Dagbokstext juni 2016

JUNI 2016

maskros maskros maskros
   
Juni - när maskrosornas parasoller fyller luften..

Varenda minut går något förlorat, nämligen just den minuten.
Den ska inte återvända.
forgatmigej

Onsdag 1 juni
Så har vi hunnit till juni och dagen börjar med strålande solsken och högtrycksväder. Syrenerna håller på att slå ut på vissa platser. Rönnen blommar på köpingens gator. Paradisäppelträdet i full blom utanför kommunalhuset.
Mycket läsning på balkongen på eftermiddagen denna sommardag.

Lördag 4 juni
Var ner en kort sväng på evenemanget ”Det hvar på tiden” i Signeulsparken. Temat i år var beklädnad, kläder, skor, hattar, väskor från tiden alltså hundra år tillbaka.

En bild från parkenSöndag 5 juni
Till kyrkan där vi firade söndagsmässa. Jag fick läsa förbön.
Hemvägen tog jag via minneslunden och Knekarbacken. Försommar men inte särskilt stor variation på vilka blommor som växte på dikeskanten, men många fåglar kvittrade i buskarna, trast, bofink, rödhake, lövsångare m.fl.
Eftermidagen på balkongen med en bok som vanligt i detta ljuvliga sommarväder.
Och tänk - jag har inte haft ont i mitt högra ben på hela veckan! Undrar om det beror på att vi äntligen fått en hel vecka med varmt väder ?

Nationaldagen måndag 6 juni
Strålande solsken efter en kall natt, ända ner till plus 3 grader. På eftermiddagen gick temperaturen upp till närmare tjugo i skuggan.
Stilla och lugnt på byn. Såg nästan inte en enda människa på min promenad. Gick en runda förbi Stenhamre och uppåt – uppåt - till den högsta punkten på åsen nedanför vattentornet. Med tålamod fick jag till sist ett foto av en svensk flagga i topp men det var så lite vind att jag fick ta många kort tills det blev något skapligt.

Flaggorna i topp denna dag

Vid Stenhamreskolan hörde jag ett tjutt-tjutt-ljud och såg en trädkrypare som klättrade uppför stammen på en av de gamla björkarna. Den sökte insekter och kröp in i ett hål. Ett försök att fånga den på foto misslyckades

detta kort är från nätetOnsdag 8 juni
Bibelstudium – avslutning ute hos Anna-Greta i Lillhälle. Det är så vackert där ute på bondlandet under Vikaråsen. Det blåste rejält, björkarna böjde sej i vinden, ibland tog det tag i taket på verandan där vi satt.
Först gick vi igenom kapitel 6 i Galaterbrevet- Paulus skriver till galaterna att omskärelsen är något de inte gjort själva. För att de ska uppnå frälsningen behöver de göra något själva. Bära varandras bördor – grundlägga goda vanor i umgänget med varandra. Det är inte av gärningar som vi vinner evigt liv - det är genom Kristi kors.
Sedan bjöd Anna-Greta på efterlevor från 90-årsdagen - kakor och en tårta. Trevligt småprat om det ena och det andra. Gisela är bra på att dra in alla i samtalet.
En stilla kväll hemma med den spännande boken och en kopp te. Det är förunderligt ljust nu på kvällen– det blir inte mörkt – men det blåser fortfarande kraftigt.

Torsdag 9 juni
Klippning hos Anneli. Känner mej övertrött, har ingen ork och är så sömnig.
Dödade tre av mina Yahoo-grupper som inte intresserar mej längre - GranGran - Daiva - GOF Buddies

Fredag 10 juni
Vid halv två passerade studentekipagen genom stan, de flesta med lastbil men på slutet var det en vanlig vagn dragen av en häst.

Söndag 12 juni
idag var det bara 10 besökare i kyrkan och bara tre tjänstgörande. Ingen kyrkvärd!
Från psalm 178 la jag märke till följande rad: Som hela kroppen får sitt ljus av ögat, låt vart jordiskt nu och varje dag vi får av dig bli genomströmmad av ditt liv.. I predikan kände jag att den hade sitt budskap till mig. Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu. Känner att jag kan vara viktig för KD.

Måndag 13 juni
KD årsmöte på kvällen. Vi samlades i lokalen Globen där Sylvia dukat fram för den kommande förtäringen. I egenskap av sammankallande öppnade jag mötet i ordförandes frånvaro. Leif Viklund blev mötesordförande och jag tog sekreteraruppgiften.
Det blev ett i mitt tycke rörigt möte, ingen tog det riktigt på allvar utom Lena Estebring och i viss mån Sylvia. Men vi fick i alla fall ett formellt möte genomfört och en styrelse vald men ingen ordförande.

Tisdag 14 juni
Skrivaren behöver ny färg så jag kan inte färdigställa arbettet med protokollet från igår.
Kommunfullmäktige har tagit beslut att skjuta till drygt 5 miljoner för den alternativa planen för entreplanet på kommunhuset. Det låter bra tycker jag.

Söndag 19 juni
Fin gudstjänst med givande predikan av Magnus. Tänkte att jag skulle komma ihåg några av hans ord och slutsatser men då jag försökte skriva ner något var det borta. Minnet är inte alls att lita på
Ett irriterande fel uppenbarade sig i mina lekar i datorn. Musiken jag öppnat ligger kvar och jag hittar inte var den ska stängas av. Fick hålla på att dubbelkolla de mallar jag sände iväg både två och tre gånger för att inte få fel musik, t.ex. ”Låt mej få tända ett ljus” till en midsommarbild där jag ville ha spelmansmusik . . .

Måndag 20 juni
Lars Björkbom var uppe och pratade. Han håller på att tappa sugen och behöver uppmuntras – men nu är det sommar och han kan vila fram till augusti då vi ska försöka göra ett medlemsmöte med KD
Fullmåne – som inte syns idag men syntes igår - - och i natt inträffar sommarsolståndet.

Tisdag 21 juni
Natten var besvärlig, hade svårt att släppa tankarna på bekymren i KD. Har jag någon plikt att gripa in i så fall hur?
En melodi ligger i mitt huvud - ”Du är en bön” - den är skön. Men så vill datorn spela något som jag har öppnat tidigare så det är väl bara att starta om den igen. Jag har inte hittat på något annat sätt att bli av med denna oönskade bakgrundsmusik.
Fick det justerade protokollet från KD årsmöte och gick till Sylvia med det. Vi satt och pratade över en timme. Det är inte så ofta jag pratar så mycket. När jag är hemma så kan det gå en hel dag utan att jag säger ett ord utom att då jag gnäller på datorn som inte skriver det jag vill utan det mina fingrar har skrivit - - - -
På torget har de rest en midsommarstång i det hål som finns för julgranen.

klicka här!Torsdag 23 juni I nyheterna kommenteras att Sverige åkt ur fotbollsturneringen i Frankrike. Något som tydligen räknas som en stor nyhet för många i vårt land. Och så är det rapporter från England där det är folkomröstning idag.
Var in på RK eftersom det är stängt i morgon och det var några kassar med böcker att ta hand om. Lånade hem några av dessa. Idag har det känts som om det vore fredag -

Fredag 24 juni – Midsommarafton
I England har folkomröstningen gett till resultat att de som vill lämna EU vann. Lyssnade på P1 hela förmiddagen där det var många kommentarer. Men det är svårt att förstå den verkliga vidden av detta valresultat. Förstår att de mina är mycket besvikna.

Midsommardagen lördag 25 juni
Moln täcker himlen. Det är varmt. Det utlovade regnet kom inte hit men har tydligen varit lite längre norrut. Nu är det moln och blå himmel mellan molnen.
Gudstjänst med många deltagare. Prostens predikan följde tråden från Frälsarkransen men gudstjänsten inleddes med hänvisning till antependiet med hjortarna som kommer till vattenkällan.
 • Såsom hjorten trängtar till vattenbäckar, så trängtar min själ efter dig, o Gud (Psaltaren 42 )
  Efter gudstjänsten bjöd han och hans fru Margareta och familjen på kaffe med dopp och en underbar jordgubbstårta
  Hemvägen tog jag utmed stranden denna underbara midsommardag.

  Birgitta och Dominic kom kvart i tio. Vi åt te med en sallad och satt och pratade. Sedan gick de till sitt kvart i elva – då solen går ner.

  Söndag 26 juni
  Birgitta och Dominic kom strax efter tio och vi åkte mot Färila. Vi stannade till vid Forsnäset. Forsen där är fascinerande.
  Men det var inte rätt dag för att göra Färila, nästan allt var stängt. Kyrkan var inte öppen. Sedan gick vi runt på Hembygdsgården och körde sedan upp till Föne. Men vi gjorde ingen skogspromenad mot några fornminnen. Vi for via Ranungen mot Ljusdal. Det var roligt att köra den vägen. Men tyvärr har lupinerna tagit över vägkanterna alltför mycket. Vi var observanta för områden där fortfarande den svenska ängsfloran var till synes.
  Vid kyrkogården gjorde vi en paus och promenerade utmed stranden till Minneslunden där vi hade en stilla stund i det underbara solskenet.
  Seda hamnade vi på Restaurang Gamla Stan där vi åt en lunchmiddag.På Hantverkarn gjorde Dominic kaffe som vi drack tillsammans med glass i trädgården. Det blev sedan en promenad utmed stranden. De fick se hur Östernässtranden har utvecklats.
  Jag var ganska trött efter en dag med mycket solsken och trevligt sällskap. Satt en stund på balkongen och det rasslade försiktigt på taket av enstaka regndroppar.

  Måndag 27 juni
  Vid halv två åkte vi till Hamra nationalpark. Det var fint att åter bli körd utmed dessa vägar som jag tidigare kört en del i mina uppgifter inom kyrkan i Färila. Just i denna tid då lupinerna blommar kan det vara vackert även om dessa blommor inte hör hemma i vår norrlandsnatur. Det är alldeles för mycket av dem.
  Till nationalparken har jag bara varit en gång för många år sedan. Nu har den moderniserats och försetts med utförlig information vid huvudingången. Det är trätrottoarer från parkeringen till ingången och sedan ut till Svansjön. Därför är en liten del tillgänglig för handikappade. Men inte den riktiga gammelskogen. Vi såg inga djur eller fåglar. Det är kanske för varmt så här mitt på dagen. En del insekter, trollslända, fjäril, spindlar och myror, lyckligtvis inga mygg att tala om. En liten blomma fångade mitt öga, jag tog kort på den men kan inte identifiera den.
  Vi hade kaffetermos med och intog vårt mellanmål vid Svansjön.
  På hemvägen rastade vi vid Dåasbadet, Birgitta vadade i vattnet men Dominic och jag höll oss på stranden.
  Kvällsmålet intog vi hemma hos mej – en grönsaksblandning. Birgitta och Dominic gjorde något på linser till denna. En skiva melon efteråt.
  Birgitta lagade mina långbyxor som gått upp i sömmen. De gick vid niotiden. Dominic ville se fotboll England-Island.

  Tisdag 28 juni
  i natt var det klart och minimitemperaturen 2 grader! Men klockan 9 var det 17 grader.
  Birgitta och Dominic ska till Hudiksvall på eftermiddagen så då får jag gott om tid att planera för att vara borta hemifrån i fem dagar. De kom efter tio och vi drack kaffe, läste tidningar mm och gick sedan till bokhandeln och till Posttorget och köpte jordgubbar och till COOP och köpte sojagrädde att ha till dem. Vid tvåtiden körde de till Hudiksvall.
  Distriktsordförande i KD ringde mej och det blev en bestämd dag då distriktsstyrelsen ska komma till Ljusdal och vi ska diskutera hur ledarfrågan här ska lösas – ev också om vi ska byta bank och annat som behöver åtgärdas. Skönt att det blir något gjort!

  Onsdag 29 juni
  Totalt vindstilla, höga vita molm tornar upp sig mot blå himmel framför oss då vi kör mot Stockholm. Höskörden pågår. Korna betar stilla eller ligger och idisslar på fälten i södra Hälsingland. I Kilafors fikade vi, lunch på Gävle Bro, vi var framme på Aspvägen halv fem. Drack kaffe utomhus. Det blev mycket prat om engelsk politik och folkomröstningen om EU

  Torsdag 30 juni
  Vaknade kl 8, katterna har varit nyfikna under natten.
  Birgitta kunde ordna sina bankaffärer med Nordea på deras kontor i Sollentuna.
  Jag gick en runda Ljungvägen - Granvägen, f.ö. satt jag och läste. Trasten sjunger ivrigt och ihärdigt. Det var 25 grader! En liten regnskur vid femtiden. Sommar!
  Patrik o Minori kom till middag vid åtta.
  Så tog första halvåret av 2016 slut, trevligt att vara tillsammans med familj.

  forgatmigej

  next    back

 • Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig ||| UPP