Music click here
musicspeaker
Rejoice!

JANUARI 2016

Dagbokstext


Dagen idag är en märkvärdig sak

GOTT NYTT ÅR 2016

Herre, hjälp mig under detta nya år att klara av det du vill att jag ska göra
i dag
i morgon
alla dagar du ger mig.

 

Det som förut var är förbi, nu förkunnar jag något nytt. Innan det ännu spirat kungör jag det för er.
Jes 42:9

Varje år 18-25 januari infaller Böneveckan för kristen enhet.
Böneveckan är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 75 länder.
Veckan firas samtidigt i 75 länder världen.
Böneveckan 2016 – Tema: ”Kallade att förkunna Guds storverk”

grenbar

Söndag 31 januari
Kyligt men ganska klar morgon. Det gällde att se upp för hala fläckar då jag gick till kyrkan.

Se bild här

Dagens gudstjänst var temagudstjänst kring ikonen ”Pilgrimens Triptyk” av konstnären Christina Lundström . Den är på vandring norrut mot slutpunkten Nidaros Den har kommit till Ljusdal från Rättvik och ska vidare via Ånge, Bräcke, Brunflo osv till Trondheim.
Temat är den heliga Birgitta liv.
Konstnären berättade om vad hon framställt i bild i ikontriptyken och förklarade vad de olika detaljerna vill förmedla. Hon berättade vid kyrkkaffet bla. att nu då verket är lackat och hon inte kan göra något mera så förmedlade den andra budskap om heliga Birgitta till henne är de som burit henne under den tid då ikonen växte fram.
Hon nämnde att ikonen vill hjälpa våra ögon att se det heliga och förstärka det som öronen förmedlar genom det talade ordet och mellan dessa båda sinnen går en ström som kan förmedlas via musiken. I andaktens stillhet ordlöst.
Triptyken kring Heliga Birgitta går under rubriken – samlingsnamnet - "Amor Meus Crucifixus est"  – min kärlek är korsfäst –  som är ett citat ur hennes uppenbarelser. I sin berättelse som gick som predikan talade konstnren bl.a. om vad de detaljer som skiljer de tre delarna åt förmedlar. T.ex. huvudbonader: på den första har Birgitta som Kristi brud en krona, på den andra har Kristus törnekrona, på den tredje har Maria kronan. På den tredje har Birgitta fått en pilgrimsstav av Maria. Glorian olika stor på de tre gestalterna från bild till bild.
Det finns mycket mer då man mediterar framför triptyken.

grenbar

Nyårsdagen fredag 1 januari 2016
vaknade halv nio engelsk tid ganska utsövd . Dagg i gräset och kanske +5 på termometern.
Pussel med den underbara bohhandeln blev färdigt "at eleven o'clock"
vi var ut på promenad den lite längre rundan tillsammans. Rolle blev mycket smutsig om hjulen.
klockan två kom regnet - -
Lunchmiddag köttgryta med lök och svamp tillsammns med bönor, morötter och purjolök. Efterrätt äppelpaj med frasigt pajskal som Emma bakat.
till kvällen grönsaksstavar och hummus mm och kex och ost och rött vin

Lördag 2 januari
regn hela dagen ofta häftigt - det blev ingen promenad.
Lunch tacos med köttfärs och sallad och råskuret
Vi körde Emma till West London University där hon har rum och lektioner. Praktiken är på Hillingdon hospital
Körde runt i Ealing förbi huset där de bodde på 80-talet
Det är mycket vatten på vägarna, en stor pöl utanför på gatan.
satt f.ö. och läste mest hela dagen
Bobbi kanin var dålig. De for till veterinär med henne.

Söndag 3 januari
Grå morgon efter orolig natt. Regnig förmiddag - jag satt och läste ingen lust att gå ut
de for till veterinären med Bobbi igen. Väl hemma låg hon bara i soffan, fick medicin som hon knappast tog emot, och rörde sig knappast. Lilli låg vid sidan om, glad i maten
Vid femtiden förberdde jag packningen inför min hemresa. Birgitta gjorde ren hjulen på rollatorn. Gångkäpparna hopfälldes Planering för avfärd 8.15 i morgon

Måndag 4 januari
vaknade klockan sex. Det var stjärnklart, och en månskära i nedan. Duschade, klädde mej, packade färdigt, till köket klockan sju, gjorde min frukost.
Birgitta kom ner och sa att Bobbi låg i deras säng och var dålig. Hon gick upp igen. Sedan kom Dominic vid halv åtta och berättade att nu var Bobbi död.
Bobbi under en buske i trädgården några dagar tidigare.
När Birgitta kom ner kunde jag bara krama henne. Sedan kom Dom ner med den svepta Bobbi och bar ut henne i boden tills vidare.
Men det var dags fara till Heathrow. Daniel kom ner och vi kunde säga adjö. Dominic körde och de båda kunde följa, Daniel tar hand om Lily, den andra kaninen
På flygplatsen gick det smidigt. Incheckning och assistans. Ett snabbt farväl. Jobbigt att sitta på stilla på planet, ingen bekväm stol. Till Arlanda i tid. Per mötte och vi åt lunchmiddag, fläskfilé med grönpepparsås på SkyGrill
Maj och en assistent mötte i Ljusdal vid en plattform med ett ganska tjockt lager nysnö så det var bra att på hjälp med väskan. Vi var hemma före åtta.
Ringde Birgitta. De höll på att samlas till en liten begravning för Bobbi.
Packade upp, drack te. öppnade datorn, en första sortering av post.
Ringde Tina, mejlade Per

Tisdag 5 januari
Min vikt var snarare lägre än då jag reste och det är ju bra att veta. Birgittas familj har kostvanor som är bra för mej.
Blev överraskad av min städhjälp som kom. Jag hade inte fått det nya schemat. Trodde att det skulle bli nästa tisdag
Föröker plöja igenom massor av post och ska uppdatera min dagbok

Trettondag jul onsdag 6 januari
vaknade ur en dröm där jag bevittnade hur de sista människorna förintade sig och man stod inför en ny värld med nya varelser som kanske skulle skapa en bättre värld. Sedab under gudstjänsten var det några av de ord som jag hörde från prästen som jag tyckte passade ihop med denna dröm

Det var en mycket fin gudstjänst med avtackning av Vivi som slutar som kyrkvärd. Av predikan minns jag bla.a. hur han återberättade legenden om den fjärde vise mannen som kom försent till Betlehem för att han hjälpte människor i nöd på vägen. Han hittade inte Jesus förrän på Golgata där han ur Jesu mun fick veta att vad du har gjort för dessa mina minsta bröder, det har du gjort för mig.
18 grader kallt, vindstilla, tunt lager nysnö. Då jag gick hem från kyrkan var himlen klar och den lågt stående solen gav himlen en blekt blå färgton.
Handlande grönsaker på vägen hem. Middag kålpudding från frysen.

Fredag 8 januari
underbar musik på P2 efter nio-nyheterna - den stämningsfulla alvmusiken på flöjt från Sagan om ringen.
Vaknade utan ont i händerna men de är besvärliga med okänsliga fingertoppar. Kylan något dämpad enligt termometern -14. Enstaka snöflingor flyger i luiften.
Var in på RK men bokhyllorna verkade orörda. Jag köpte en mugg som påminde om de jag har haft förr.
Följde en av Angelas tutorialer och det gick ganska bra. Det är en hel del av mina plugins som finns kvar men många saknas och måste hämtas in igen. Saknar ett program som jag hade förut som gör att jag kan se tuber utan att klicka på ikonen. Och så behöver jag skapa gradienter, tuber, grundläggande masker etc m.m.
Jag blir så förvirrad av de nya sätt som objekten placeras i filer i min dator. Var kan jag hitta vad jag behöver? Ligger det verkligen så som jag tidigare varit van vid?

Lördag 9 januari
Vaknade inte förrän klockan nio. Frampå dagen klarnadew det upp och blev kallare, under minus 20 grader.
Var till bokhandeln och hämtade cirkelbok. Handlade grönsaker.
Fortsätter att hitta mina vägar i den nya datorn.
På kvällen var Maj och jag på bio "En man som hette Ove". Den följde boken väldigt brq och gav samma intryck.

Söndag 10 januari
Minus 15 grader. Gillar inte kylan. Jag gick till kyrkan, det började snöa - fint lätt snöfall men pulsigt med snö på trottoaren. När jag gick hem från kyrkan hade mina spår från vägen dit nästan försvunnit i nysnön.
Prästen hade en "läropredikan" om tre dop, Johannesdopet, Jesu dopbefallning och andedopet. Jag lade från dagens texter dessa ord från Johannesbrevet på minnet: Den som har Guds son har livet. Den som inte har Guds son har inte livet.

Måndag 11 januari
Hade en otäck mardröm vi kvart i fyra då jag varit omgiven av bålgetingar som avslutade med att församla sig i en stor surrande klump och jag bara väntade på att de skulle anfalla. Till sist väckte jag mig själv ur drömmen. Det tog ett tag innan jag hämtade mej. Nu i vaket tillstånd på morgonen undrar jag om det inte var en snöplog som startade som utlöste drömmen.
Det har blåst kraftigt och fallit snö under natten. Snön har drivit men det är inte så mycket som på många andra ställen som jag hör om i radio. T.ex. i Los.
En man kom och installerade det nya larmet hos mej. Det är ett digitalt larm som inte ska slås ut om det blir strömavbrott. Han har hållit på att byta larm i Ljusdals kommun sedan i september.
Installerade prov av PSPX8 - det var vad som var tillgängligt nu. Det blir ett stort hopp från PSPX. Få se om jag klarar av att ta in det i mina rutiner.
GOF TNT kom igång igen - så nu kanske jag får bra meterial att träna på med mina nya PSP-program. Men jag är ganska modlös när det gäller att bli god vän med min dator igen.

Torsdag 14 januari
Kall morgon. Klar himmel.
Just nu har jag nästan inga känningar från magen alls. Nu är det händerna som är besvärliga. Det är ju bra att det bara är ett problem i taget!
Gjorde en tutorial på kvällen, började i PSPx8 men klarade inte att programmera färgkoppen. Då började jag om i PSPx och det gick bra, de flesta plugins var tillgängliga. Under arbetet sparade jag i DESKTOP och när jag var klar klippte jag ut bilden därifrån och släppte den i AVALON. Men då jag slulle göra en mall så var bilden borta, fanns inte i Avalon och inte i någon av alla de mappar jag kunde fundera ut. Försökte med sökfunktionen i Windows10 men den är ganska oduglig har jag upptäckt förut. Duger att söka mappar men inte musik eller bilder.

Fredag 15 januari
Vaknade trött och utan lust att vara i farten. Minus 21 grader. Upptäckte att en tand gått sönder. Bra då att jag är kallad till årskontroll hos tandläkaren i morgon lördag!

Lördag 16 januari
Minus 21 klar himmel.
Tandhygienistundersökning. Många småfel med tappade bitar av emalj och plomber, och den som gick sönder igår är spräckt och behöver åtgärdas snabbt så jag fick tid med tandläkare.

Söndag 17 januari
En natt med ganska mycket småbesvär Gud låt mej få vara hos dej när jag behöver dej Dessa ord bara kom till mej genom musiken från radion.

Måndag 18 januari
Frosta av frysen - bra att jag har larmet för det blir halt på golvet och jag är rädd att halka.
Installerade PSP X på nytt, få se om det blir bättre att jobba med nu.

Tisdag 19 januari
Det är snökaos i Göteborg. Hörs i radio och ses på de bilder som Tina sänt med Facebook.
Jag hade tid med Margot på banken för att se över hur mina fonder är placerade.

. Onsdag 20 januari
Lunchmusik kl 12 i kyrkan och sedan sopplunch.
Bibelstudium 13.15 över Luk. 15. De tre liknelserna är en stigande skala, först liten individ, sedan en kvinna, en som har vårdnadsansvar, sedan en familj i konflikt. I Lukas får vi ofta belägg för att det aldrig är för sent att närma sig Fadern.
Sedan möte i gudstjänstgruppen. Vi förberedde inför en temagudstjänst på kyndelsmässodagen. Temat ljuset, och såsom det framträder i ikoner. I Ljusdals kyrka presenterar konstnären Christina Lundström ”Pilgrimens Triptyk”. Den är på vandring från Uppsala via Vadstena och sedan norrut mot slutpunkten Trondheim. Den kommer till Ljusdal från Rättvik och ska vidare via Ånge, Bräcke, Åre osv till Trondheim. Ikonens tema är Den heliga Birgitta liv.

Torsdag 21 januari
något har blivit helt fel i datorn, Jag råkade komma åt en knapp som framkallade surfplatteläge igår kväll. Fick till ett resultat till sist men inte var det så som jag haft det förut. Mycket fulare. Hela dagen höll jag på och var gråtfärdig på slutet.

Fredag 22 januari
Vaknade och var helt I botten eftersom jag inte gillar hur Windows10 har ställt till i min öppningssida. Arg och ledsen. Jobbade med det en hel del och lyckades göra några arbeten med hjälp av HTML-Edit men det gäller att jag håller mej till det programmet och inte försöker på andra sätt för då går det år skogen! Tur att jag har detta program. Det är så irriterande att en del av de kommandon jag gör verkar som jag vill men ligger dessutom kvar där jag hämtat materialet. Fattar inte jag ska flytta filer på ett korrekt sätt från en fil till en annan.

Lördag 23 januari
Väderomslag. Mildare och lätt snöfall.
Bytte cirkelbok och köpte ”Igelkottens elegans” eftersom jag blev så fascinerad av den boken jag just läst ut, ett så annorlunda sätt att använda språket.
Till COOP och handlade mat. Gjorde en kycklinggryta med champinjoner med tanke på att Björn ska övernatta här ett par kvällar nästa vecka. Till min middag provsmakade jag denna gryta.

Söndag 24 januari
En strålande vinterdag med sol och klar himmel, 10 minusgrader
Till kyrkan på ekumenisk gudstjänst i den ekumeniska böneveckan. Efteråt årsmöte med Ljusdals samkristna råd. Kurt Enström slutar och flyttar från Ljusdal som pensionär.
Fullmåne denna kväll

Tisdag 26 januari
Handla mat, det var gräsligt moddigt på gatorna i tövädret, men skönt solsken.
Björn kom strax före halv fem. Vi åt kålpudding med lingonsylt och potatis och sedan kaffe. Sedan hjälpte Björn mej med belysningen över spisen.

Vi samtalade en stund framför bokhyllan reflekterade över vad som finns i den. Onsdag 27 januari
Björn iväg på sina uppdrag. Jag var ner på sopplunch i föramlingsgården. Potatis och purjolökssoppa. Magnus pratade om att det var åminnelsedagen av Förintelsen och läste några stycken ur en bok skriven av en som varit med
Skönt väder att promenera i men väglaget är inte bra för rollator med tjock tung snömodd.
Björn kom vid halv fem. Vi åt min kycklinggryta med ris och sallad och drack rödvin till.
Björn jobbade med sina rapporter. Jag med uppdateringar i datorn. Det blev sedan prat vid köksbordet vid ett glas vin om diverse. Godnatt vid tiotiden.

Torsdag 28 januari
Björn iväg halv åtta efter frukost. Det snöade så jag hoppas det blir en hygglig körning till Orsa för honom.

Fredag Lördag 29-30 januari
Gråkallt. På RK väntade över tjugo kassar i källaren så jag vände och ska be om råd och hjälp från styrelsen hur vi egentligen ska hantera detta. Det som var uppackat på övre våningen sorterade jag
På kvällen kom stormen som Tina berättade om igår från Göteborg
Det var en mycket blåsig natt och det var blåsigt och halt då jag gick ner och handlade mat.

grenbar

next   back

 

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo