FEBRUARI 2016

Dagbokstext

Göjemånad
Det gamla namnet lär vara en förvrängning för det grekiska uttrycket som betyder "snömånad".
sollinje

Måndag 1 februari
I går firade vi Kyndelsmäss - i kyrkåret slutpunkten på julcykeln. Så nu är det tid att ta bort julbelysningen. Vi är inne i förfastan. Även de julbetonade konstgjorda blommorna får gå i ide. Och man börjar om eftermiddagarna ana att vi går mot ljusare tider de dagar det inte är mulet. Denna dag börjar med växlande molnighet och kyla men nästan vindstilla.
Undrar hur pass det påverkar mej att det är så lågt lufttryck just nu. Känner med virrig och yr i huvudet.

Tisdag 2 februari
Snöskottning i farten utanför efter snöfall i går kväll. Var in på RK och pratade om vad göra med böckerna. Jag har svårt att sova lugnt när det är som det är.

Onsdag 3 februari> En ganska klar dag med den ljusblå himmel som hör denna vintermånad till.
Lunchmusik med tema Pilgrimens triptyk och sedan sopplunch grönsakssoppa med klimp.
Bibelstudium over Lukas 16 kapitel. En text som ger upphov till många frågor. Pengar och rikedomar. Vi funderade på vad dessa likneler kan säga oss. Vad har vi ägodelar och egenskaper till? Vi har dem för att göra gott. Vi bör använda våra tillgångar smart. Göra det bästa av den situation vi befinner oss i. Och arbeta för att en utjämning skall ske mellan människorna.
Den otrogne förvaltaren tänker enligt texten: ”Gräva orkar jag inte och tigga skäms jag för” men han löste situationen på sitt sätt, så som de flesta av oss som varken är mycket rika eller fattiga försöker göra det bästa i den situation där vi är just nu.

Torsdag 4 februari
tillbringade tre timmar med kassar med böcker som lämnats in på Röda Korset. Tyvärr hade den som tagit emot dessa kassar inte frågat efter vad det var för typ av böcker, eller sagt vilken sorts böcker vi kan ta emot. Det var mest osäljbart, t.ex. gamla kursböcker mestadels på tyska. Så den RK-vän som körde det jag gallrade bort till återvinningen hade mycket att ta hand om. I snitt var det två säljbara böcker per kasse jag gick igenom.

Torsdag 4 februari
fortfarande snurr i huvudet och lågtrycket ligger fortfarande tungt.
Var ner på RK och började med de otaliga kassarna med böcker som lämnats in. Fick hjälp att gå igenom knappt hälften. Det var en besvikelse, bara några stycken var sådana som vi bedömde säljbara. Det var gamla skolböcker, kursböcker o dyl eller böcker på tyska till största delen. Den som lovat att ta emot detta parti hade inte frågat efter vad det var för slags böcker. Det var heller inte något system vad som lagts i kassarna utan definitivt osorterat. Så en snäll RK-vännen som körde till återvinningen med det vi sorterat bort var ovärderlig. Vi har ju ingen extra lagerlokal.

Fredag 5 februari
Gick jag igenom de sista tolv kassarna av den stora sändningen som egentligen aldrig skulle ha tagits emot. Det blev femton böcker som jag inte lät gå till återvinningsstationen. Alla som jobbar i lokalen tycker nog att det är skönt att bli av med dessa kassar som tagirt stor plats i källaren. Årsmötet måste ta ett principbeslut om vilka böcker vi kan ta emot.

Lördag 6 februari
Bytte bok på bokhandeln och köpte Christina Lundströms bok om Birgitta-ikonen.
Söndag 7 februari
Gråväder på plus-sidan av termometern, otrevligt smutsigt väglag med hala fläckar omväxlande med nakna fläckar. Gick till kyrkan eftersom det var dagsljus så jag vågade mig ut. Skönt promenadväder om man undantar hur det var på marken.

Tisdag 9 februari Den rätta fettisdagen.
Per ringde att han reser upp till mej i Hälsingland och har hembakta semlor med sig.
Var i tvättstugan från klockan tolv. Jag blev väldigt trött Underbart att ha Maj som hjälpte mej
Per kom vid halv sex. Vi åt brynta rötter med korv och sedan hade vi de semlor som Niklas bakar bullarna till.

Onsdag 10 februari
Vaknade till en ny dag full med hopp om att vissa småfel i mina program i datorn ska bli fixade. Per har sovit lugnt i den andra sängen och ibland snarkat lite stillsamt. Det är växlande molnighet och nästan under nollpunkten.
Det började snöa. Per var i Järvsöbacken och kom tillbaka före två. Vi fikade med semlor. Sedan tittade Per på mina inställningar i datorn och konstaterade att det inte går att göra tillägg i Outlook Express nu med de andra nya inställningar i datorn så det får jag leva med. Han tittade också på mina inställningar att se tuber och kom fram till att om jag sparar om de tuber som är osynliga nu i PSP så kan de bli synliga. Det är att min PSP inte är riktigt kompatibel som ligger bakom de flesta bekymmer.
Till middag är vi kålpudding från frysen.

Torsdag 11 februari
Per sa att det blåste ganska kallt I skidbacken.
Fiskgryta till middag som Per gjorde, den var mycket god. Sedan tittade vi på TV, bl.a. Antikrundan från Järvsö. Per höll på med sina papper inför att söka jobb.

Fredag 12 februari
Per reste strax efter tio.

sollinje

Söndag 14/2 Alla hjärtans dag.
Gudtjänsten var en temagudstjänst Frälsarkransgudstjänst på Alla hjärtans dag. En fint sammansatt gudstjänst som i samband med Ökenpärlan tog upp ett tema som i en vanlig söndagsgudstjänst denna dag Första söndagen I fastan kunde ha varit föremål för predikan. Jesus som frestas i öknen innan han börjar sin gärning. Pärlorna i Frälsarkransen blev den röda tråden och illlustrerades i ord, psalm och sång.

Fralsarkransen

klicka härMera om frälsarkransen finns på en annan av mina hemsidor

Måndag 15 februari
Det klarnar upp men blir kallare.
Var hos tandläkaren – en ny son heter Barbro Jansson – hon lappar och lagar mina gamla trasiga tänder och dyrt blir det.
Trots att det är så klart väder var jag så trött på eftermiddagen att jag bara ville sova.

Onsdag 17 februari
Plusgrader igen. Ostadigt väder!
Moddigt på en del av trottoarerna – t.ex. under viadukten. Hjulen på rollatorn blir fulla as snöslask och det är tungt att gå. Var på lunchmusik (tema Bach) sopplunch (en thai-kryddad köttfärssoppa) och bibelstudium Lukas 17 (Förförelser, förlåtelse och tro)
Citat från Körkarlen: Gud, låt min själ komma till mognad innan den ska bärgas.
Gudstjänstgruppen med 3:dje söndagen i fastan i fokus men sedan vi gått igenom och läst texterna blev det mycket prat kring Nathan Söderblom. Jan Anders har bestämt att föramlingskåren har årsmöte I sakristian efter gudstjänsten och han var eld och lågor för ett föredrag am Söderblom I samband med vår traditionella medverkan på Tacksägelsedagen.

Torsdag 18 februari
Möttes av tidningsrubriken Nordea lägger ner I Ljusdal och mina första tankar var att nu är det dags för mej att få lämna detta jordelivet med alla bekymmer och att jag måste hinna få hjälp med deklarationen innan Margot försvinner. Jag är helt beroende av hennes hjälp för mina bankärenden.
Och när jag öppnade e-posten möttes jag av ett annat budskap om nedläggning. GOF kommer att upphöra från mars månad. Har förstått att Cheri inte är pigg eftersom hon varit frånvarande en tid men det kommer plötsligt I alla fall. Ännu ett skäl till att jag tycker att det som gör livet värt att leva blir allt mera utarmat.
Beskedet att GOF ska läggas ner gjorde att det kom många mejl från ledsna vänner
Det snöar.
Jobbade med akterna inför Församlingskårens årsmöte.

Söndag 21 februari
Grå himmel men glimtar av blått mellan molnen. Det var jobbigt att gå till kyrkan på grund av snömodden på gångvägen
Gudstjänst där koralkören medverkade – mitt bästa minne från denna gudstjänst var psalmerna 785 och 758 som hade något att säga till just mig.
En skinande måne på den mörka kvällshimlen

Måndag 22 februari/2
En gång I tiden slog detta datum an en sträng I mig – Thinking Day -
Grå dag med snö i luften. Stora vattenpussar på gatorna av den smältande snön.

Onsdag 23 februari
Klar himmel västerut då solen går upp i öster.
Fotvård – jätteskönt!
En liten promenad uppåt och där upp var det trottoarer som var bra att gå på!

Onsdag 24 februari
Månen hållEr på att gå ner i väster då jag sitter vid min frukost samtidigt som solen stiger upp i öster.
Det var strålande solsken hela förmidagen. Jag gick en runda miit på dagen och tog några foto med vattentornet i snö och en snögubbe i ett skogsparti.
Årsmöte RK – sedan smörgåstårta och kaffe. Inger från huvudkontoret berättade vad de gör där.

Torsdag 25 februari
Dags att sända avslutningsbrev till GOF Photography - - - Det är lite jobbigt med att avsluta detta medlemskap men hoppas kunna behålla lite av vännerna utan stressen att hålla de tillhörande datasidorna uppdaterade. Gruppen avslutas i och med att det blir mars.

Söndag 28 februari
Dagens upptakt solig och vindstilla, det mulnade på senare under dagen. Dagsmeja- så smältvatten rann från snövallarna över trottoarerna.
Gudstjänst med mässa och sedan årsmöte med Församlingskåren.

Måndag 29 februari – Skottdagen 2016
Klar himmel och strålande sol En vandring i centrum då jag bl.a. handlade biljetter till min resa till Sollentuna senare i veckan
Så är då denna året kortaste månad slut även om den i år är en dag längre.

 

sollinje

 

next    back

sollinje

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig   |||    UPP