#April 2015

APRIL 2015

Dagbokstext

April - då småfåglarna kommer tillbaka.
Vi noterar datum och gläds åt varje ny gäst i våra omgivningar.

koltrastpar bofink sadesarla rodhake

Livet är inte de dagar som gått utan de man minns.

klicka härAprilskämt

Onsdag 1 april
Var till kyrkan på ”Easter Suite” med Kristofer Sundmans kvartett - en grupp med saxofon, ståbas, slagverk och flygel. Jazzmusik och recitation med ord från Markusevangeliet. Det var ganska mycket folk i kyrkan. Musiken är inte riktigt min musik men jag kan uppleva de välkända orden och jag känner att det är påsk.
Gick ner till kyrkan via Knekarbacken i den vackra ljusa kvällen mellan de kala träden och de vissna fälten där det fortfarande ligger snö i norrlägen. Påskmånen står så rund och lyser på himlen.
 • krokus i skyddad läge

  Skärtorsdag 2 april
  Bytte böcker på biblioteket så nu har jag fyra nya att läsa under helgen
  Sill och potatis och ägg till middag.
  Var på skärtorsdagsmässa - det är en gudstjänst jag sällan har missat under mitt långa liv. Det är lite speciellt med att man numera klär av altaret som avslutning av denna gudstjänst. Det nakna altaret har en speciell symbolik.
  Solen gick ner medan jag gick hem från kyrkan. Den går ner alltmera mot nordväst för varje dag. Nu dröjer det inte många dagar innan den går ner bakom grannhuset.

  Långfredagen 3 april
  Döden är inte slutet. Mörkret har inte makt över våra liv. - ett ord jag minns från en av de tre predikningar jag hört idag, TV kl 10, radio kl 11 och i kyrkan på kvällen kl 18.
  Svanar på Kyrksjön

  Glad påsk

  Påskafton 4 april
  Klar och solig morgon. Gröt och ägg till frukost. Påskblommor men inget påskpynt har jag tagit fram. Känner inte för detta. Det är bara i datorn som det finns mina verk.
  Solskenspromenad via omväg till COOP. Det var strålande väder och mycket klart. Har nog sällan sett vindkraftverken på Svartvallsberget så tydligt, lyckades också fånga dem på fotografi. Det är cirka 3 mil dit upp fågelvägen.

 • sikten klar mot Svartvallsberget

  Påskdagen 5 april
  Hörde i söndagsintervju i radio Emmy Rasper, överlevande från koncentrationslägren. Det som kändes så viktigt i hennes skakande vittnesbörd var sammanhållningen inom familjen och en trygg barndom.
  Har just räknat ut att det är precis 40 år sedan vi hade begravningsgudstjänst för mamma. Jag tände ett ljus i kyrkan. Minnas hur hon jublande sjöng med i "Vad ljus över griften", speciellt raden I sörjande kvinnor, vad söken I här? Den levande ej bland de döda är, uppstånden är Kristus!
  Det är så underbart att få sjunga med i påskdagens psalmer, och alla de som är viktiga för mej var med i gudstjänsten.

  Onsdag 8 april
  Solen skiner och det blåser kraftigt - det har jag också märkt under den gångna natten. Lunchmusik i kyrkan med fint sammansatt program och sedan sopplunch - spenat- och grönsakssoppa. När jag gick hem kände jag av den kraftiga vinden från nordväst, ibland blev det så hårt drag av medvind att rollatorn blev ostyrig.!

  Torsdagen 9 april - detta datum slår alltid an en speciell ton i mitt minne. Som tonåring upplevde jag detta datum som ödesdigert- då Danmark och Norge invaderades av Tyskland.

  Söndag 12 april
  Stiftet har möte med församlingskårerna här i Ljusdal.
  Det regnar då jag vaknar. Det duggregnade då jag gick till församlingsgården för inledning av stiftets årskonvent. Det ösregnade då jag gick från församlingsgården till kyrkan och högmässan. Det hade nästan slutat regna då jag gick till församlingsgården för sopplunch. Solen tittade fram men det blåste kraftig västlig vind då jag gick hem efter konventet klockan halv fem.
  Högtidlig gudstjänst och ganska fullt i kyrkan, fina psalmer och körsång och goda ord från prästerna. Då sopplunchen var inledd fick jag säga några välkomnande ord innan Olle Larsson och Marit Holmstrand presenterade Ljusdal för våra gäster. Sedan berättade vår kantor Anneli Ljusdals orgelhistoria för en intresserad åhörarskara och spelade prov från de båda orglarna. ”Blinka lilla stjärna” i stämman Principal som finns på båda orglarna spelades först på Zettermansorgeln och sedan på Green-Stråhle. Sedan ett solostycke på Green-Stråhle, ett solostycke på Zetterman. Det var intressant.

  Måndag 13 april
  Sol, moln och blåst. Gick ner till sjön och såg att isen ligger, blå och osäker. Vårnagelört hade slagit ut på brinken under viadukten. Bofinken drillade ivrigt i träden i parken vid sjön.
 • vårnagelört, lite större än naturligt
  Handlade en ny sopskyffel eftersom jag upptäckte att den gamla hade fått en spricka och genom den silade den sand jag sopat upp ut igen!
  Björn kom till middag och övernattning mellan några uppdrag i detta område. Vid sextiden åt vi lammgryta, potatis och sallad. Rödvin drack vi till det. Frukt efteråt. Det är trevligt få besök några timmar !

  Tisdag 14 april
  Björn åkte vid åtta på morgonen, det var Arbrå nästa.

  Onsdag 15 april
  Solig morgon och sedan växlande moln. Gick en liten sväng ner till sjön, enstaka blommor efter vägen. Tussilago i rabatten hos ”Eva” i Collinsparken, inget annat. Talgoxarna drillade i träden nere vid sjön. Kajorna var ute och flög i jättestora flockar.
 • tussilago som ogräs i rabatten
  Gudstjänstgruppen på kvällen. Vi pratade om vad man kan göra för församlingsarbetet och tanken att ordna söndagsskola vid sidan av gudstjänsten kom upp. Kan församlingen tänka sig att ta in det som en uppgift för frivilliga - eller utöka församlingsassistenternas uppgifter?
  Promenaden hem var mycket skön, ingen blåst och lagom varmt. En så fin kväll!

  Torsdag 16 april
  Blev förtjust över att se en sälg i blom med det gula skimret som ståndarknapparna bildar. Andra vårtecken: björktrastar i flock på gräsmattan. Grönfinkens drillar i buskaget. Blå scilla i brinken vid viadukten. Och så har skrattmåsarna kommit.

  Fredag 17 april
  Till Rio-biografen på kvällen. Kom hem med huvudet fyllt av melodier ur musicalen. Jesus Christ Superstar. Inspelad på en live föreställning i England. En experimentell föreställning med scenen som en lång trappa och sidoeffekter med filmeffekter. Därför blev föreställningen ofta i flera plan samtidigt.
  Nog var den version jag sett tidigare mera i min smak. Den här var alltför annorlunda.
  Musiken har jag ju upplevt i många olika föreställningar, både i verkligheten och på bio. Den här var inte den bästa. Men det är en upplevelse i alla fall. Musiken griper tag.

  Lördag 18 april
  Blå scilla i de kommunala rabatterna ger vårkänsla.

  Söndag 19 april
  sol och mycket kraftig vind från nordväst, ibland byig och då tog det i ordentligt. Då det var motvind till kyrkan så gällde det att stå stadigt men ännu mera på hemvägen då den kom bakifrån och ville ta mej med.

  Onsdag 22 april
  En fin orgelkonsert under lunchmusiken, en mycket rik kycklingsoppa i Församlingsgården efteråt, och så studiecirkeln där vi idag kommit till brytningstiden då Luthers idéer började få sin form i vardagslivet.
  När det är dags att gå till sängs står en månskära och Venus på den klara västerhimlen. Många skönhetupplevelser i vardagslivet!

  Lördag 25 april - bröllopsdagen - - -
  i morgon ska jag gå till Kärlekns stenar . .
  gråväder med enstaka snöflingor som singlar ner. Men det blåser inte som det gjort den senaste veckan. Tog en promenad bortåt på strandpromenaden. Blåsippor blommar i skogen nedanför energiverket!
  blåsippor
  En liten regnskur men den gick över lika fort som den kom.
  Marken och träden står i väntan. Regn och lite värme saknas? Björkarna på gården har antydan till musöron.

  Söndag 26 april
  Regn under natten, tjocka moln på morgonen som lättade och det blev en alldeles fantastisk solskensdag med farande vita moln på blå himmel. Gudstjänst med Jan Anders. Efter gudstjänsten gick jag till minneslunden. Älven är ganska hög just nu. Så vackert där nere i solskenet. Några kort tog jag av bladknoppar, det blev flera misslyckade eftersom det lätt blir oskarpt när kvistarna rör sig i vinden.
  sälgen blommar

  Måndag 27 april
  björkarna på gården står fortfarande och väntar på att de färdiga bladanlagen ska vecklas ut. Det har stått stilla i flera dagar. Den gångna natten var klar med minusgrader, sedan var det aprilväder under dagen = växlande,
  Det är idag exakt 6 år sedan flyttlasset gick från Hansegården och hit

  Tisdag 28 pril
  Städhjälp - det är så trevligt då de kommer och skönt då det är gjort. Det luktade så friskt då jag kom hem efter besöket på banken. Där hade jag tid för hjälp med deklarationen. Fick också klarhet i frågan om mina försäkringar.
  Varje kväll blir jag förundrad över att himlen är ljus klockan tio - har glömt bort hur det är med de allt ljusare kvällarna så här års - - Det är så förunderligt!

  Onsdag 29 april
  Aprilväder.
  Denna förtrollade årstid när det ena trädet efter det andra börjar veckla ut skott som ska bli blad.
  I brinken vid viadukten blommar det i gult och blått - gula narcisser av olika slag, blå scilla och pärlhyacinter.
  Luthercirkeln kl 15 - vi utgick från 2 Tim.3:16 Varje bok i skriften är inspirerad av Gud och till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv.
  Inspirerad - på grekiska används ett ord som betyder gudsandat (andats av Gud).
  Texten i bibeln är ord men vad betyder orden för den som läser och uttolkar. Vad är Guds ord i skriften och vad är tidsbundet?

  Torsdag 30 april - Valborgsmässoafton
  strålande solskensmorgon men kallt. Sedan grått och duggregn - alltså aprilväder! Försökte höra sången på torget klockan sex men det var för mycket trafik på genomfartsgatan. Och så började smällandet då det började bli mörkt - - -

  videkissar

  next   back

 • Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig |||  UPP