DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN"> December 2015

klicka härDagbokstext

DECEMBER 2015

 

December -
det är en röd och brokig månad för mig....

grankvist-v       7-armad adventsstake      grankvist-h


December - den månad då mycket av vad vi gör pekar fram emot julen. Men vad är julen egentligen? Det är alldeles för lätt att glömma dess innebörd - att Gud blir människa, lever med oss människor och delar våra villkor.

småfåglar

Tisdag 1 december
Ny månad med nytt program i datorn att lära mej att arbeta i. Jag borde gå igenom Windows10 ”Kom igång” noggrant och systematiskt.
När jag som förut arbetat med flera filer uppe samtidigt sida vid sida eller bakom varandra så blir det kaos, det bara vimsar till sig för mig. Jag borde verkligen vara glad för allt som fungerar i stället för haka upp mig på det som trasslar.
Att så mycket fungerar är till stor del tack vare Pers ansträngningar. Han hittade aktuella arbetsprogram till det som jag vill göra och de flesta av dem är i alla fall (nästan) oförändrade.
Var ut en sväng med återvinningsmaterial. Solen står så lågt. Genom att stora gatan här går rakt öst-västlig så står den låga solen i söder och bländar då jag vill de mej för då jag korsar en gata.

Onsdag 2 december

Grått väder. Gick ner till kyrkan för den sista lunchmusiken för terminen. Det var fin musik. Annelie spelade bl.a. variationer på en fransk julvisa som har samma melodi som psalm 204 - Kornet har sin vila – och hon avslutade med Koppången.
Det var julgröt i församlingsgården.
Sedan hade vi bibelstudium över Lukas 13.
Liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt kan kanske ses i ljuset av att trädet kanske inte trivdes i den jorden tillsammans med druvorna och kände sig misslyckad om han inte kunde bära druvor! Men hans uppgift var ju att bära fikon! Vem är trädgårdsmästaren? Vem symboliserar mannen? Man kan tänka sig en församlingsföreståndare som år efter år kämpar för att det ska uppstå väckelse i församlingen och känner sig färdig att ge upp, men trädgårdsmästaren = Gud vill gå djupare, försöka nå rötterna, så att trädets rötter når ordentligt ner till det underjordiska vattnet.
Att Jesus får frågan om vad som är tillåtet på sabbaten kommer gång på gång tillbaka när Lukas berättar.
I liknelsen om senapskornet kan vi lära att för att nå till Gudsriket så krävs bildlikt talat jord, vatten, omsorg.
Men tron kan ha en fantastisk lyftkraft säger liknelsen om surdegen. En liten bit kan lyfta en enorm deg av 40 liter mjöl.

Torsdag 3 december
Kall morgon med spridda kalldimmor men sedan sol och klar himmel. Lätt snötäcke på gräset. Börjar så småningom känna mig update till det mesta i mina gruppkontakter men jag är mycket bakom i mina plikter.
Försökte titta på Windows Help och började med del 1 startmenyn. Men det var inte mycket jag fattade för det var videofilm och prat på amerikanska så jag hade ingen chans att hinna med. Ska försöka att kämpa vidare. Men jag behöver ta det långsamt samtidigt som jag vill komma vidare fortare!

Fredag 4 december
Snö – och tungt och mörkt. Men vädret – vilket underligt väder – igår kväll neråt minus 7- 9 och lufttryck 749 och då jag vaknade idag 730! Detta fallande lufttryck påverkar mej alldeles tydligt.
Det regnar på snön som fallit i natt så nu blir det snösörja.
Ett kärt besök av diakonen Lena som kom halv ett. Vi fikade och pratade – bl.a. om hennes situation i Ljusdal. Det är klart nu att tjänsten efter Ulla är hennes.
Ljusdal har en mycket bra kyrklig verksamhet och jag är glad att jag kommit hit.

Söndag 6 december Andra söndagen i advent
Psalmen Advent är mörker och kyla är i mitt huvud hela tiden Passar in tillsammans med nyheterna utifrån liksom då jag blickar ner över det brandskadade kommunalhuset.
Det var en fin gudstjänst med utmärkt predikan av Bo Lundmark – f.d. kyrkoherde for den samiska församlingen i Svenska kyrkan. Hans predikan betonade tålamod.
Jag och Sylvia delade kyrkobönen mellan oss.
Efter gudstjänsten sopplunch med eftersits i församlingskårens regi. Maud hade gjort en god soppa på blomkål, broccoli och morötter och en härjedalskaka till kaffet. Kåseri av Bo Lundmark. Vi började med hans sång ”Psalm i advent” och Anneli ackompanjerade. Hans kåseri gav några glimtar från hans liv. Först hans första möte med biskop Bengt Jonsson i småskolan. Nästa episod då den gamle patriarken bland renägarna Abraham sa att farmor sagt att gossen skulle bli präst, sedan hur hans morfar prisade skohö, och vad en same från en by i väglöst land uppfattade som att vara sakkunnig som blev ett talesätt. Han berättade att han blev kyrkoherde i den samiska församlingen 1979 och vad detta innebär. Och avslutade med en gammal sames funderingar om var Paradiset finns. Och så läste han välsignelsen på sydsamiska.
Läs mera om honom här Bo Lundmark
Präst i väglöst land

Solen hade gått ner då jag gick hem men det var ännu så ljust att jag kunde se var det var halt.

Måndag 7 december
Promenaden i det bleka solskenet gick till Posttorget där jag postade julkort och handlade julkort och frimärken.
Konstigt väder - i morse var barometern på 735 och nu i kväll 750
Försökte f.f.g en tutorial i nya datorn och fann att det kan gå med vissa kommandon. Men det är mycket som behöver kompletteras och uppdateras till nyare program

Tisdag 8 december
Mina städare kom klockan 8. Det var Barbel, Lena och Tewolde. Nu är det rent och fint och relativt fritt från grus på hallmattan.
Musikkafé med julsånger, gruppen ”Om-igen” julsmörgås och en mjuk pepparkaka med saffranstopp. ”Det strålar en stjärna” minner mig alltid om mamma som kom till oss i barnkammaren på julaftonens morgon med ljus på brickan.
Förrädisk halka på småvägarna intill församlingsgården men det är grusat. Jag vill inte gärna gå då det inte är dagsljus.

Onsdag 9 december
Det är så mörkt på morgonen. Onormalt varmt – 9 grader plus! Svarta moln i norr. Var till apoteket och köpte medicin och strumpor. När jag gick hem stod en regnbåge på himlen!
Pratade med Gunilla. Fick höra om hur gossarna har det med skola etc och fick hjälp att köpa julklappsböcker till dem

Torsdag 10 december
Konstigt väder – 9 grader varmt och fallande lufttryck. Blåst. Klar himmel när det äntligen blev dag. Och jag hörde en koltrast ! ! ! Och jag vill bara sova - - -
men jag ska gå på församlingens julfest – Nobelfest! Entré en räkcocktail, sedan kalaskokerskans fläskfilé med blandade grönsaker, och en efterrätt med vit choklad och glass och fruktsallad.
På hemvägen hade vi medvind. Det var nästan otäckt då det tog i, fick hålla emot för att inte blåsa omkull på somliga ställen.
Sedan tittade jag på nyheterna som nästan bara handlade om klimatkonferensen i Paris som håller på att utarbeta sitt slutdokument.
Tittade på en del av slutet av Nobelfesten, pristagarnas tal. Lite olika inriktning. Den svenske kemipristagaren talade med tacksamhet om sin utbildning och de utmärkta lärare han haft som inspirerat och stimulerat. Svetlana Aleksijevitj höll ett allvarligt tal om mod och mänsklig frihet som översattes till engelska av hennes översättare. Hennes översättare har skrivit: Hon lyssnar och spelar in, hur många timmars arbete törs man knappast gissa. Men hon vet vad hon ska välja ut. Det hon sedan gör är att hon förmedlar människors innersta, deras skörhet och ömtålighet. Hon är fenomenalt lämpad för det hon gör.

Söndag 13 december
Klar himmel, kallt, solen går upp över hustaken vid halv tio. Tog fram kängorna för promenaden till kyrkan.
Konfirmandgudstjänst där många av ungdomarna hade en uppgift att medverka. Prästen försökte illustrera texterna bl.a. genom att låta profeten Elia och Johannes Döparen visa sig (utklädda ungdomar). Som avslutning spelade Masako en variation på Immanuelspsalmen 423 ”Kom Jesus, kom Immanuel” som har en så underbar melodi från medeltiden. Jag njöt i fulla drag.
Gick nedåt älven och såg kärlekens pärlor på avstånd men det var så halt på vägen så jag gick inte ner. Himlen var totalt molnfri, blekblå. Solen kommer knappt över åsarna.
Tittade på det fantastiska programmet ”Snillen spekulerar” väl regisserat och genomfört. Många viktiga saker om betydelsen av vetenskap och frihet i forskning, och det fria ordet kom fram ur det som yttrades. Svetlana Aleksijevitj definierade sitt författarskap som Dokumentariska romaner (Documentary novels): att ur det förflutnas avskrädeskorg skala fram historia. Någon av de andra talade om att inte gå i det förgångnas fällor. Ekonomipristagaren är emot u-hjälp – Han vill att de rika länderna ska arbeta med hjälp för Afrika, inte med hjälp i Afrika.

Tisdag 15 december
Blev helt förtvivlad på morgonen då datorn öppnade med svart skärm och jag kom ingen vart. Sedan datorn stått avstängd en timme så gick det att öppna och allt fungerade som förut med Win10. Det gick i alla fall att göra plakat i PSP till en ny Quilters medlem och det kändes som ett framsteg.
Men så plötslig slutade radion att spela och datorn slocknade – strömavbrott! Men strömmen tillbaka och jag kunde ta hissen och komma ut. Jag gick ut och handlade. Det var kaos på COOP. Strömavbrottet hade drabbat dem och det tog tid innan kassorna fungerade

Onsdag 16 december
Samma vädertyp – lugnt, sol och moln, kallgrader.
Var till Anneli och fick håret klippt.
Senare var jag till bibelstudium över Lukas 14 kapitlet. Vem är värd att bli lärjunge? Vem kommer in i Guds rike? Bjud in de som inte kan bjuda igen – vänta inte på belöning! Det kan kosta allt att vara öppen och inbjudande och dela med sig – men om det banar väg för att få del av himmelriket må det vara belöning nog --
Vi slutade klockan halv tre. Då har solen gått ner men det är fortfarande ljust eftersom det är molnfritt. Men det är lite kallt även om det inte blåser.
Tog itu med julkorten. Det var mycket besvärligare än förra året eftersom julkortslistan som gått vidare år från är blivit oläslig i det nya datorprogrammet. Men jag inskränker antalet kraftigt och försöker hålla mig till e-post i de flesta fall.

Torsdag 17 december
Snön lyser vit på taken -och det snöar då jag vaknar. Men det slutade snart att snöa. Temperaturen höll sig strax under nollpunkten. Jag var ut och köpte frimärken. Sedan under dagen uppdaterade jag sidorna om julen och bönesidorna så att de sk vara aktuella ända till jag kommer tillbaka från England.
Vi hade en utvärderingsträff kring höstens arbete i gudstjänstgruppen. Alla prästerna var med. Vi arbetade fram ett schema. Sedan gick de andra prästerna men Bo stannade kvar och vi talade om Trettondagens psalmer och avslutade i bön för de dagar som kommer. På kvällen blev det dimma

Fredag 18 december
Dimmig morgon med temperatur kring nollpunkten. Längsamt ljusnar det. Plaskigt på gatorna av smältade snö.
På RK gick jag igenom en korg med pocket och köpte fem att ha som reselektyr.
Postade julkort. Ordnade julblommor till Maj och Eva. Lämnade tillbaka cirkelbok på bokhandeln Eva hälsar till alla.
Tvätt av byxor.
Packade in ett enda paket. Jag är glad att jag bara ger bort julgåvor som symboliserar något som sedan kan bli till något påtagligt eftersom mina fingrar inte klarar av att packa in paket
Tina ringde när jag åt mitt huvudmål Julkorv, morot och blandad sallad.
Satt upp Jesuskrubban. Hämtat tomten och bocken från källaren
Laddar batterier. Kollar laptopen - bara g-mail funkar så är jag nöjd.
Tittar i garderoben och försöker välja rätt kläder
Provpacka väskan
Tv med Adventskalendern, Nyheter, "På spåret"

småfåglar

Lördag 19 december - resa till England
Venus står stor och lysande på den mörka natthimlen då jag vaknar mellan fem och sex. Duschade, tog på strumpor, klädde mej. packade färdigt. Frukost.
Klockan 7.10 gick Maj och jag till tåget som stod inne. Avgång 7.40.
Det var is på Ljusnan. Klara speglingar i isen vid Järvsö. Vid niotiden var det blå himmel Solen gick upp då vi kom till Gävle kl. 9.20
På Arlanda möttes jag av Per, Patrik och Minori. Vi åt lunch tillsammans sedan jag checkat in bagaget klockan tolv. Satt länge och pratade. Klockan tre drack vi te och sedan var det tid för mej att söka upp assistansen.
Ombord 16.15. Under flygningen fick jag ont och blev dessutom så kissnödig att jag hade svårt att sitta still. Det tog tog innan jag assisterades till tullen på grund av något missförstånd.
Möttes av familjen vid tullen. Bil till Amersham ankomst 19.30 eng. tid.
De har ny bil. Många finesser - inbyggd GPS etc Endast el som drivmedel så de behöver ha en laddningsstation inom rimligt avstånd.
Sov gott

Söndag 20 december
Varmt – kanske 15 grader - promenad kvarteret runt där träd blommar och fåglarna kvittrar! Det är alldeles fel årstid!
Lunch med adventsljus, sång från skiva. Kokt fisk, grönsaksblandning, potatismos, mincepie.
Sedan blev det pepparkaksbak
Musikgudstjänst klockan sex ”Nine Lessons” då man läser bibeltexter varvat med sång, antingen koraler eller körsång. Det är verkligen en skön gudstjänst!
Mulled wine till kvällsmys

Måndag 21 december
Det var en solig morgon – solen går upp redan efter åtta här. Jag tog en promenad runt kvarteret vid elva. När jag kom hem fikade jag och hörde Daniel spela piano. De har möblerat om. Ny soffa, nya gardiner och ny matta i TV-rummet och pianot är flyttat in dit. Vid tolv kom regn och blåst så det var bra att jag redan varit ute.
Efter lunch var vi ner till TESCO och handlde inför helgen. På kvällen bakade vi delikatesskorpor tillsammans.

Tisdag 22 december Vintersolståndet
Det blåser kraftigt och under natten väcktes jag klockan fyra av ljudet från stormen och hade svårt att somna om. Åt frukost vid halv åtta. Dominic reste till audiolog där han ska få sin nya hörapparat. Han hoppas mycket på att det ska bli en lättnad men det kommer nog att ta lite tid att vänja sig säjer han. Det regnar och är några grader över nollpunkten. Läser i Ljusdalsposten att det har gått ner till omkring noll där efter de gångna dagarnas rekordvärme. Det väntas snö i mängder till juldagen. Blåst och regn avskräckte mej från promenad idag.
Alltmera julpynt kommer upp när jag ser mig omkring i huset. Julgranen var klar redan då jag kom
på kvällen regnade det alldeles förskräckligt och det trummande på taket

Onsdag 23 december
solig morgon och dagen var fin i fortsättningen också. Jag gick upp till affärsgatanreet ganska trött i benen fikade på Nero en chokladkaka och cappucino tittade in på Waterstone och tillbaka via Copperkin Lane lunch grönsakrisotto och en pyttipannaliknande röra med quorn och kaffe och nybakta mandelkakor efter bondkakereceptet men med glutenfritt mjöl vilken gav en annan konsistens.
Vi var till Marlow Bottom och såg ett ljusspel som en entusiast klätt sitt hus med. Det går inte att beskriva eller fotografera - det måste ses – och han har använt tre veckor för att sätta upp det och spelar upp det en enda dag!
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/familys-25000-christmas-light-display-7043417
Sedan vi kommit hem dekorerade vi pepparkakor - Och så började det regna!

Julafton torsdag 24 december
regn tidvis och mycket blåsigt
När jag vaknar luktar det nybakt bröd i köket Dominic har bakat!
Det blev frukost halv nio med nybakt bröd och smakbitar av julens kakor med kaffe eller te.
Sedan kunde jag hjälpa till med att skära rödbetssallad
Ösregn hela förmiddagen, kaninerna vill inte gå ut
Då solen bröt fram lite på eftermiddagen hade jag redan klätt mej i eftermiddagskläder så detblev inget ute för mej heller.
Sophie kom vid halv tre, hade fått sluta tidigare. I England är inte julafton en ledig dag.
Klockan fyra hade det dukats fram Julbuffè med sill, rödbetssallad, jansson, köttbullar, leverpastej, råkostsallad, skinka, knäckebröd, ost m m
Kvällen tillbringades med spel som jag inte kunde hänga med i, godis och kaffe.Till sist en film Elf

Juldagen 25 december
En grå morgon och jag låg och läste till den överenskomna tiden halv nio då vi hittar julstrumpor vid öppna spisen.
Sedan serveras frukost med pannettoni mm och därefter delade Dom ut julklappar. Jag fick en kofta och en bok av Birgitta och sydafrikanskt hantverk i elefantpapper av Emma, grekisk stenuggla från Per. I strumpan hittade jag bl.a. godsaker och ett bokmärke.
Det blev en mycket kort promenad i regn och blåst före den stora julmiddagen: kalkon med tillbehör potatis, palsternackor, morot. brysselkål, kastanjer,brödsås, sky, stuffing, gele, små inrullade korvar = ”piglets with cover”.
Christmas pudding till kvällsmat, sån där pudding med massor av frukt och serverad med brandy butter och grädde, och så drog vi cracker och satte på oss huvudbonaderna som fanns inuti.

Annandagen 26 december
grå morgon med blåst. Det blev förmiddagspromenad tillsammans med Birgitta
Dominics födelsedagsmiddag rökt lax, oliv- och capris-potatis, grönkål, chokladtårta
Senare Downtown Abbey julspecial på TV
kvällsmat med rester från julbordet. Sällskapsspel LIFE
Film Inside out men jag somnade

Söndag 27 december
grå och blåsig morgon men 13 grader varmt. Det blev en liten promenad på Bois Avenue med temat ”Greenery” i huvudet
Lunch rester av kalkonmiddagen, kaffe, gluten och sockerfritt godis.
Eftermiddag med läsning och spel. Alla verkar lite slöa fast Birgitta är förstås full av aktivitet i köket hela tiden. Det blir mycket läsning

Måndag 28 december
Röd soluppgång med spridda moln.
Dominic körde mej till centrum och jag gick hem Det var ”bank holiday” så inga affärer var öppna
Birgitta och jag började på ett stort 1000-bitars pussel med intrikat motiv

Tisdag 29 december
klar himmel vid soluppgången, det är fortfarande onormalt varmt och den gångna natten har det blåst hårt. Vi var ner till Tesco på förmiddagen och handlade mat för veckan som kommer.
Det blev sedan en kort promenad. Gladorna flyger över landskpet och småfåglarna varnar och reagerar.
Till middag hade Birgitta bakat gul potatis
Sophie har varit "hemma" i Amersham sedan i torsdags eftermiddag men skulle nu hem igen till sitt. Jag fick följa med till Sophies lägenhet i Colindale i Pinnacle House, en smakfullt inredd andrahandslägenhet i detta nybyggda förortsområde vid tunnelbanan. Det var så roligt att få se hur hon har det i sitt nya liv på egen hand.

Onsdag 30 december
efter en mycket blåsig natt var det fortfarande 12 plusgrader
Efter lunch gjorde vi en bilutflykt i storm och senare regn till Ivanhoe Beacon National Park vid Aldrige Manor
Deras bil är spännande med inbyggd GPS och många andra finesser - eldriven- ingen annan typ av drivmedel.
Men sedan var det ösregn hela kvällen
Vi Såg en TV-film Cinderella och hade Mulled wine till kvällsmys

Nyårsafton torsdag 31 december
kort promenad och jag tittade in i trädgården där kaninerna krupit in under buskarna.
Vid fyra kom en störtskur och regnet varade flera timmar
Till middag bjöd Birgitta på torsk med linser och grönkål, mycket gott kryddat. En mince-pie till kaffet efteråt.
På kvällen såg vi tillsammans filmen Godnatt mister Tom som Birgitta lånat. Boken har jag läst flera gånger, tycker om denna lite sentimentala typ av böcker med historisk bakgrund.
Ost o kex och ett glas vin vid tio-tiden, då var klockan elva i Sverige.
Vid tolvslaget tittade vi på fyrverkeriet över London
Gott nytt år 2016!
trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta årtal!

  
småfåglar

next   back

fåglar

 

 

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo
DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN"> December 2015

klicka härDagbokstext

DECEMBER 2015

 

December -
det är en röd och brokig månad för mig....

grankvist-v       7-armad adventsstake      grankvist-h


December - den månad då mycket av vad vi gör pekar fram emot julen. Men vad är julen egentligen? Det är alldeles för lätt att glömma dess innebörd - att Gud blir människa, lever med oss människor och delar våra villkor.

småfåglar

Onsdag 16 december
Samma vädertyp – lugnt, sol och moln, kallgrader.
Var till Anneli och fick håret klippt.
Senare var jag till bibelstudium över Lukas 14 kapitlet. Vem är värd att bli lärjunge? Vem kommer in i Guds rike? Bjud in de som inte kan bjuda igen – vänta inte på belöning! Det kan kosta allt att vara öppen och inbjudande och dela med sig – men om det banar väg för att få del av himmelriket må det vara belöning nog --
Vi slutade klockan halv tre. Då har solen gått ner men det är fortfarande ljust eftersom det är molnfritt. Men det är lite kallt även om det inte blåser.
Tog itu med julkorten. Det var mycket besvärligare än förra året eftersom julkortslistan som gått vidare år från är blivit oläslig i det nya datorprogrammet. Men jag inskränker antalet kraftigt och försöker hålla mig till e-post i de flesta fall.

Torsdag 17 december
Det är vitt på taken. Det har tydligen snöat under natten. Men termometern har åter stigit så det verkar bli plusgrader igen efter några sköna klara men kyliga dagar.

småfåglar

Tisdag 1 december
Ny månad med nytt program i datorn att lära mej att arbeta i. Jag borde gå igenom Windows10 ”Kom igång” noggrant och systematiskt.
När jag som förut arbetat med flera filer uppe samtidigt sida vid sida eller bakom varandra så blir det kaos, det bara vimsar till sig för mig. Jag borde verkligen vara glad för allt som fungerar i stället för haka upp mig på det som trasslar.
Att så mycket fungerar är till stor del tack vare Pers ansträngningar. Han hittade aktuella arbetsprogram till det som jag vill göra och de flesta av dem är i alla fall (nästan) oförändrade.
Var ut en sväng med återvinningsmaterial. Solen står så lågt. Genom att stora gatan här går rakt öst-västlig så står den låga solen i söder och bländar då jag vill de mej för då jag korsar en gata.

Onsdag 2 december

Grått väder. Gick ner till kyrkan för den sista lunchmusiken för terminen. Det var fin musik. Annelie spelade bl.a. variationer på en fransk julvisa som har samma melodi som psalm 204 - Kornet har sin vila – och hon avslutade med Koppången.
Det var julgröt i församlingsgården.
Sedan hade vi bibelstudium över Lukas 13.
Liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt kan kanske ses i ljuset av att trädet kanske inte trivdes i den jorden tillsammans med druvorna och kände sig misslyckad om han inte kunde bära druvor! Men hans uppgift var ju att bära fikon! Vem är trädgårdsmästaren? Vem symboliserar mannen? Man kan tänka sig en församlingsföreståndare som år efter år kämpar för att det ska uppstå väckelse i församlingen och känner sig färdig att ge upp, men trädgårdsmästaren = Gud vill gå djupare, försöka nå rötterna, så att trädets rötter når ordentligt ner till det underjordiska vattnet.
Att Jesus får frågan om vad som är tillåtet på sabbaten kommer gång på gång tillbaka när Lukas berättar.
I liknelsen om senapskornet kan vi lära att för att nå till Gudsriket så krävs bildlikt talat jord, vatten, omsorg.
Men tron kan ha en fantastisk lyftkraft säger liknelsen om surdegen. En liten bit kan lyfta en enorm deg av 40 liter mjöl.

Torsdag 3 december
Kall morgon med spridda kalldimmor men sedan sol och klar himmel. Lätt snötäcke på gräset. Börjar så småningom känna mig update till det mesta i mina gruppkontakter men jag är mycket bakom i mina plikter.
Försökte titta på Windows Help och började med del 1 startmenyn. Men det var inte mycket jag fattade för det var videofilm och prat på amerikanska så jag hade ingen chans att hinna med. Ska försöka att kämpa vidare. Men jag behöver ta det långsamt samtidigt som jag vill komma vidare fortare!

Fredag 4 december
Snö – och tungt och mörkt. Men vädret – vilket underligt väder – igår kväll neråt minus 7- 9 och lufttryck 749 och då jag vaknade idag 730! Detta fallande lufttryck påverkar mej alldeles tydligt.
Det regnar på snön som fallit i natt så nu blir det snösörja.
Ett kärt besök av diakonen Lena som kom halv ett. Vi fikade och pratade – bl.a. om hennes situation i Ljusdal. Det är klart nu att tjänsten efter Ulla är hennes.
Ljusdal har en mycket bra kyrklig verksamhet och jag är glad att jag kommit hit.

Söndag 6 december Andra söndagen i advent
Psalmen Advent är mörker och kyla är i mitt huvud hela tiden Passar in tillsammans med nyheterna utifrån liksom då jag blickar ner över det brandskadade kommunalhuset.
Det var en fin gudstjänst med utmärkt predikan av Bo Lundmark – f.d. kyrkoherde for den samiska församlingen i Svenska kyrkan. Hans predikan betonade tålamod.
Jag och Sylvia delade kyrkobönen mellan oss.
Efter gudstjänsten sopplunch med eftersits i församlingskårens regi. Maud hade gjort en god soppa på blomkål, broccoli och morötter och en härjedalskaka till kaffet. Kåseri av Bo Lundmark. Vi började med hans sång ”Psalm i advent” och Anneli ackompanjerade. Hans kåseri gav några glimtar från hans liv. Först hans första möte med biskop Bengt Jonsson i småskolan. Nästa episod då den gamle patriarken bland renägarna Abraham sa att farmor sagt att gossen skulle bli präst, sedan hur hans morfar prisade skohö, och vad en same från en by i väglöst land uppfattade som att vara sakkunnig som blev ett talesätt. Han berättade att han blev kyrkoherde i den samiska församlingen 1979 och vad detta innebär. Och avslutade med en gammal sames funderingar om var Paradiset finns. Och så läste han välsignelsen på sydsamiska.
Läs mera om honom här Bo Lundmark
Präst i väglöst land

Solen hade gått ner då jag gick hem men det var ännu så ljust att jag kunde se var det var halt.

Måndag 7 december
Promenaden i det bleka solskenet gick till Posttorget där jag postade julkort och handlade julkort och frimärken.
Konstigt väder - i morse var barometern på 735 och nu i kväll 750
Försökte f.f.g en tutorial i nya datorn och fann att det kan gå med vissa kommandon. Men det är mycket som behöver kompletteras och uppdateras till nyare program

Tisdag 8 december
Mina städare kom klockan 8. Det var Barbel, Lena och Tewolde. Nu är det rent och fint och relativt fritt från grus på hallmattan.
Musikkafé med julsånger, gruppen ”Om-igen” julsmörgås och en mjuk pepparkaka med saffranstopp. ”Det strålar en stjärna” minner mig alltid om mamma som kom till oss i barnkammaren på julaftonens morgon med ljus på brickan.
Förrädisk halka på småvägarna intill församlingsgården men det är grusat. Jag vill inte gärna gå då det inte är dagsljus.

Onsdag 9 december
Det är så mörkt på morgonen. Onormalt varmt – 9 grader plus! Svarta moln i norr. Var till apoteket och köpte medicin och strumpor. När jag gick hem stod en regnbåge på himlen!
Pratade med Gunilla. Fick höra om hur gossarna har det med skola etc och fick hjälp att köpa julklappsböcker till dem

Torsdag 10 december
Som vanligt – det är så mörkt på morgonen. Ganska trött idag – lätt att bli desperat när det inte fungerar med t.ex. beställningar.
Konstigt väder – 9 grader varmt och fallande lufttryck. Klar himmel och jag hörde en koltrast ! ! !

Torsdag 10 december
Konstigt väder – 9 grader varmt och fallande lufttryck. Blåst. Klar himmel när det äntligen blev dag. Och jag hörde en koltrast ! ! ! Och jag vill bara sova - - -
men jag ska gå på församlingens julfest – Nobelfest! Entré en räkcocktail, sedan kalaskokerskans fläskfilé med blandade grönsaker, och en efterrätt med vit choklad och glass och fruktsallad.
På hemvägen hade vi medvind. Det var nästan otäckt då det tog i, fick hålla emot för att inte blåsa omkull på somliga ställen.
Sedan tittade jag på nyheterna som nästan bara handlade om klimatkonferensen i Paris som håller på att utarbeta sitt slutdokument.
Tittade på en del av slutet av Nobelfesten, pristagarnas tal. Lite olika inriktning. Den svenske kemipristagaren talade med tacksamhet om sin utbildning och de utmärkta lärare han haft som inspirerat och stimulerat. Svetlana Aleksijevitj höll ett allvarligt tal om mod och mänsklig frihet som översattes till engelska av hennes översättare. Hennes översättare har skrivit: Hon lyssnar och spelar in, hur många timmars arbete törs man knappast gissa. Men hon vet vad hon ska välja ut. Det hon sedan gör är att hon förmedlar människors innersta, deras skörhet och ömtålighet. Hon är fenomenalt lämpad för det hon gör.

Söndag 13 december
Klar himmel, kallt, solen går upp över hustaken vid halv tio. Tog fram kängorna för promenaden till kyrkan.
Konfirmandgudstjänst där många av ungdomarna hade en uppgift att medverka. Prästen försökte illustrera texterna bl.a. genom att låta profeten Elia och Johannes Döparen visa sig (utklädda ungdomar). Som avslutning spelade Masako en variation på Immanuelspsalmen 423 ”Kom Jesus, kom Immanuel” som har en så underbar melodi från medeltiden. Jag njöt i fulla drag.
Gick nedåt älven och såg kärlekens pärlor på avstånd men det var så halt på vägen så jag gick inte ner. Himlen var totalt molnfri, blekblå. Solen kommer knappt över åsarna.
Tittade på det fantastiska programmet ”Snillen spekulerar” väl regisserat och genomfört. Många viktiga saker om betydelsen av vetenskap och frihet i forskning, och det fria ordet kom fram ur det som yttrades. Svetlana Aleksijevitj definierade sitt författarskap som Dokumentariska romaner (Documentary novels): att ur det förflutnas avskrädeskorg skala fram historia. Någon av de andra talade om att inte gå i det förgångnas fällor. Ekonomipristagaren är emot u-hjälp – Han vill att de rika länderna ska arbeta med hjälp för Afrika, inte med hjälp i Afrika.

Tisdag 15 december
Blev helt förtvivlad på morgonen då datorn öppnade med svart skärm och jag kom ingen vart. Sedan datorn stått avstängd en timme så gick det att öppna och allt fungerade som förut med Win10. Det gick i alla fall att göra plakat i PSP till en ny Quilters medlem och det kändes som ett framsteg.
Men så plötslig slutade radion att spela och datorn slocknade – strömavbrott! Men strömmen tillbaka och jag kunde ta hissen och komma ut. Jag gick ut och handlade. Det var kaos på COOP. Strömavbrottet hade drabbat dem och det tog tid innan kassorna fungerade

Onsdag 16 december
Samma vädertyp – lugnt, sol och moln, kallgrader.
Jag var och klipte håret. Sedan till bibelstudium över Lukas evangelium kapitel 14.
Vem är värd att bli lärjunge? Vem kommer in i Guds rike? Bjud in de som inte kan bjuda igen – vänta inte på belöning. Det kan kosta allt att var öppen och inbjudande och dela med sig – men om det banar väg för att få del av himmelriket må detvara belöning nog.
Slut halv tre då solen gått ner men det är fortfarande ljust eftersom det är molnfritt. Men det är lite kallt även om det inte blåser.
Försökte ta itu med julkorten Det var mycket besvärligare än förra året eftersom julkortslistan som gått vidare år från är blivit oläslig i det nya datorprogrammet. Men jag inskränker antalet kraftigt och försöker hålla mig till e-post i de flesta fall.

Torsdag 17 december
Snön lyser vit på taken -och det snöar då jag vaknar. Men det slutade snart att snöa. Temperaturen höll sig strax under nollpunkten. Jag var ut och köpte frimärken. Sedan under dagen uppdaterade jag sidorna om julen och bönesidorna så att de ska vara aktuella ända till jag kommer tillbaka från England.
Vi hade en utvärderingsträff kring höstens arbete i gudstjänstgruppen. Alla prästerna var med. Vi arbetade fram ett schema. Sedan gick de andra prästerna men Bo stannade kvar och vi talade om Trettondagens psalmer och avslutade i bön för de dagar som kommer.
Till middag hade jag tomatsoppa.

Fredag 18 december
Dimmig morgon med temperatur kring nollpunkten. Långsamt ljusnar det. Plaskigt på gatorna av smältade snö.
På RK gick jag igenom en korg med pocket och köpte fem att ha som reselektyr.
Postade julkort. Ordnade julblommor till Maj och Eva. Lämnade tillbaka cirkelbok på bokhandeln. Eva hälsar till alla.
Packade in ett enda paket. Jag är glad att jag bara ger bort julgåvor som symboliserar något som sedan kan bli till något påtagligt eftersom mina fingrar inte klarar av att packa in paket
Tina ringde när jag åt mitt huvudmål Julkorv, morot och blandad sallad
Satt upp Jesuskrubban. Hämtat tomten och bocken från källaren. Laddar batterier. Kollar laptopen. Men bara g-mail funkar så är jag nöjd. Tittar i garderoben och försöker välja rätt kläder Provpacka väskan

Söndag 20 december
Varmt – kanske 15 grader. promenad kvarteret runt Det är onormalt väder träd som blommar och fågelkvitter!
Lunch med adventsljus, sång från skiva. Kokt fisk, grönsaksblandning, potatismos, mincepie.
Sedan blev det pepparkaksbak
Klockan 18 deltog vi i Musikgudstjänst ”Nine Lessons” som bygger på bibeltexter varvat med sång, ibland coraler, ibland körsång. (ta reda på ritualen för denna på Internet)
Mulled wine till kvällsmys

Måndag 21 december
Det var en solig morgon – solen går upp redan efter åtta här. Jag tog en promenad runt kvarteret vid elva. När jag kom hem fikade jag och hörde Daniel spela piano. De har möblerat om. Ny soffa, nya gardiner och ny matta i TV-rummet och pianot är flyttat in dit. Vid tolv kom regn och blåst så det var bra att jag redan varit ute.
Efter lunch var vi ner till TESCO och handlde inför helgen. På kvällen bakade vi delikatesskorpor tillsammans.

Tisdag 22 december Vintersolståndet
Det blåser kraftigt och under natten väcktes jag klockan fyra av ljudet från stormen och hade svårt att somna om. Åt frukost vid halv åtta. Dominic reste till audiolog där han ska få sin nya hörapparat. Han hoppas mycket på att det ska bli en lättnad men det kommer nog att ta lite tid att vänja sig säjer han. Det regnar och är några grader över nollpunkten. Läser i Ljusdalsposten att det har gått ner till omkring noll där efter de gångna dagarnas rekordvärme. Det väntas snö i mängder till juldagen. Blåst och regn avskräckte mej från promenad idag.
Alltmera julpynt kommer upp när jag ser mig omkring i huset. Julgranen var klar redan då jag kom
på kvällen regnade det alldeles förskräckligt och det trummande på taket

Onsdag 23 december
solig morgon och dagen var fin i fortsättningen också. Jag gick upp till affärsgatan Sycamore Street och blev ganska trött i benen. Jag fikade på Nero - en chokladkaka och cappucino - och tittade sedan in på Waterstone, köpte en bok och ett kort. Gick sedan tillbaka via Copperkin Lane
Till lunch bjöd Birgitta på grönsakrisotto och en pyttipannaliknande röra med quorn, sedan kaffe med nybakta mandelkakor efter bondkakereceptet men med glutenfritt mjöl vilken gav en annan konsistens.
Vi var till Marlow Bottom och såg ett ljusspel som en entusiast klätt sitt hus med. Det går inte att beskriva eller fotografera - det måste ses – och han har använt tre veckor för att sätta upp det och spelar upp det en enda dag!
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/familys-25000-christmas-light-display-7043417
Sedan vi kommit hem dekorerade vi pepparkakor - Och så började det regna!

Julafton torsdag 24 december
regn tidvis och mycket blåsigt det luftar nybakt bröd i köket frukost med nybakt bröd och smakbitar av julens kakor med kaffe / Te till frukost halv nio skära rödbetssallad stupade på mattan då jag bäddade sängen men jag märkte vadsom höll på att ske så jag föll långsamt och det var bra karm på sängen att ta tag i för att kunna resa mig igen. Familjen rusade till förståss kaninerna vill inte gå ut Ösregn hela förmiddagen men solen bröt fram lite på eftermiddagen men då hade jag redan klätt mej i eftermiddagskläder. Sophie kom vid halv tre Julbuffè klockan fyra med sill, rödbetssallad, jansson, köttbullar, leverpastej, råkostsallad, skinka, knäckebröd, ost m m Kväll med spel som jag inte kunde hänga med i, godis och kaffe. film Elf juldagen 25/12 grå morgon låg och läste till den överenskomna tiden halv nio då vi hittar julstrumpor vid öppna spisen. Frukost med pannettoni mm Sedan delade Dom ut julklappar Jag fick en kofta och en bok av Birgitta och sydafrikanskt hantverk i elefantpapper av Emma, grekisk stenuggla från Per, i strumpan godsaker och ett bokmärke, i cracker en flasköppnare. En mycket kort promenad i regn och blåst Julmiddag kalkon med tillbehör potatis, palsternackor, morot. brysselkål, kastanjer,brödsås, sky, stuffing. gele, små inrullade korvar = ”piglets with cover” Christmas pudding till kvällsmat, sån där med massor av frukt och serverad med brandy butter och grädde Läste Kristina Ohlsson Askungar Annandagen 26 dec grå morgon med blåst. Dörren till förrådet står och slår förmiddagspromenad tillsammans med Birgitta Födelsedagsmiddag rökt lax, oliv- och capris-potatis, grönkål, chokladtårta Downtown Abbey på TVkvällsmat med rester från julbordet. Sällskapsspel LIFE Film inside out men jag somnade Söndag 27 december
grå och blåsig morgon men 13 grader varmt. Det blev en liten promenad på Bois Avenue med temat ”Greenery” i huvudet
Lunch rester av kalkonmiddagen, kaffe, gluten och sockerfritt godis.
Eftermiddag med läsning och spel. Alla verkar lite slöa fast Birgitta är förstås full av aktivitet i köket hela tiden. Det blir mycket läsning

Måndag 28 december
Röd soluppgång med spridda moln.
Dominic körde mej till centrum och jag gick hem Det var ”bank holiday” så inga affärer var öppna
Birgitta och jag började på ett stort 1000-bitars pussel med intrikat motiv

Tisdag 29 december
klar himmel vid soluppgången, det är fortfarande onormalt varmt och den gångna natten har det blåst hårt. Vi var ner till Tesco på förmiddagen och handlade mat för veckan som kommer.
Det blev sedan en kort promenad. Gladorna flyger över landskpet och småfåglarna varnar och reagerar.
Till middag hade Birgitta bakat gul potatis
Sophie har varit "hemma" i Amersham sedan i torsdags eftermiddag men skulle nu hem igen till sitt. Jag fick följa med till Sophies lägenhet i Colindale i Pinnacle House, en smakfullt inredd andrahandslägenhet i detta nybyggda förortsområde vid tunnelbanan. Det var så roligt att få se hur hon har det i sitt nya liv på egen hand.

Onsdag 30 december
efter en mycket blåsig natt var det fortfarande 12 plusgrader
Efter lunch gjorde vi en bilutflykt i storm och senare regn till Ivanhoe Beacon National Park vid Aldrige Manor
Deras bil är spännande med inbyggd GPS och många andra finesser - eldriven- ingen annan typ av drivmedel.
Men sedan var det ösregn hela kvällen
Vi Såg en TV-film Cinderella

Nyårsafton torsdag 31 december
  
småfåglar

next   back

fåglar

 

 

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo