i mycket god tid till terminalen. Hon hjälpte mej att checka in och så väntade hon med mej till den utlovade assistansen kom. Jag fördes till ett väntrum. Sedan blev jag tillsammans med en annan dam körd till flygplanet. Väl på Arlanda blev jag körd till bagageutlämningen och lämnades sedan med en bagagekärra som stöd.
  Köpte en varm smörgås och kaffe och letade mej sedan till SJ station där jag satt och väntade tills det var dags att ta tåget. Det var ett sådant där tvåvåningståg och jag gillar dem inte. Det är trångt och jag kan inte gå i trapporna då tåget är i rörelse. Fick byta till en plats i bottenvåningen. I Ljusdal var det nysnö på perrongen. Fick hjälp av konduktören med väskan till gatan och gick i min egen takt hem till Torggatan. Porten var låst fast klockan bara var kvart i åtta så jag fick leta fram portnyckeln.
  In i hissen och upp och hem in i min egen lägenhet! Hemma! Bytte till morgonrocken, gjorde te, Birgitta ringde, jag packade upp ryggsäcken, öppnade alla julkorten och andra kuvert och läste dem medan jag drack mitt te. Startade datorn, packade upp stora väskan, Skrev och berättade att jag kommit fram. Gjorde mej i ordning för natten och till sängs sedan jag kollat alla mejl.
  Fredag 4 januari
  Vaknade halv nio, frukost, dusch, vägde mej och jag har snarare gått ner i vikt än lagt på mej. Skönt!
  Satte igång tvättmaskinen. Började redigera min dagbok efter resan. Det tog hela dagen och jag glömde totalt tiden. Kom ihåg att jag bör äta något och hittade pyttipanna i frysen som fick bli middag med grönsaker till och glass efteråt.
  Tittade på ”På spåret”
  Hostan är verkligen besvärlig och det värsta är att jag blivit inkontinent.
  Det var svårt att somna för hostan.
  Lördag 5 januari
  Jag var mycket trött och sov en stor del av dagen. Men jag tog rollatorn och var ner och handlade lite mat. Det var skönt ute trots 7 minusgrader - mulet med solglimtar. Ganska halt så jag satte på ispigg på käppen tills jag ska gå ut och gå.
  Jag hängde upp julklappen jag fått av Emma och tände ett ljus i den
  * här hänger den i fönstret bredvid balkongdörren Torget i bakgrunden
  På kvällen uppdaterade jag min sida ”Nyligen lästa böcker” det var en hel del efter veckorna i England.

  Söndag 6 januari trettondag jul
  Hostan hänger i. Jag var till kyrkan. det var en skön promenad både dit och hem, ingen blåst. Jag hostade en hel del i kyrkan trots att jag sög på Läkerol mest hela tiden. Men mina stämband är ju inte angripna så jag kunde hänga med i läsningarna.
  Magnus predikade och talade om det stora ljuset och det inre ljuset. Det inre ljuset kan vara vår vägvisare men inte utan att vi har ledning utifrån av det stora ljuset. Bibeln är en plats där vi kan finna detta. Liksom de vise männen hittade till Betlehem sedan de skiftlärde i bibeln kunnat läsa ut att det var där Messias skulle födas.
  BÖN: Led oss med ditt ljus till platser där vi kan möta dig och för oss på vägar där vi kan tjäna dig.
  Måndag 7 januari Morgondimma
  Maj kom upp och ville dela makaroner med mej. Jag var ner till henne klockan tre och blev bjuden på stuvade makaroner och köttbullar.
  Tisdag 8 januari
  Fortfarande tungt i huvudet och bröstet. Var på COOP och biblioteket. Försökte sitta och läsa men det var alldeles för lätt att somna. Vad ska jag ha mina dagar till? Hade ingen lust att leka med PSP
  Onsdag 9 januari
  växlande molnighet och enstaka solglimtar. Jag gick en promenad upp till Långgatan och ner via Hamregatan och Stora Vintergatan. Riktigt skönt! Det är lite knöligt på trottoarerna och ganska halt på körbanorna så jag tror inte jag ska gå ut då det är mörkt utom på stora vägen. Blev på mycket bättre humör än igår.
  Torsdag 10 januari
  Det blåser och det ser kallt ut med snön som ryker.
  Läste Bilbo av J.R.R. Tolkien och försökte få fram hur pass väl filnen som jag såg i England överensstämde med orginalet, och försökte ock fundera ut hur regissören har tänkt sej att dela upp desten av bokens innehåll på två filmer till.
  Upptaktssamlin för gudstjänstgruppen på kvällen. Jag tog på mej att vara gruppens ledare efter Anna-Greta som har avsagt sej.
  Det är ingen som lägger sej i hur länge jag ligger och läser innan jag släcker lampan. Ingenting planerat i morgon så det har ingen betydelse hur länge jag sover i morgon förmiddag - - -
  Tomhet.
  Fredag 11 januari
  Ganska soligt mellan molnen.
  En dag då ingenting är inplanerat. Min personliga plan för dagen blev att gå till bokhandeln och byta cirkelbok.
  Till middag stekte jag laxfileer och kokade morötter. Sedan satt jag och läste, tände ljus för Roland och Erik.
  Tittade på "På spåret" på TV
  Söndag 13 januari
  Gudstjänst i Bjuråker sammanlyst för kontraktet. Ljusdal församling har anordnat buss. Dagen före hade det varit en kursdag om gudstjänsten med medverkan av Bengt Wiklund och Rolf Larsson.
  Det var en spännande gudstjänst med många medverkande i olika uppgifter men utan att det blev plottrigt. Kyrkoherde Lena Funge höll beredelsen och syndabekännelsen, kyrkvärd läste dagens bön och gammaltestamentliga texten, en annan kyrkvärd läste episteltexten, predikan Bengt Wiklund, en pensionerad präst som tidigare varit mycket engagerad i ett projekt om gudstjänstförnyelse i Gävle i slutet av 90-talet, predikan omgavs av stilla orgelmusik. Förbönen var infogad i ritualerna kring Måltiden. Detta kändes mycket bra för mig, det var en aha-upplevelse. En körledare ledde psalmerna och vi stod upp under alla psalmer. Som i England!
  Efteråt var det kyrkkaffe i församlingsgården där gudstjänsten utvärderades. Det mesta som sades gällde musiken i gudstjänsten. Det var många positiva ord som yttrades.
  Jag var hemma igen halv tre. Det blev ingen promenad trots sol och molnfri himmel. Temperaturen minus 15 grader avskräcker.
  Måndag 14 januari
  fortfarande mycket kallt. Maj och jag hade tvättstugan. Hon hade mycket, ett antal juldukar och tvätt efter 6 gäster. Vi hjälptes åt stt vika ihop det rena godset. Jag gjorde lunch för oss - det blev prinskorv, äggstanning, potatis och sallad - kaffe med julpepparkakor som inte hade kommit fram under julen.
  Tisdag 15 januari
  Det är mulet och lite mildare idag. Träden är så vackra i sin frostiga skrud. Dagens promenad gick till banken där jag fick hjälp att sätta in medel från återbetalning på Rolands olycksfallförsäkring som vi nu sagt upp.
  Frostade av frysen, lämpligt att passa på nu då det är så kallt. Försökte börja med Rolands garderob men det känns så konstigt, nästan som om jag skulle börja gråta.
  Onsdag 16 januari
  Ett lager nysnö på marken då vi vaknar. Det är fint med orörd snö.
  Bibelstudium, idag 2 Mos 25 - om det gamla förbundet. Vi talade mycket om vårt förhållande till Gamla testamentet från kristen synpunkt och förhållandet till det judiska och till den judiska lagen. Vad av den gäller för oss som kristna? Jesu höll på alla de judiska reglerna och de första kristna som var judar följde dem. Men vi dom är hednakristna behöver inte följa alla regler - Jesus kom och han uppfyller lagen. Det kan vi läsa ut i Matt. 5:17. Buden som gäller det yttre, t.ex. mat och dryck, kan mätas och tillämpas absolut.
  Jer 31:31 - det nya förbundet - som vi nämner i nattvarden ”Denna kalk är det nya förbundet genom mitt blod”
  Rent och orent och sådana regler är upphävt genom Jesu blod.
  Torsdag 17 januari
  Mycket kallt det blev ingen lång preomenad utan bara bort till Solhusets SecondHand med några tröjor och pyjamas efter Roland.
  I dagen psalmvers står denna mening ut för mej: Förr var jag blind, nu kan jag se, och det är allt jag vet. Men så är det inte för mej. Jag är fortfarande blind och kan inte se vad jag ska ta mej till med mitt liv.

  grenbar


  Ett lite speciellt minne med detta datum. Lördagen den 17 januari 1953 på tåget från Ljusdal till Undersvik för en scoutträff fick jag och Inga, min kamrat, sällskap med en bokhandlare och scoutledare som just kommit tillbaka till Ljusdal från Schweitz där han varit på praktik under den gångna hösten. Det var något speciellt med den mannen. Vet inte riktigt vad det var, men i alla fall kom vi att träffas flera gånger. Vi kom att leva tillsammans i närmare sextio år. Ja - vi är fortfarande tillsammans i andanom.
  Roland - jag saknar dej så!


  Fredag 18 januari
  Birgitta ringde från ett insnöat Amersham. Det gör att livet blir krångligt eftersom ingen snöröjning finns. Daniel som hade prov i skolan lyckades ta sig fram till fots och skolan var öppen just för de elever som hade avslutningsproven. Annars stänger de skolorna och mycket annat, t.ex. biblioteket där Birgitta jobbar.

  Lördag 19 januari
  Gick till Rädda Barnens lokal på Östernäs där de hade inbjudit till Öppet hus för att fira inflytten i sin nya lokal. Det var bara jag och en journalist som kom utöver styrelsen - tråkigt för dem med så dåligt intresse. Laila informerade om insändare angående TV-programmen som har försökt angripa Rädda Barnens kampanj kring ”Barnfattigdomen i Sverige” och det borde kanske snarare kallas socialt och ekonomiskt utsatta barn eller dylikt.
  Till middag festade jag på en fläskkotlett som jag stekte med lätt-creme-fraiche och ingefära och fick på så sätt en god sås
  Onsdag 23 januari
  fortfarande kallt.
  Bibelstudieum 2 Mos kap 25 som handlar om de heliga föremålen i tabernaklet, alltså Guds boning. Förbundsarken vars lock också kallas nådastolen. Vi läser med häpnad om allt det material som behövs för denna Guds boning, så mycket rent guld, 35 kg, och så många dyrbara och svåråtkomliga material. Att bärstängerna på arken inte fick tas bort beror på att det var förbjudet att vidröra själva arken - det kunde medföra döden. Arken är en symbol för Gud mitt ibland oss. Arken var av guld som representerar det heliga och av trä aom reprsenterar det mänskliga. Skådebröden representerar det jordiska livet.
  Ljusstaken pryddes med stiliserade mandelblommor, som är de första som slår ut på våren. Vi skulle kunna jämställa symbolen med snödroppar, ett tecken på att allt vaknar till nytt liv.

  Torsdag 24 januari
  I kulturnytt i radio talade de om att det ser mörkt ut för den svenska bokbranschen. Jag önskar att jag kunde prata med Roland kring detta. Jag saknar honom så.

  Lördag 26 januari
  Det är mildare idag, ganska mulet och Roland skulle ha sagt: ”Det blåser kallt” om vi kunnat gå ut och gå tillsammans.
  I boken jag läser just nu har huvudpersonen nyligen blivit änkling och i vissa situationer kommer han ihåg hur hans hustru skulle ha reagerat och upplever saknaden svårt. Precis som jag kan känna att sådant som Roland och jag upplevat tillsammans väcker sorgna känslor.
  Söndag 27 januari
  Lite mildare, ganska mulet. Gick till kyrkan. Det var mycket folk i kyrkan men de allra flesta utgjordes av årets konfirmander.
  Vi firar Septuagesima - Nåd och tjänst - att ta emot förlåtelsen för att få kraft att gå ut ur instängdheten i mig själv och se människorna omkring mig och deras behov och min roll i detta samspel.
  Tisdag 29 januari
  Dagens promenad: Var på sopplunch - rödbetssoppa - och Owe Norberg från Ljusdals museum pratade om Erik Eriksson, filmaren. Under våren kommer de att ha hans filmer som tema på dessa trivselträffar. Jag tänkte att om det varit för tio år sedan skulle Roland ha uppskattat detta terminsprogram men de sista åren var han alltför frånvarande. Roland hade en hel del kontakt med Erik Eriksson under åren i bokhandeln.
  Torsdag 31 januari
  Så går då denna ganska kalla månad mot sitt slut. Den slutar med temperatur kring nollpunkten. Klar himmel och en blek sol några timmar längre än vid årsskiftet.
  Vad har jag gjort under denna månad? Gått igenom Roland klädskåp och lådor, sorterat och kastat men det mesta var i så gott skick att jag har burit iväg det till Solhusets Secondhand. Hoppas att det kan göra någon människa i öster glad!
  Annars har jag läst oerhört mycket vilket framgår av min hemsida

  grenbar

  next   back

 •  

  Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo