MARS 2016

Dagbokstext

Mars - med isblåa himlar, sol och vind och smältande snö....
talgoxe från Graphicgarden
Hjälp mig, Gud, att titta upp ibland
för att förstå vad jag håller på med
och varför.

ritvas

Tisdag 1 mars
Jag är okoncentrerad och virrig, det vill sig inte alls när jag försöker jobba i datorn. Blev mest att jag lekte med pussel Och gjorde en tutorial som jag råkade radera innan jag sparat
jag är vimsig - - -

Onsdag 2 mars
Det visade sig att jag har en dag då min ängel är med mej. Dels att jag hittade musiken som förtrollade mej igår bland mina egna musikfiler, dels att det fel som smugit sig in i OutlookExpress gick att fixa.
Det var mulet, kallt i blåst temp minus 2
Lunchkonsert med bl.a. en svit av Léon Boêllman där jag särskilt fäste mig vid den avslutande Toccatan.
Bibelstudium Lukas 18 - att be ihärdigt – ideligen- en process som ska ge resultat.
Ett genomgående tema i Lukas-evangeliet är ödmjukhet inför Gud – rättvisa åt de fattiga
Detta kapitel gav i liknelsernas form exempel på olika alternativ på sådant som man kan blir träffad av och ställas inför då man funderar vad jag gör av mitt liv. ”den som tar emot Guds rike som ett barn” - Barn inser att de är beroende av andra –

Torsdag 3 mars
En ny prins är född, en son till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, Oskar Carl Olof hertig av Skåne

Fredag 4 mars
Resa till Stockholm med morgontåget, hjälpsam tågmästare, slö resa i gråväder, behagligt snabbtåg. Per mötte på Stockholm C och vi tog pendeltåg till Helenelund.
Hemma hos Per hade de möblerat om inför morgondagen med sofforna i källaren och bord utställda i vinkel i allrummet.
Pewr strök dukar, jag hjälpte till putsa silverljusstakarna, de från min mormor. Det var full fart på katterna Aki och Naksu som har blivit så stora. Några familjemedlemmar dök upp, den ena efter den andra. Stefan, Tina och Jan Olov från Göteborg, Niklas och Carin kom hem fråm jobbet. Vi åt middag tillsammansd klockan åtta, en kinesisk kötträtt.

Lördag 5 mars.
Färdigklädd klockan elva då vi körde till Edsbergs slott. Andra gäster kom, Carins syster Eva och Jonatan, samt ett antal vänner till Patrik, och Björn med sin familj.
Det var en fin liten ceremoni där officianten hade några ord om betydelsen av att vara omgiven av familj och vänner i detta ögohblick, och hur viktigt det är att hålla kvar vid dessa under livets alla påfrestningar och lyckliga tilllfällen.
klicka för bildNygifta

På Aspvägen väntade mingel och sedan cateringlunch som startade vid halv två:
Kantarellsoppa med baconströssel & oststänger, vitt australiskt vin Chardonney
Lammrostbiff med vichykokta knippmorötter & purjo-tryffelcreme + potatiskaka, rött italienskt vin
Äppelcheesesecake med granola + kaffe

Stefan fungerade som toastmaster. Per höll ett inspirerat tal om hur det kom sig att Patrik rest till Japan och hittat Minori
Tina höll sitt tal vid efterrätten
Klockan hann bli nog bli halv fem innan vi reste oss från bordet Gästerna inspirerade brudparet till att dansa brudvalsen till "An der schönen Donau"
Vid sjutiden serverades bröllopstårtan som Niklas gjort
klicka för bildtårtan


Söndag 6 mars frost i gräset
vaknade halv sju, låg och läste, frukost vid nio, försökte bekanta mej med Natsu, en kort promenad i snöblandat duggregn, för övrigt satt jag och läste. Per återställde möbleringen och tände en brasa

Måndag 7 mars
Helena kom ut till Aspvägen vid elva, vi drack kaffe tillsammans. Hon hade en hel del att prata om med Per. Jag fick också höra lite om hennes liv som studerande och i egen lägenhet.
Efter lunch gick jag på promenad och hamnade hos Lasse. Så jag fick träffa Lasse och IngMarie men också hälsa på Mats och som lämnade sina två yngsta hos dem för några timmar.
Per hämtade mej och vi körde till Patrik och Minori så jag fick se deras fina lägenhet, en mycket trevlig liten lägenhet. De följde med till Aspvägen där Per lagade middag, "Flygande jakob" och vi åt middag tillsammans alla Ivarssons. De pratade mest om sin kommande resa till Japan.

Tisdag 8 mars Kvinnodagen
Jag följde med Per tll Norrviken där han tog en skridskofärd på sjön och jag gick Strandpromenaden en halvtimme bort och sedan tillbaka. Det blev alltså en timme promenad med min Rolle.
Sedan var jag hos Gun Britt och Ragnar där de bjöd på lunch, en kycklingrätt och kaffe och tårta och glass.
Vi tittade på fotografier. De berättade att Annona fyllt två år som firats på lördagen.
Gamla Gunvor var med. Hon har lite svårt att äta och dricka och behöver mycket hjälp. Efter maten somnade hon. Men då jag gick och sa adjö verkade hon klar och tydlig. Hon fyller 100 år på tisdag 15 mars.

Onsdag 9 mars
Per och jag gjorde en liten promenad runt i Tegelhagen tills det var dags att köra Minori och Patrik till pendeltåget som skulle ta Minori till Arlanda. Jag fick ge den gosiga tjejen en stor kram innan hon for iväg.
Sopplunch hos Per, packa väskan, klockan fyra lämnade vi och tog pendeltåget till Sthlm C. Det var blå himmel och spridda moln. Snabbtåget tar bara tre timmar och Maj mötte i Ljusdal Var hemma halv nio i min egen lägenhet igen efter några händelserika dagar.

Torsdag 10 mars
Vaknade i min egen säng. Jobbade med att redigera fotografier mest hela dagen.

Fredag 11 mars
Kall morgon, morgondimma, sedam blev det fint och rimfrostklädda träd.
Trött och håglös. Var in på RK och flyttade några böcker.
På kvällen visade sig en månskära på kolsvart himmel.

Söndag 13 mars
Solig morgon. Men sedan mulnade det på.
Fin TV-gudstjänst från Glimåkra där det var medverkande från folkhögskolan som tar emot mongoloida ungdomar.
På kvällen var jag till kyrkan på sinnesrogudstjänst som avslutades med Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden

Tisdag 15 mars
Gunvor - Ragnars svärmor - fyller 100 år! Dagen firas i hennes hembygd i Terjärv.
Solig morgon och det blev en rekordvarm dag för årstiden 15 grader
Var ner och handlade mat på förmiddagen, satt sedan och läste på balkongen. När boken tog slut så tog jag ännu en promenad i det vackra vädret och rullade ner till bokhandeln och bytte till ny cirkelbok.

Onsdag 16 mars
tänk att i söndags då jag gick till kyrkan var det isgata på trottoaren här på Torggatan men idag var den fri från is! Ännu en solig dag med många plusgrader. Lätt blåst.
Lunnchmusik med en soloviolinist samt Masako på orgel eller piano.
Bibelstudie över Lukas 19: 1- 28. Jag fick många nya tankar vid läsningen av verserna Luk. 11-28 Dels att jag aldrig tidigare lagt märke till denna liknelse, endast den parallella i Matt 25:14-30 Denna i Lukas kan ju läsas som en speciell uppmaning från Jesus till hans lärjungar. De har från Messias (konungen) fått ett pund att förvalta som utgörs av allt vad Jesus har lärt dem under den tid då de vandrat tillsammans. Söken först Guds rike. Och detta pund kan alla efterföljare i alla tider ta till sig och förvalta på olika sätt i kyrkan och församlingen. Den första lärjungen redovisade ödmjukt en avkastning på tio pund, den andre fem pund i avkastning. Men den tredje hade inte gjort några ansträngningar för riket utan bara gömt pengarna, han tänkte bara på sig själv och att inte råka ut för obehag. Punden kan vara en uppmuntran att ta initiativ, att handla för rikets bästa.

Fredag 18 mars
Det är ett mycket tunt lager ny snö på marken - temperatur runt nollpunkten. Kraftig blåst från sydväst.
På RK bytte jag ut kokböcker mellan källaren och hyllan uppe i butiken. Det gick ganska bra trots min dåliga högerhand.
Köpte prästost till förmån för Lutherhjälpens fasteinsamling.
Fick kontakt med Ole Gyllum, ska träffa honom på måndag och prata om handen.
Idag har jag gjort bort flera av mina arbeten i datorn. De har försvunnit utan att jag kan spåra dem, kan inte räkna ut till vilken mapp de har försvunnit. Det var mycket arbete på bilderna men förståss inte någet mästerverk - -

Lördag 19 mars
Marken är vit då jag vaknar. Sedan stod termometern på nollan hela dagen och det kom vita flingor dalande hela dagen. Det blev bara väta på marken dagtid men sedan blev det mera, och på kvällen var marken vit och träden klädda med snö.
Det var Earth Hour på kvällen så jag stängde datorn och släckte alla smålampor, hade bara TV på för det var program jag ville se -Smartare än en femteklassare, och Krig och fred. Men kommunen är inte engagerad för Earth Hour, torget var lika upplyst som vanligt.

Söndag 20 mars – palmsöndag - vårdagjämning.
klicka för bild Under kvällen och natten hade träden klätts i vitt. Växlande väder under dagen, ibland sol mellan molnen, ibland en kortare by med snö.
Familjegudstjänst i kyrkan med tablå för att åskådliggöra då Jesus gick in i Jerusalem tillsammans med sina lärjungar och hyllades som kung (Messias)
Mitt trygghetslarm gjorde utslag. Jag måste ha kommit åt knappen i misstag. Det blev alltså en koll att allt var i ordning – och det är ju bra att veta.

Måndag 21 mars
Per och hela familjen reser till Japan.
Var upp till sjukhuset Det är verkligen rätt att säga upp till sjukhuset för det är uppförsbacke en stor del av vägen. Men sen blir det nedförsbacke hem!
Jag träffade Ole Gyllum. Jag funderade på mitt högra pekfinger som var krökt och inte gick att böja tillbaka utan våld för någon vecka sedan. Det heter triggerfinger (tendovaginitis-stenosans) sa han. Det beror på en sena som blivit inflammerad och svullen. Det var bra att jag kom så pass tidigt sa han. Det är störst chans att det kan bli bra om det kommer under behandling då. Behandlingen blir att sova med skena i sex veckor. Han gjorde en skena medan jag var där så att han kunde prova ut den .

Tisdag 22 mars
Europa fasar - och man är skrämda av flera otäcka ISIS sabotage i Bryssel av självmordsterrorister på flygplats och i tunnelbana – den sista nära ett av de svenska kontoren.
Var på möte med Magnus och Stig Mohlund och vi pratade om ”Den gode herdens söndag.”
Det regnade stilla hela vägen hem i mörkret

Onsdag 23 mars
Till middag tillredde jag kokt lammkött i flera varianter, så nu har jag mat för många mål den närmaste tiden. Mina grytor står på balkongen för att svalna och bli kalla inför att jag ska frysa in

Torsdag 24 mars Skärtorsdag
Idag har jag läst ut en bok i en genre som jag aldrig tidigare har mött så det blev lite av en chock när jag förstod hur mycket av berättelsen som bestod av detaljerade sex-scener. Men på den första sidan presenteras den ena huvudpersonen – Ana – med följande ord: Jag har aldrig tyckt om att sitta på tu man hand med någon utan föredrar en grupp där jag obemärkt kan sätta mej längst bak. Ärligt talat trivs jag bäst i mitt eget sällskap, med en god bok Då kände jag att detta skulle kunna vara en beskrivning av mig. Men fortsättningen var inte jag och konstigt nog lämnade sexet mig ganska oberörd. Det var för främmande för min erfarenhet, min värld
På kvällen var det skärtorsdagsmässa i kyrkan som inleddes med en rörlig tablå som illustrerade det godas kamp med det onda till speciell musik.
Magnus predikade omkring dagens tema ”Det nya förbundet” och gjorde en ganska ingående utläggning vad som menas med detta och vad det innebär för oss.
Gudstjänsten avslutades med att altare kläddes av.
Det var fint att komma ut ur kyrkan och se den sista glimten av solnedgångshimlen

Långfredag 25 mars
En strålande vacker solskensmorgon med några minusgrader. Men sedan mulnade det och då jag gick till kyrkan var det nästan helt mulet och blåste lite. Det är skönt att komma till kyrkan och möta vänner.
På kvällen såg jag en gammal film från 1953 byggd på Pär Lagerkvists Barabbas. Och påskmånen stod på den kolsvarta himlen.

Söndag 27 mars – påskdagen
och datorn har ställt om till sommartid automatiskt men andra klockor – t.ex. telefonen – får jag göra manuellt.
En alldeles underbar påskdagsgudstjänst- Den predikan Bo höll gick direkt till mitt hjärta. De rätta psalmerna, psalm 153, vers 3 som offertoriepsalm var helt perfekt.

Annandag påsk måndag 28 mars
Städar i mina papper, betalar räkningar, kastar fakturakopior etc för år 2012 eftersom man inte behöver spara mer än tre år.
Klockan åtta gick ett program på TV från Vetenskapens värld "Matematiken är kärnan i verkligheten". Det gav verkligen en idé om hur matmatiken är en grundläggande vetenskap för allt liv. Förstår att Daniel kan vara fascinerad av astrofysik

Tisdag 29 mars
Nu har den första knoppen av en femte blomning på Rolands orkidé slagit ut. Det är helt fantastiskt!
Fick budet att Ragnars svärmor Gunvor dött några dagar efter sin hundraårsdag. De gamla och svaga tål inte att firas på jämna dagar!

Onsdag 30 mars
Grå morgon med duggregn, men sedan en skön dag med promenad till kyrkan (lunchmusik) och sopplunch.
Pratade med Gun-Britt – hon var mycket nere.
Gunvors födelsedag hade varit mycket glad och födelsedagsbarnet pigg och närvarande hela tiden. Men efter 8 dagar så var det slut.

ritvas

next   back

videkissar

Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig |||  UPP