MARS 2015

Dagbokstext

Mars - med isblåa himlar, sol och vind och smältande snö....
talgoxe från Graphicgarden
Hjälp mig, Gud, att titta upp ibland
för att förstå vad jag håller på med
och varför.

ritvas

Söndag 29 mars Palmsöndag
Så har klockan i datorn ställt om till sommartid och andra klockor måste jag ändra manuellt. Så här på våren har jag redan börjat vakna tidigt så för mej är det inte konstigt att ändra tid.
Palmsöndag - Jesus rider in i Jerusalem på en åsnehingst, en åsninnas fåle.(Joh. 12:12-15)
I kyrkan idag åskådliggjordes detta - två av konfirmanderna hade klätts ut till åsna (en var iklädd frambenen och huvudet och en var i bakbenen). En av de unga ledarna var Jesus och ledde denna åsna i spetsen för de andra konfirmanderna som viftade med "palmkvistar" under intåget längs gången.

Måndag 30 mars
var och pratade med Ole Gyllum på arbetsterapiavdelningen. Han kunde förklara för mej vad som händer med min hand om de får operera och det tar 3-6 månader att läka ordentligt. Han band min hand så som det blir efteråt och jag fick testa om det hindrar mig att gå med rollatorn. Det går bara att skjuta på men inte stödja och gripa hårt om handtaget. Det går alltså ganska bra men eftersom jag inte kan stödja då blir det nästan som då jag går med en käpp. Antagligen har detta att jag griper hårt om käpp eller rollatorhandtag en del i att det denna nerv kommer i kläm. Jag blir alltmera osäker på om jag ska tillåta dem att skära i min handled. Jag ska kanske i stället träna mej i hur jag håller i rollatorhandtagen och att inte stödja tungt på rollatorn då jag går med den? Det här gäller verkligen att tänka på.

Tisdag 31 mars
En solig dag. Mina snälla hjälpare kom och städade min lägenhet inför påskhelgen.
Jag ringde ortopedmottagningen och avbeställde operation av min hand. Mitt samtal med Ole Gyllum igår gav mig idéer om hur jag ska försöka klara vardagen och förhoppningsvis kunna öva så att jag blir bättre i händerna utan att operera karpaltunneln.

ritvas

1 mars söndag
Gråkall dag kring nollpunkten med kylig vind och hot om snö.
Mysig temagudstjänst om St Antonios - en av ökenfäderna på 200-talet - kyrkans äldsta tid. Kyrkoherde Bo visade en ikon och berättade om St Antonios liv och inflytande. En ny psalm sjöngs av Anneli - "Ökenpsalm" jag hittar den inte i psalmer 2000
När jag slår upp St Antonios Abboten på Google kommer en förklaring upp till varför det finns en gris på ikonen.

Tisdag 3 mars
Krönika i LjP av Mirja Unge om Ovälkomna gäster
Barber kom för att städa hos mej. Det var skönt. Det var så mycket sand på hallmattan. Det blev så väl gjort.
Gick sedan i lätt snöfall till musikkafé i Församlingsgården där gruppen Omigen sjöng och spelade. Bl.a. sjöng vi ”En stad ovan molnen” 0ch Pärleporten. En annan sång som berör mig varje gång de har den på dessa trivselträffar är den som börjar ”När det våras ibland bergen” andra raden som överensstämmer med det sista jag hörde Roland säga ”får jag komma till dej då” Dessa ord framkallar tårar.

Torsdag 5 mars
Strålande solsken - halv åtta tittar solen in til min säng och väcker mej.
Ganska lång promenad i det klara solskensvädret. Men oj vilken dålig kondition jag har. Helt slut efter denna promenad som tog mej en och en halv timme!

Fredag 6 mars Världsböndagen
Växlande molnighet - temperatur på plussidan
Denna världsomspännande bönegudstjänst firades i Församlingsgården på året tema som är "Jesus sade: ”Förstår ni vad jag har gjort med er?" (Jesus tvättar lärjungarnas fötter). Programmet är gjort av kvinnor i Bahamas.
Vi behöver lyssna på varandra och se vad den människa som vi har framför oss verkligen behöver.
Det var några vänner från Järvsö och Ljusdal som deltog, från Färila var det bara kyrkoherden Karin Dahlgren. Jag saknade mina Färilavänner.
Vid kaffet blev det diskussion om den omorganisation av församlingarna som stiftet håller på att genomföra. Gisela inspirerade de närvarande anställda till information om konfirmandarbetet och annat församlingsarbete.
Då jag skulle gå hem var det strålande solskensväder med blå himmel som frestade mej till att gå en omväg tillbaka hem. Jag tog vägen ner till sjön och såg att det var några som var ute på isen i det strålande vädret. Skridskoåkare?
På eftermiddagen hade jag tid för klippning och Anneli gjorde mej så fin i håret.

Söndag 8 mars
Termometern på plus 7 redan tidigt - det är konstigt väder. Dags för promenad till kyrkan i växlande solsken och ganska blåsigt. Det firades mässa och det var en riktig mässa i fastetiden i ord och ton.
Hem gick jag en liten omväg. Stora vattenpussar får man se upp med. Vinden var varm och ganska kraftig från sydväst, det blev medvind! Hade kameran uppe med teman i sikte, väggar, linjer, bilar, smutsigt - - -

Söndag 8 mars
Termometern på plus 7 redan tidigt - det är konstigt väder. Dags för promenad till kyrkan i växlande solsken och ganska blåsigt. Det firades mässa och det var en riktig mässa i fastetiden i ord och ton.
Hen gick jag en liten omväg. Stora vattenpussar får man se upp med. Vinden var varm och ganska kraftig från sydväst, det blev medvind!
Hade kameran uppe med teman i sikte, väggar, linjer, bilar, smutsigt - - -

Tisdag 10 mars
Vid tolvtiden ringde Per att han var på väg till Hälsingland. Ska åka i backen i Järvsö och kommer sedan över till mej. Han kom vid femtiden. Vi åt kyckling som jag gjort i sås kryddad med röd paprikapulver och sedan kaffe med semla som Per bjöd på.
Satt och pratade. Per berättade om sina ideer kring en bok som han fantiserar om att kanske skriva.

Onsdag 11 mars
Strålande morgon med klarblå himmel. Per åkte till Järvsöbacken.
Jag gick till Lunchkonsert i kyrkan. Strålande sol under promenaden ner till kyrkan. Båda orglarna användes. för ett stycke av Mozart 1700-talsorgeln och för det av Erland von Koch och Oskar Lindblad trettiitalsorgeln. Rolf Ericson presenterade sitt musikval utförligt.
Sopplunch- gulaschsoppa i Församlingsgården.
Studiecirkeln om Martin Luther. Vi pratade mycket om var de olika platserna ligger och titttade på kartan.
Varför skrev Luther ett brev till den tyska adeln? för att det var de som stod för den världsliga makten. Det som Luther brände 10 december 1520 var inte endast bannbullan utan också de bifogade breven från påven. Han bröt totalt.

Torsdag 12 mars
solsken mest hela dagen. Per till Järvsö på förmiddagen. En promenad tillsammans på eftermiddagen. I bokhandeln köpte jag födelsedagspresent till Filip. I skoaffären hittade vi ett par skor som jag hoppas ska bli bra till promenaderna i sommar.
Per gjorde en god ”varm fisksallad” av torsk och grönsaksblandningar som han hittade i frysen. Sedan höll han på med att skanna foto från negativ hela kvällen. Han letade mest från året 1953 - det året jag Roland och jag var nyförälskade. Så finns dessa foto i min dator.

Fredag 13 mars
Per reste strax efter klockan tio.
Jag skrev en historik över POSK i Färila och la upp på hemsidan
Sedan skannade jag bilder till datorns register från plåtlådan med diabilder från 1953-55 och har nu ökat på materialet i mappen ”Mina stanningar”

Lördag 14 mars
En strålande morgon efter en kall natt. Dukade mitt förmiddagskaffe på bricka och satt på balkongen och läste.
I helgsmålsbönen talade prästen om att bryta oblaten i mässan symboliserar det brutna brödet som helar världens brustenhet.

Söndag 15 mars
Med taxi till Färila för POSK årsmöte. Vi var samma deltagare som förra året. Jag fick sköta protokoll idag men skickar sedan över valda delar av vad som finns i min dator till Marianne som tar över preliminärt.
Midfastosöndagen. Trevlig gudstjänst med nya psalmer på Hembygdsgården och kaffe med semla efteråt.
Prästen sade i sin predikan att innan vi kan tala om Gud måste vi först lösa hungern. Ingen är mottaglig för religion om inte det allra mest nödvändiga för livet är tillgodosett.
Grönfinken har jag hört idag !
Gick en fin promenad till aftonmässa i Ljusdals kyrka just då solen gick ner bakom Vallåsen. På hemvägen hade stjärnorna börjat komma fram. Venus i väster och Jupiter i öster och en annan i söder. Men annars var himlen totalt klar.

Tisdag 17 mars
Gick till Församlingsgården där det var musikkafe. Stor god smörgås och en bit kladdkaka med grädde bjöd depå. Satt tillsammans med några Fönebor och de var alla sångglada. Det är roligt med allsång då alla sjunger tillsammans.

Onsdag 18 mars
De många dagarna med strålande klarblå himmel har gått över. Det var ett gråaktigt dis men ganska varmt. Nu har de sopat bort gruset från Torget. Våren är verkligen tidig!

Fredag 20 mars
Solförmörkelse men himlen är täckt med ett sammanhängande molntäcke så vi hade inte fulständig överblick. Fenomenet hade sitt maximum kring klockan elva och då var det tydligt ganska skumt och skuggorna var bleka. Himlen hade ett lätt molntäcke.
Var på RK och det hade kommit tre kassar med många fina böcker. Tömde en av hyllorna och bytte ut mot nya böcker från Kerstin samt bytte ut böckerna i fönstret. Jag blir så trött av dessa pass då jag flyttar böcker. Men det är roligt att ha en uppgift.

Söndag 22 mars
En sånggudstjänst i TV från Biskopsgården med många psalmer ur det nyare tillskottet. I samband med förbönen löpte en streamer att gudstjänsten var inspelad före dödsskjutningarna i onsdags.
Tag hand om gamla diabilder från år 1956-57-58-59 och skannade in i datorn. Några har tagits på dålig film så de fick jag göra till svartvita.
En bild från födelsedagsfirande i Borr med farmor 1958 (Kristina 1 år och Erik 3 år )
Orginalen har blivit mycket sämre på de tre år som har gått sedan Tina kopierade en del av dem. Nu är det i de flesta fall för sent att få fram bra foton.
På kvällen blev det TV Wallander - det är så sorgligt att se dessa filmer eftersom jag bara funderar på hur han ska klara sig ur de situationer som han försätter sig i på grund av tilltagande demens. Nu tog han till sist mod till sig och visade dottern sin sjukjournal - det sista inslaget i filmen.

Tisdag 24 mars
Himlen är blå med enstaka vita moln. En lite kylig vind från väster drar in. De sopar gatorna här i centrum. Rester från det stora snöfallet i början av februari ligger fortfarande i smutsiga högar. Snösmältningen har gått mycket långsamt eftersom nätterna varit så kalla.

Pil  här syns hur smältvattnet rinner från de resterande snöhögarnaOnsdag 25 mars
Mitt besök på sjukhuset i Hudik gick fint, fast jag kom förståss på flera frågor på hemvägen . . .
I alla fall anser de inte att det är något allvarligt fel på mina gamla höftproteser och jag har ju inte ont av dem nu. Det var bara i oktober-november som jag hade så ont.
Angående min vänstra hand så visst kan den bli bättre med en operation och jag är uppsatt på kölista. Men jag kan tacka nej då inbjudan kommer om jag har ångrat mej då.
Jag fick alltså först tala med en läkarkandidat. Han visste inget alls om mej i förväg utan fick fråga sej fram till varför jag var där. Sedan kom specialisten in och det var han som förde ordet. De var mycket trevliga, både den unga kandidaten och specialisten.

vaffla


När jag var tillbaka i Ljusdal gick jag direkt till Församlingsgården. Där var det Janssons frestelse och ägghalvor i stället för soppa denna vecka och en våffla till kaffet efteråt. Det är ju den rätta Marie bebådelsedag idag. Att de bjuder på Janssons sista sopplunchen före påsk är visst tradition.
Sedan var jag med på studiecirkeln. Magnus inledde med att läsa 1 Kor 2:2: Det enda jag ville veta av när jag var hos er, det var Jesus Kristus.
Martin Luther är mycket Kristuscentrerad. Det märks på hans bibelöversättning, och inte minst hans företal till många av bibelns böcker. Predika Kristus är hans budskap.
I Sverige fick vi bibeln på svenska genom Gustaf Wasas bibel som är en översättning av Luthers tyska bibel. Denna var allenarådande fram till år 1918.
Bibelkommissionens översättning 2000 är inte lika inriktad på att påvisa hur Kristus förebådas i Gamla testamentet. Denna grupp var mera inriktad på att finna den bästa översättningen från grundtexten. Vi kom fram till att en språkmänniska översätter på ett annat sätt än en troende.
Vad ska vara riktmärket för en översättare?
Luthers översättning är inte bokstavstrogen. För honom var det viktiga att finna Kristus.

Fredag 27 mars
Det snöade mest hela dagen och temperaturen höll sig runt nollpunkten. Ett väntat bakslag- det var ju inte rimligt att våren skulle vara här redan!
På kvällen kom snöplog på några av trottoarerna.

ritvas

next   back

videkissar

Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig |||  UPP