Dagbokstext juli 2015

JULI 2015

Skapelsemorgon -
nu genom regnet,
havsbruset, vinden
Guds röst oss når.
Tack Gud för marken,
skogarnas grönska,
Varje ny morgon
ny är din nåd.
Psalm 181:2

Smultronstraw


Smultronstraw

Onsdag 1 juli 2015
och åter har halva året gått. Tiden görs mig lång som det står i en folkvisa. Det känns som en evighet sedan vi passerade årsskiftet.
Nu är det åter dags för ett jubileum i gruppen GOF - denna gång firas att den fSunnits i femton år. Jag har varit med i tolv och finner en trygghet tillsammans med dessa vänner som jag har ständig kontakt med via internet och e-post.
Idag var det dags att byta lakan och följaktligen tvätt och strykning.

Torsdag 2 juli
Det blev en varm dag igen, 29 grader i skuggan. Dagens promenad bl.a. till Posttorget för att köpa jordgubbar och matinköp på COOP. Det räckte som dagens promenad.
Läser i tidningen att det är 50 år sedan flottningen upphörde i Hälsingland. Ännu ett bevis på att jag är gammal. För jag minns så väl hur vi var ner och tittade på ”rumpan” - de sista stockarna som passerade förbi på Ljusnan - nedanför vår stuga i Borr. Jag och barnen. Jag hade fyra barn så jag var gammal och vuxen redan då.

Lördag 4 juli
Det var inte lika strålande solsken som de gångna dagarna. En hel del moln på himlen.
Gjorde något jag inte har gjort på flera år. Bakade delikatesskorpor. Degen blev inte bra till en början men till sist fick jag till en deg som det gick att rulla de små bullarna av. Det gick att grädda dem och dela dem och lägga på plåt för torkning.

Söndag 5 juli
Medan vi var inne i kyrkan på gudstjänst kom en regnskur. När vi kom ut doftade det så gott. Och under hemvägen sjöng dessa rader från slutpsalmen inom mig hela tiden: då spelar Skaparen och vi är toner i hans symfoni av ljud och ljus och färger.
Vi firade Apostladagen. Bo hade en tankeväckande predikan där han utgick från ordet förgäves men lät resonemanget leda fram till ”trots allt”.. Texten var den där Petrus och de andra apostlarna hade fiskat hela natten utan resultat men blev uppmanade av Jesus att göra ett försök till och denna gång fick så mycket fisk att båten höll på att sjunka.
Tittade på TV-serien om Henrik VIII och Thomas Cromwell. Flott uppsättning med mörka rum och ståtliga salar, och påkostade kläder. Men jag har lite svårt att skilja de olika agerande åt.
Tina ringde kl tio från Borrgården. De hade kommit fram och installerat sej. Det ska bli roligt att träffa dem dagligen under den kommande veckan.

Måndag 6 juli
Tina och JO kom klockan tio. Det blev en regndag så det blev sitta hemma och läsa tidningar mest hela tiden.

Tisdag 7 juli
Vaknade till en grå dag och hela dagen var det ostadigt väder. Min högra höft var mycket besvärande med värk och stelhet.
Tina och JO tillbringade dagen i Järvsö, först Järvzoo och sedan traktormuseet i Kalv. De kom hit för kvällste vid halv åtta. Sedan tittade vi på fotografier. De gick klockan tio. Då hade det klarnat upp efter en mulen dag.

Onsdag 8 juli
Det var så fint vid tretiden omkring soluppgångstid, många småmoln på en klar himmel men det var kyligt. Ner till 7 grader har det varit under den gångna natten.

 • Soluppgången kl 3.11

  Men då jag vaknade vid sju var himlen helt molntäckt. 10 grader visade termometern.
  Vi var till kyrkan där det var lunchmusik och orgelvisning. Tina vågade sig på att försöka ta några toner på orgeln från 1930 (Setterquist)
  Sedan hade vi lunch med sill och potatis, gräddfil, ägg.
  Eftermiddag tillbringades med korsord m m. Det regnade hela dagen. Som kvällsmat bjöd de på hämtmat, kinamat.
  Jag hade mycket besvär från höger höft under dagen och testade att använda Ibuprofen. Det hjälpte.

  Torsdag 9 juli
  Grå dag med duggregn, enstaka uppehåll men också enstaka häftiga regnskurar.
  Dagens utflykt gick till Hudiksvall. Vi var på museet. Haken Gullesens träskulpturer: helgon bilder från 1400-talet. Mycket välordnat och fantastiskt väl exponerat och presenterat. Fr.a. tyckte jag om Tomas Tidholms texter till avdelningen med religiösa skulpturer. Det var välformulerade texter som belyste århundradet och den kyrkliga tidsramen.
  För övrivt presenterades kultur och liv i Hälsingland. Lin, linhantering och produkter med samband till lin, väggmålningar i gamla gårdar, och mycket annat som illustrerar allmogekulturen i vårt landskap.
  En rolig tillfällig utställning om hur vi klär oss med visning på film hur olika människor klädde på sig - inifrån och ut - för olika tillfällen. Jag såg bl.a folkdräkt, ishockeyspelare, polis och skogsarbetare.
  Sedan vi kommit tillbaka till Ljusdal bjöd JO på middag på ”Restaurang Gamla Stan” Men kaffet tog vi hemma.
  Myskväll med korsord och TV.

  Lördag 11 juli
  Solen tittar fram och trollar fram skiftningar i det blåa över åsarna. Det blev en solskensdag- efter en vecka med regn!
  Klockan tio kom J-O och Tina och hämtade mej och vi åkte upp till Färila. Vi gick till Färebyparken, träffade folk, tittade på utställning från ”De fem stora”. Det var flera utställningar också som intresserade J-O. Forbönderna kom. Det var bara två ekipage i år, ett med musikerna och ett med försäljning av korv, glôhaner, bullar m.m.
  Tina tittade in till hantverkarna i kyrkstallarna. och Tillbaka till Färebyparken åt vi kolbullar. De var inte så som jag minns dem, de var tjockare.
  Jag träffade några få av Rolands gamla vänner, och Tina träffade några gamla kamrater.
  Sedan åkte vi hem och drack kaffe. Halv tre körde de vidare till Järvsö där de ska träffa vänner och vara tillsammans med dem över veckohelgen. S¨jag blev ensam över resten av veckohelgen.

  Söndag 12 juli
  Predikan var tänkvärd Se på Jesus, och följ honom. På hemvägen från kyrkan under viadukten slog blomdoft emot, det är buskmåran som fyller luften. Den tar över de övriga vildblommorna på brinkarna, de övriga ängsblommorna skymtar bara, rödklöver, kråkvicker, baldersbrå och några andra.

  Måndag 13 juli
  Orkidén har släppt ut sin första blomma på den nya stängeln. Det är fjärde gången den börjar blomma! Fantastisk blomma som hedrar Rolands minne!
  Halv fem ringde Björn och berättade att de höll på att installera sig på Vandrarhemmet. Snart knackade och ringde det på dörren och den glada Filip kom intumlande, med den försiktigare Alexander och pappa Björn i släptåg. Vi satt och pratade och läste och så småningom bad pojkarna att få låna datorn. Så småningom lagade vi mat, biff med potatis och sallad och sedan glass. Efter ytterligare en stund tog vi en kvällspromenad runt kvarteret innan de förflyttade sig till natthärbärget. Jag försökte fånga pojkarna med kameran och Filip poserar gärna medan Alexander smiter undan jättekvickt.

  Tisdag 14 juli
  Björn och pojkarna tittade upp vid tiotiden och åt frukost. Sedan åkte vi till Järvsö och var på Stenegård i fyra timmar i skönt solsken. Vi åt lunch, pojkarna lekte och så småningom blev det glass för pojkarna och och kaffe för mej och Björn.
  Vid tretiden mullrade åskan i norr och då vi körde hem så kom en rejäl regnskur så vi hade tur med vädret.
  Tina ringde halv sex. Hon var tillbaka i Ljusdal och tyckte vi skulle äta middag tillsammans allihop. Det blev ”Gamla Stan” igen och deras pizza passade tydligen i pojkarnas smak.
  Filip är en liten pratsam kille medan Alexander är mera för att prata på tu-man-hand.
  Så blev det att säga godnatt, och hej till Tina och J-O för de reser tidigt i onsdag morgon.

  Onsdag 15 juli
  Björn och pojkarna kom vid tio och efter frukost åkte vi upp till Färila och Hembygdsgåren. Där var det hantverkets dag. Vi började med lunch och sedan strövade runt bland de olika utställningarna och demonstrationerna. Linhantering, repslageri, korgflätning, växtfärgning, mm. Inne i en stuga var det utställning av hälsningemåleri och allmogetapeter berättade Björn men där kom jag inte in på grund av trappan.
  Tillbaka till Ljusdal körde Björn runt via Yg - Sjövästa - Klösbo. Vi åt jordgubbar från Tallåsen. Så småningom blev det kvällsmat på kebab från butiken på hörnet. De åkte sedan till Nore och spelade minigolf innan det var dags för kväll.
  Tina ringde vid elva tiden, De hade kommit hem till Ytterby utan äventyr, men bl.a. tittat in till Dalhalla på vägen.

  Torsdag 16 juli
  Grå morgon med regn. Björn och pojkarna kom till frukost vid nio och sedan var det dags för dem att köra rill mormor och morfar i Siljansnäs.
  Matrester till middag har jag i överflöd.
  Vid sextiden ringde Björn och berättade att de kommit fram. Han hade kört över Vallsta och besökt Gästgivars. Det hade varit mycket vackert att se, t.ex. tapeterna. Men han sa att det inte var något för mej med mina gångsvårigheter.
  I kväll sjunger taltrasten här ovanför i backen!

  Fredag 17 juli
  jag minns att det är denna dag vi firar Rolands födelsedag. Lite nostalgi är det i minnet, och en stor saknad.

 • minnessidan  Söndag 19 juli
  Idag firades en lite äventyrlig gudstjänst i Frälsarkransen. Det började i strålande solsken men då prosten läste evangelietexten och orden "då sänkte sig ett lysande moln över dem, och ur molnet kom en röst" så öppnade sig himlen och en regnskur slog ner över församlingen. ..
  Prosten läste texten till slut medan de församlade slog upp paraplyer eller flydde in under det stora trädet.
  Det blev en paus då församlingen samlades under det stora trädet men så fortsatte prosten och höll sin predikan.
  En stol brakade sönder under en av damerna och prosten var kvickt med på noterna och kunde anknyta till denna lilla olycka. Den hade inga otrevliga följder för den dam som slog i backen. Gudstjänsten fortsatte under trädet, regnskuren var kortvarig och snart kom inga droppar heller.

 • Kärlekens pärlor i Frälsarkransen  Torsdag 23 juli
  Det regnar kraftigt då jag vaknar. Vid halv tio har det övergått i normalt regn, och detta fortsatte hela dygnet med ett kortare uppehåll.

  Fredag 24 juli7 - Kristina-dagen.
  Sovit oroligt med otrevliga drömmar. Är så trött fast regnet har i alla fall slutat. De fjärde blomman på min orkidé har slagit ut, den är fantastisk och minner mej om det bästa under de år som gått sedan Roland fick lämna jordelivet.
  Skarorna av kajor och duvor som flyger omkring verkar ha blivit mycket större men det är väl nya ungar som har kommit ut.
  Det var riktigt fint solsken mest hela dagen.
  Lena Mill (diakon) hälsade på och vi hade en lång och trevlig pratstund.

  Lördag 25 juli - Birgittas födelsedag
  Vaknade klockan sju till ett dimmigt Ljusdal. Men redan klockan åtta hade dimman lättat och solen sken från klar himmel Jag gick en sväng på smågatorna i gamla stan och ner till sjön innan jag gick till COOP och handla mat och jordgubbar. De är dåligt mogna men stora - vädret?
  På TV ser jag att det stora ovädret som förutspås har börjat i Malmö.

  Söndag 26 juli
  Regnmängden är säkerligen stor idag -det var ihållande och inte något promenadväder. Men eftersom det inte var gudstjänst i kyrkan så kunde jag med gott samvete avstå fårn promenad.
  Såg slutet av den mäktiga engelska serien Wolf Hall med rättegången mot Anne Boleyn och hennes avrättning som slutkläm. Och Thomas Cromwells ansikte är ett ansikte man minns - orörligt betraktande allt som rör sig Ett mästerligt skådespel.

  Onsdag 29 juli
  En sommardag! Solsken oc vita moln på blå himmel!
  Läser i LjP att det är badförbud i Kyrksjön på grund av att allt regnet gjort att avloppsvatten kommit ut i sjön. Tänker på att då vi var barn badade vi i sjön Norrviken nedanför jästfabriken - - - Andra regler idag men Jästfabriken hade i alla fall sitt eget reningsverk.
  En skön promenad i den ljumma sommarkvällen till kvällskonsert i kyrkan. Sång och gitarrspel. Prosten hade en liten betraktelse om St Olof eftersom det var Olofsdagen.
  Flera av sångerna var sådana som rör speciellt vid mitt inre just dessa dagar när minnena av Roland är så levande, mellan hans födelsedag och dödsdag.
  Du är för alltid en del utav mig
  Så fjärran men ändå nära
  En ängel ska bära min hälsning till dig
  Du är alltid en del utav mig.
  Och det var tillfällen då vi alla fick sjunga med - inte bara i Harry Martinssons sommarpsalm utan också i ”Teddybjörnen Fredriksson” som fortsatte att sjunga i mitt huvud på hemvägen.

  Torsdag 30 juli
  Har städat en hel del i datorns filer men det kan göras mycket mera. Framför allt borde jag nog radera och inte bara flytta om - - -

  Fredag 31 juli
  Var ner till RK med stora planer på att byta ut böcker och gallra en hel del, kasta bort eller flytta till gratiskorgen. Då jag kom dit så började jag med att flytta bort böckerna som stått i fönstret och skulle lägga dem på rollatorn så att jag kunde flytta dem till bokhörnan. Men på något sätt gav mitt högerben efter och jag ramlade pladask men ganska långsamt ner på golvet och slog i höften. Och nu har jag ont i benet igen och kan inte gå utan stöd. Stå kan jag så jag är inte mycket mer handikappad än förut. Men jag måste ha lilla rollatorn till hands eller åtminstone en käpp.
  Det är bara då jag försöker gå som det besvärar mej, inga hinder att göra mina vanliga övningar för benen så det kan inte vara något vitalt ställe som är skadat.
  Godnatt juli med fullmåne på österhimlen.

  full måne 31 augusti

 • Smultronstraw

  next    back

  Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig ||| UPP