Adagio ur "Hösten" av Antonio Vivaldi

OKTOBER 2016

Dagbokstext


 
visa väg

Den förekommande nåden
Gud är redan där - vart du än är på väg är Gud redan där
och ändå är han här - hos dej - just nu -

Oktober - vissnandets tid - höststormar bebådar vintern
 
hostlov23.gif
Lördag 1 oktober
Detta år går det fjärde kvartalet in med en klar blå hösthimmel, en lätt bris. gulnande björkar och röda rönnbär som glöder i träden utmed gatorna. Ännu har vi inte haft en enda frostnatt.
En strålande blå himmel lätt vind – en underbar höstdag. Promenad cirka en timme promenad som avslutade med att jag handlade kompletterande mat. Men tänk att jag blev alldeles matt av denna lilla vandring!
Solen går ner allt mera västerut och allt tidigare för varje dag. Det går så fort nu. Jag blir nedstämd av detta.

Söndag 2 oktober
Tät dimma på morgonen som lättade så småningom och gav en solig dag.
Familjegudstjänst med bibelutdelning till 8-åringar.
DSå jag gick till sängs stod temperaturen på noll så nu blir det nog frost.

Måndag 3 oktober
Det ligger en dimbank över älven på morgonen. Sedan blev dt en strålande solskensdag med blå himmel - så är det den i fina höstens tid!
Funderar på hur jag ska komma åt fotografierna i min kamera. Den vill inte ansluta till datorn med UCB-sladden. Vem kan jag fråga om hjälp med detta?

Tisdag 4 oktober
Klar kylig natt och högt lufttryck. Frost i gräset f.f.g denna höst. Hög blå himmel hela dagen.
Författarkväll med Maria Ernestam på bokhandeln, Hon var en som kunde prata. Hon berättade om varför hon skriver och hur hennes idéer växer fram, vad som påverkar henne, vad som känns viktigt för henne att skriva ner, om sina morföräldrar och farföräldrars betydelse för hennes liv, om vänskap . . .
Stjärnklart då jag gick hem, Karlavagnen stod på himlen framför mig.

Onsdag 5 oktober
Ja nu är det höst med frost om nätterna Mycket högft lufttryck, 1046mbar Klar blå himmel på dagen.
Var på sopplunch (potatis- och purjolökssoppa). Fick höra ett föredrag av Ove Engberg från Ljusdals museum med bilder och planritningar av gamla hus som ritats av byggmästare Olof Engberg omkring förra sekelskiftet. Kul att få höra lite mer om hus som jag ser på mina promenader i köpingen.
På kvällen hade vi träff i gudstjänstgruppen kring 21 söndagen efter trefaldighet. Om vilka som är föraktade och nödställda i samhället, förr och idag? Sakkaios som klättrade upp i ett träd för att få se Jesus och som fick ta emot Jesus i sitt hem. Pred. 4:9-11 – bättre att vara två än ensam. Jag ska förbereda en kyrkobön. Upptäckte att jag behöver ha vantar och halsduk när jag är ute på kvällen, och naturligtvis reflexer på rollatorn.

Fredag 7 oktober Birgitta-dagen
Väcktes kvart över åtta av solens strålar som kom in till min säng.
Vid nio kom en man från Ljusdalshem och tätade mina kranar i handfat, dusch och kök.

Söndag 9 oktober
Tacksägelsedagen firades i kyrkan som dekorerats med blommor, höstlöv, frukt och grönsaker. Årets konfirmander med föräldrar var välkomna för inskrivning efter gudstjänsten. Frukten och grönsakerna såldes efter gudstjänsten till förmån för Världens barn-insamlingen. Jag hade en uppgift i gudstjänsten – att läsa kyrkobön. Jag läste en som är skriven av Jeanna Oterdahl och finns i ”Bönboken – tradition och liv
Det känns att vi går mot vintern. Det är tid att ta fram vantar, mössa och halsduk.

Måndag 10 oktober.
Maj tog hand om mina smutsiga lakan. Var till fotvård. Nästa gång blir det nästa år - dwet känns konstigt att bbörja skriva in ett nytt årtal i almanackan

Tisdag 11 oktober
Birgitta skrev att de beställt rum på Hantverkarn då de kommer i november.
Städarna kom halv tio så nu är köksgolvet rent och fint.
Läste ut Urkällan av Ain Rand – en tegelsten på drygt 800 sidor. Några ord om den finns i min läsedagbok.
Gjorde ett nytt försök att komma åt ingegerd/Ugglemor posten – upptäckte att jag skrivit fel adress och då jag rättat till dstta rasade det in 2014 mail - från 23 nov 2015 och tio månader framåt . . . .
Men den e-post-adress som jag trodde jag hade lagt in fungerade inte så det blir att börja på nytt att försöka aktivera ingegerd@ugglemor1.se.

Onsdag 12 oktober
Sopplunch och bibelstudium. Idag hade vi 5:te kapitldet i Josua bok. Det blev ganska mycket prat kring Jeriko och vad Magnus läst sig till om denna urgamla stads historia. Vad kan man lära då man jämför bibelns berättelser och vad arkeologer har kommit fram till?
Annat som vi kom in på var att vi i vår kyrka har barndopet som en initiativrit att jämföra med omskärelsen som gjorde Israels barn till äkta medlemmar av denna stam, de som hde rätt att deltaga i påskmåltiden. Att låta omskära sig var initiativriten för att betraktas som en samm israelit.

Torsdag 13 oktober
Bjuden på församlingens ”födelsedagsfest” - fest för de medlemmar av församlingen som firar 80.85.90 och högre under andra halvåret 2016.
Cirka fyrtiofem tror jag det var varav de som firade var cirka trettio - resten anhöriga e dyl.
Vi bjöds på en grönsakspaj, sång och pianomusik av Annelie och Masako och så kaffe/te med en mjuk chokladkaka.
Nobelpriset i litteratuyr till Bob Dylan – ett totalt främmande namn för mej. Jag känner bara till att det finns ett namn på en sångare som heter så men känner inte till någon av hans sånger och kan inte uppfatta orden då han sjunger. Så denna typ av poesi går mig helt förbi.

Fredag 14 oktober
kall morgon med frost i gräset och på taken – dimma – c:a en timme med lätt snöfall. Snön låg kvar länge på buskar och träd men försvann från marken. Det är totalt vindstilla och molntäckt himmel.
Det verkar som om den senaste uppdateringen av Win10 har släppt in mig då jag försöker ansluta kameran till datorn så nu kan jag åter hämta mina fotografier och skicka till mina vänner – t.ex. via Facebook. Så det gick ut bilder av snö på buskarna nere på gården från mig.

Lördag 15 oktober
Grå himmel. Temperatur kring nollpunkten. De flesta löven är fortfarande kvar på träden. Vi har nästan inte haft någon frost utan endast ett fåtal grader under nollpunkten under de tre senaste nätterna, och vi har inte haft storm. Så ännu är drygt hälften av björkarna klädda i den gula skruden av löv och de andra lövträden lyser i olika nyanser av rött, gult och brunt.
Jag kämpar med att finna de rätta orden för kyrkobönen i morgon. Ord som är sanna för mej.
Hade inte öppnat laptop på många veckor. Nu gjorde jag det. Den tog ett par timmar på sig att installera den stora uppdateringen i Win10 från 20 september
Jag känner inte igen mej! Hittar inte ens Google. Det är kanske dags att jag börjar lära mig använda den datorn ibland. Men inspirationen känns så långt borta

Söndag 16 oktober
I kyrkan hade vi en fin gudstjänst på temat samhällsansvar. Koralkören var med och stödde psalmsången - så roligt! Marit Holmstrand var motpart i en dialogpredikan om kyrkans roll i politiken. Eller politikens roll i kyrkan.
Jag hade i uppgift att läsa kyrkobön och jag hade gjort ett hopkok på en massa tankar som jag hade sedan förr i min dator.
Ett utdrag:
Vi ber för vårt arbete i församlingen för att hjälpa dem som har det svårt,
ge våra diakoner kraft och glädje, trofasthet och arbetsglädje,
hjälp oss som är medlemmar i kyrkans gemenskap att ta vårt ansvar bland de människor vi möter
se medmänniskors behov och deras svårigheter i vardagen, där vi kan stödja och hjälpa
Bevara oss för modlöshet inför de stora behoven
Ge oss uthållighet i vardagen när vi kämpar med oss själva och våra undanflykter

Efter gudstjänsten var jag lite yr och skakis och tappade min kaffekopp så det kom kaffe på bänken och golvet.
Hem gick jag via Knekarbacken och tog några foto av lövträd och buskar i höstskrud. Löven har inte fallit ännu.

Kort 3 Kort 2 Kort 1Måndag 17 oktober
Idag kom jag inte ut för hissen fungerade inte.
Strävade med att försöka få laptopen att fungera med ganska nedslående resultat. Fick in Google. Ett halvhjärtat försök att få ingegerd@ugglemor1.se att fungera misslyckades.

Tisdag 18 oktober
Skönt väder. Hissen igång igen och de har satt in ny belyning. Var in på bokhandeln och bytte cirkelbok, fick också utlottningsboken från den gamla cirkeln.
Sylvia och jag var till Handelsbanken och bad att få KD:s konto i Nordea överflyttat till dem. Mycket trevligt bemötande. Vi ska återkomma onsdag nästa vecka för ytterligare uppgifter om vad som ska göras. Men vi måste be att få ut en papperskopia på transaktionerna på plusgiro sedan Nordea slutade skicka ut sådana. Då jag ringde Nordea efter kl 18 kom jag till rätt person direkt och fick enkelt och snabbt löfte om den hjälp vi behöver.

Onsdag 19 oktober
Gick till sopplunch på Församlingsgården. En ganska skön promenad, mulet men 8 grader varmt och ingen blåst. Föredrag av Monika Woodhouse om sitt arbete i organisationen ”Give a Child a Family” i Sydafrika. En fantastisk människa! Ett fantastiskt arbete.
Sedan lurade de mej med på syföreningsmöte. Fyra tanter alla mer än åttio år. Småprat om vad som är på gång. Ingen särskilt stimulerande samvaro.

Söndag 23 oktober
Duggregn på morgonen som på eftermiddagen övergick i regn, alltså sammavädrtyp som hela den gångna veckan. Utmed vägen till kyrkan såg jag sidensvansar som kalasade på rönnbär. Något som hör oktober tll!
I kyrkan firades mässa med konfirmander – temat var frälsningen. Så roligt med många ungdomar i gudstjänsten.

Tisdag 25 oktober

En ny dag med möte med KD i kväll – varför är jag så spänd inför detta?
En ny medlem Roger Kastman var med. Vi diskuterade arkivering och de saknade medlemsavgifterna. Vi ska göra ett nytt försök med utskick. Lena är bekymrad över neddragningar inom polisen och Lars och Lena ska sätta ihop en insändare eller något dylikt. Jag känner att jag inte riktigt hänger med. Det märks att Sylvia är gammal i gården inom kommunpolitiken och försöker hänga med då Lars rapporterar om vad som är på gång. Budgetplanen inför nästa år är med bland de ärenden som ska behandlas på kommunalfullmäktige på måndag.

Onsdag 26 oktober
Tidigt möte på Handelsbanken med Kristina Unger. Sylvia och jag var ombud för KD eftersom vi vill flytta vårt bankkonto från Nordea till Handelsbanken. Det känns som om det är vissa svårigheter med att gå från Nordea till Handelsbanken för att det finns inte samma föreningsservice på Handelsbanken. Men plusgirot på Nordea som fortfarande fungerar kommer att försvinna. Jag hade glömt min mapp och Sylvia hade inte satt in KD.s stadgar för lokalföreningar i sin pärm så jag fick gå tillbaka under förmiddagen och låta dem få kopiera stadgarna mm.
Sopplunch – en mycket mustig Gulaschsoppa med köttfärs och paprika mm. Inget bibelstudium för det var för många som anmält förhinder.
Min nya uppgift som sekreterare för lokalföreningen av Kristdemokraterna känns lite påfrestande samtidigt som det känns mycket bra att jag tagit detta ansvar. Föreningen hade inte fungerat under 2015 och 2016 fram tills att jag som revisor tog kontakt med distriktsstyrelsen  för att få hjälp att få administration och kassaförvaltning att fungera korrekt. Nu ska nog Lars som är vår invalda representant i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige stanna kvar om han får sekreterarhjälp med föreningsadministrationen. Men det är nästan omöjligt att få någon som vill ställa upp
Jag hoppas att detta som sekreterare ska vara endast ett kortvarigt uppdrag för jag känner att det tar för mycket av min nattsömn. Samtidigt som det är roligt att vara till hjälp. Inför morgondagens provtagning på sjukuset fick jag inte äta efter klockan åtta. Men det är inte särskilt svårt

Torsdag 27 oktober
Vaknade kvart i fem – tyckte det var för tidigt att stiga upp och lade mig på andra sidan. Vaknade halv nio – och jag skulle ju vara på labbis på sjukhuset klockan åtta. Jag hade ställt väckarklockan men jag hade inte aktiverat väckning . . . . !!
Det blev en snabb uppstigning, toalett, urinprov, påklädning, och så ut med rollen i den mycket dimmiga morgonen. Det tog exakt en halvtimme upp till sjukhuset. Som jag anat var det ingen fara att jag var sen, Det var bara att ta nummerlapp, sitta ner och vänta, och redan efter en kvart var det min tur. Och provtagningen gick fort. Promenad hem i dimman, det var en trots allt skön morgonpromenad.
Frukost, öppna datorn och läsa e-post etc. Dimman lättade mellan tolv och ett, solen tittade fram en kort stund och sedan var det mulet resten av dagen.


hostlov23.gif

next   back

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo