2 ljusDagbokstext

NOVEMBER 2015


November är en grå månad.
Men vi tänder ljus och har flera dagar att fira.
Ljus i mörkret!

2 ljus

phalenopsisranka

back

Söndag 1 november Alla själars dag
Till kyrkan - skönt promenadväder - i texterna fäste jag mej särskilt vid följande rader från Upp 12:2 Men på den stora gatan, med floden på ömse sidor, stod livets träd, som bär frukt tolv gånger om året och ger sin skörd varje månad, och trädets blad är läkemedel för folken. gudstjänsten avslutades med en Zulu-melodi som bet sig fast - psalm nr 716..
Hem gick jag delvis utmed stranden. Det var så fint väder.
 • Utmed stranden 1 nov 2015

  Måndag 2 november
  Ganska pigg, travade upp till sjukhuset med min Rolle och var helt slut då jag kom fram. Det är inte bra att bli gammal! Nu var det en ny diabetessköterska - Catarina - för Siv har gått i pension. Hon gav mej influensaspruta - det kan vara bra om jag ska ut och resa - årets kanpanj börjar just nu.
  Doktorn såg så trött ut. Han såg inga fel på mej. Alla provresultat var bara bra. Yrseln kan ev bero på spänningar i axlarna.
  Jag själv funderar på om den tillfälliga yrseln just denna timme kunde hänga ihop med det för mig låga diatoliska blodtrycket - bara 60 - jag brukade tycka att 80 var mitt normala värde. I alla fall var jag trött och kände det motigt med promenaden hem.

  Tisdag 3 november
  Hör i radio att Hudiksvall var varmast i Sverige igår och hade rekord för november för många år Vad är det som styr vädret?
  Var till resebyrån och fick hjälp att beställa flyg och tågbiljetter inför min tilltänkta julresa. Sedan satt jag på balkongen i de fina vädret och läste.
 • Vid solnedgångstid satt jag vid köksbordet och läste och såg den klara orangefärgade himlen.

  Onsdag 4 november
  Under natten ringde melodien till Var inte rädd - det finns ett hemligt tecken i mitt huvud.
  Väcktes som just nu är vanligt av soluppgången över husen på andra sidan torget. Ljuset sticker i mina ögon
  Musik i kyrkan kl 12, sopplunch, bibelstudier. Lunchmusiken var väl sammansatt och innehöll bl.a. Gammal fäbodpsalm och largo ur Från nya världen
  Vi hade slutet av kapitel 11 i Lukasevangeliet som underlag för våra samtal i bibelgruppen. Orden som står över utgången i Ljusdals kyrka Luk 11:28 Saliga de som höra Guds ord och gömma det
  Det var en absolut molnfri klar hemmel då jag gick hem, men en viss skärpa i luften. Stora flockar av sidensvansar for omkring mellan träd med bär eller frön - t.ex lärkträden.

  Torsdag 5 november De ringde från röntgen i Hudiksvall och erbjöd en tid kl 12 i morgon.
  Julgranen har kommit upp på torget.
  På kvällen då jag satt och läste tittade jag på mina fötter och så plötsligt slog det mej - fotvården - när var det? Det var ju idag klockan ett och jag hade totalt glömt bort detta. Helt borta. Jag brukar komma ihåg på morgonen om något är inprogrammerat men idag - helt borta - - - Skämdes fruktansvärt.

  Fredag 6 november
  Till Hudiksvall med buss 10.50 - till röntgen och det var att dricka mycket vatten. Kontrast i vattnet, och under själva CT-scan också en kontrastsubstans intravenöst. Mycket trevlig specialistsköterska. De tycks ha mycket modern utrustning på denna röntgenavdelning.
  Måste dricka mycket vatten för att bli av med kontrastmedlet ur kroppen och hoppa över Metformin under tre dagar på grund av interaktion.
  Det smakar jod i munnen - en uppmaning till mej att komma ihåg att dricka vatten?

  Söndag 8 november
  Till kyrkan med klar himmel - fr.a. på hemvägen- Prästen hade en mening i sin predikan som jag fäste mig vid synd är att missa sin uppgift som människa Tidigare har jag hört denna definition allt som skiljer människan från Gud Temat för dagen är Förlåtelse utan gräns

  Måndag 9 november
  åter upp till sjukhuset för kreatininprov som ska till diabetessjuksköterkan Siw. Det var lätt duggregn ibland men kändes trots viss trötthet bra at ha denna promenad.
  Halv fyra ringde Siw och sa att provet låg på 69 så jag får börja med Metformin igen. Skönt!
  jag har varit så trött och irriterad hela eftermiddagen. Är det för att jag haft felaktig blodsockernivå? Hoppas det blir bättre till imorgon

  Tisdag 10 november
  dimma på morgonen. Städarna var här och bytte gardiner i köket, lagade hylla i kylskåpet, hjälpte till med en hel del smått och så månadsstädningen förståss.
  Var på musikkafé och där var det gruppen ”Omigen” som sjöng med oss. Men jag var så trött att jag t.o.m. nästan somnade och kände mycket av tinnitusyrseln.
  Det var en friskhet i luften då jag gick hem då strax före solnedgången så det kändes som det ska bli frost. Vattenpölarna på marken hade aningen av is i kanterna.

  Onsdag 11 november
  Dimma på morgonen men då den lättat blev det strålande klar dag igen
  Gudstjänstgruppen med Bo - han är så trevlig att samatala med. Jag fick flera uppgifter inför gudstjänsten 22 november.
  Det var halt på gångbanorna på en del ställen, och is på vattenpussar.
  Var ner på RK-språkkafé och ordnade att Amin fick en begagnad psalmbok som någon lämnat in för försäljning. Jag blev trött i huvudet, och det var så svårt att samla mig tillräckliget för att kunna lyssna på de samtal som fördes.

  Fredag 13 november
  grå morgon och frost på de kala björkarnas grenar
  Var på fotvård i stället för att jag missade i förra veckan
  På RK fick jag äntligen tillfälle att göra en hylla för reseskildringar och då jag fick jobba med att sortera böcker märkte jag inte av min tinnitus och tillhörande yrsel.

  Lördag 14 november
  hemska nyheter från Paris med en kedja av omfattande attentat mot oskyldiga människor på teatrar, nöjeslokaler, idrottsevenemag etc. The Dáesh (Islamic State of Iraq and the Levant) anklagas för terrordåden.
  Dimmig morgon efter en natt med dimma men man anar en klar himmel ovanför dimmorna.
  Sov ända till kvart över nio. Varför är jag så trött numera?
  Var ut en liten promenad runt Östernäs. Det var så dimmigt.
  Gud - tack fär att du finns i min morgondag

  Ladykatt skriver Vill med denna mall hedra alla oskyldiga offren från Paris, när gårdagens terrorattack på flera platser överraskat dem och tagit livet av dem...
  det är ofattbart att ISIS ger sig på oskyldiga människor och att de kan fortsätta utan att något händer...
  Varför politikerna inte gör något så att det kan förhindras i framtiden? Många av ISIS medlemmar kommer till olika länder som asylsökande flyktingar bara för att förbereda terrordåden och de länder som tog emot dem av humanistiska skäl får som tack terrordåd tillbaka...
  Jag är inte emot att hjälpa flyktingar, men det behövs bättre kontroll och höga straff för de som bevisas ha kontakt med ISIS...

  Söndag 15 november
  Vitt på marken av ett tunt lager av ny snö. Någon timme med en sakta snöfall men det gick över.
  I dagens utbud av tänkvärt urskiljer jag denna rad: Ondskans motsats är kärlek Hatets motsats är närhet
  Middag pyttipanna sallad glass

  Måndag 16 november
  Lätt snöfall och nollgradigt på morgonen. Var till bokhandeln och bytte cirkelbok
  på kvällen regnar det och det har gått upp till 3,6 grader så nu går snön bort. Första dämpen. Det brukat ju gå tre innan det blir på riktigt.

  Tisdag 17 november
  Vacker soluppgång
  Väcktes av att en flyttbuss parkerade nedanför mitt fönster. De började jobba med att tömma biblioteket på hyllor. Böckerna har tidigare flyuttats till de tomma lokalerna där Bergmans pepparkakor varit Försökte baka ”Goda snitt” det har jag inte gjort på åratal - i alla fall inte sedan Roland dog, och kanske inte ens sedan vi bodde i Färila.
  På kvällen gjorde jag kålpudding i ugnspanna så nu blir det mycket mat som sparas i frysen.
  Tittade på ”Första hjälpen” på TV och fick ett tips att min skvättighet kan hänga ihop med min tinnitus!

  Onsdag 18 november
  Ganska trött och tappade all leklust i mina grupper på Internet. Jag kände mej så ensam i GOF Photography.
  Yrseln gjorde mej besvär under förmiddagen så att jag inte klarade av att ta mej till lunchmusiken i tid men jag gick till sopplunchen för att få en promenad frisk luft och det fungerade bra.
  Bibelstudiet över Lukas 12:te kapitel blev intressant och jag kunde deltaga ganska bra.
  Vem kan bli förlåten? Här kom frågan om vad det innebär att bespotta den heliga anden - den överträdelse som inte kan förlåtas. Den heliga anden kommer att i det avgörande ögonblicket låta oss veta vad som behöver sägas då vi dras inför världens makthavare.
  Någon nämnde att vi har kommit till det läge då det verkligen är besannat att det inte finns något som är gömt. Nu verkar det allra mesta komma upp i ljuset via internet! Vi behöver leva som om allt kan göras synligt. Detta är en annan form av ”den gyllene regeln” Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem
  Vi pratade om det verkligen är så att alla har lika värde. Det måste gälla på ett andligt plan för i samhället är det verkligen inte så.
  I Upp. 21:8 räknas upp De fega och otrogna och skändliga, mördare, horkarlar, trolkarlar, avgudadyrkare och alla lögnare, deras plats är i sjön som brinner av eld och svavel. Lägg märke till att de fega står först! Det krävs mod för att inte vara feg.
  Typiskt för Lukasevangeliet är att ofta poängteras värdet av fattigdom kontra rikedom.
  Jesus lyssnar på de som kommer till honom och frågar om råd. Men då han svarar vrider han ofta till problemet.
  I vers 12:41 frågar Petrus om Jesu liknelse om den vaksamma tjänaren gäller för oss = lärjungarna eller för alla. Man kan nog se att det är ett större ansvar på de som är kyrkliga ledare att vara vaksamma att se vart våra handlingar leder. Vem är du när ingen ser dig?
  Det var skönt att promenera hem - yrselkänslorna höll sig borta men det hade blivit betydligt kallare än då jag gick ner till församlingsgården.

  Torsdag 19 november
  Jag blir rädd ibland - jag kommer plötsligt då jag sitter vid datorn inte ihåg hur jag ska göra de allra enklste saker som jag har gjort tuentals gånger.
  Jag behöver allt oftare slå upp ord när jag skriver till mina engelskspråkliga vänner. Det är som en variant på min vanliga tinnitus och jag är alldeles tom på minnen hur mina fingrar ska göra på tangenterna på skrivbordet.
  Det var klar himmel någon grad på minussidan. Gick en sväng och yrseln som gripit mej på förmiddagen då jag satt vid datorn släppte.
  Jag mådde bra under eftermiddagen. Bakade en halv sats mormors julskorpor. Jag har bara gjort detta en enda gång i mars i år sedan 2011 - till den sista julen Roland levde.

  Fredag 20 november
  Klar himmel och någon grad under nollpunkten. Var en timme på RK. Gick till temporära kontoret för försäkringskassan mm och beställde EU-kort - det blev dagens promenad. Det biter ordentligt i kinderna.

  Söndag 22 november - Domsöndagen
  Invigning av det nyrestaurerade kapellet. ”Guds son en gång i morgonglans ” har jag fått sjunga ännu en gång Den psalmen har en så underbar melodi och man sjunger den bara en gång om året. Det lilla fina kapellet är nyrestaurerat och tillbyggt med kapprum etc och nu återöppnat och helgat som gudstjänstrum.
  Vi i gudstjänstgruppen hade uppgifter att läsa texter och böner.
  Kyrkoherden hade en mycket fin predikan över den svåra texten - den som berättar om att vissa ska gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv.
  En klar dag med blek vintersol, kyla i luften och ny is på sjön. Ingen blåst så det var uthärdligt att gå ner till kyrkan trots kylan. Man är ju inte van vid den ännu.
 • kapellet med den nya tillbyggnaden

  Måndag 23 november 84 år

  Halv nio steg solen upp över takkanten på husen på andra sidan torget. Men då hade jag redan bakat en toscakaka (från mix) och hoppas att den ska vara lyckad.
  Grattismejl finns det förståss i e-posten men ännu inte riktigt så många som jag väntar.
  Klockan ett kom Maj, Gisela, Anna-Greta och Anna/Britta. Maj som vanligt beredd att rycka in, hängde upp kappor och serverade kaffe då detta blev aktuellt. Hon är så uppmärksam på allt i det lilla. Samtalet flöt fritt och vi fick veta mycket om varandra.
  Maj kom med en saffranskaka, Anna-Britta med ett annat bakverk och en hyacint, Gisela med en hyacint och ett ljus, Anna-Greta med en mycket vacker ros. De gick strax efter tre. Vi hade en trevlig stund de tre damerna från gudstjänstgruppen och Maj.
  Vacker blombukett kom från Birgitta De andra från vännerna som kom på kaffe
  Fick telefon från syskonen och alla barn, Per kom strax före fem. Vi åt så småningom middag - kålpudding och en sallad, och sedan kaffe och toscakakan. Sedan satte han igång med att ordna att externa minnena tills datorn var update. Det var en hel del strul innan han var nöjd och det hela tog hela natten.

  Tisdag 24 november
  Per försökte finna bästa programmen för mej men det blev inte som han vill och han gjorde om det flera gånger.
  En liten promenad, till systemet och till bokhandeln, köpte ny router för den jag hade verkade vara ostadig. Tydligen blev det bättre av det utbytet.
  Till middag lagade Per Lax med japansk sås teriwaki & sesamoil morötter och broccoli och vi hade ett glas vitt vin till detta.

  Onsdag 25 november
  Dr Winblad ringde om resultat av röntgenundersökningen som jag var på 6 november. Inget anmärkningsvärt kunde iakttas så ingenting är oroande.
  Per jobbar fortfarande med att lägga in nya uppdateringar i datorn. Det har strulat en del för honom men nu verkar det gå bättre. hoppas att det blir sådant som jag klarar av det som vi nu gör i datorn

  Torsdag 26 november
  Jag fick försöka mej på den konverterade datorn. Det är så främmande för mej det mesta - inte minst för att jag aldrig lyckats förstå mej på systemet med flikar
  Jag blir så fruktansvärt trött av allt detta

  Fredag 27 november
  Mycket underligt väder med temperatur över 10 plusgrader.
  Testade skrivaren och den hade följt med automatiskt. Per försökte lära mej att konvertera works-filer - måste träna medan han är kvar. Mina fingrar vill göra en massa saker helt automatiskt och det gäller att vara uppmärksam och så småningom lägga av det som är olämpligt
  Vi kom aldrig ut denna dag och någon myskväll med ost blev det inte till "På spåret" på TV under kvällen.

  Lördag 28 november
  Det är så mörkt om morgonen nu. Det är grått men regnar inte. Nästan 10 grader varmt.
  Per tänker inte åka hem idag. Han hade misslyckats med att lägga in Win10 i min laptop och ville göra nytt försök.
  Jag blir så frustrerad av att det finns två olika av filer som jag har jobbat med. Nu har Per har ordnat att min dagbok inte kommer i flera olika versioner beroende på hur jag sparat den. Klockan 11.15 har Per lyckats med både att få in Win10 i min laptop och ändra Win10 i min dator till svenska ! ! Han blev verkligen nöjd och för mej var det skönt.
  Per lagade middag - biff med ugnsstekta grönsaker och champignonsås Jättegott!
  De tre adventsstakarna satte vi upp i fönster.
  Tittade på Caspian - prins av Narnia på film på tv - den var faktiskt tre timmar med reklamtiden
  Ost och tilltugg kvällsgodis Rött vin Campos de Luz Carnacha old wine

  Första söndagen i advent 29 november
  Det är fantastisk att Per kunnat vara här så länge, ägna så mycket tid åt att uppdatera min dator. Han säger att han lärt en hel del av vad han har gjort och det är ju bra.
  Min orkidé har nu blommar ut och novemberkaktusen har inte gjort någon ansats till att blomma i år.
  Per ville göra några sista ändringar och alltså ockupera datorn så jag kunde gå till kyrkan.
  Det var skönt att få komma dit denna underbara söndag med körsång och de gamla psalmerna. Jan Anders predikade om ljus men tog också upp åsnan – den lilla anspråkslösa människornas tjänare. Gästsolist prästen Ania Winek Albertsson, en vän till Masako.
  Det var snöblandat duggregn så promenaden var inte skön, och värre på hemvägen i motvind.
  Per reste klockan halv två. Hans hjälp till mej den gångna veckan är en helt underbar present till mej.
  Sedan han rest började jag försöka en del arbete i datorn. En del går bra, t.ex. att hämta gamla mallar och skicka dem!
  Och middagen blev festlig i min ensamhet med rester från den middag Per lagade till igår!

  Måndag 30 november
  Vaknade ensam – har blivit bortskämd med att det funnits någon ytterligare i våningen. Det är kallt och visade sig vara nästan molnfritt då det blivit ljust
  Upptäckte att det är flera av mina patienser som är lätt tillgängliga i den nya datoruppsättningen. bland de fyrkantiga kul!
  Klockan tre har solen just gått ner – det är jobbigt med detta att solen står så lågt och går ner så tidigt.


 • next   back

  Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo