DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN"> December 2017

klicka härDagbokstext

DECEMBER 2017

 

December -
det är en röd och brokig månad för mig....

grankvist-v       7-armad adventsstake      grankvist-h


December - den månad då mycket av vad vi gör pekar fram emot julen. Men vad är julen egentligen? Det är alldeles för lätt att glömma dess innebörd - att Gud blir människa, lever med oss människor och delar våra villkor.

småfåglar

Fredag 1 december
När jag öppnar datorn på morgonen möts jag av meddelande från Microsoft att jag måste godkänna Word avtal omedelbart den 1 december för att kunna använda Writer och de andra office programmen. Har inte läst något tidigare om denna ändring och jag blir så upprörd för detta faktum. Förstår att jag behöver en hel massa hjälp för jag blir förvirrad då jag läser instruktionerna från Microsoft.
Soluppgången speglas i fönster runt omkring under morgontimmarna - numera i december kommer dessa timmar så sent.
Fortfarande ligger det snö på björkarnas grenar för det har inte blåst. Det snöar ibland. Det är pulsigt på trottoarerna. Där ytorna är orörda är snölagret knappt 20 centimeter tjockt.
På RK städade jag i bokhyllorna och lämnade några saker som Birgitta och jag gallrade bort ur mahognybyrån förra veckan.

Lördag 2 december
Besvärligt - då den stora uppdateringen från Microsoft genomförts så ville inte bildskärmen fungera. Men jag får lämna bekymren tills jag fått hjälp.
Var till källaren och hämtade de sjuarmade elektriska adventsstakarna. Satte ut dem i fönster och ordnde konstgjorda blommor i alla vaser i lägenheten.
Nu lyser adventsstakar i nästan alla fönster när jag tittar ut. Nu är det helg!

Första söndag i advent 3 december
Himlen är klar utom en tjock molnbank i öster så man ser inte soluppgången.
Lena Mill hämtade mej halv tio för färd till Färila kyrka. Det var fullt med bilar på parkeringen och ganska fullt i kyrkan.
Vi fick vara med om en fin välkomstgudstjänst för Mattias som församlingsherde där kyrkoherden Bo genomförde ritualen. Det känns så bra att en Färilason har tagit på sig uppgiften som församlingsherde. Det var mycket körsång i den efterföljande adventsgudstjänsten som på det stora hela var traditionell.
I sin predikan berättade Mattias om sin kallelse till att bli präst.

 •  Marianne och Anki vid kaffebordet och Mattias i dörröppningen
  Efteråt bjöds på tårta i Klockaregården - en skapelse med blåbär och grädde. Jag kunde hälsa på gamla vänner från min tid i denna församling.
 •  Solsken över snön kring Färila kyrka

  Solnedgångshimlen som jag ser från mitt köksfönster är så vacker men det är ingen idé att ta fram kameran. Det går inte att fånga de fina nyanserna.
  När jag sitter i min stol i teverummet på kvällen tittar den stora fullmånen in på mej.

  Måndag 4 december Kallt och klart
  Den superstora fullmånen syns fortfarande på himlen på morgonen i nordväst klockan sju.
  Kristus kommer, världens ljus - denna psalm ringer i mitt huvud hela morgonen - -
  Städarna kom kl nio. Barber har viss datorkunskap. Hon kunde ge hjälp att starta min dator som varit mörk sedan i lördags. Innehållet var oförändrat förutom det som jag fruktat: Outlook Express borta. Hur jag ska hantera detta måste få vila ett tag. Jag orkar inte med det just nu. Min brevväxling kan jag göra via g-mail.
  Det blev en kort promenad i decemberdagens solskenstimma

  Onsdag 6 december Finlands självständighetsdag
  Kylig morgon - Minus 8 grader - solen går upp i sydväst - ganska klart väder
  Till församlingsgården för bibelstudium. Idag läser vi Första Samuelsboken kapitel 10. I den första versen läser vi att Saul blir smord till konung. För honom gäller nu kungalagen i 5 Mos. 17: 14-20. Den skall han läsa igenom dagligen för att hålla sig ständigt påmind om sina skyldigheter. Liksom vi bör läsa i Bibeln Guds ord var dag.
  Något att minnas: Gud kan använda vem som helst men inte omvända någon.
 •   Församlingsgården
  När jag gick hem vid klockan tre var det skumt, väglamporna inte tända ännu. Men då jag kommit förbi järnvägen tändes de. Cirka en kvart över tre, en timme efter solnedgången.

  Fredag 8 december
  Barometern i botten. 5 grader. Var ut men kände att det var otäckt halt. Bestämde mig för att inte gå till kyrkan på Bengt Roos begravning. Klockan två hörde jag klockorna ringa från kyrkan. En liten bön.

  Lördag 9 december
  Temperaturen kring nollpunkten på morgonen. Ett mycket tunt lager snö täckte marken så man bara anade att det kund vara hala fläckar. Men gårdagens issörja hade oftast frusit till ett knaggligt underlag och i dagsljus kändes det inte som en fara att gå ut. Gick hem till Anna-Britta och kramade om henne. Det kändes som om det var just det rätta idag.
  På filmen såg jag "Återstoden av dagen" efter Ishiguros roman.

  Söndag 10 december Andra söndagen i advent.
  Hyggligt väglag med ett tunt lager nysnö.
  Församlingskårens gudstjänst, efterföljande samkväm "Psalmer i 2000-talet" med biskop em. Jonas Jonsson. Fin predikan av biskopen som gav oss tre minnesord : Förförelse - Förtröstan - Förväntan.
  Vid samkvämet efteråt i församlingsgården inledde han med att han tyckte det var roligt att få komma till Hälsingland, Nathan Söderbloms landskap. Sedan berättade han kortfattat om vad han gjort under sitt liv och hur han kommit att få så många psalmer antagna. Dels egna och dels sådana som han översatt från andra kyrkor. Olika tonsättare har tagit sig an hans texter och gett dem vingar.
  Medlemmar ur kyrkokören stödde oss då vi fick sjunga några av de av hans psalmer som han berättat om. Några avslutande ord och föreläsningen var slut. Halv tre hade klockan hunnit bli. Vi kan vara mycket glada åt denna engagerande föreläsning som avslutade verksamhetsåret i kåren. Tack till de medlemmar av kyrkokören som hjälpte oss genom melodierna.!

  Tisdag 12 december
  Snöplogarna är i full fart här utanför. Ut tidigt och handlade mat.
  Fick prata med dr Winblad. Jag ska avsluta behandlingen med den sorts blodtryckssänkande medicin jag haft som inte går att få tag på. Efter tre veckor utan dessa tabletter kolla blodtrycket två gånger med en veckas mellanrum.

  Onsdag 13 december Luciamorgon i TV2
  Det var kallt -13 och molnfritt då solen gått upp.
  Försökte gör några bankärenden men det blir bara fel. Mina fingrar som trycker på fel tangent hela tiden gör att programmet lägger av.
  Skrev en del julkort men för de flesta väntar jag tills jag har en e-post som fungerar Postade julkort till USA m fl.
  KD hade julfest hos Sylvia med respektive. När jag gick hem var det bara minus ett och snöade lätt

 •   
  småfåglar

  back

  fåglar

   

   

  Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo