< Maj 2016

MAJ 2016

Dagbokstext

Maj- lövsprickning och tulpaner

Vintern är över, regntiden är förbi, marken täcks av blommor, sångens tid är inne

Höga Visan 2:11-12

green


Söndag 1 maj
En lite osäker morgon – vad blir det för väder? Grå himmel och ganska varmt, en vind från sydväst. Senare blev det duggregn.
En underbar gudstjänst på temat ”Dag Hammarskiölds vägmärken”. Det är så många ord att tänka på bland dessa. Psalmerna var i samklang. ”Morgon mellan fjällen” som inledning. Det var i de svenska fjällen som han kopplade av och kopplade bort världens oro. Psalm 102 avslutade gudstjänsten och kan sägas vara hans älsklingspsalm.

Måndag 2 maj
Strålande sol möter då jag stiger upp, temperatur minus 1 grad - sedan växlande molnighet under dagen och upp till över 10 grader.
Sälgen vid kommunalhuset utanför mitt fönster slår ut med gula kissar.

Onsdag 4 maj
Dags för kontrollbesök hos diabetersköterskan. Alla värden var bra, bättre än förra kontrollen. Underbar morgonpromenad i solskenet. Inte ett moln på himlen efter första natten på länge då det inte varit under nollpunkten. Och då jag kom hem efter beöket på sjukhuser var det redan 14 grader!

Kristi himmelfärds dag 5 maj
En strålande morg. Skön promenad ner till kyrkan där det firades gudstjänst framför klockstapeln. Sedan gick jag hem utmed sjön och gladdes åt de små försök till att slå ut sina löv som några av träden kunde visa. Men jag hörde inga småfåglar. Detta saknar jag. Har de inte vågat sig hit ännu?

green

Fredag 6 maj
Vaknade tidigt till en solig dag. 5 grader som lägsta temp under natten. Detta är dagen då björkarna i allmänhet kommer att slå ut, några har börjat under gårdagen, andra har satt igång under den gångna natten och det ska bli spännande att se hur det är i kväll.
Det är ovanligt tyst. Järnvägen från Ljusdal till Ånge är stängd på grund av många skogsbränder utmed banan. Det bildas gnistor från tågen i samband med inbromsningar som antänder det torra gräset på banvallen Det är också låg trafik på gatorna, många har stängt idag.
Det är sommarvärme. Jag sitter på balkongen med en bok mest hela dagen. På eftermiddagen lägger jag märke till att tågen har börjat gå igen.

Söndag 8 maj
I kyrkan idag är förbönen mitt uppdrag. I gudstjänsten sjöng vi bl.a. psalmen 286 Kom heliga Ande, från höjden, kom ned, ty världen är andelös vorden. Jag känner att det är en sådan tid nu.
Hem gick jag via minneslunden och sedan utmed älven och norra kyrkogården och sedan via Knekarbacken. Träden står i olika status av lövsprickning. Fågelsång – bofink och någon till. Det är en riktig sommardag i temperaturen.

Måndag 9 maj
har lagt mej till med ett nytt beteende. Om jag tycker om en läsecirkelbok och den hänvisar till en tidigare av samma förfsattare sökte jag förr på biblioteket. Nu söker jag efter den bland pocketböckerna på bokhandeln. En lösning då biblioteket inte finns just nu Det kommer nog inte att kunna öppna förrän nästa år - - - -
På eftermiddagen blev det mycket sittande på balkongen med min bok. Det blir allt grönare för varje timme. Lönnarna utmed Vintergatan, björkarna, häckarna –
Idag är det Europadagen. När jag ser EU-flaggan i flaggspelet på torget kommer jag ihåg att de första åren vi bodde här så var inte flaggorna uppe ständigt utan man kunde se att det var allmän flaggdag när det skulle så vara. Minns att Roland var glad i att titta på flaggorna. Synd att de inte anser sig ha råd att följa flaggkalendern numera.

Onsdag 11 maj
Efter kallfrontspassage i går eftrermiddag är det kallare. Det var mycket skönt i solen men kyligt i skugga.
Var till lunchmusik kl 12. Fint program med prägling från denna årstid med Himmelsfärd och lövsprickning.
Sopplunch – en vårsoppa med pasta, kyckling och rotsaker, rabarberpaj.
Bibelstudium Galaterbervet 3:15 till 4:20 hann vi med idag.

Torsdag 12 maj
Klar himmel och senare farande moln. Björkarna på gården har nu fullstora löv även om de ännu är ljusa. Såg då jag var ute i går hur olika det är mellan björkarna. Några har pyttesmå löv och är fulla med hängen, några få har ännu inte mer än små knoppar. Lönnarna har i flera fall sina blomklasar ute men ännu med blommorna i knopp. De är så mycket gulare i sin grönska än björkarna. Rönnarna på gatan är grågröna i sina halvfärdiga löv.
Anna-Britta hämtade mej och vi for till Lillhälle till klockan två på mottagning för Anna-Greta på 90-årsdagen. Mycket folk, många vänner från hela Ljusdal. Döttrarna Beate och Ulrike var värdinnor. Vädret var lämpligt.

Söndag 15 maj Pingstdagen.
En fin TV-gudstjänst klockan 10 - ”Interreligiös fredsbön” med muslimer katoliker och svenskkyrkliga Lade märke till att alla talade till GUD i förbönen. Ingen nämnde Allah eller Jesus. Det var interreligiöst!
Mycket av grönskan är nu fullt utsprungen men fortfarande ljus. Men det finns träd som inte har spruckit ut ännu. T.ex. lindarna i korsningen av Hotellgatan och Lilla Vintergatan.

Måndag 16 maj
Vaknade med stark smärta i höger ben så det var inget tillfälligt som slog till i lördags eftermiddag. Det var svårt att ta mej upp ur sängen men efter tabletter till frukost var det uthärdligt efter en halvtimme, och efter en timme ganska hyggligt.
Tänkvärt:
Vi lever en sekund i taget
och sekunden är just nu


Tisdag 17 maj
Det är knepigt att klä sig.
Bokhandeln, byta bok. Handla mat. Tvätt, strykning

Onsdag 18 maj Erik-dagen Tänker på Erik
Grå dag. Duggregn ibland. Var till tandläkaren och fick lagat där det brukar fastna mat. Fick ny tid för den trasiga 4:7
Benet gör ont. Jag gick inte till sopplunch – det kändes för långt att gå

Fredag 20 maj
Ganska hygglig uppvakning men problemen med benet anas bakom ytan.
Nu blommar häggen i nejden.

Söndag 22 maj
Medlemsmöte i KD på Bergshotellet i Järvsö. Där har jag aldrig varit, visste inte ens hur mycket det har byggts i detta område av Järvsö. Det blev trevlig samvaro men inget prat om föreningens svårigheter med medlemsbrist och ineffektiv styrelse. Fick lift med polisen Lena Estebring, en trevlig kvinna som har stort engagemang.

Måndag 23 maj
Fortfarande aå pass ont att jag behöver ta värktabletter. Tvätt. Tandläkaren, sedan till apoteket - när jag kom ut därifrån började en störtskur så jag räddade mej in på bokhandeln. Det kostade mej 252:- eftersom jag köpte pocketöcker.

Tisdag 24 maj
Städarna kom prick kl 8. De var tre stycken. De var klara halv tio. Fönstren tvättade, veckostädat.
Hade inte ont när jag vaknade men då jag gick ner till COOP och handlade värkte det rejält. Så det går inte att sluta ta tabletter regelbundet.
Fick lift med Anna-Britta till mötet med gudstjänstgruppen Vi diskuterar ”Kallelsen till Guds rike” inför andra söndagen efter trefaldighet.

Onsdag 25 maj
Beställde tid med min husläkare, fick tid om fjorton dar. Måste nog ta tabletter regelbundet efter schema för att må bra.
Bibelstudium – det gick riktigt bra att promenera dit, hade bara lite ont.
Efesierbrevet 5:te kapitlet. Paulus försöker verkligen lägga fram argument för att de nyomvända inte behöver låta sig omskäras. ”I Kristus är det inte omskärelse eller förhud som förmår något utan en tro som verkar genom kärlek.”
Vilka är utvalda? Vem kan bli frälst? De som vill vara med och leva tillsammans i Anden i kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, trofasthet, mildhet och självbehärskning.

Dagbok 26 maj
Vaknade inte förrän kvart i nio! Nästan inga bekymmer med värk men smärtan döljer sig bortom en ridå skapad av tabletterna. Var till Sylvia med KD-bokföringen som jag har reviderat.
När jag skulle gå hem ösregnade det så Sylvia tog ut bilen och skjutsade mig hem. Vilket ostadigt väder det varit den senaste tiden! Men det har blivit gröna gräsmattor.

Fredag 27 maj
En bra dag - var på RK i tre timmar men hann bara hälften av de böcker som kommit in. Bytte ut innehållet på två hyllor och sedan fick resten av det nya gå till källaren. Men tre timmar var mycket för mej, jag var väldigt trött och besvärad av mitt onda ben efteråt.
Tittade på TV-utsändning från prins Oscars dop. När dopljuset överlämnades till prins Daniel med de föreskrivna orden påmindes jag på de många gånger jag i min egenskap av kyrkvärd haft glädjen att få utföra denna handling. Det var många små barn närvarande – kungafamiljen har fått många barn de senaste åren. Och dopbarnet sov mest hela tiden men då kungen satte Serafimerordens band på honom så öppnade han sina blå ögon stort men tyst var han hela tiden.

Söndag 29 maj
Solen väckte mej i morse! Sol! Äntligen efter en lång tid med gråväder och på sistone mycket regn. Nu är det fint med alla de gröna träden och markerna.

Tisdag 31 maj
Det verkar som om det onda i benet har gett med sej och jag har inte tagit värktabltter på två dagar.
Nu har vi fått sommarvärme. Satt och läste på balkongen på eftermiddagen. Det är ljumt i luften

next    back

green

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig   |||    UPP