#April 2017

APRIL 2017

Dagbokstext

April - då småfåglarna kommer tillbaka.

koltrastpar bofink sadesarla rodhake

Livet är inte de dagar som gått utan de man minns.

klicka härAprilskämt

Lördag 1 april

videkissar

 

back

Lördagen den 1 april
Var ganska virrig och hade svårt att hålla tankarna samlade. Fick en vänlig hälsning från en läsare av min länk "Dagens bön". Så snälla människor det finns!

Söndag 2 april
grå morgon runt noll-punkten men sedan kom solen fram under dagen. Söndagsgudstjänst med Magnus, en fri betraktelse över berättelen om syndafallet - Evas möte med ormen under äppelträdet och dess följder.
Jag har svårt att få överblick över mina olika pågående ekonomiska åligganden.
En svår olycka på väg 84 då en buss välte med 58 ungdomar på väg till en vecka i fjällen tog upp mycket tid i massmedia.

Tisdag 4 april
Sol men ganska blåsigt. Promenad blev en liten runda. Gick några steg uppåt åsen eftersom isfläckarna nu är borta men min kondition är så dålig att jag inte orkade gå uppför backarna. Södra järnvägsgatans trottoar är nu sopad men annars är det stora mängder av det grova gruset överallt. Jobbigt. Man längtar efter att det ska sopas bort.

Onsdag 5april
soligt väder och skönt i luften
Sopplunch med musik spelad på piano av Concezio Panone och sedan en mycket intressant berättelse av kyrkoherden Jan Bonander från hans år på Kilimandjaro Tanzania Ett samarbets-mjölkprojekt med Sverige
Kulturfrågan Kontrapunkt i teve. Intressant med denna blandning av tävlinguppgifter med konstverk ur olika aspekter. Klassisk musik, måleri och litteratur.
Jag fäste mig bl.a. vid det levande minspelet på den violinist som var med i de kammarmusikverk som exekverades. Det är också intressant att iaktta medlemmarna i de lag av kulturpersonligheter som tävlar. Själv kan jag nästan ingenting om sådant här men jag kände igen Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde.

Torsdag 6 april
S.k. aprilväder alltså ostadigt, inte regn meibland hulet och ibland sol mella molne, och ibland kallt och blåsigt.
Kort promenad bort med återvinning och sedan in och handla mat. COOP har ju varit stängt i fem dagar så jag har fått vänta med att handla tills idag. De har gjort om, t.ex har grönsakerna flyttat fram. Det var så fullt med grönsaker som kan rulla så att det var svårt att ta en sak utan att massor av det övriga ville ramla ner.
På vägen hem mötte jag Anita Haglund. Vi stod och pratade en lång stund, t.ex. om vad som har hänt i kyrkan i Färila. Hon är engagerad som frivillig där.
På kvällen var det Författarafton på bokhandeln med Gabriella Ullberg-Westin. Hon berättade om sin väg till att bli författare och om hur hon har lärt sig att skriva just deckare, och något om hur hon lägger upp sitt arbete.

Fredag 7 april
Skar ner ett vitkålshuvud, förvällde detta. Så småningom gjorde jag en jättestor sats kålpudding.
Satte på radion kl tre – en lastbil kör på Drottninggatan i Stockholm och mejar ner folk. Tre döda och många skadade. Hela centrala Stockholm blir avstängt. Tunnelbana och järnväg stängs. Ett terrordåd också i Sverige! ! Det verkar som om det har kunnat behandlas mycket konstruktivt av polis och övriga myndigheter. Rykten sprids om skottlossning men de verkar vara falska, skapade av paniken
Björn ringde kl fem, har var på väg från Tyskland via Arlanda, måste köra runt väster om Stockholm för att komma hem för det var alltför trångt på vägarna genom Stockholm.
Hörde av de av mina anhöriga som jobbar i Stockholm att de så småningom lyckats ta sig hem eller till Helena som bor i Solna.

Lördag 8 april Stefan 29 år
En molntäckt himmel. Nattemperatur under nollan men dagstemperatur ovanför. Vindstilla.
. I radio P1 och P4 specialsändningar under förmiddagen med senaste nytt och kommentarer till gårdagens händelser i Stockholm.
Ganska initiativlös och svårt att få ordning på trådarna i livet.
Sonen Per kom klockan sex. Då hade jag middagen i värmeskåp (Kålpudding med potatis och lingon, sedan melon, vin och ost) Han hade kontakt med sin familj som nu var hemma i sina hem.

Söndag 9 april Palmsöndag
Gråväder – lugnt och temp mellan 0 och 10 grader efter -2 som kallast på natten.
Per arbetar med att backa upp min dator.
Familjegudstjänst med predikan för barn om påskens händelser med flanellograf där de fick medverka.
Middag med Per (köttgryta och sedan romrussinglass och kaffe).
Lekte med Pers gamla mobil iPhone. Det är några funktioner som jag klarar av så jag kanske ska köpa den? Swish och kamera t.ex. Vi får gå till Telia och ladda den i så fall.

Måndag 10 april
grå morgon med regn I luften. Varmt – det har inte varit under +7 grader den gångna natten.
Det är så jobbigt med mina fingrar – de är stela och skriver fel och ibland gör det ont. Men då brukar det hjälpa med de rörelser som jag har fått.
Carin som jobbar på Cityakuten som ligger alldeles i närheten av där lastbilen drog fram mejlar till Per ungefär: Idag är vi ett företag som inte mår bra. Många tårar, mycket samtal. Flera av hennes arbetskamrater var aktiva på gatan efter lastbilens framfart
Tittade på min deklarationsblankett lite mera noggrant är tidigare och märker att jag inte förstår vad det står. Men det klarnade sedan jag läst tillsammans med Per. Han hjälpte mej sedan att gå in på Skatteverket och pricka i att jag godkänt det som var förtryckt.
Jag känner mej urblåst och har mycket svårt att hänga med i allt.
Per och jag var och skaffade kontantkort till Pers gamla iPhone så att jag kan överta den Just nu jag har ett baskontantkort med 206 dagar kvar.
Programmerar det nya kortet – Per gör det mesta men ibland får jag hjälpa till. Frågan är hur mycket jag kommer ihåg sedan när jag blir ensam igen.
Tittade på nyheterna i teve samtidigt som vi såg den nästan fulla månen stå klar på österhimlen. Samtidigt en bild från Paris där vi kunde se samma måne bakom journalisten där hon stod på ett torg och rapporterade.!

Tisdag 11 april
Vid sextiden far ulliga rosa moln över en blå himmel mot öster. Det blåser friskt.
Per var ut på en promenad på förmiddagen. Bl.a. beställde han en extra nyckel till min lägenhet så att han har en i fortsättningen. Det blir bra att det finns en nyckel till min lägenhet på annan adress än hos hemtjänsten.
Sedan var vi tillsamman på en kortare promenadrunda ner till sjön och jag testade den nya mobilen som kamera. Vi handlade mat. Per gjorde baconrullad kycklingfilé med rötter till vår middag.
Funderar på om iPhone fungerar för mej – den känns hal i handen. Lätt att tappa? Vad annars fördelar och nackdelar får jag försöka klura ut under den provmånad jag har köpt.

Onsdag 12 april
Kallgrader under natten -5.
Per gjorde några flera uppdateringar, bl.a. laptoppen som hade ändrats av en del av Microsofts uppdateringar i går. Tydligen till det sämre för den som inte använder det i en telefon. Han la in OEClassic i både den och i stora datorn. Efter de tester jag gjort på eftermiddagen så var det inte alls bra i stora datorn.
Per reste mitt på dagen. Han hade reservnyckeln till min lägenhet med sig. Så nu är det en av barnen som har den.
Var till kyrkan på lunchmusik.
Det var bara Anna Greta och jag som samtalade tillsammans med Magnus på dagens bibelstudium kring Efesierbrevet 5:1-7. Texten börjar med orden: Ta Gud till föredöme och det handlar om moralfrågor. Det nämnes i 2 Mos 29:18 att offer är något som är en god lukt åt Herren – det är detta som här menas med att Kristi offerdöd är en välluktande doft till Gud.
Att leva som ljusets barn – du är redan som Gud då Kristus lever i oss.
Vi pratade om vår syn på offer. Att använda detta ord för vad vi i kyrkan kallar kollekt är brukligt inom frikyrkorna. Hur känns det för oss i denna gruppen?
Det är så mycket skiljer oss från Gud. Bl.a. nämnes i vers 4 om orden som är skiljande och vi pratade dessa ord som har många olika översättningar från grekiska i olika översättningar. – det ska inte vara någon skillnad med hur vi är till vardags och då vi är i församlingen. Vi ska inte låta oss påverkas av hur andra gör, inte låta oss påverkas av hur det är brukligt nu för tiden. T.ex. synen på sex. Alla gör så !
Nej numera är det nog ansvarslöst tal som vi ser mera allvarligt på.
Vad är tidlöst i fråga om moral? Orden som skiljer oss från Gud
Lyft blicken och se på Kristus!
När jag antecknade kom en förnimmelse av att det var en blind fläck, jag såg inte vad jag skrev. Jag bad om att vi skulle sluta för i dag. Det är som en sorts yrsel. Jag har upplevt det förr.
Hemma var det tomt utan Per. Jag åt resterna från söndagen till middag.
Jag var till Församlingsgården igen kl sex för möte med gudstjänstgruppen. Det var bara jag och Jan Anders som träffades, alla andra bortresta.

Torsdag 13 april Skärtorsdag.
Efter kall natt klar himmel utan moln.
En titt in på OE gjorde mig helt konfys. Där var det kaos. Jag kände mig helt övergiven och yrseln från i går var tillbaka.
Försökte gång på gång att finna en praktisk väg att umgås med mina vänner på e-posten. Det känns som om det bästa är att radera OE Classic och försöka få in Outlook Express igen.
Ögonen är lite besvärande. Skimmer och glimtar av blanka fläckar i synfältet besvärar ibland. En form av yrsel eller tinnitus eller något annat?

Skärtorsdagsmässa kl 18 med avklädning av altaret och sedan kommer man ut i den ljusa vårkvällen - fast det var mulet och blåste kallt med enstaka snökorn. Men vårljuset är det i alla fall!
Blev så glad att Gisela är tillbaka efter en månads bortovaro.

inför korset Långfredag 14 april
Marken är vit efter en kall natt med ett mycket tunt lager med ny snö.
Det kaos i min dator jag upplevde igår kunde jag avhjälpa med att radera OE Classic. Så jag får vara jätteglad med det jag har i datorn nu. Mitt gamla OE tycks ha det mesta med sig tillbaka trots senaste uppdateringar. Det verkar som om programmet att skicka mallar försvunnit. Få se om jag lyckas återfinna det. Kanske säkerheten är felaktigt satt.
Men det är ju tur att mailprogrammet fungerar så att jag kan sköta de uppgifter jag har tagit på mej inom KD och Församlingskåren.

Klockan tre – en stilla gudstjänst i en avskalad kyrka utan tända ljus, unisona psalmer sjöngs växlande med läsningar - och avslutning inför korset psalmen O höga kors, du enda ädla (456).
Bön inom mig denna eftermiddag O du som ser, o du som vet vart stackars väsens hemlighet - - - . Vilken tudelad varelse jag är – i kyrkan en som är fylld av den del av mig som lever på psalmer och bibeltexter, men inom väggarna hemma är jag helt besatt av den värld som skapats av datorn och Internet.
Teve: Korsvägsandakt från Colosseum – fina meditationer utmed Jesu väg utmed sin lidandes väg.
Sedan repris av ”Mannen på taket” in i natten – en sevärd repris i ganska lugn takt trots all skjutning.

Påskafton 15 april
och precis som förutsagt flyger vita flingor i luften då och då. Det är minus 4 grader på morgonen.
Kämpade med att förstå min nya iPhone. Jag irriterar mig över den minimala texten. Ingenting fungerar på den. Jag är tydligen inte alls rätt person för denna komplicerade mini-maskin. Jag blir inte klok på den.
Det är ostadigt hela tiden och går alldeles för lätt ut ur läget jag är inne i så jag hinner inte fundera på vad eller hur jag ska göra. Jag vet inte hur länge jag orkar med det här - det känns mera utmanade än jag klarar. Jag tänker på ett annat sätt än Per tydligen gör och jag hann inte med då han försökte instruera mej. Detta att man plötsligt hamnar på ett annat ställe än där man var gör det så förvirrande.
Nej – min ”riktiga” dator – det är vad jag klarar av något så när!

Påskdagen söndag 16 april
I kyrkan firades påskdagsmässa som började med att altaret åter kläddes och ljusen tändes. Evangeliet lästes. Påskljuset tändes. Och ett trefaldigt Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden!
Underbart att sjunga alla påskens psalmer - dessa som har betytt så mycket vid många tillfällen unde mitt liv. T.ex. att sjungab Dina händer är fulla av blommor (154) som avslutningspsalm med sina upprepade halleluja.
Efter mässan delades påskliljor ut och påskägg (små chokladägg )
Jag försökte swisha kollekten. Men misslyckades. Försökte igen hemma, och sent på kvällen gjorde jag ett lyckat försök att få iväg kollekten via swish.

Måndag 17 april Annandag påsk
Minus 6 grader och klar himmel på morgonen men frampå dagen kom ett par skurar med snöblandat duggregn
Dagens promenad till Tingsgatan och la påskhälsning till Anna-Britta i brevlådan.
Björkarna börjar neråt Knekarbacken få den av Elsa Beskow omtalade slöjan av luftigt violett.
Sagan om ringen gavs i teve. Den underbara inledningen hur allt började kan jag nog inte se för många gånger. Sedan är det lite för mycket strider i fortsättningen och mycket mindes jag inte att jag sett. Naturligtvis sitter huvudhandlingen kvar i minnet.

Tisdag 18 april Förlovningsdagen för 64 år sedan.. . . .
Klar himmel, lugnt, nattens temperatur minus 7.
Middag rostbiff, bearnässås, rotsaksblandning, en skål med sallad, och litet glas moselvin för att minnas Roland och vår förlovning.
Tina ringde som vanligt, skönt att hon ringer.
Funderar på hur pass jag påverkas av stress. Hur uppfattade Per mig? Själv märkte jag att jag blev väldigt fort trött i huvudet och hade svårt att ta till mig vad Per försökte lära mej och det blev bara svårare ju längre vi höll på. Det påverkade också tinnitus och synen. Jag känner mej urblåst och har mycket svårt att hänga med i allt.

Onsdag 19 april
Var till Församlingsgården. Det var idag sopplunch en ryskt inspirerad soppa med rotsaker, saltgurka, korvbitar – mycket god och matig.
Sedan fick jag tillgång till Karin Esbjörnssons bokföring för Syföreningen och såg att den var noggrant utförd, på ett gammaldags sätt. Hon ville nog gärna bli avlöst från sysslan. Men den som verkligen skulle behöva bli avlöst från sin uppgift är ordföranden. Hon hänger inte med. Syföreningen hade årsmöte efter sopplunchen. Det var ett rörigt möte utan någon ordning, och ingen tycktes bry sig om att Karin rapporterade om kassabehållningen eller att jag läste upp en revisionsberättelse, eller att ta några beslut över huvud taget.
Men jag förstår vad som håller ihop syföreningen: Att de håller reda på vilka som är medlemmar och håller kontakt med varandra och vet hur de mår. De är alla över 80 år
Försökte betala sopplunchen via swish men lyckades inte förrän efter åtskilliga försök hemma i lugn och ro.
Tävlingen på teve, Kulturfrågan Kontrapunkt är alltid spännande och lärorikt även om det ligger högt över min nivå.

Torsdag 20 april
Efter en natt med molnig himmel har temperaturen inte varit under nollpunkten under natten. Jag var och klippte mig. Nu ser jag ut som jag vill igen! Sedan hade jag fötvård, ddt är så zkönt.
Det trasslar fortfarande för mig med atrt läsa på Handelsbankens sida, att det ska vara så svårt att hitta vad jag behöver veta där!
När jag sitter och arbetar vid datorn på kvällen trummar det på fönsterrutan. Det behövs verkligen regn men kommer det tillräckligt?

Fredag 21 april
De sopar bort gruset på gården – äntligen vår!
Var ner på RK och där var jag välkommen för det var mycket nya böcker. Försökte gallra bort från hyllorna och göra plats för det nya.

Söndag 23 april
Solen skiner och det har varit vid nollpunkten i natt. Den kraftiga blåsten igår har lagt sig.
I kyrkan firades mässa där jag läste förbön. Underbart att sjunga påskens psalmer!
Hem gick jag utmed Kyrksjön. Den håller på att gå upp. Det blåste men jag hade vinden i ryggen. Några vita korn följde med i vinden ibland.
. Kämpade med att försöka sätta mig in i mitt konto på Handelsbanken men jag blev helt förvirrad så det är bra att jag får träffa Kristina på bankn i morgon

. Måndag 24 april
Träffade Kristina Unger på Handelsbanken – för sista gången? Hon slutar vid månadsskiftet. I alla fall så fick jag hjälp med några av mina frågor. Hon förklarade varför ISK-kontot inte är det rätta för mig och vi flyttade behållningen från detta konto till ett nytt konto där det inte dras skatt automatiskt varje kvartal. Vi flyttade också bort pengar från ”ut-och-in-kontot” till mitt sparkonto.
Hade tid hos optikern kl halv elva. Hon gjorde kontroll och alla bokstäver hon testade hade skuggor. Hon kunde inte säga något om vad det innebär. Hon skickar en remiss till ögonmottagningen i Hudiksvall.
Jag var mycket trött efter undersökningen och somnade vid köksbordet. Jag blir trött av att koncentrera mig.
Fortsatt leka med tutorials, har inte funnit ut hur jag ska kunna få till de rätta inställningarna i OutlookExpress för att sända stationery.

Tisdag 25 april – då vi minns den dag då Roland och jag gifte oss 1954
En dag då det regnar snöblandat och blåser kjraftigt. Det kändes definitivt inte som promenadväder utan det blev innedag.
HURRA - uppgradering av OE har hjälpt – min malltillverkning fungerar åter som det ska.! !
Flickorna från Hem- och företagsservice var här för städningen. De hade en elev med sig också som ska vara med i sommar. Sedan blir jag så ovanligt rädd för att smula med och sätta kaffefläckar under dagen. Jag vill att det ska fortsätta att vara så fint som då de lämnat.
Ett teveprogram om världens jordbruksmarker kändes oroande. De håller på att utarmas. De mår inte bra. Våra jordar sköts inte så som de borde. Stordrift är inte bra för framtiden.

Onsdag 26 april
En ny dag och det är inte regn-snö i luften längre men på morgonen ett lager av frost på taken och gräset.
Lunchmusik, sopplunch (köttfärssoppa) och bibelstudium. Efesierbrevet. Kapitel 5. Vi började med det som handlade om förhållandet mellan man och hustru, föräldrar och barn etc. Magnus tioåriga dotter Ida var med som prya och hon fick läsa bibeltexter tillsammans med oss. Hon läser fint. Sedan pratade vi om att leva som ljusets barn
Trots allt anas något av att det ska bli vår. Sälgarnas toppgrenar skiftar och vårnagelörten blommar!
Det blåste ganska kallt men då jag gick hem sken solen och det var hyggligt i alla fall. Men då jag sedan satt vid köksbordet med en mugg kaffe så kom en skur med snöblandat regn.

Torsdag 27 april
Klar och kall morgon. Försökte uppdatera mina hemsidor under ”Texter” men jag kände mig osäker att jag gjort det rätt. Jag börjar bli för osäker på mig själv kring manövrerna i detta.
Strålande solsken då jag gick ut på en runda till återvinningen, till bokhandeln för att byta cirkelbok och swedan till COOP för att komplettera frukostmaten. Men när jag gick hem så flög enstaka vita korn i luften fast solen sken. Det är aprilväder!

Fredag 28 zpril
Hade jobbigt på RK - förutom de två lådor jag lämnade förra fredagen var det två nya kassar att gå igenom. Men jag lämnade flera lådor med kasserat efter mig som måste köras till återvinningen. Jag var rejält trött efteråt.

Söndag 30 april – Valborgsmässoafton.
Nollgradigt på morgonen – skymd sol men det blev en fin dag med sol och vind och farande vita moln. Sälgarna har kissar och en björktrast pickade i gräset då jag gick hem från kyrkan.
Höll på och pillade ett tag innan jag lyckades betala kollekten med Swish – det krånglar för att jag inte kan läsa vad som står på skärmen utan förstoringsglas så jag gör fel hela tiden. Men till sist fick jag fram att betalningen gått fram. Jag försökte också fotografera med den nya kameran men jag får bara svart skärm när jag är utomhus så jag kan inte ställa in telefonen för att fotografera. Ska jag bli tvungen att ge upp försöket? Är jag för gammal?
Till middag lammbiff, potatis, sås och en god rotsaksblandning. Lite festligt med färg.
Det luktar brandrök i kväll – hoppas att det är från valborgseldar och inte från gräsbränder. Det har varit ett par brandkårsutryckningar i dag.

next   back

videkissar

Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig |||  UPP