Dagbokstext
SEPTEMBER 2015


Höstmånad

LÖVRANKA

Pred 3:20 Allt går mot samma mål:
allt har kommit av jord,
och allt blir jord igen.

lingon

Tisdag 1 september
Så är vi inne i höstmånaderna. September - det brukar vara en underbar månad med den tidiga höstens färger och känslor. Och minnesdagar för Erik -
Byta lakan inklusive påslakan. Tvätt. Kunde sova skönt med nytvättade lakan i sängen och många nya böcker att läsa hade jag hämtat på bokhandeln och biblioteket.

Lördag 5 september
Någon hade under natten krossat glasrutan i dörren i porten. Jag kom ner just som vaktmästaren var där för att ta hand om eländet.

Söndag 6 september
Klar blå himmel i norr på morgonen, mera moln i sydväst, en frisk vind.
En fin och innerlig mässa i kyrkan då vår nya diakon Lena MIll hälsades välkommen i arbetslaget i församlingen. Prostens minnesord var: ”Tag Kristus i din ena hand och din medmänniska i den andra” Då jag gick hem från kyrkan hade moln täckt himlen och blåsten kändes kylig.
Tänk att det känns ingenting i vänsterbenet nu! Det onda som kom för två veckors sedan och gjorde det svårt att gå är borta!

Måndag 7 september Eriks födelsedag - 60 år
Det var en kylig morgon med bara 5 grader. Jag tog vantar och halsduk då jag gick ner till Frälsarkransen. Det blev en lång promenad på mer än en timme. Jag har inte ont alls idag men efter promenaden var jag trött i både armar och ben.
Funderade på vilken av pärlorna i Frälsarkransen som passar ihop med minnet av Erik. Inte Gudspärlan - han avsade sig allt som har med Gud att göra på slutet fast han hade god kontakt med en präst, Ulla-Britt Persson.
Bestämde mig för att Nattens pärla passar ihop med Erik.
Kristina skriver: Jag kan tänka mig att Erik skulle haft ett jättekalas för familjen, släkt och alla vänner. God mat och god dryck och härlig musik. Jag skulle hållit ett tal- på rim förstås. Vi skulle umgåtts och pratat minnen.... Saknar dig.?? Erik min storebror. Som lärde mig läsa, vi lekte skola, jag minns...
Birgitta skriver: Ja att han skulle blivit 60 ar idag, det har jag svart att forsta! Han var en san otroligt snall manniska. Jag kommer sa val ihåg hur han satt med mig uppe i vindsrummet och ritade mina dromhus. Och han lekte bibliotek med mig. Och gjorde sa mycket trevligt till julgransplundringarna! Och lagade god mat. Och vi fick bo i hans lagenhet i Stockholm nar vi ville. Jag har sa manga fina minnen av honom!! Jag ar sa glad att jag kunde vara dar for honom mot slutet, nar han ringde och behövde någon att prata med. Aven om det ibland var otroligt svara samtal.
Kanske det var så att i familjen som Erik, där höll han sig på sin kant.
Bland vännerna som Calle var han öppen och glad, en sida som jag såg för lite av.

Onsdag 9 september
Lunchmusik - Masako spelade bl.a. Deux arabesques av Debussy - fantastiska fingerrörelser - löpningar på pianot
Bibelstudiegruppen började för terminen. Vi pratade omkring evangelisten Lukas - hans evangelium, Apostlagärningarna, tiden då de skrevs, förhållandet mellan evangelierna m.m. 20% av texten i Lukasevangeliet är eget material, som ej finns i de två andra synoptikerna.
Vad vill Lukas framhålla, vad tyckte han var viktigt?
Lukas tar upp de fattiga, de förlorade, hedningarna (alltså hela världen) han berättar om kvinnor, lovsång och glädje.
Saligprisningar finns i de tre synoptiska evangelierna men i Lukas finns också ve-rop (Luk. 6:24)
Vi pratade om hur man daterar Lukas i förhållande till Jerusalems förstöring och läste Luk 21:5-6 samt 20-24 och diskuterade möjligheten om det är skrivet före eller efter denna historiska händelse.
Synopsis - en jämförelse mellan evangelierna. Det äldsta evangeliet är Markus, men det finns också ”Die Quelle” som är en nästan lika gammal förlorad samling med Jesus-citat, från tiden före Jerusalems förstöring.
samband
I Johannesevangeliet har det blivit en motsättning mellan judarna och de kristna som inte fnns i de tre tidigare.

Torsdag 10 september
Läste en del av min dagbok från 1995 då tre av de våra dog. Skruttan, Erik och Karl Ivar. Ser att jag hade stora besvär av högerbenet då och var under sommaren delvis sjukskriven till hälften och fick behandlingar på sjukgymnastiken som hjälpte.
Strålande väder - solsken, vindstilla, varmt - promenaden gick till Östernäsområdet. Där har lekparken blivit klar. Bilvägen genom det hela asfalterad. Cykelvägar likaså.
Såg några få tecken på liv, en kålfjäril, en citronfjäril och en nässelfjäril. En sädesärla. Fisk som vakade i sjön som låg absolut spegelblank.

Fredag 11 september -nine-eleven 2001 kommer man ihåg med fasa - -
Morgondimman ligger länge. och lyfte inte förrän efter kl två.
September är den månad då det mörknar allt fortare, blir mörkt allt tidigare.

Lördag 12 september
Lönnebos frälsarkransavslutning: Du är gränslös, Du är nära, Du är ljus och jag är din

Söndag 13 september
grå morgon efter natt med regn men det utvecklade sig till en dag med sol och vind och bulliga moln på himlen. Gudstjänst kring ”ett är nödvändigt” och psalm 89 som avslutning. Se- jag vill bära ditt budskap, Herre Den bär många minnen för mej men numera också skuldkänslor. Vad gör jag? Ser jag människorna omkring mej och delar med dem?
Hem längs stranden till för en sallad till middagen.

Tisdag 15 september
Idag kom Lena E och Lena P redan klockan åtta. De som hjälper mej med städning en gång i månaden.
Klockan tio kom Lena Mill och vi hade en pratstund kring mina tankar bl.a. omkring Eriks liv och död. När Lena frågade mej efter mitt förhållande till mina barn så funderade jag efteråt på att jag aldrig ringer upp mina barn utan förväntar mej att de ringer till mig (utom vid datorproblem - då ringer jag till Per) Jag tar alltså sällan kontakt med någon utan förväntar mej att andra människor ser mej och tar kontakt.
Hur är jag egentligen i förhållande till mina barn? Hur ser de på mig? Hur pass lik min mamma är jag?

Torsdag 17 september
Det regnar och blåser - det verkar som om jag är känslig för fallande lufttryck för jag är nere. Regnet upphörde vid fyratiden.
På kvällen visades Stig Björkmans dokumentärfilm ”Jag är Ingrid” på biografen - sammansatt bl.a.av material från hennes egna amatörfilmer, från hennes fotoalbum samt intervjuer med hennes barn och vänner. Text hämtad ur hennes dagböcker och brev till några vänner. Faktiskt ganska intressant

Söndag 20 september
Duggregn och grått. I kyrkan var det konfirmandinskrivning så det var en hel del ungdomar med föräldrar där.

Onsdag 23 september
Höstdagjämning. Den inträffar den 22 eller den 23 september. I år onsdag den 23 september, klockan 10.22 svensk tid.
Det brukar sägas att natt och dag är lika långa vid höst- och vårdagjämningar, men det stämmer inte riktigt. Jordens atmosfär böjer ljuset, vilket gör att dagens längd blir lite längre än nattens. Dag och natt blir exakt lika långa först något dygn senare.
Dagarna mörknar minut för minut - - -
 • Hemlighetspärlorna
  Tjugo år sedan dödsbudet kom - att Erik fått sluta sitt lidande. Jag gick ner till minneslunden och med mina återupplivade minnen av september 1995 så fann jag att hemlighetspärlorna i Frälsarkransen passade ihop med minnen av Erik. Men också Tystnadspärlan passar ihop med mina minnen av honom.
  Efter stunden i minneslunden bevistade jag lunchmusiken. Jag blev väldigt trött av promenaden och kände att jag nätt och jämt orkade gå från minneslunden upp till kyrkan. Varför är jag så trött?
  Sedan var jag på bibeltudiet då vi bl.a. pratade om vilka principer Bibelkommisionen vill arbeta efter. Boken som vi har som grund har en provöversättning av Lukas 9:51 - 19:28.
  Ta hänsyn till vilken kultur som var förhärskande under den tid som skildras i berättelsen om hur Jesus och lärjungarna vandrade till Jerusalem. Bildspråket behöver försiktigt anpassas till hur vi tänker idag. Språket ska vara begripligt för dagens svenskar. Lukas idé för sin berättelse är att han vill berätta om sådant som har inträffat under vandringen och vad som kom att bli följden av dessa händelser.

  Lördag 26/september
  Till middag gjorde jag en gryta på lammkött och rotsaker och en sallad av grönsallad, äpple och purjolök till. Det har kommit svenska äpplen i handeln Det är så gott.

  Söndag 27 septembr
  oEn dag med sol och friska vindar. Ingen gudstjänst i kyrkan klockan elva men jag såg en ortodox gudstjänst på TV. Vilken prakt i denna kyrka! Inrednigen. Prästernas kläder.
  Liturgin kan skapa ro i sin enformighet.
  I den korta predikan då prästen talade och inte sjöng berättade han om en man som frågade: Vad är det egentligen som Gud begär av oss – och vad begär Gud inte?
  Svaret: Lev enligt den gyllene regeln (Matt 7:12) Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.

  Måndag 28 september
  Solen tittade in vid åtta och väckte mej. Alldeles strålande väder och jag beslöt en lite längre promenad. Eftersom strandvägen är avstängd gick jag uppåt och ganska långt bort. Men då jag kom till Kaninbacken på återvägen kände jag mig slut och jag hade svårt att orka hem på grund av yrsel. Blev lite orolig och ringde och fick en tid för kontroll hos diabetessköterskan.

  Onsdag 30 september

  Liksom igår solig dag med klar himmel och lätta höga moln. Liksom igår fotograferar jag molnen. De är så ljuvliga att titta på.
  Var på sjukhuset för provtagning. Alla prover var bra så jag behöver inte vara orolig. Men jag ska nog inte gå ut och gå utan att ha ätit lite strax innan jag går för idag blev jag nästan lika yr som i måndags. Så jag gick på Finess och fikade på hemvägen.
  Då hörde jag att något hänt på Kommunalhuset. Någon har utfört ett attentat och allt var avstängt där. Torget var fullt av olika räddningsfordon då jag passerade på vägen hem. Faktiskt kände jag brandlukt även inne hos mej. Jag bor ju i huset bredvid.

  lingon

  next   back

  lingon

 • Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo