#April 2016

APRIL 2016

Dagbokstext

April - då småfåglarna kommer tillbaka.

koltrastpar bofink sadesarla rodhake

Livet är inte de dagar som gått utan de man minns.

klicka härAprilskämt

Fredag 1 april
Förr hade jag som rubrik för april Den månad då småfåglarna kommer tillbaka och jag noterar datum och gläds åt varje ny gäst i våra omgivningar. Det kan jag inte göra nu då jag bor inne i tätorten. Vårarna på Hansegården var fulla av upplevelser av vad som händer i naturen. Men jag hörde en kort drill av en koltrast i tisdags! !
Det är alltid spännande om någon ska försöka luras och lite pirrigt om någon försöker göra ofog i mina datoruppkopplingar och sända skräp men jag märkte ingenting av någor sådant.
Vi hade tvättstugan men det var mest Maj som tog hand om alltihop. Men jag hjälpte i alla fall till med att vika våra lakan.
Strålande solskensmorgon. Var ner på RK och flyttade lite böcker. Satt och läste på balkongen en stund.

Söndag 3 april
Det var växlande väder men skönt att promenera hem från kyrkan på vägen utmed sjön.

Måndag 4 april
Idag är det fem utslagna blommor på orkidén - två nya knoppar har slagit ut.
Björn ringee att han kommer till Hälsingland nästa vecka på måndag-tisdag. Så då fär jag nattgäst tvä nätter. Detr blir trevligt!

Tisdag 5 april
Aprilväder – grått och lugnt – mestadels duggregn
Per ringde - lyckligt hemma igen efter underbara dagar i Japan. Berättade om bröllopet efter Shinto-ritual i lördags.

Torsdag 7 april
Anvvänt en stor del av dagen till att konvertera DOC-filer till läsbart. I samband med detta blev det en liten städning av en del filer i Mina egna dokument
RK möte på kvällen. De som leder språkkafeet presenterade sitt arbete.
PSP krånglade,
Jag får problem med datorn då och då för att jag alltför ofta kommer åt fel tangent eller nuddar något riskabelt med musen. Mina fingrar är ganska besvärliga . Hittills tycker jag att det bara blir sämre av att jag använder ortoserna enligt Ole Gs anvisning.

Lördag 9 april – ett datum som för evigt är i mitt minne.
Men det är nog bara vi gamlingar som minns detta datum för att Tyskland då ockuperade våra grannländer Danmark och Norge. Vi fick kriget på nära häll och visste inte vad det skulle komma att innebära för oss. Nu kommer en del skönlitteratur som hämtar sin handling från dessa år som vi kanske känner som andra världskriget.

Söndag 10 april – Den göde herdens söndag.
Strålande väder - alldeles klart på morgonen och sedan vita ulliga moln på klarblå himmel.
Gick hem från kyrkan utmed sjön

Måndag 11 april
Vårtecken att anteckna: När jag satte mig och hämtade e-posten hörde jag trasten. Skrattmåsarna har kommit. Idag sopade de gården från grus.
Byta lakan, ordnade middag tills Björn kommer. Gjorde en kinesinspirerad gryta i lergrytan.
Björn kom halv sex. Middag, småprat, lite TV medan Björn skrev sina rapporter och pratade med Gunilla.

Tisdag 12 april
Björn vaknade vid kvart i åtta, vi åt frukost. Han reste halv nio mot Medelpad-Ångermanland, ska komma tillbaks hit i kväll.
Var till Banken och mötet med Margot. Hon hjälpte mej med deklarationen och dessutom beslöt vi att hon ska sälja alla mina fonder och sätta in likviden på Investeringssparkontot. Så tog jag adjö av henne som min personliga kontakt i banken. Hon går i pension sista maj. Det känns konstigt. Vi har trivts så bra tillsammans.
Satt på balkongen och läste. En alldeles underbar eftermiddag - lagom varmt.
Björn tillbaka vid sex. Lammgryta

klicka för bildKvällspromenad

En underbar promenad ner till sjön medan solen sakta avslutade sin bana över himlen.

Onsdag 13 april
Björn reste halv åtta
Lunchmusik i kyrkan med filmmelodier.
Sopplunch: En mycket spännande morotssoppa, ananaskaka.
Bibelstudium: Galaterbervet 1:a kapitlet. Vi pratade om var brevets mottagare kan ha bott och vilka deras bekymmer bland de kristna församlingarna i Mindre Asien kan ha varit.
Diskuterade om vi tycker att ordet bröderna (=syftande på församlingsmedlemmarna) borde bytas ut mot ”bröder och systrar”.

Torsdag 14 april
Var och klippte håret hos Anneli. Hon gjorde det verkligen fint idag.
Lena Mill kom upp för pratstund en timme. Det är trevligt att småprata om vad som har hänt sedan senast i våra familjer.

Fredag 15 april
idag var det vitt på gräsmattorna efter snö under natten, nollgradigt nu på morgonen. Men fram på dagen var det inga spår kvar av snön, förhoppningsvis har det går ner till gräsets rötter.
På RK väntade mycket böcker och jag jobbade hårt med de första säckarna med skönlitteratur. Men sedan lämnade jag fem lådor med tydligen mestadels vad jag kallar fackböcker, får ta ett extra pass snart och gå igenom motsvarande hyllor.

Lördag 16 april
Gråväder – regnet hänger i luften men kommer inte ner. På kvällen tittade jag på film om Nelson Mandela. Ett speciellt livsöde! En stor man som verkligen försökte med ickevåldspricipen så länge det kändes möjligt. Men det viktigaste var att de som arbetade för lika behandling av alla invånare i Sydafrika var tillsammans i dessa strävanden, inte ensamma.

Måndag 18 april – förlovningsdagen - - -
Dimma efter regn på morgonen.
Var nästan tre timmar på RK och gjorde färdigt den senaste laddningen.
En utslagen maskros i en springa i asfalten utmed vårt hus.

klicka för bildOch den tacksamma orkidèen som kom till Rolands begravning blommar nu för fullt igen.

19 - 24 april
En vecka som verkligen karakteriserats av vad som kallas aprilväder. Ena stunden strålande solsken, sedan drar det ihop sig med moln över hela himlen, kanske ett svart moln som gett ifrån sig enstaka snöflingor eller en häftig regnskur. Ibland kall blåst, men också en del sköna stunder. Oftast någon minusgrad på natten.

klicka för bildKyrksjön har blivit fri från sitt istäcke.

Gräsmattorna börjar bli lite grönare men det står stilla på grund av de kalla nätterna.
Såg backskärvfrö i blom i vägbanken under järnvägsviadukten! De första vildblommorna
På vissa av buskarna på gården kunde jag vid noggrann granskning se grönt i kvistarnas toppar.
I Sylvia Olssons trädgård blommar krokus och blåsippor. Men annars har jag inte sett blommor i några rabatter

Måndag 25 april – bröllopsdagen - – -
Och i radio talas om den stora jordbävningen i Nepal som inträffade för ett år sedan-
Det utlovade snövädret utmed kusten nådde knappast hit, endast enstaka flingor i luften några kvällstimmar. Men det blåste kraftigt.

Tisdag 26 april 30 år sedan Tjernobyl. Med nedfall som drabbade Hälsingland och därför har det varit en del reportage i media.
Irene var här och det blev riktig vårstädning för hon tog ut hallmattan och gjorde ordentligt rent i hallen. Vi tvättade dörrmattan. Rollatorn fick bli duschad.
På kvällen tittade jag bl.a. på Korrespndenterna som tog upp Tjernobyl och Fukushima. Kärnkraftens baksidor.

Onsdag 27 april
Gråväder med glest snöblandat duggregn hela dagen. Kyligt. Var till kyrkan för en stund orgelmusik av Masako, och sedan sopplunch i församlingsgården. Husmor hade gjort domherrens soppa efter ett recept från Strängnäs domkyrkoförxsamling. Det var en rotsakssoppa med korvskivor.
Dagen bibelstudium omfattade stycket Gal 2 – Gal 3:5. Magnus gick först igenom den mall efter vilken Paulus brev är skrivna. Han börjar med en hälsning, sedan vad han varit med om sedan de träffats, och sedan det som han vill lära dem om hur de ska leva tillsammans i Kristi efterföljd.
På kvällen träffades gudstjänstgruppen inför söndagen före pingst.
En flock björktrast samlades vid Odd Fellow så de har kommit tillbaka efter vintern. Ännu ett vårtecken denna period av stillastående på grund av de kalla nätterna.

Torsdag 28 april
Fortfarande kyligt och gråväder.
Äntligen kan jag skicka ut årsberättelsen med vädjan om årsavgiften till Församlingskåren. Sylvia hade fått besked från banken att det gick att använda postgironumret t.o.m. maj månad. Så jag kunde skriva ut brevet och skriva kuvert och fylla med vårt meddelande. I regnväder var jag till posten och la dessa brev i lådan. Sedan var jag in på bokhandeln och bytte cirkelbok.

På kvällen var jag till församlingsgården på föreläsning med Elise Lindqvist. En sprudlande personlighet. 80 år gammal är hon är men räknar sig som 22 eftersom hon föddes på nytt 1994 då hon mottog en uppenbarelse som fick henne att börja ett nytt liv med Jesus. Hon stod inte still en minut på scenen, hela tiden rörde hon sig omkring men var mästerlig att behandla mikrofonen. Ett gripande livsöde, en fruktansvärd barndom, ett hårt liv som prostituerad.
Samlingssalen var fylld trots det regniga och blåsiga vädret.
På hemvägen sjöng denna melodi inom mig ”Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske”. Sången förekom inte alls i sammanhanget på församlingsgården men den kom till mig då i tankarna på hemvägen.

Lördag 30 april - Valborgsmässoafton
Solsken! Gjorde en sats kålpudding i långpanna så nu har jag mat för många middagar. De sålde färsk vitkål från Makedonien på COOP.
Tittade på programmet om konungens 70-årsdag. De sände bl.a. den ”Te Deum”-gudstjänst som firades. Spridda klipp från hans liv och från uppvaktningarna i Stockholm Kronprinsessan Victoria höll ett fint tal till sin pappa i går fredag som också sändes nu.

videkissar

 

next   back

Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig |||  UPP