Music click here
musicspeaker
Rejoice!

JANUARI 2014

Dagbokstext


Dagen idag är en märkvärdig sak

GOTT NYTT ÅR 2014

Herre, hjälp mig under detta nya år att klara av det du vill att jag ska göra
i dag
i morgon
alla dagar du ger mig.

 

Det som förut var är förbi, nu förkunnar jag något nytt. Innan det ännu spirat kungör jag det för er.
Jes 42:9

Varje år 18-25 januari infaller Böneveckan för kristen enhet.
Veckan firas samtidigt i 75 länder världen.
Böneveckan 2014 – Tema: ”Är Kristus delad?” 1 Kor 1:1-17
star Böneveckan

grenbar

1 Januari 2014 kl 0.00 vid 12-slaget sände jag upp dagens bön och dagens psalmvers eftersom jag redan satt vid datorn och lyssnade på radio P1 med det traditionella programmet: körsång Stenhammars ”Sverige” och dikten ”Det eviga”, de traditionella nyårsönskningarna med Christoffer Murray från Radiotjänst, och så Sveriges domkyrkoklockar. Utomhus knallar det och flammar av fyrverkerier och man ser en del flygande lyktor också. Jag har ju bra utsikt från mina fönster.
Georg Friedrich Händel La Rejouissance avslutade denna stund vid radion och så dags att gå till sängs.

2014 Onsdag 1 januari kl 10 dagtid skriver jag medan jag har P2 med stilla musik i bakgrunden: Ljusdals köping bildades 1 januari 1914 och är alltså 100 år.
Nu stundar den nya dagen, jag äter frukost och allt är som vanligt, det ändrar ingenting för att vi börjar med en ny almanacka. Grå himmel, strax under nollpunkten, vindstilla.
Mässa i kyrkan på kvällen med Magnus som celebrant. Han betonade särskilt följande text från Klag 3:22-26 och hänvisade till den tidigare översättningen som vi också sjöng som en strof i en bibelvisa
Herrens nåd är det att det inte är ute med oss, ty det är inte slut med hans barmhärtighet. Den är var morgon ny, ja, stor är din trofasthet. Herren är min del, det säger min själ mig. Därför vill jag hoppas på honom. Herren är god mot dem som väntar på honom, mot den själ som söker honom. Det är gott att hoppas i stillhet på hjälp från Herren.

Torsdag 2 januari Jag mådde inte bra - snuva, hosta, ont i halsen, allmänt olustig. Näsan rinner, ögonen rinner - På morgonen var jag varm men på kvällen var jag frusen.

Fredag 3 januari
Det var en natt då jag vaknade och hostade så hårt att jag nästan kiknade. Var upp och tog Bisolvon och drack silverte och höjde huvudändan av sängen. Sedan sov jag ganska gott.
Det regnar. Hostan var besvärande men inte ihållande.
Var in på Röda Korset, sorterade in och märkte några fackböcker som kommit in.

Lördag 4 januari
Nu börjar snuvan bli grön och tjockna. Huvudet är tungt. Jag använde morgonrocken hela dagen i stället för klänning, den kändes varm och skön. Mesta dagen läste jag.

Måndag 6 januari Trettondag jul.
Mådde inte bra, hoppade över kyrkan. Pappersnäsdukar vid var och en av mina sittplatser - - -

Tisdag 7 januari
Städhjälp klockan åtta, fotvård kl 10.
Förkylningen är lugnare, hostan börjar bli torr.

Onsdag 8 januari
Tomten och bocken fick flytta ner i källaren igen efter att ha vaktat i lägenheten över jul.
Klart väder och 6 grader varmt på morgonen, men det sjönk till 4 grader då jag gick ut vid tolvtiden. Vindstilla, och det kändes nästan som vår i luften men det är ju fel - - - Det är is på Kyrksjön men jag antar att den inte bär efter tre veckor med plusgrader

Torsdag 9 januari
Termometern visar 0 grader och himlen är grå, ett mycket lätt snöfall då och då, men knappast märkbart.
Gjorde leverkalops - det kommer att räcka i flera dagar.

Fredag 10 januari
grå dag med lätt snö i löften - 5-6 minusgrader, vindstilla. En morgonpromenad upp till sjukhuset där jag var inbokad hos sjukgymnast kl 10. Hon undersökte mina höftleder och klämde på min axel. Fick råd om lite utvidgade rörelser till det program jag fick för ett år sedan.
Var in på RK och gallrade ungdomsböcker och städade lite här och var i bokhyllorna.

Lördag 11 januari
Var ut och bytte bok på bokhandeln - blekt solsken vindstilla minus 12 grader - riktigt skön promenad.
Majlis ringde och påminde mig om att hon brukat bjuda mej och Roland på lunch ”medan julgranen är kvar”. Hon hämtade mej och körde mej hem efteråt. Hon bjöd på ett enkelt sillbord, fläskfilé med kantareller, och sedan kaffe med glassbakelse. Verkligen snällt av henne att ta hand om mej på detta sätt!

Söndag 12 januari
grå morgon med minus 11 grader, en lätt vind gjorde det bistert att gå till kyrkan, jag borde ha tagit långkalsonger på mej- - -.
Psalm 383 kändes ny för mej och den lilla melodislingan fastnade i mitt huvud och sjöng i mej hela vägen hem. Sista versen sjöng vi inte men orden kändes som dagens gåva till mej: Mycket större än vad ord kan rymma är den gåva du oss ger i dopet. Herre, låt vår tro bli fylld av glädje!

Tisdag 14 januari
Lätt snöfall minus 13 grader
Eva Jernqvist kom upp med en present från Färila församling - en bok om Gammelgården i Fågelsjö.
Hon hade med sej ett tomt UCB-minne och tog det material som låg i min mapp Färila församling. Vi åt lunch tillsamman och satt och pratade ganska mycket - trevligt med besök. Så nu är ansvaret för Färila pastorats hemsida inte på mej längre. Det var lämpligt eftersom de måste byta server för hemsidan. Den gamla ska vara ur drift 20 januari.

Onsdag 15 januari
Bibelstudium 4 Mos 16 - ganska besvärlig text med Guds straff för de som gjorde uppror mot Moses och Aron. Varför straffar Gud så hårt? Och vad är en hemsökelse?
Bjuden på lunchmiddag hos Anna-Greta som bköd på laxsoppa och saffranspannkaka med ris.
Det snöade stora glesa flingor då vi körde tillbaka till Ljusdal Vackert!
Gudstjänstgruppen träffades och pratade om gudstjänsten och annan församlingsverksamhet tillsammans med prästerna. Sedan planerade vi inför 3 söndagen efter trettondedagen.

Torsdag 16 januari
Kallt minus 10 grader men fantastiskt vackert med den fjäderlätta snön på alla buskar och träd. Jag hade ont i höger ben och händerna domnar bort. Det är irriterande att vänsterhandens fingrar är utan full känsel på tangenterna. Alla bekymmer gör mej lite moloken. Jag har varit frusen idag - tur att jag har min sköna morgonrock
Till middag hade jag karljohanssvampsoppa av egen tillverkning.

Fredag 17 januari
På RK hade det kommit mycket fina böcker, handböcker, intressanta romaner lagom till en hylla, massor av pocket. Sedan jag varit på RK var jag och bytte cirkelbok och handlade mat, köpte bl.a. fläskben så jag gjorde en gryta till middag som blir till flera mål.

Söndag 19 januari
Ekumenisk gudstjänst efter en specialskriven gudstjänstordning framtagen internationellt för ”Böneveckan för kristen enhet”. Ljusdals kristna råd hade offentligt årsmöte före kyrkkaffet Jag fann många fina tankar i den speciella gudstjänsten. Trevligt att träffa representanter för de kristna församlingarna i Ljusdal vid kaffet

Måndag 20 januari
I natt har jag inte haft ont!
Möte med min personliga bankman där jag försökte ordna inför att Daniel fyller 18 år och blir myndig och själv ska disponera den fond som jag har sparat ihop till under alla hans levnadsår.
Ett nytt ljus på kommunalhuset visar på att Ljusdals blev köping för 100 år sedan. Det lyser in i mitt sovrum .

Tisdag 21 januari Per 52 år
Samma väder som de senaste dagarna, alltså ett mycket lätt snöfall då och då. Mest gråa moln men ljusare ibland.
Prästen kom som aviserat på besök och vi hade en pratstund med te under en timme. Han är så entusiastisk och vill ha igång de kyrkliga verksamheterna, t.ex syföreningen och församlingskåren. Han var imponerad av att jag har så mycket böcker.

Onsdag 22
Sol mellan molnen och 6-8 minusgrader. Gick med stavar runt Stenhamreskolan.
Kokade svartvinbärssylt av ett kilo bär som fortfarande fanns i min frys sedan 2009 - men nu är det slut på sådana fynd.

Måndag 27 januari
Fortfarande gråväder och inte alltför kallt.
Städade bland räkningar. Kastade betalda vardagsräkningar för 2010 - pärmen får nummer 2014. Det blåste så kallt att jag gick bara ut med soporna och sedan runt kvarteret.
Mejlade hyresvärden och bad dem komma och kolla elementen eftersom jag har gått här hemma och frusit den senaste tiden.

Tisdag 28 januari - i almanackan står det Karl. Vår son Carl Erik - den förstfödde - han finns inte bland oss nu men vi minns honom.
Nu börjar den granna vita orkidéen chansera - den har blommat troget sedan november! En orkidé till Rolands minne som har blommat om rikligare än då den var ny.

Onsdag 29 januari
Jag var på bibelstudiet och när jag kom hem låg en lapp på köksbordet: Det beställda servicearbetet är utfört. Och när jag kände på elementen var de varma allihop! Skönt!
På bibelstudiet hade vi 4 Mos 17-18 som läsning. Kapitlet 17 handlar om Arons stav som slog ut med blommor och blad och mandlar. Symboliken kan ses genom att mandelträden blommar på kal kvist mycket tidigt, först av alla träd. Det kan ses som en symbol för förstlingen, Guds son Jesus Kristus.
Ett känt bibelställe finns i Jer.1:11-12: Herrens ord kom till mig: "Vad ser du, Jeremia?" Jag svarade: "Jag ser en gren av ett mandelträd. Herren sade: "Du har sett rätt: jag vakar över mitt ord tills det bär frukt."

Torsdag 30 januari Barnbarnet Daniel fyller 18 år så nu är han myndig och eftersom han har klarat körkortet kan han nu köra sin egen bil.
Blixtlåset fastnade på min högra känga och jag kunde inte få den av mej. Lyckligtvis kunde en snäll granne en trappa ner fixa så att jag kunde få av mej kängan men sedan var blixtlåset kaputt.
Gjorde karljohanssvampsoppa efter receptet jag provat tidigare och gillar.

Fredag 31 januari
Kyligt, väcktes av snöskottningsfordon på morgonen. Det var ingen nysnö på morgenom men det snöade ju igår.
På RK köpte jag en nyinkommen bok om Ljusdalsdräkten.
Lämnade in kängan för lagning. Bytte böcker på biblioteket.

grenbar

next   back

 

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo