< Maj 2015

MAJ 2015

Dagbokstext

Maj- lövsprickning och tulpaner

Vintern är över, regntiden är förbi, marken täcks av blommor, sångens tid är inne

Höga Visan 2:11-12


green

Fredag första maj
som börjar med grå himmel och stillastående i den grönska som inte kommer igång trots ett stilla regn under delar av natten.
Gjorde en långpromenad bort till blåsipporna, en och en halv timme. Men jag blev trött på slutet.

Söndag 3 maj
Absolut klar himmel på morgonen efter en kall natt.
Efter gudstjänsten i kyrkan hade vi årsmöte med Församlingskåren. Vi var sex stycken. När jag kom hem skrev jag protokollet omedelbart.
På kvällen var det ”Scener ur ett altarskåp”, en musikstund i kyrkan med violin, cello och orgel och några korta ord.
Vilken underbar kväll! Då jag gick hem från kyrkan efter musikstunden var det 15 grader och vindstilla. Alla träd står med bladknoppar ute på de allra yttersta spetsarna av kvistarna. Det är ett skimmer över dem - så som det bara är någon enda dag om året.

Måndag 4 maj
hade vi tvättstugan tillsammans, jag och Maj. Men jag hade ont i halsen och benen som spagetti och allt kände bara tröttsamt och sömnigt. Maj gjorde det mesta av jobbet men mina lakan: Bjöd på elvakaffe. Städade efter oss.
På kvällen kom regn - kanske det som gjort mej så trött? Lågtrycket som kommer över oss?
Från Aspvägen i Sollentuna kom ett sorgebud- Lizzie (katten) dog 13 år gammal.

Tisdag 5 maj
grå morgon med regn i luften. Det är bra för grönare gräs! Bytte biblioteksböcker. Var ner till Sylvia och fick påskrift på protokollet från i söndags.

Onsdag 6 maj Regnmorgon. Tung i huvudet - är jag känslig för lågtrycket?
När jag gick ner till kyrkan regnade det lite men inte så att jag blev genomblöt.
Lunchmusik sista gången för terminen. Mycket folk, bl.a. en grupp som firade konfirmandjubileum.
Sopplunch, sista gången för terminen. God matig grönsakssoppa, en maffig mjuk kaka.
Luther-cirkeln. Vi hade 13 kapitlet i Romarbrevet och tankar kring detta som ämne. Vems är makten och på vilket område? ”Kung av Guds nåde” - vad innebär detta? Ingen överhet finns om den inte är given av Gud. Överheten behövs men frågan kan ställas vilken som är den rätta överheten. Vi ser toppen av isberget - men vad är det egentlige som finns i botten? Det som har fungerat länge är det som har överlevt där nere.
Många gånger handlar illa utan ond avsikt. Miljön t.ex. smutsar vi ner av obetänksamt.
Den som har folkets förtroende kan göra något stort.
Luther: Stå inte i skuld till varandra utom i kärlek.
När jag gick hem hade det slutat regna. Det gällde att se upp för daggmaskar på asfalten så att jag inte körde över dem.

Torsdag 7 maj
Växlande väder, på eftermiddagen var det regnskurar - t.o.m. åska!
Fyllde i en enkät från SIFO om hjälpmedel i öppen åldringsvård, vad som är viktigast att vidareutveckla för att möjliggöra ett så bra liv som möjligt för den som har hjälpbehov och bor i hemmet.

Fredag 8 maj
Europadagen - man firar att det är 70 år sedan Tyskland kapitulerade efter kriget. En hel del om det i radio.
Lågtryck. Min tinnitus är verkligen besvärlig. Jag är trött.
Har min ”Nalle-Puh”tröja på mej idag Tänk att den fortfarande är nästen helt utan tecken på att den är sliten! Köpt i USA 1998.
Flyttade om litet böcker på RK.
Köpte blommor till Göran en trappa ner på 70-års-dagen

Söndag 10 maj
Ner till gudstjänsten promenerade jag med rollatorn i regn. Magnus hade ett viktigt ämne som han uppmanade oss att lägga in i vår personliga syndabekännelse. Att vi inte är tillräckligt uthålliga i våra böner, att vi inte med hela vårt hjärta tror på att Gud hör bön. Guds tid är inte samma som vår tid. Bönhörelsen kommer, fast vi kanske aldrig får vara med om det.
Det fortsatte att regna men på kvällen sken solen upp och trängde bort molnen.

Måndag 11 maj
Författarkväll i Ljusdal med Kristina Sandberg. Hon skriver från kvinnohistorisk synpunkt, kvinnors nutidshistoria. Den trilogi som hon presenterade idag handlar om Maj som vuxit upp i Östersund på 20-talet, gift sig i Örnsköldsvik och genom att hon gift sig med en företagare gjort en klassresa från arbetarklass till hemmafru i tjänstemannaklass. Mycket har förändrats i kvinnors liv under dessa årtionden. Helt andra villkor att leva under, och det kan också jag vittna om även om jag växte upp i en tjänstemannafamilj och med hembiträde både under mina första år i livet och under mina år som förvärvsarbetande småbarnsmamma.

Onsdag 13 maj
Barometern faller och vädret är ostadigt och mycket blåsigt.
De kör gräsklipparen f.f.g.denna säsong.
Gudstjänstgruppen kl 15 med Bo Johansson, vi pratade mest om psalmer. Vilka psalmer kan passa in i pingstdagens mässa? Våra psalmer är en rik skatt och har mycket att ge för den som har funderingar över livet och dess villkor.

Torsdag 14 maj Kristi Himmelfärds dag
Promenad ner till kyrkan i kraftig nordvästlig motvind - det gick vita gäss på Kyrksjön
Världen som nu föds på nytt - - - rönn, lönn, björk, står i alla olika upptänkliga stadier av uppvaknande - från nästan helt kala till fullt utvecklade blad och synliga anlag till blommor. Ur ett outsinligt djup skaparkraften flödar.
Psalmen 517 klingar inom mig då jag strävar hemåt i vinden.
Men den psalmen sjöng vi inte idag. Det var en tidig gudstjänst som blev inne i kyrkan på grund av det kyliga och blåsiga vädret. Bo ledde gudstjänsten och det blev en varm och innerlig gudstjänst för mej. Han betonade musikens makt att skapa himmel på jorden.
Gjorde en stationery på ett citat som känns tänkvärt:
A painter paints pictures on canvas
but musicians paint their pictures on silence

(Leopold Stokowsky)

Lördag 16 maj
Utsikten från mitt fönster blir allt grönare.
På kvällen konsert i kyrkan med Lars Erik Larsson: Förklädd Gud som huvudnummer, men också några andra stycken av romantiska svenska tonsättare. Ljusdalsbygdens kammarorkester och Hälsingtuna-Rogsta kyrkokör och som solister två operasångare, Rebecca Rasmussen och Mattias Olsson, harpisten Clara Heinemann. Som helhet var det en fin upplevelse. Lilla Ljusdal har mycket fin musiktradition.
En minnesbild dök upp: Förklädd gud måste ha varit tradition att framföra i radio på påsk då jag var barn.

Söndag 17 maj
Predikan och den lilla stunden av meditation gav mig detta ord att meditera kring: Min delaktighet i världens bortvändhet från Dig. Här behövs den helige Ande som Hjälpare.
Efter gudstjänsten gick jag runt minneslunden och kärlekens pärlor. En hackspett i träden vid älvens strand. Sedan hemåt via Knekarbacken. Grönskan är så underbart skir nu och till pingst kommer nog häggen att slå ut. Rödhaken sjunger gömd inne i lövverket.
Frälsarkransmässa på kvällen - en fin promenad under de utsprickande lövträden - lönnar med gröngula blommor - Gud - låt mig inte stå i vägen för din Andes väg till de människor jag har omkring mig.

Måndag 18 maj Erik-dagen - - - -- --
I det ögonblick då jag vaknat och tittade västerut hade jag en otrolig utsikt. klarblå himmel över vad som såg ut som vita fjälltoppar Bara några minuter senare var det förändrat då molnen hade grupperats om men det var häftigt att vakna just i det ögonblicket.
Årsmöte i KD - med styrelseval och en mycket god smörgåstårta som nästan inte gav mej magbesvär.
När jag skulle stänga ner datorn krånglade PSPX så att jag blev tvungen att köra reparationsprogrammet och nu hoppas jag att PSPX är snällt mot mej i morgon.

Tisdag 19 maj
Per ringde upp och vi delade skärm och letade efter filer som går att ta bort för att ge plats på C-disken som är lite väl fullmatad.
På kvällen började det regna.

Onsdag 20 maj
Luther-cirkeln. Läste igenom tillhörande text på förmiddagen, tyckte den var tradig. Läste också om Schmalkaldiska artiklarna och om Stora katekesen på Internet.
På cirkeltimmen började vi med att prata över Rom. 7:15 Ty jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr, det göra jag. . Detta bibelord ligger till grund för Luthers skrift ”Den trälbundna viljan”
Frälsning av nåd en Guds gåva, inget av oss själva - detta var en av de viktiga teser som Luther tog fram som skiljande från de katolska. För katolikerna är frälsningen ett mysterium.
De yttre formerna för gudstjänsten och livet är ganska oviktigt för lutheraner, vilket bl.a. tar sig yttryck i ceremonierna, i kyrkorummet, i prästernas klädsel m.m.
Nattvarden - Kristus är med i och under vin och bröd - ingen förvandling behövs. Många utbrytargrupper bildas ur de protestantiska riktningarna under århundradenas löpp. Den personliga omvändelsen är viktig för de som härstammar från Zwingli - här har vi Rosenius och väckelsen under 1800-talet!
Sedan fick vi se en två timmars film om Martin Luther. Mycket välgjord och gav en bra översikt över hans liv fram till Augsburg och vad han åstadkom.

Torsdag 21 maj
Strejken på SAS avblåst kvart i nio på förmiddagen men många som skulle ha rest idag blir drabbade på grund av inställda flyg. jag är glad att jag inte skulle resa idag. Då hade jag varit ganska hispig.
Solskensmorgon.
Beställde nya gångstavar - hopfällbara. Köpte Kristina Sandbergs trilogi om en kvinnas liv under 1900-talet för att ta som läsning i England och sedan lämna där.
Tvättade vantar och annat ylle. Slut på vinter!!!

Pingstdagen 24 maj.
Gudstjänst med koralkören och pingstens psalmer. Jag hade i uppgift att läsa förbön för Nepal.
Det var uppvaktning av Tord från fastighetsavdelningen och Leif som kyrkvaktmästare. De båda fick guldmedalj för 25 års tjänst i församlingen. Därför var det tårta till kaffet.
Gick hem via minneslunden och tyckte jag kände häggdoft men det måste varit inbillning för häggarna stod fortfarande i knopp. Lönn var de enda träd som var mera utslagna. Äppelträden i trädgårdarna kommer nog också i blom så småningom. Det är mycket ojämnt utslaget. Maj har varit en kall och blåsig månad. Lövsångare och andra småfåglar drillar där nere vid älven.
En humla surrade bland de blommande buskarna under viadukten.
 • Maskrosorna pryder sin plats då de står i full blomning (men kanske inte senare)
 • Hägg i knopp
 • Pilarna står så fina med minimala löv på de vackert hängande grenarna

  Måndag 25 maj
  Renbäddning, tvätt och strykning.
  Bestämde mej för en utmaning - att gå med stavar ner till minneslunden. Jag har ju inte gått med stavar på länge och behövde känna hur det går. Det blev en mycket lång promenad, mer än två timmar var jag ute. Trots svarta moln på himlen fick jag bara några droppar på mig fast det hände åtminstone tre gånger. Men det blev alltså inte något regn utan bara enstaka droppar.
  Två trädgårdssnäckor var ute och kröp på asfalten vid daghemmet i Vij. Jag tyckte de var på fel väg och flyttade dem försiktigt till vägrenen. Hoppas att jag gjorde rätt.
  Jag hade fr.a. det nya fototemat ”röd” i huvudet och tog röda stugor. Försökte också fånga blommande träd, fr.a. lönnens fina gula blommor. Temat ”kyrka” kom också upp i raden av teman eftersom lönnarna framför kyrkan stod så vackert gula i det ljus som rådde utan någon skarp sol utan snarare nästan duggregn. En humla i planteringen vid viadukten blev också utsatt för åtskilliga försök att bli fångad på bild.
  När jag läste om och såg bild på Åke Pettersson i tidningen idag så saknade jag att inte kunna visa det för Roland. Så mycket gemensamt som vi har haft!

  Tisdag 26 maj
  Tjocka moln täcker himlen. Halv elva kom mina städare som ska putsa fönster och göra månadsstädningen. En mycket värdefull tjänst att abonnera på. Nu känns det så rent och fräscht här i min lägenhet.

  Onsdag 27 maj
  åter en grå morgon med fukt i luften och på marken.
  Avbeställde Ljusdals-Posten för tiden jag ska vara i England.
 • Mitt foto från i måndags var dagens foto i Ljusdals-Posten!

  Torsdag 28 maj
  Strålande solsken från klar himmel efter en natt då temperaturen närmast sig noll men fram på förmiddagen tornade stora bulliga moln upp sig på himlen.
  Träff med gudstjänstgruppen kl 15. Vi pratade om vilken uppgift vi kan fylla i församlingsarbetet och fick ett schema för våra möten under den kommande hösten.

  Fredag 29 maj
  Fortfarande ostadigt väder och blåsigt, som det har varit hela maj månad. En promenad upp till sjukhuset blev det och naturligtvis några regndroppar under vägen.
  Diabetesprov - och jag blev lite överraskad av att blodsockervärdet var så lågt. Det hade jag inte anat. Kanske därför jag är så trött och har mycket besvär av min tinnitus? Så jag ska minska dosen av de insulinstimulerande tabletterna. Annars var det bra värden, blodtrycket lågt och vikten något lägre än förra provtillfället.
  Fotvård - skönt att få fötterna fina innan jag ska ut och resa.
  Per ringde - han kommer och möter på Arlanda C söndag förmiddag.

  Söndag 31 maj
  Gråväder men inte regn. Vaknade tio minuter i fem och det var lagom att stiga upp för att inte vara jäktad. Kollade pass, pengar, medicin, väsknycklar.
  Klockan sex kunde jag låsa väskan, då hade jag fått på mej strumporna. Frukost. Allt väl!
  Observationer från bussen på väg mot Hudiksvall: Björkarna står ljusgröna, asparna med bladknoppar. Det var duggregn. Kor betar på fälten. Äppelträden är inte i blom ännu. Från perrongen på Hudiksvalls statio såg jag hur det blåste hårt över fjärden. Det var 9 grader.
  Det var ett bekvämt tåg mellan Hudiksvall och Stockholm. I Uppland var det grönt.
  På Arlanda C mötte Per, Patrik, Minori. Efter att jag checkat in åt vi lunch tillsammans. De åkte vidare till en plats där de skulle titta på katter som var till salu. De ska ersätta Missy.
  Det blev en försenad start från Arlanda men ankomten till Heathrow blev inte särskilt sen. Allt gick smidigt, assistansen fungerade och rollatorn kom fram ordentligt.
  Birgitta väntade utanför tullen och vi tog bilen hem till Weedon Lane där vi mötte först Emma och sedan Sophie och Daniel. Jag bodde som vanligt i musikrummet. Middag med salladsgrönsaker. Te. Jag gick till sängs halv elva engelsk tid.

  green

  next    back

  green

 • Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig   |||    UPP