DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2//EN"> December 2017

klicka härDagbokstext

DECEMBER 2017

 

December -
det är en röd och brokig månad för mig....

grankvist-v       7-armad adventsstake      grankvist-h


December - den månad då mycket av vad vi gör pekar fram emot julen. Men vad är julen egentligen? Det är alldeles för lätt att glömma dess innebörd - att Gud blir människa, lever med oss människor och delar våra villkor.

småfåglar

Söndag 24 december - Julafton
Vaknade halv åtta - tyst och stilla i huset, +2 grader. halv nio hördes ljud - Per dukar framför brasan. Vi såg en Disney film "A Christmas Carol" som var slut kvart i elva.
Minori o Patrik kom halv två, Helena närmare två och då var det jullunch - smörgåsbord c:a klockan halv tre till fyra. Ett mycket rikt smörgåsbord med sill av många sorter, både köpta och en äppelsill av Pers hand, ägghalvor, inlagd zuccini, gratinerad blomkål, leverpastej, rödbetssallasd, kalvsylta, korvar, skinka - säkert var det ytterligare något. Ostar och Carins goda hembakta limpor.

 • Detalj av smörgåsbordet
  Det blev sedan julklappsutdelning vid godisbordet och brasan i nästan tre timmar.
 • Niklas dukar fram en del av det han har kokat till godisbordet Roligt att ha detta tillsammans med vuxna så att vi öppnade paketen ett och ett och kunde tillsammans gissa vad det var med hjälp av verserna. Jag fick bland annat en tavla som Minori målat och Patrik ramat in.
  Julklappsversen:
  Ditt vackra minne
  sitter för evigt i ditt sinne.
  Vi hoppas du denna tycker om
  och kanske tittar på stundom


  Julklappsversen på Jul-te från Per
  Du sa att du detta tyckte om
  att det hade en härlig arom
  Nu du även hemma kan njuta
  Häll på vatten och låt timern tjuta
  Sen bara i full fart
  Häll upp och det är klart!

  Julgröt kl nio.
  De som inte bor på Aspvägen reste vid halv elva, de som bor här hade mycket disk och mat att ta hand om.

  Juldagen måndag 25 december
  vaknade så att jag kunde följa julotta från Täby kyrka i teve kl sju. Under predikan låg Natsu stilla i mitt knä, annars rörde sig katterna omkring i rummet. Ylva Eggehorns psalm "Innan gryningen" efter predikan, f ö traditionella psalmer ur svensk och engelsk tradition. Men jag var tydligen för frånvarande för att minnas predikans sammanfattande budskap för idag.
  Sedan gick jag igenom mail och svarade på en del. Lunch - jag smakade på Pers inlagda stekta strömming, Pers äppelsill och äggbåtar samt gratinerad blomkål. Det regnade så den kvarvarande snön på gräsmattan borta
  Julsångsmässa i Turebergskyrkan klockan tre. Skönt att få sjunga dessa psalmer! Kyrkaffe hos Gun-Britt och Ragnar.
 • Ragnar i sitt juldekorerade allrum

  Teresia, Mårten, Annona och Lydia var också där. De skulle sedan äta finskt julbord och dela ut klappar men Per och jag for tillbaka till Aspvägen.

  Tisdag 26 december annandag jul
  Ungdomarna kom vid tretiden. De spelade Pandemic, jag tittade på en film "En underbar jävla jul" där olika familjebildningar konfronterades.
  Vid halv sju en fantastisk middag, förspel italienskt inspirerad plockmat bl.a. en sorts soltorkade tomater, cashewnötter, japansk drink. Huvudrätten en potatisgratäng och valfritt kött eller lax och en sallad på brysselkål, vitkål, granatäppelkärnor, en aning vitlök och fetaost.
 • Efterrätt en jordgubbstårta enligt japansk tradition.
  Livligt samtal bl.a. om språk och dialekter och sedan Helena gått kl 9 pratade vi om japanskt nyårsfirande och religioner och traditioner. Kl 10 gick Patrik o Minori.

  Onsdag 27 december
  Fin morgon med klar himmel och enstaka farande moln, en vind gick då och då genom björkarna och satte grenverket i rörelse. Såg en hare och några rådjur skutta över grannens gård. Promenad runt i området medan melodien "In the bleak midwinter" ringde i öronen.
  Halv ett körde Per oss till Tungelsta där vi fick en fin och god lunch med kyckling, rotsaksgratäng och rikligt med sallad. Senare kaffe med kladdkaka och saffranskaka.
 • Gunilla har dukat till kaffe
  Trevligt att träffa Gunilla och Björn och pojkarna, Vi hade mycket att prata om. Men jag är alldeles för främmande för mina barnbarn för att prata med dem. De verkade nöjda med sina julgåvor. Det var många år sedan jag var hos dem senast.
  Familjen på Aspvägen hade börjat med julens pussel. Pussel är svårt för mej med mina fingrar som har dålig känsel.

  Torsdag 28 december
  Det var dags för resan hem. En underbar jul! Det var trevligt att träffa båda mina söner och båda mina bröder.
  Vi tog pendeltåget till Stockholm. Tack Per som lotsade mej genom Centralstationen till Cityterminalen.
  Det var +5 och regn i Uppland men +2 och snöblandat regn i Hälsingland. Besvärligt för vår chaufför! Men det hade slutat regna då jag gick hem från stationen men fruktansvärt tungt före med snömodd. Lyckligtvis såg andra på gatan min belägenhet och hjälpte mej då jag fastnade. Hemma inom dörren klockan tio över sex.

  Fredag 29 december
  Snöplogen i full fart vid halv sju. När det ljusnat något ser man att allt är täckt med snö. Snöfall då och då. Kanske därför jag är så yr i huvudet?
  Ut och köpte blommor till några av mina vänner.
  Jobbade med att hämta hem fotografier från julen och försöka välja några att göra anpassade till att lägga in här i dagboken.
  Ett sorgebud: Anna-Greta Schedl har fått sluta sitt långa liv här på jorden

  Lördag 30 december
  Sov ända till klockan åtta. -2 grader så efter gårdagens vatten på gatorna kände jag mig rädd för farlig halka utomhus så jag bestämde mig för att stanna inne hela dagen. Det blev faktiskt så att jag gick i morgonrock hela dagen också.
  På förmiddagen gick jag igenom KD:s verifikationer och obetalda fordringar och fann att jag inte klarade av detta utan får skjuta upp betalningarna till nästa år då banken åter är öppen. Det är verkligen ett handikapp med mina fingrar som inte klarar av knapparna, det förstärker mina bekymmer med att jag inte hittar rätt genom Handelsbankens internet.
  Arbetade under resten av dagen med att placera ut bilder i min webbdagbok.

  småfåglar

  Fredag 1 december
  När jag öppnar datorn på morgonen möts jag av meddelande från Microsoft att jag måste godkänna Word avtal omedelbart den 1 december för att kunna använda Writer och de andra office programmen. Har inte läst något tidigare om denna ändring och jag blir så upprörd för detta faktum. Förstår att jag behöver en hel massa hjälp för jag blir förvirrad då jag läser instruktionerna från Microsoft.
  (Senare 28/12 förklarade Per för mig att jag helt missuppfattat meddelandet från Microsoft och han reparerade det som blivit förändrat i mina arbetsprogram)
  Soluppgången speglas i fönster runt omkring under morgontimmarna - numera i december kommer dessa timmar så sent.
  Fortfarande ligger det snö på björkarnas grenar för det har inte blåst. Det snöar ibland. Det är pulsigt på trottoarerna. Där ytorna är orörda är snölagret knappt 20 centimeter tjockt.
  På RK städade jag i bokhyllorna och lämnade några saker som Birgitta och jag gallrade bort ur mahognybyrån förra veckan.

  Lördag 2 december
  Besvärligt - då den stora uppdateringen från Microsoft genomförts så ville inte bildskärmen fungera. Men jag får lämna bekymren tills jag fått hjälp.
  Var till källaren och hämtade de sjuarmade elektriska adventsstakarna. Satte ut dem i fönster och ordnde konstgjorda blommor i alla vaser i lägenheten.
  Nu lyser adventsstakar i nästan alla fönster när jag tittar ut. Nu är det helg!

  Första söndag i advent 3 december
  Himlen är klar utom en tjock molnbank i öster så man ser inte soluppgången.
  Lena Mill hämtade mej halv tio för färd till Färila kyrka. Det var fullt med bilar på parkeringen och ganska fullt i kyrkan.
  Vi fick vara med om en fin välkomstgudstjänst för Mattias som församlingsherde där kyrkoherden Bo genomförde ritualen. Det känns så bra att en Färilason har tagit på sig uppgiften som församlingsherde. Det var mycket körsång i den efterföljande adventsgudstjänsten som på det stora hela var traditionell.
  I sin predikan berättade Mattias om sin kallelse till att bli präst.
 •  Marianne och Anki vid kaffebordet och Mattias i dörröppningen
  Efteråt bjöds på tårta i Klockaregården - en skapelse med blåbär och grädde. Jag kunde hälsa på gamla vänner från min tid i denna församling.
 •  Solsken över snön kring Färila kyrka

  Solnedgångshimlen som jag ser från mitt köksfönster är så vacker men det är ingen idé att ta fram kameran. Det går inte att fånga de fina nyanserna.
  När jag sitter i min stol i teverummet på kvällen tittar den stora fullmånen in på mej.

  Måndag 4 december Kallt och klart
  Den superstora fullmånen syns fortfarande på himlen på morgonen i nordväst klockan sju.
  Kristus kommer, världens ljus - denna psalm ringer i mitt huvud hela morgonen - -
  Städarna kom kl nio. Barber har viss datorkunskap. Hon kunde ge hjälp att starta min dator som varit mörk sedan i lördags. Innehållet var oförändrat förutom det som jag fruktat: Outlook Express borta. Hur jag ska hantera detta måste få vila ett tag. Jag orkar inte med det just nu. Min brevväxling kan jag göra via g-mail.
  Det blev en kort promenad i decemberdagens solskenstimma

  Onsdag 6 december Finlands självständighetsdag
  Kylig morgon - Minus 8 grader - solen går upp i sydväst - ganska klart väder
  Till församlingsgården för bibelstudium. Idag läser vi Första Samuelsboken kapitel 10. I den första versen läser vi att Saul blir smord till konung. För honom gäller nu kungalagen i 5 Mos. 17: 14-20. Den skall han läsa igenom dagligen för att hålla sig ständigt påmind om sina skyldigheter. Liksom vi bör läsa i Bibeln Guds ord var dag.
  Något att minnas: Gud kan använda vem som helst men inte omvända någon.
 •   Församlingsgården
  När jag gick hem vid klockan tre var det skumt, väglamporna inte tända ännu. Men då jag kommit förbi järnvägen tändes de. Cirka en kvart över tre, en timme efter solnedgången.

  Fredag 8 december
  Barometern i botten. 5 grader. Var ut men kände att det var otäckt halt. Bestämde mig för att inte gå till kyrkan på Bengt Roos begravning. Klockan två hörde jag klockorna ringa från kyrkan. En liten bön.

  Lördag 9 december
  Temperaturen kring nollpunkten på morgonen. Ett mycket tunt lager snö täckte marken så man bara anade att det kund vara hala fläckar. Men gårdagens issörja hade oftast frusit till ett knaggligt underlag och i dagsljus kändes det inte som en fara att gå ut. Gick hem till Anna-Britta och kramade om henne. Det kändes som om det var just det rätta idag.
  På filmen såg jag "Återstoden av dagen" efter Ishiguros roman.

  Söndag 10 december Andra söndagen i advent.
  Hyggligt väglag med ett tunt lager nysnö.
  Församlingskårens gudstjänst, efterföljande samkväm "Psalmer i 2000-talet" med biskop em. Jonas Jonsson. Fin predikan av biskopen som gav oss tre minnesord : Förförelse - Förtröstan - Förväntan.
  Vid samkvämet efteråt i församlingsgården inledde han med att han tyckte det var roligt att få komma till Hälsingland, Nathan Söderbloms landskap. Sedan berättade han kortfattat om vad han gjort under sitt liv och hur han kommit att få så många psalmer antagna. Dels egna och dels sådana som han översatt från andra kyrkor. Olika tonsättare har tagit sig an hans texter och gett dem vingar.
  Medlemmar ur kyrkokören stödde oss då vi fick sjunga några av de av hans psalmer som han berättat om. Några avslutande ord och föreläsningen var slut. Halv tre hade klockan hunnit bli. Vi kan vara mycket glada åt denna engagerande föreläsning som avslutade verksamhetsåret i kåren. Tack till de medlemmar av kyrkokören som hjälpte oss genom melodierna.!

  Tisdag 12 december
  Snöplogarna är i full fart här utanför. Ut tidigt och handlade mat.
  Fick prata med dr Winblad. Jag ska avsluta behandlingen med den sorts blodtryckssänkande medicin jag haft som inte går att få tag på. Efter tre veckor utan dessa tabletter kolla blodtrycket två gånger med en veckas mellanrum.

  Onsdag 13 december Luciamorgon i TV2
  Det var kallt -13 och molnfritt då solen gått upp.
  Försökte gör några bankärenden men det blir bara fel. Mina fingrar som trycker på fel tangent hela tiden gör att programmet lägger av.
  Skrev en del julkort men för de flesta väntar jag tills jag har en e-post som fungerar Postade julkort till USA m fl.
  KD hade julfest hos Sylvia med respektive. När jag gick hem var det bara minus ett och snöade lätt

  Fredag 15 december
  Grå morgon lågtryck enstaka snöflingor
  Bjuden till Gisela 13.30. Anna-Britta korde mej. Det var trevligt med diverse olika samtalsämnen. Förutom vi var det Elisabet Collin, Christina Collin, Eva Kämsby och Ing-Marie Hasselberg. Det är dåligt med Anna-Greta så hon och Ulrike var inte med.
  Trevligt med småfåglarna utanför fönstret. Ljus och mandariner och skumtomtar på bordet, dessutom lussebullar, pepparkakor, kex och goda ostar.
  Vi åkte klockan fyra och det snöade för fullt och var mörkt.
  "På spåret" i teve, intressant med helt nya tävlande men ganska svårt.

  Lördag 16 december
  Det är svårt att tycka om de mörka morgnarna.
  Började fundera på hur det gick till då jag hade passning på apoteket på 50-talet. Hur telefonen ställdes in, och allt omkring detta. Vilken annorlunda tid mot nutidens mobiltelefoner!
  Kvart i tre ringde Per och sa att uppdateringen var klar av min dator som han fjärrstyrt, och han trodde att han skulle klara att fjärrstyra min dator en annan gång.

  Söndag 17 december
  Solen går nu upp över värmeverket, alltså i SSO. Den bir inte uppe länge. Det är 15 grader minus men vindstilla. Klädde mig väl, tumvantar är bättre för fingertopparna i kyla. Söndagsgudstjänst med konfirmander. Gisela körde mig hem.

  Måndag 18 december
  Vaknade halv fem och kunde inte sova mer för KD:s räkenskaper ligger över mej. Men jag kunde inte lösa problemen utan måste börja om på nytt senare.
  - 12 grader på morgonen, lugnt. Var ut, till bokhandeln , till banken för att få ordning på KD:s skulder. När jag gick hem började det snöa lätt temp -6, barometern stiger.
  På kvällen delade Per skärm med mej igen och ordnade förbindelsen mellan laptop och dator.

  Tisdag 19 december
  Barometern stiger och det är kallt - 15 under natten. Jag är nervös för att jag inte har förberett allt ordentligt, inte gjort det jag borde ha gjort medan jag är kvar hemma.
  Nu går solen upp - klockan är över halv tio - Var ut med återvinning, bytte cirkelbok, köpte mjölk. På kvällen var jag lugnare och tror att jag lyckades med mina bankärenden. - 6 grader på kvällen

  Onsdag 20 december.
  Vaknade som planerat 6.15, frukost, dusch, packa väskan var klart 8.15. Bussen avgick i planerad tid. 10.30 från Ljusdals station. Steg av i Uppsala som vi hade kommit överens on på grund av grafikproblemen mellan Uppsala och Stockholm. Och Per dök snart upp. Vi åt lunch å IKEA - riktigt trevligt! Vi kom till Aspvägn cirka fyra.
  Det är svårt med att hitta rätta sättet att göra vanliga saker i ett hus som inte är anpassat för mig - saknar t.ex. stödpunkter och stolar vid teve måste jag välja med omsorg. Jag har gjort livet så lätt för mig hemma -

  Torsdag 21 december
  Nollgradigt, lugnt, ganska klart, soluppgång tio över nio. Alla var ute i jobb. Cirka halv elva gick jag ut på en promenadb med min Rolle.
 • Frusna vattendroppar på kala grenar
  Frosthalka! Rester av snö vid vägkanterna och farliga isknölar på trottoarerna så det var bra att det var dagsljus. Postade brev till Tina som kanske kommer fram till nyår? Köpte tulpaner att ge bort. Tillbaka vid tolv.
  Lasse hämtade mej kl ett, Ing-Iarie bjöd på kaffe, sedan tittade vi i Brittas låda som innehåller släktpapper, foton mm. Många minnen ! ! Mycket att prata om.
 • Jesuskrubban hos Lasse är den vi hade då vi var barn i Rotebro

  Tillbaka till Aspvägen där det så småningom var en sen middag, en japaninspirerad gryta med kyckling m m. De är matintresserade både Niklas och Per.

  Fredag 22 december
 • Natsu funderar på vad alla håller på med
  Luktar gott i köket - Niklas kokar knäck
  Kvällsmat vid teven,"På spåret" svåra frågor tycker jag. Niklas var bäst

  Lördag 23 december
  Carin bakade, mycket av varje, 3 sorters limpor och mjuk pepparkaka. Per städade m m. Rester av kycklinggrytan till lunch. Vid femtiden körde Per med julbröd till Patrik och Minori och sedan till Helena i Solna och jag fick följa med. Helena bor på tolfte våningen i ett jättestort hus tillsammans med två katter av rasen Rag Doll. Det var trevligt att se namnskylten IVARSSON på hennes dörr.
  Kvällspyssel - Carin lade på dukar och pyntade, jag skar rödbetssallad. Mina händer är så besvärliga men det var inga svårigheter att skära salladen - kanske bara bra rörelse?
 • Per och Niklas byggde katternas julklapp - ett "träd" med sovplatser och andra möjligheter att leka,
 •   
  småfåglar

  back

  fåglar

   

   

  Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo