Music click here
musicspeaker
Rejoice!

JANUARI 2015

Dagbokstext


Dagen idag är en märkvärdig sak

GOTT NYTT ÅR 2015

Herre, hjälp mig under detta nya år att klara av det du vill att jag ska göra
i dag
i morgon
alla dagar du ger mig.

 

Det som förut var är förbi, nu förkunnar jag något nytt. Innan det ännu spirat kungör jag det för er.
Jes 42:9

Varje år 18-25 januari infaller Böneveckan för kristen enhet.
Böneveckan är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 75 länder.
Veckan firas samtidigt i 75 länder världen.
Böneveckan 2015 – Tema: ”Ge mig något att dricka”
Utgångspunkten för bibeltexten inför 2015 är Johannesevangeliets fjärde kapitel som handlar om mötet mellan Jesus och den samariska kvinnan. Jesus säger till kvinnan: ”Ge mig något att dricka.” Samtidigt erbjuder han henne det ”levande vattnet”, en inre källa som ger evigt liv. Kvinnans liv blir aldrig detsamma.
star Böneveckan

grenbar

Tisdag 27 januari
snöplogen var igång omkring klockan fem på natten. På dagen var det strålande väder och temperatur runt minus 10 grader. Absolut vindstilla. Det blev en skön promenad till bokhandeln för att byta cirkelbok. Väldigt väl plogat så det var ganska lätt att gå idag, de har gjort ett bra arbete inatt. Hade kameran med och försökte fånga träden som stod täckta med ny sno. Hade också temat ”Spår” i huvudet men såg inte mycket sådana. Roligt var skulpturerna på torget med mössa av snö!

BILD

Gågata


Onsdag 28 januari
Soppluncherna börjar igen, idag var det en klar grönsakssoppa. Rolf Ericson spelade gamla kändisar, sådant som man spelade i hemmen förr, innan radiohögtalare blev vanligt. T.ex Frösöblomster, Barcarole, Griegs ”Till våren”

Cirkeln om Martin Luther började. Vi var tolv om man räknar in Magnus, ledaren. Att avsluta med bussresan I Luthers fotspår låter intressant men känns för jobbigt för mej. Vi fick böcker, Alvar Sandström: Munken som gjorde uppror. Martin Luther
Magnus försökte ge en översikt av vad som rörde sig i Luthers tid och något om det som satte igång den unge munkens tankar och opposition.
Rom. 1:16-17 är viktigt! Ty jag blyges icke för evangelium ty det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror, först och främst för juden, så ock för greken. Rättfärdighet från Gud uppenbaras nämligen däri, av tro till tro, så är ock skrivet:"Den rättfärdige skall leva av tro".
Vad tänker vi på då hör ordet Luther? Katekesen. Troget arbete. Statskyrkan har sin grund i lutherismen.
Typiska psalmer som sprungit fram ur den lutherska tankevärlden.
Blott en dag --
Löftena kunna ej svika ----
Något som känns viktigt att ta del av tycks vara Luthers företal till Paulus brev till Romarna. I vissa utgåvor av 1917 års bibel finns Luthers företal till Romarbrevet men inte i någon av alla de biblar jag har fanns detta. Men det finns på Internet!

grenbar

Torsdag 1 Januari 2015 Nyårsdagen
Mina första tankar efter tolvslaget domineras av att detta år 2015 kan vara mitt sista. Ingen vet vad året har i beredskap för livet.
TV gudstjänst på temat "I Jesu namn" – ett hopplock med musikinslag från flera olika tillfällen. Predikanten talade om vår bild av Gud och vårt förhållande. Vi kanske kan säga att vi lever omslutna av Gud – inne i Guds mage.
Gjorde ett nytt misslyckat försök att komma in på one.com från min laptop – måste tydligen ge mej till tåls till jag har min riktiga dator i funktion – om nu det hjälper - - - - -
Kvällsgudstjänst i kyrkan på temat Den psalm vi. Vi sjöng först psalm nr 194 som har en sista vers som kändes som riktad till mej:
Jesus, hjälp mig ta till vara
detta nya nådens år.
Bär mig genom sorg och fara,
då min vånda blir för svår.
När mitt timglas runnit ut
och min prövotid är slut,
i din famn låt mig få falla,
Jesus, du mitt allt i alla.

Magnus la ut temat sålunda:
"att be i Jesu namn"
"att leva i Jesu namn"
"att dö i Jesu namn"
Nästan så att jag hajade till inför då han han tog upp det sista. Detta som så tydligt passade in på det som har rört mig i mina tankar de senaste dagarna. Men jag behöver allt kraftigare tänka på vad det innebär för mej att leva – att inteså mycket vara inriktad på att andra ser mej, vad andra kan göra för mej utan verkligen försöka se människorna omkring mej, vad de behöver, vad jag kan vara för dem. Det är min syndabekännelse.
Den sista psalmen vi sjöng tonade inom mej hela hemvägen, den engelska "mitt i vintern var det" nr 428.

Fredag 2 januari
så har jag nu bläddrat tillbaka till början av min 10-årsdagbok igen efter att ha skrivit i slutet- Det är nionde omgången som är påbörjad. Idag skriver jag in lufttryck 722 och temperatur plus 4 grader- Det är alltså ett kraftigt lågtryck och på västkusten stormvarning. Det regnade på morgonen men klarnade upp på dagen och solen sken från nästan molnfri himmel. Gatorna fulla med snömodd och plask.
Det är så jobbigt med laptopens tangentbord tillsammans med mina okänsliga fingertoppar.

Lördag 3 januari
efter en blåsig natt vaknar vi till en grå värld. Men det klarnar upp. Näsan rinner och halsen är irriterad. Ingen hjälpare dyker upp så det verkar lika hopplöst att ordna upp detta med datorprogrammen.

Söndag 4/1
hostat i natt, vaknat med ont i halsen
en planet står i väster – tror det är Jupiter. Helt molnfritt, temperatur minus ett. Svaga byar av vind emellanåt.
Gudstjänstgruppen i kyrkan Jag hade uppgift att läsa kyrkobön. Det gick bra trots min onda hals, kanske det hjälpte att jag åt Läkerol.

Måndag 5/1
förkylningen är besvärande – det går mycket pappersnäsdukar
Var ner till bokhandeln och bytte cirkelbok. Adam hade fått i uppdrag att jobba med min dator så nu har jag stort hopp om att få tillbaka datorn under denna vecka. Satte på ispigg på min käpp, det är besvärlig halka.
Var på bio – Exodus – praktfull film byggd på Andra Mosebok - realistisk illustration av de 10 plågornas framfart - vågorna som dränkte faraos här skulle nog inte ha känts bra att se för den som varit med om tsunamin och överlevt – Gud som talade med Mose var en liten gosse - Mose var en tvivlare och lät sig knappast bli helt övertygad om sitt uppdrag förrän i sista stund – och han var verkligen upprörd över den hårdhet som Gud visade då han sände plågor över Egyptens folk.

Trettondag jul 6 januari
Minns att då vi var barn tvingades vi att gå till Sollentunaholm som stjärngossar för att sjunga för patron.
Musikgudstjänst med den vokala gruppen Tonikum. Önskepsalmer- det blev 285, 730. Då jag gick från kyrkan började det snöa.

Onsdag 7 januari
Det snöade. Till Gävle med sjukhusbussen kl 6.15 Hostan är besvärande - på nedresan hostade jag i ett streck under nästan hela vägen till Bollnäs Neurografindersökningen gjordes av en medicintekniker och tog en och en kvarts timme. Då hon gjorde vänstra handen kunde jag se hur kurvorna löpte på datorskärmen. Efteråt fikade jag med en leverpastejsmörgås och satt sedan kvar i kafeet och läste tills det var tid att gå till bussen till Ljusdal.

Fredag 9 januari
hade svårt att sova inför spänningen att jag ska få tillbaka min PC. Hur mycket är kvar? Hur jag ska klara av att återställa mina program och mappar?
Det är en klar och kall morgon, mycket fin solskenspromenad upp till sjukhuset där jag hade träff med fysioterapevt. Fick program för att träna axlarna och ett löfte om kontakt med specialist på händer.
Klockan tre kom Adam med min dator - WindowsXP och andra grundläggande program installerade. Han hjälpte med få in Internet Explorer och laddade in min skrivare, sedan måste han tillbaka till bokhandeln medan Internet laddades ner. Jag laddade ner den mjukvara jag har på skiva och började programmera OE men misslyckades med både g-mail och den andra adressen.
Försökte för femtielfte gången ladda ner one.com och byta lösenord. Fattar inte varför den trilskas så.

Lördag 10/1
efter en klar kall natt med temperatur neråt minus 15 grader så börjar det mulna. Det är varning för kommande oväder.
En viss spänning inför att ta itu med datorn och fortsätta med att försöka installera one.com så att jag kommer åt min egen server. Det har bara krånglat under den gångna veckans försök. Inget av de två lösenord som jag antecknat tycks vara det rätta! Det är också lite stressande att jag inte lyckas få in mitt tidigare så trogna antivirusprogram men måste antagligen vänta till kontorstid med att få hjälp från utgivaren.
Satt under flera timmar i chat med tre olika agenter på one.com support utan att jag fick något råd som jag klarade av - gav upp för denna gång.
Testade PSP och det fungerade fint men jag har inte försökt lägga in några filter ännu. Men jag kan i alla fall göra några enklare jobb med den och det känns bra.
Det börjar snöa. Jag var ner till COOP och handlade mat så jag kan klara ett par dagar utan att gå ut om det kniper. Höll på hela eftermiddagen med att söka efter vilka möjligheter som har öppnat sig. Testade att göra en enkel mall. Letade upp de program jag behöver.

Söndag 11/1
I natt har det varit den rejäl storm. Mycket snö har det blivit. Snöplogar har hörts arbeta på morgonen.
Efter nästan en månad utan min dator kunde jag börja uppdatera texten i mina hemsidor? Har ju lyckas med att få in min HTML-editor. Har också fått in mitt FTP-program men saknar fortfarande åtkomst till min server så att jag kan uppdatera.

Måndag 12/1
20 grader kallt.
Dagen började bra med svar från både ESET och one.com men tyvärr var det svar som inte ledde till en förbättring. ESET ringde upp och gick in i min dator och hittade att Servicepack3 saknades.

Tisdag 13/1 Tjugondag Knut
Bar ner tomten och bocken i källaren igen.
En snöplog har stort jobb med att rensa vår gård från snö.
Klippning kl 9.15 och jag blev så fin i håret
Det är kallt men himlen är blå och det var en kylig men skön promenad och jag frös bara lite på vägen upp till sjukhuset. Handundersökning på fysioterapiavdelningen kl 14 med Ole som visade mej handens anatomi och försökte förklara vad man ska undvika för att de viktiga nerverna ska fungera bra. Han gav mej två rörelser att göra "tre gånger om dagen" och skrev ut ett stödförnand som jag ska ha på natten - det känner jag inte för men har i alla fall köpt ut det - - -

Onsdag 14 januari
Björn ringde från bilen på resa i Dalarna Han vill hälsa på 20 januari

Torsdag 15 januari
Ganska klart vinterväder - lite kylig men skön promenad till sjukhuset där jag träffade Ole igen. Han justerade ortosen som jag köpt och kollade att jag gjorde rörelserna rätt. Han är mycket trevlig att prata med. Jag tror att det är bra rörelser att göra när fingrarna domnar medan jag sitter vid datorn.
Svar per post från min husläkare efter undersökningen i Gävle den 7 januari. Den visar att det är karpaltunnelsyndrom i händerna precis som Ole sagt.

Fredag 16 januari
Mina snälla städare var här.
Jag kom underfund med att jag missuppfattat första svaret från One.com.Chatsupport. Så nu kom jag in på Kontrollpanelen och kunde läsa vad det står där och uppdatera FTP !
Sedan har jag ägnat hela eftermiddagen åt att uppdatera mina hemsidor.
Vilket växlande väder vi har! Det har blivit töväder så gatorna var glashala - ingen långpromenad idag.

Lördag 17 januari Plusgrader och växlande molnighet. Har en del besvär av värk, inte minst i händerna. Det var svårt att skära rotsaker till grytan som jag gör inför helgen och inför mina pojkars besök nästa vecka.
Var ut på de isiga gatorna för att handla till grytan och det är verkligen bra att det är dagsljus så att jag kan vara observant på hur jag sätter fötterna.

Söndag 18 januari
Klockan kvart över nio går solen just upp över husen på andra sidan av torget. Det är kallt cirka minus sju grader och en nästan molnfri himmel. När jag tittar ut genom köksfönstret ser gården ut att vara rena isbanan. Så jag håller mej inomhus idag.
Jobbade med mina uppgifter för GOF Photography Group.
Sedan satt jag och läste hos porträtten av mina gossar där ett ljus är tänt.
Har nästan gett upp att försöka lösa problemen i datorn på egen hand - väntar på att få sällskap under den kommande veckan!
På kvällen ser jag att ett tunt snötäcke lagt sig över marken - undrar hur det blir då i morgon eftersom gården såg så hal ut i morse?

Måndag 19 januari
Enstaka snöflingor flyger då och då i luften.
Per kom klockan fyra. Han satte igång med att jobba med att få allt så som jag trivs med att ha det i min dator. Han lyckades få igång min alternativa e-post och ljudet och mycket annat. Han gjorde en ändring som medförde att han måste börja om från början men han tog sig ur detta med glans.

Tisdag 20 januari
Per åkte skidor i Järvsöbacken på förmiddagen. Jag jobbade med mina uppdarg i grupperna Quilters och GOF Photography. Var ute och handlade på Handlade på Systemet, Finess och Anastasia inför vår lilla middag i kväll.
Det blev köttfärslimpa med trattkantareller till middag och kaffe med frukttårta från Finess. Björn kom från ett uppdrag i Bollnäs, han stannade till middag men måste sedan resa vidare. Han kom halv sex och då var middagen färdig. Vi satt tillsammans och pratade om diverse, pojkarna utbytte tankar om hur livet utvecklats för dem under den senaste tiden, om barnen och mycket annat. Kvart i åtta reste Björn vidare till Sundsvall.

Bröderna träffas till middag hos mejOnsdag 21 januari Per 53 år!
Per var till Järvsöbacken på förmiddagen, jag handlade mat. Efter lunch var Per till Kyrksjön men inget skridskoföre idag heller. Sedan drack vi kaffe och åt födelsedagstårta. Till middag gjorde jag en variant på indisk kyckling och efteråt hade vi ost och kex. Per fick en flaska whisky som födelsedagspresent.
Han hjälpte mej att hitta en hel del av de kommandon jag behöver i min dator.

Torsdag 22 januari
Per till Järvsöbacken på förmiddagen, jag var ut och handlade inför soppan som Per tänker göra till kvällen.
Soppan som Per bjöd på innehöll en massa godsaker - torsk, lax, musslor, räkor, purjolök, basilika, smaksatt med vin och grädde, färgad och smaksatt med saffran. Vi firade hans födelsedag i dagarna tre!

Fredag 23 januari
Per har haft kopieringar på gång i datorn och vi ska nu ha aktuella säkerhetskopior av det mesta. Per packar och reser hem till Sollentuna. Han talar om att komma tillbaka relativt snart, han har köpt säsongkort i Järvsöbacken.
Jag till RK och tog hand om ett antal nyinkomna böcker och började också så småningom gallra bort sådant som stått länge. Barbro som har ansvaret för Kupan var där och vi kunde prata lite om hur jag ska förfara med organisationen av bokhyllorna.

Måndag 26 januari
fick tid hos tandläkaren för att laga tanden som gick sönder i lördags. Det snöar ordentligt och någon enstaka grad under nollpunkten. Det var besvärligt att gå till tandkliniken för all snö på trottoarerna. Men en rar tandhygienist tog hand om min framtand och nu är det skönt i munnen igen. Det tog tandvårdsbidraget för i år så det blev inte så dyrt men det kommer väl att märkas då det uppstår mera behov av tandvård senare under detta år.
De ringde från ortopeden och frågade om jag ville komma för operation på vänsterhanden på fredag. De hade en återbudstid. Jag tackade nej, ville vänta lite och se vad min egenvård efter arbetsterapevten Ole Gylluns instruktioner kan ge. Jag har också ringt och pratat med Ole och det lät som om han tyckte att jag gjort rätt. Inte för att jag märker någon skillnad efter de dryga två veckor jag hållit på men det är ju alldeles för kort tid. Jag står kvar i kön till operation.
I datorn märker jag att det ena efter det andra saknas av sådant jag brukat leka med. Så det tar tid att få datorn så som jag har haft den under de senaste åren.

Onsdag 28 januari
Studiecirkeln om Martin Luther började. Den kan kombineras med en bussresa I Luthers fotspår som låter intressant men känns för jobbig för mej så jag har inte anmält mej till detta.

Fredag 30 januari
Det är jobbigt med det växlande vädret. I tisdags var det så idealiskt med nysnö, ett par kallgrader och nyplogat och riktigt jämnt på gatorna men nu har det åter kommit dagar med plusgrader och halkan var mycket besvärlig idag.

grenbar

next   back

 

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo