FEBRUARI 2015

Dagbokstext

Göjemånad?
Det gamla namnet lär vara en förvrängning för det grekiska uttrycket som betyder "snömånad".
sollinje

Söndag 1 februari - Septuagesima

och det snöar! Det snöade i går också hela dagen så det blir en hel del av den vita varan. Men här är det inte särskilt mycket om man hör hur det är på andra håll i värt land. I alla fall kan inte jag gå till kyrkan i dag för min kompis rollatorn klarar inte de igensnöade trottoarerna. Promenad får utebli och jag lyssnade på gudstjänt från Svenska kyrkan i Paris i radio.

Tisdag 3 februari
Gra dag med kallgrader, omkring minus 9, ingen ny snö men tussigt på gatorna. Ett strömavbrott mitt på dagen skrämde mej men det var bara en kort stund och sedan startade datorn igen som den skulle.
Dagens promenad gick till bokhandeln för att köpa färg till skrivaren.

Onsdag 4 februari
Gråväder och runt minus 10 grader. På kvällen träffades vi i gudstjänstgruppen. Gudstjänstgruppen Jan-Anders ledde samtalet och det blir som vanligt att få ett samtal eftersom han hör så illa. Men han tycker om att prata med oss och idag blev det om kyrkans orglar och den kommande festliga helgen med invigning och flera betydande organister som gäster

Torsdag 5 februari
Det klarnar upp! Sedan morgondimman lättat kom solen fram. Välkommen efter flera dagar med ymnigt snöfall. Det är snöskottare i gång på kommunalhusets tak - det är mycket snö där och det får inte bli ett alltför tungt lager.

Lördag 7 februari
Solen försöker titta fram. Det är plusgrader och blåser.
Var till kyrkan på familjekonsert med filmmelodier på orgel och sedan framförande av ”Peter och Vargen” med orgel och orkester. Magnus Boäng var uppläsaren och han illustrerade också med att låta de olika figurerna framträda - han visade upp en fågel, en anka, en katt, en varg och då det var farfar tog han på skägg. Han är skicklig att uppträda!
peter-och-vargenKlicka på bilden

Det hade börjat blåsa ordentligt då jag gick hem och det var medvind så det gällde att inte låta mej föras med. Skönt att ha kapuschongen på jackan i detta väder!

Söndag 8 februari
Solen gick upp till en ny blåsig dag med klar himmel. I dag är det fest i kyrkan. Invigningsmässa för de nyrestaurerade orglarna. Mycket festligt och många medverkande. Invigningstal av Bo Johansson, beredelseord av Magnus och predikan av Jan-Anders. Han talade om barnet i sin moders famn, hur viktigt det är att barnen känner närhet och trygghet i sin uppväxtmiljö.
Något som kändes skönt var den lovsång som Anneli komponerat till detta tillfälle. Det var hennes första försök att göra ett sådant verk med både kör och orgel, och en egen text.
Orglarna är lite skrämmande mäktiga och ibland skär det i mina öron, skorrar. Undrar som så många gånger förr om det är fel på mina öron eller om det är akustiken i kyrkan som inte passar mej.

Måndag 9 februari
Idag har Maj och jag tvättat. Maj hade mycket och jag fick hänga på med några påslakan och handdukar. Skönt att få hjälp att hänga och att vika lakanen! Kunde också hjälpa Maj med att vika hennes lakan.

Onsdag 11 februari
Då var det lunchmusik i kyrkan, sopplunch och studiecirkel. Rolf Ericson stod för orgelmusiken och lät bl.a. César Francks Pièce héroïque fylla kyrkorummet.
Magnus inledde cirkeln med citat ur ordspråksboken ”Led den unge in på den väg han bör gå, så följer han den även som gammal”. Sedan började vi läsa ur Luthers katekes om vad som skrivits omkring 4:de budet. Vi pratade mycket om barnuppfostran på Luthers tid och i nutiden. Blir barn mindre präglade av sina mor- och farföräldrar nu förtiden då de inte lika ofta lever i familjegemenskap?
Hur barn ska uppföra sig mot sina föräldrar är berört i Tio Guds bud, hur föräldrar ska uppföra sig mot sina barn kommer i Nya Testamentet, Ef. 6:4 Ni fäder, reta inte upp era barn, utan fostra och vägled dem efter Herrens vilja.
Motsatsen till slaveri är att själv få ta ansvar. ”En kristen människas frihet” cras fram i ljuset inte minst av Martin Luther.

Söndag 15 februari
Gudstjänst kring dagens texter på temat Kärlekens väg. Underbar text 1 Kor.13:1-13 Och början med psalm 135 ”Se vi gå upp till Jerusalem” och avslutning med ”Jesus för världen har givit sitt liv” ”Du som gick före oss längst in i ångesten” som gradualpsalm. Litanian med Anneli som försångare.
Green-Stråhle-orgeln fick ge oss avslutningen på gudstjänsten. Inte för att jag hör någon skillnad men det kanske kommer en insikt så småningom om vi får veta vilken av kyrkans orglar det är som spelas.
Gud - ge mej kärlek så att jag kan ge den vidare till andra Kan jag verkligen be den bönen med hjärtat?

Onsdag 18 februari
Gudstjänstrgruppen hade träff med Bo Johansson kl elva. Vi gjorde planering av temagudstjänst söndagen 1 mars St Antonius och Ökenfäderna.
Trevlig att få prata om våra tankar kring texterna den söndagen.
Sedan var jag bjuden på lunchmiddag hos Anna-Britta Roos. Hon bjöd på biffgryta och hon hade dukat upp så mycket tillbehör till den goda grytan. Sedan bjöd hon på bär från frysen efteråt. Hon visade sina gamla ärvda böcker, biblar och en postilla och katekesen. Hon visade också de fina årsböcker, almanackor med barnbarnen, som hon fåt varje år.
Verkligen trevligt att bli inbjuden och ompysslad. Bengt var sjuk så jag såg inte honom och Charlie (hunden) var avståndstagande.

Söndag 22 februari Thinking Day
Förmiddagens andakt i radio var med tänkvärda utläggningar omkring begreppet "Frestelser" - att leva livet och se frestelserna och vad de gör i vår samvaro med andra människor och hur vi är i förhållande till oss själva.

Tisdag 24 februari
När jag satt vid köksbordet och läste sjöng en av psalmerna från i söndags inom mig:(Nr 767)
Möt mig nu som den jag är,
håll mitt hjärta nära dig,
gör mig till den jag skall bli
och lev i mig.

Var ner och bytte bok på biblioteket och handlade mat på COOP.
Det rinner smältvatten i rännstenarna men snövallarna är höga
På kvällen var jag på filmen ”Cirkeln”
den tog mej, jag gillade den faktiskt - de unga flickornas osäkerhet inför de utmaningar de ställdes inför - vilka olika typer av dagens skolungdomar de representerade
en så annorlunda fantasy om man har typen Tolkien i huvudet
men de brottstycken ur kommande filmer som visades som förspel gillade jag inte alls, bara explosioner och superflyg och sådant.

Onsdag 25 februari
Sopplunch och studiecirkeln om Luther.
Cirkeln: vi började med att prata om skärselden. Tanken kan härledas till 1 Kor 3:15 (den vars verk brinner ner skall bli utan, själv skall han dock räddas, dock såsom ur eld) Ingen kan bygga på någon annan grund än den som redan är lagd - nämligen Jesus Kristus - grunden för vårt liv.
Vi pratade om livet efter detta. Är tanken att själen lever hos Gud? Tanken på att det finns någon form av mellanläge efter döden kan man spåra i Jesu liknelse Luk 16:19-33. Skuggvärldar finns i många traditioner, de må kallas Hades eller Hel eller något annat
Att tro att man behöver köpa sig fri från sina andliga skulder i livet är långt från rättfärdiggörelsen genom tro. Det är Guds verk, inte vårt, att vi blir fria från syndaskuld.
Många stora reformatorer har haft en andlig omvändelseupplevelse och ofta är det ett bibelord som har varit det tändande gnistan. En omvändelseupplevelse ger en ny vilja.
Svenska kyrkans troslära bygger på att man inte kan påverka de redan avlidnas situation på något vis.

Torsdag 26 februari
Årsmöte i Rädda Barnen på kvällen. Riktigt många deltagare, det var roligt eftersom vi hade en så inspirerande gäst, Jenny Myrberg, som berättade och informerade om mottagande av ensamkommande flyktingbarn, om barn på asylboende, och mycket annat där RB gör en insats eller kan göra en insats.
Laila Jonsson och de andra aktiva gör en stor insats och kan säkert göra mera här i Ljusdal och Järvsö om de blir flera aktiva. Ofta kan RB bara genom att peka på vad som kan göras få ändring till stånd då så behövs.
Här tackar Laila Yvonne för ett gott arbete med valberedningen.

Lördag 28 februari - Mariadagen

sollinje

next    back

sollinje

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig   |||    UPP