Adagio ur "Hösten" av Antonio Vivaldi

OKTOBER 2015

Dagbokstext


 
visa väg

Den förekommande nåden
Gud är redan där - vart du än är på väg är Gud redan där
och ändå är han här - hos dej - just nu -

Oktober - vissnandets tid - höststormar bebådar vintern
 
hostlov23.gif
Torsdag 1 oktober
Var ner och handlade mat. Klockan på kommunhuset står på två minuter i elva. Den har tydligen stannat då branden bröt ut igår. Alla kommunala funktioner inställda. Biblioteket är inte tillgängligt.
Har programmerat fönsterlamporna för att tändas och släckas nu då det har börjat bli mörkt om kvällarna.

Fredag 2 oktober
Möblerade om bland facklitteratur på RK. Var på bokhandeln och bytte cirkelbok. Det var kraftig medvind på vägen dit, alltså motvind tillbaka.
Tittade på kommissarie Columbo som går på eftermiddagstid - det är roligt med denna kluriga rollfigur som smidigt leder sina misstänkta dit han vill. Undracde hur gamla dessa tv-filmer egentligen är? Slog upp det och fann att de spelats in på 1960-talet.

Söndag 4 oktober
Tydligen var det fest hos någon i huset för det var höga röster och oljud länge i natt.
Det var lyse i kommunhuset hela natten. Saneringsarbetet pågår tydligen dygnet runt.
Tät dimma på morgonen. När dimman lättat var det en strålande dag med lätta fjädermoln på den blå himlen.
 •  moln

  Måndag 5 oktober
  helt klar himmel då jag vaknade - temperaturen på nollpunkten. I kväll väntar jag trevligt besök - Björn mellanlandar på sina affärsresor. Har förberett en gryta på lamm och rotsaker.

  Tisdag 6 oktober
  Morgondimma. Temp -1. Tvättdag men Maj tog hela min tvätt. Trött i huvudet med lite yrsel. Björn var fram och tillbaka till Näsviken på förmiddagen. Sedan drack vi kaffe tillsammans med Maj och Björn åkte klockan ett mot HP i Ljusdal och sedan mot Bollnäs
  Kl 18 var det invigninggsgudstjänst för den nya pärlan i Frälsarkransen. De gröna pärlan för naturen och diakonin. Gudstjänsten avslutades med ett färgspel och ett fyrverkeri.
  Sedan var det samkväm med soppa i Församlingsgården tillsammans med biskopen.
  På hemvägen kunde jag se Jupiter och Venus alldeles bredvid varandra

  Onsdag 7 oktober Birgitta
  Tät dimma och temperaturen har varit ner till minus 3 under natten. Lunchmusik, sopplunch och bibelstudieum över Lukas 10 där vi fördjupade oss i ordens betydelse. En intressant detalj - i Lukas 10:27 har Jesus ett tillägg ”av hela ditt förstånd” till vad vi läser i Matteus och Markus till denna regel från Mose i 3 Mos 19: Du skall älska din nästa såsom dig själv. Jag är HERREN.
  (Luk 10:27 )Du skall älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av all din kraft och av allt ditt förstånd och din nästa såsom dig själv.

  Fredag 9 oktober
  Grå morgon men inte frost. Ganska kraftig yrselbetonad tinnitus, stannade inte länge på RK.
  Förvaltningxshusets entre är spärrad av Ocab’s containrar- tillfällig entre på min sida av gatan. I tidningen finns bilder av förödelsen i entrehallen och jag läser att biblioteket är oskadat av branden men har stora rökskador och är täckt av sot. De räknar med att tusentals böcker blivit förstörda.
 • Riotorget   Klockan står fortfarande på två minuter i elva - den tid då elden slog upp förra onsdagen. Men man ser också den klara blå himmel som vi kunnt njuta av de senaste dagarna.

  Söndag 11 oktober Tacksägelsedagen
  Morgondimman ligger länge. När bussen till Färila kom var den fortfarande kvar och lättade inte förrän vid tolvtiden.
  Visitationsgudstjänst med biskopen som har varit på visit i församlingarna häromkring. Stor fest med många körer och spelmän från Järvsö. Det var fint med Järvsömässan. Dräktklädda korister och spelmanslag. Medverkande omväxlande från alla församlingarna, som organister och körledare. Gudstjänsten inklusive visitationsrapporten var inte slut förrän klockan ett så det blev inte så mycket tid för umgänge innan bussen tillbaka till Ljusdal.
  Naturligtvis kom inte kameran fram förrän jag skulle tillbaka till bussen. Under gudstjänsten vill jag inte fotografera.
  Hann inte träffa många av mina bekanta från Färila.

  Måndag 12 oktober.
  Tät dimma som inte lättade förrän klockan tolv. Men då visade sig himlen klarblå och klar och jag gick ut en hel timme. Runt och tittade på gamla hus utefter Ringvägen och i närheten. Redan klockanb tre var himlen täckt av moln så jag gjorde rätt i att gå ut just då.
  Sidensvansar härjar utanför mitt fönster. De länsar träden på rönnbär

  Tisdag 13 oktober
  Städning - Irene var här tillsammans med Tewolde som gjorde sin första dag hos dem. Han verkade vara mycket noggrann och tog emot Irenes instruktioner med öppet sinne.

  Fredag 16 oktober
  Tung i huvudet och jag tycker att den täta dimman känns jobbig.
  På RK tog jag hand om en låda nyinkommet och sorterade in böckerna i hyllor eller i förrådet.
  På eftermidagen tittade jag på en gammal film med den finurliga kommissare Columbo, han som ofta vänder i dörren då han ska gå och kommer med en ytterligare fråga just som den som han har förhört har slappnat av.
  I radio hörde jag om en motion till landstinget i Stockholm om patientansvarighet - ett samordnande bör finnas för alla sjuka där en person är kontaktperson - upplever att systemet med diabetessköterskor är ett sådant samordnande team.

  Söndag 18 oktober
  Frost i gräset då jag gick till kyrkan. Många av de boende i kvarteret var ute och hjälptes åt att höststäda på gården.
  Dagens tema i kyrkan är Att leva tillsammans. Jag hade förtroende att läsa kyrkobönen:
  Välsigna dem som lever tillsammans i ett hem
  Ge kraft till den som har till uppgift att stödja dem som känner att deras gemenskap h\åller på att gå sönder
  Ge dem hopp om en framtid tillsammans.
  Vi ber för alla som tvingas att lämna sina hem och den gemenskap där de känt sig hemma,
  alla som tvingas leva i flyktingläger och på vägarna i främmande land, tyngda av oro och ängslan
  Vi ber om besinning för de som ansvarar för allt våld

  Det är många rönnar utmed den väg jag går till kyrkan och där kalasade sidensvansarna.

  Måndag 19 oktober
  Det blev tidig frukost och sedan lek i datorn. Dimmorna låg länge, jag väntade ut dem och gick sedan ner till sjön efter halv ett. Nu har de asfalterat promenadvägen och den är så slät och fin för för alla skateboardåkare och andra som tycker om att röra sig där. Det blev fina foto med sjön och höstfärgerna.
  På vägen hem passerade jag Sylvia hus och hon var ute i trädgården så vi pratade en stund. Hon känner sig ensam sedan hennes livskamrat gick bort i augusti.

  Onsdag 21 oktober
  Dags att byta lakan och tvätta. Grå moln täcker himlen, den tre veckor långa perioden med strålande höst är slut. Det blåste kallt.
  Lunchmusik i kyrkan - sedan sopplunch (rödbetssoppa) och bibelstudium som idag rörde sig kring bönen ”Fader vår” . Vilken formulering är den bästa? Vilka ord känns rätt för oss? Hur mycket betyder de invamda orden för oss? Vad säger de egentligen?

  Toprsdag 22 oktober
  Så var jag in i bokbussen. Där finns en del oskadade böcker. Tidningar, Talböcker etc. Men det är ett litet utrymme. Han har ett magasin och det är i en annan lokal än biblioteket ¨så där finns oskadade böcker på lager. Annars räknar de med minst 6 månader - troligen 9 månader innan bibliotket kan öppnas igen. Hur mycket som kan räddas är osäkert Röklukten har trängt in i böckerna och lär vara svårt att sanera bort. Bokbussen kan vara i Ljusdal två eftermiddagar i veckan. Och så hänvisar man till de övriga biblioteken i kommunen

  Lördag 24 oktober
  läser i dagens tidning:
  solen upp idag 8.00 imorgon 7.03
  ner idag 17.14 imorgon 16.11
  Det är dags att ställa om klockan!

  Söndag 25 oktober
  Till kyrkan - tema "samhällsansvar". Att stå i skuld - när man har betalat sin skuld står man på noll. Men Gud vill att vi ska stå på plus. Att dela med sig. Det är att ge Gud vad Gud tillhör (Matt. 22:22)
  Och hemvägen tog jag utmed sjön på den ny-asfalterade strandpromenade. Många av björkarna är nu kala medan andra fortfarande har löv kvar i skiftande utsträckning. Asparna på udden är helt kala men strandvegetationen lyser fortfarande röd. Det är ovanligt många av de övriga träden som fortfarande har sina löv kvar.
 • från strandpromenaden en ny profil bortom folkparken är taket över idrottsplanen.

  Måndag 26 oktober
  Så börjar en ny vecka. Skolorna har lov. Usch - att solen går ner redan strax efter l fyra! och redan ganska långt sydvästligt - men ännu inom synhåll från köksfönstret

  Tisdag 27 oktober
  Grå morgon då jag gick upp men kanske bara för att det var så tidigt Redan klockan kvart över sju var det att promenera upp till sjukhuset för provtagning. Det var lugnt och fem grader så det blev en skön promenad När jag gick tillbaka hade solen kommit upp i öster och himlen var blå mellan molnen. Hade nöt-russin-blandning med så att jag fick något i magen eftersom jag var fastande fram till provtagningen.
  Efter frukost blev det att jag satt och sov över tidningen - att jag var så trött!
  Anna-Greta bjöd på kaffe hemma i Lillhälle tillsammans med Anna-Britta som körde mig dit. En trevlig pratstund men vad jag blir trött!
  TV med fullmånen som tittade in genom fönstret.

  Onsdag 28 oktober
  Rädda Barnen språkkafé - ´täffade Amin (kurdiska) och en kille som hade amhariska ocm modersmål och en energisk kille med tigrinja som modersmål. Sedan var det andra asylsökande. som satt vid andra bord. jag lyssnade mest. Men jag fick sälja många pocketböcker en av de svsnska besökande.

  Torsdag 29 oktober
  Artikel fråm boksaneringen på biblioteket i LjP idag.
  COOP har redan laddat upp med varor inför julen. Julkort, ljus, glögg mm

  Fredag 30 oktober
  Har just läst Boken om hur Marie Fredriksson kommit tillbaka efter hjärntumör och hur hon åter är på scenen igen - sitter men inte står - och hur en enorm viljestyrka fått henne att ta detta steg att komma tillbaka. Men hon har förståss ett starkt stöd från familj och vänner.
  På RK blev jag bjuden på födelsedagsfest och sedan tog jag hand om 6 små kassar med böcker.

  Lördag 31 oktober Alla helgons dag
  Sovit gott hela natten utan drömmar.!
  Från köksfönstret ser man nu Vallåsen tydligare eftersom björkarna saknar löv. En TV -gudstjänst som verkade vara ett riktigt hopplock från flera inspelningstillfällen men i ord och musik samlat kring att minnas våra hädangångna och att komma igenom sorgen. Att tända ljus i våra fönster för att hälsa våra grannar och alla som går förbi.
  Gick till kyrkan där det var öppet en stor del av dagen med musik mellan två och halv tre. Tände ljus och satt i bänken och lyssnade. Bl. a. spelade Masako ur Frösöblomster och jag kom ihåg min pappa.
  Sedan drack jag kaffe. Båda diakonerna var där. Gick ner mot älven och ut på bron.
 • minnesbordet   
 • ljusstaken i kyrkan
  hostlov23.gif

  next   back

 • Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo