Music click here
musicspeaker
Rejoice!

JANUARI 2017

Dagbokstext


Dagen idag är en märkvärdig sak

GOTT NYTT ÅR 2017

Herre, hjälp mig under detta nya år att klara av det du vill att jag ska göra
i dag
i morgon
alla dagar du ger mig.

 

Det som förut var är förbi, nu förkunnar jag något nytt. Innan det ännu spirat kungör jag det för er.
Jes 42:9

Varje år 18-25 januari infaller Böneveckan för kristen enhet.
Veckan firas samtidigt i 75 länder världen.
Böneveckan 2017 – Tema: ”Försoning – Kristi kärlek lämnar oss inget val”

grenbar

grenbar

Nyårsdagen 1 januari 2017
Vaknade redan klockan sex och kunde inte sova längre. Temperatur -6,4 Celsius
Skrev några brev och postade dem i söndagsbrevlådan vid Posttorget så det blev en morgonpromenad i den folktomma köpingen.
Middag skinka och potatimos, äppelmos, sallad, senare kaffe med chokladbit.
Till kyrkan för dagens gudstjänst som firades kl 18. Jag tog den ljusa jackan eftersom jag inte vill vara svart i mörkret. Med det hade snöat under eftermiddagen utan att jag märkt det så nu var marken vit och det hade varit bättre med den svarta jackan ur synlighetssynpunkt.
En stillsam mässa kring temat Jesu namn och med Psaltaren 121 som text. Jag lyfter mina ögon upp mot bergen, varifrån skall min hjälp komma?

Måndag 2 januari
Minus 4 grader.
Städade skrivbordslådorna. En av lådorna innehöll sådant som jag var totalt ovetande om att det var i denna låda det fanns. Nu har jag en annan totalplan över vad lådorna inneåller. Papperskorgen blev full.
En stor del av dagen tog det att kopiera Dokument-disken från datorn till E-disken. Det materialet saknades på E-disken. Det finns mera som inte är kopierat till E-disken men det får bli vid ett senare tillfälle.

Tisdag 3 januari
Minus 12 grader, lugnt.
Tvätt och strykning.
Mina vänner från Hem- och företagsservice var hos mej och gjorde månadsstädning.
Jag skulle gå till banken men jag kom inte iväg. Då jag skulle gå ut så fungerade inte hissknapparna. Rollatorn kan inte gå i trapporna och jag kan inte gå utomhus utan den.

Onsdag 4 januari
Det har snöat mycket under natten. På morgonen klockan åtta står termometern på minus 5. Det blåser friskt. Inte precis önskeväder för att gå ut. Men jag måste till banken. Nordea kommer jag inte in på längre. Nu har jag bara tillgång till Handelsbanken. Och nu ska det mesta vara ordnat med bytet till Handelsbanken.
Bibelstudium kl 13 – vi pratade om Efesierbrevet. Är det ett äkta Paulusbrev? Det finns forskare som ifrågasatt detta. Brevet har daterats till året efter Paulus död men kan t.ex. vara ett brev som gått runt mellan församlingarna som en sammanfattnng av vad Paulus velat förmedla. Likheten med Kolosserbrevet är mycket stark. Kan Efesierbrevet vara ett slags sammanfattning av vad Paulus ville lära ut?
Senare samlades gudstjänstgruppen inför gudstjänsten 15 januari. Vi pratade om psalmer, kyrkoherden om sina funderingar över vad han ska ta upp i sin predikan - hans sista i Ljusdal?
Skrev kallelse till KD styrelsemöte.

Torsdag 5 januari – Trettondagsafton
Nu är det högtryck - minus 20 grader. Min barometer visar 755 i den gamla skalan. Jag går inte ut idag.
På kvällen vid sängdags 27 grader kallt öch halvmåne

Fredag 6 Januari Trettondag jul
Minus 28 grader, klar himmel; vindstilla . Det får bli gudstjänsten I TV idag.
Det var en ekumenisk sånggudstjänst från Hälsingborg som gav oss de fina sånger och psalmer som handlar om barnet I krubban och de österländska vises möte med det lilla barnet.
Radiogudstjänsten kl 11 innehöll en fin predikan/meditation kring resan – livets resa
Den kyrkobön som lästes kändes som om den kom från mitt eget hjärta.
Försökte städa i mina dagböcker på nätet, lägga in bilderna i rätt mapp och sålunda på en mer systematisk ordning.
På kvällen var det “På spåret” i teve och en del ganska trevliga annorlunda frågor.
Det började blåsa på kvällen och lufttrycket sjönk, temperatur minus 3 grader.

Lördag 7januari
Minus 4 grader på morgonen och ett mycket tunt lager av nysnö, sedan klarande det upp och blev kallare men solsken mellan molnen.
När jag satte på P2 började just Vivaldis Vintern – passande musik att vakna till idag!

Söndag 8 januari
Minus 13 och vindstilla – kanske jag vågar mej på att gå till kyrkan i alla fall? När det var dags så var det mimus 8 så jag kom iväg och det är jag glad för. En mycket fin mottagningsgudstjänst under ledning av biskop Ragnar då Jan Bonander officiellt blev mottagen som kyrkoherde och det nya pastoratet Ljusnan förklarades bildat. Förböner för kyrkoherden och för pastoratet lästes.
Efter syndabekännelsen och avlösningen sjöng vi psalm 831 som jag har på en hemsida, både orginalet och den svenska översättningen.
Förutom dagens tema Jesu dop följdes också ett fredstema.
En ritual med ny mässmusik användes i mässan. Predikan av Jan Bonander. En kör med medlemmar från hela pastoratet sjöng och deltagarna stod under sången runt församlingen och omgärdade oss under sången Dona nobis pacem. Gåvorna i mässan delades ut på tre ställen i kyrkan.
Sedan var det sopplunch i Församlingsgården med kyrkorådets ordförande Marit Holmstrand som värdinna. Måltiden inleddes av en häftig trumvirvel. Det serverades en tjock potatissoppa med diverse tillbehör, krutonger, torkad grönkål, frön av olika lag m.m. Många tal hölls av bl.a. Börje Björklund, Ljusdals kommuns ordförande Björn Brink och församlingsherden i Järvsö Eva-Lotta Berg. En grupp på tre män spelade och sjöng.
Jag träffade många gamla bekanta från Färila. Fick krama Stig Wengelin och Rut, Marianne Almeflo, Anki och många andra.
Det var slut strax före klockan tre. Då var det minus 6 grader och fortfarande vindstilla och ännu ljust så det blev en skön promenad hem för mej.

Måndag 9 januari
Minus 10 grader på morgonen, vindstilla, delvis solsken
Klippning hos Anneli. Hon är kusin med Jan Bonanders fru så hon känner honom sedan tidigare. Vi pratade en del kring mottagningen i går och annat kring kyrkan.
Fotvård kl ett så nu har jag fina fötter!

Tisdag 10 januari
Styrelsemöte med KD hos mej. Det var Lars och Sylvia som kom. Vi pratade om verksamhetsberättelsen för 2016 och en verksamhetsplan för 2017. Då vill vi fortsätta med att ha träffar före varje möte i kommunstyrelsen så att Lars får berätta vad som är på gång. Vi är fr a inriktade på den lokala politiken I Ljusdal.
Det är inte klart med våra bankkontakter men det bör snart vara organiserat på ett lätt tillgängligt sätt.

Onsdag 11 januari
Vittvätt - strykning. Lyssnade på partiledardebatten i radio.
Var hem till Sylvia med kopia av protokollet från igår. Fick se en del av hennes material inför bokslutet för KD. Vi väntar på att få en anmodan från banken att komma och skriva på papperen för att få vår kassa överflyttad från Nordea till Handelsbanken.
Jobbade med mina hemsidor för att göra dem aktuella detta nya år.

Torsdag 12 januari
Mulet, nollgradigt. Rimfrost I träden, djupt lågtryck, dagen efter snöfall och mer kommer – blåsigt.
Jobbade med att skriva ner data för släktregister och skicka till Gun-Britt som håller på att göra ett släktregistwr till Teresia.
Var till bokhandeln och bytte cirkelbok. Det var moddigt på gatorna. På kvällen hade det blivit minus 7 grader och dimma.

Fredag 13 januari – Tjugondag Knut.
Minus 12 grader – växlande molnighet - soluppgång 9.00 – nedgång kl 15.05
På RK såg det ut som om det var flera korgar med nya böcken så jag tog först itu md att försöka få till en tom hylla. Men då jag tittade närmare på det nya var det bara drygt tio böcker. Det övriga var ljudböcker och de har inte sin plats i de hyllor som jag städar. Men städning blev det. Nu står böckerna åter i snygga rader i hyllorna med skönlitteratur. De som stått på nedersta hyllan fick flytta upp.
Plockade bort julkrubban. Satte tomten och bocken fick krypa ner i korgen för senare flytta till källarförrådet.

Lördag 14 januari
Till middag gjorde jag torskrygg med ris efter ett recept av Puck Jansson i boken med recept för mikro för en person. Det var bra!

Söndag 15 januari
Minus 12 - en krympande måne står på himlen i sydväst - en kall dimma över älven. Solen gick upp vid nio och lyste hela dagen från en blå himmel.
I kyrkan höll Bo Johansson avskedspredikan. Han lät ängeln I kyrktaket tala för sig och uttrycka tacksamhet för den tid han fått vara herde I Ljusdal. Hans predikan var till största delen en bön fylld med tacksamhet.
Jag hade förtroendet att hålla kyrkobönen. Ett uppdrag som jag är mycket glad över. Solens klara sken över den vita Kyrksjön kändes som ett tecken på Guds härlighet som var ett av dagens ämnen.
Efter gudstjänsten var det avtackning av Bo, utdelande av förtjänsttecken till Olle för tjänst som kyrkvärd 25 år, välkomnande till Concezio Panone som organist.
Bo bjöd på tårta till kyrkkaffet. Vemodigt att han inte ska komma till Ljusdal i fortsättningen.
Skönt att det var sådant väder med sol och vindstilla och inte kallare än minus 6 grader då jag gick hem. Jag kunde gå till kyrkan och deltaga i denna gudstjänst!
Skönt att det var sådant väder med sol och vindstilla och inte kallare än minus 5 grader då jag gick hem. Jag kunde gå till kyrkan och deltaga i denna gudstjänst! Ett intressant teveprogram i tvåan kl 20 om arbetets mening – med utgångspunkt från Aristoteles och med en bok från Roland Paulsen som underlag och Åsa Linderborg och Eva Uddén Sonnegård som opponenter.

Måndag 16 januari
Nu håller den tredje stjälken på den amaryllis jag fick av Gisela på min födelsedag att slå ut. Den första klockan är öppen.
Björn ringde och ville ha husrum två nätter, från söndag kvall 22/1 till tisdag morgom 24/1. Det är roligt att han läggr sina resor så att vi kan träffas!
Tittade lite i mina anteckningar kring släkten. Ser att jag har använt en olämplig penna så att det delvis har blivit ganska oläsligt. Så tråkigt - det här materialet borde förvaltas på ett bättre sätt.

Tisdag 17 januari
Den andra klockan på amaryllisen har öppnat sig.
Theresa May presenterar Storbrittanniens syn på hur förhållandet till EU bör organiseras. Låter som om det kan bli många meningsskiljaktigheter. Vem med utländskt pass får bo i Storbrittannien? Hur kan handelsförbindelserna påverkas?
När Tina ringde gick jag till telefon och tog den och svarade. Då jag skulle sätta mig snubblade jag på något sätt och föll handlöst raklång tll golvet. Slog högra höften ordentligt, men knappast huvudet. Var tillräckligt medveten om att jag föll för att komma ner mycket försiktigt. Efter en stund lyckades jag vända på mej och ta mig fram till en stol med fyra ben och resa mig mot den. Nästan alla möbler i mitt arbetsrum står på hjul så de duger inte att ha som stöd. Sedan kunde jag ta mig till mobiltelefonen och ringa upp Tina så att jag kunde tala om att det gått ganska bra. Efteråt hade jag ont i höften och var lite yr i huvudet.

Onsdag 18 januari
. Bibelstudium Efesierbrevet första kapitlet. Ett ordrikt kapitel som i det grekiska orginalet börjar med en mycket lång mening med hälsningar. Denna mening är uppdelad i vår bibel.
I Efesos var det många olika åskådningar som kom från öster som möttes. Man talade om olika makter inte bara om gudar.
Fäste vi oss på något särskilt ord? Många fastnade på ögat i vers 18 “vårt inre öga, hjärtats klarhet”. Jag greps av orden i vers 8 “den nåd med vilken Gud har låtit vishet och klokhet flöda över oss” - en flod av Helig Ande
Vad är välsignelse? Någon definierade det som att vara omgiven av Gud.
I vers 5 talas om “söners rätt” - det grekiska ordet är detsamma som adoption.
Vers 11 talas om vår arvslott - - alltså en gåva – en rättighetr, utan att vi behöver prestera något.
Vers 23 “Kyrkan som är hans kropp, fullheten av honom som helt uppfyller allt”

Torsdag 19 januari

En stjärnklar natt då jag åter haft svårt att somna. Månen sken rakt in på mej i sängen.
Jag gick till Handelsbanken och fick hjälp hur jag ska göra då jag vill föra över pengar. Vi pratade om KD:s konto också.
Känner mig olustig efter att ha försökt sätta mig in i hur jag handskas med mitt bankkonto. Nästan så att jag ångrar att jag bytte bank. m en jag vänjer mej väl vid de nya handgreppen. Kände mej frusen och lite nere.

Fredag 20 januari

Efter en stjärnklar natt blev det en dag med klar himmel. Minus 4 grader.
Nu är alla fyra klockorna på amaryllisen utslagna, som finast innan den första borjar chansera.
Det är så skönt att det tydligt märks att solen går ner en timme senare än för en månad sedan vid jul. Dagsljuset räcker en liten stund längre för varje dag.
Presidentinstallation i USA.
Donald J Trump håller sitt tal. Det är en klar diktion, jag kan följa hans ord och förstå orden han säger. Jag hade direktsändningen på både i radio och i teve och märkte att i radio kom ljudet en aning före ljudet i teven. Han talade om att det amerikanska folkets storhet skall återtällas

Söndag 22 januari
Hade den amerikanska nationalsången i huvudet då jag vaknade - antagligen från presidentinstallationen.
Gudstjänst I missionskyrkan – I ekumeniska böneveckan – en gudstjänst med lovsång och en predikan av Magnus som snarast blev en form av föreläsning om nyttan av förbön och bönhörelse och att helbrägdagörelse kan ske.
Min son Björn kom kvart över åtta på ett kort besök i samband med en av sina affärsresor. Vi åt en omelett och drack te och gick till sängs ganska tidigt.

Måndag 23 januari
minus åtta grader. Björn körde mot Långsele halv åtta
Det var en solig dag men friskt, För mej blev det en promenad till Systemet där jag köpte en flaska organiskt italienskt rödvin LUPI RELI från Abruzzerna.
Jag var så trött efter promenaden och yr i huvudet och hade svårt att se klart då jag kommit hem. Det var över efter några timmar.
Björn kom halv sex och vi åt kycklinggryta. Senare åt vi kex och ost med vinet jag köpte.
Vi skannade några av papperen i släktboken, och läste en del av vad jag dokumenterat i mina anteckningar om släkten. Björn hittade vänner på Gotland som fanns i en gren av den Ahlbergska släkten

Tisdag 24 januari
Några grader under nollpunkten, lätt mulet, Björn åkte till sin kund i Ljusdal strax efter nio och sedan hemåt Tungelsta. Det är roligt att han lägger sina resor så att han någon gång kan kinesa hos mej.
Jag ägnade förmiddagen åt att förbereda kvällens styrelsemöte med KD. Hemma hos Sylvia planerade vi årsmötet.
Jag sover dåligt för att jag är bekymrad för att jag tydligen missat något väsentligt i bokslutet för 2015 och alltså inte gjort en bra revision.

Onsdag 25 januari
Började titta på en mall för att göra fakturor för KD årsavgift.
Var till sopplunch. Det är skönt att det är ljusare på eftermiddagen då jag går hem från församlingsgården.
Det är många automatiska överföringar av betalningar som inte fungerar automatiskt just nu då Nordea har stängt mitt konto. En hel del att få ordnat med Handelsbanken.

Torsdag 26 januari
Plusgrader - - - - Det är så trist med detta att det töar och blir smutsig snömodd uppblandat med sand. Man drar in massor av smuts med rollatorn.
När det sedan fryser blir det väldigt knaggligt på trottoarerna och tungt att gå med rollatorn, Så min goda kompis gör det lite extra besvärligt för mej ibland - - .
Dags att skicka ut kallelse till KD:s årsmöte. Gjorde ett antal av utskriften av inbjudan. Innan jag kunde stoppa inbjudan i kuvert måste jag gå ut och köpa kuvert och frimärken. Sedan kunde jag skriva namn på kuverten etc. 32 medlemmar kallades. Det är bara årsmöteskallelsen som bör gå med brev, annat kan jag meddela med mail. Men det är så få som har mail.
Precis då jag kom till brevlådan så tömdes den.
Var trött och somnade över tevenyheterna och boken som jag har hgemma i bokcirkeln just nu - den var ganska tråkig I början
Nedstämd under kvällen

Fredag 27 januari
Dimma på morgonen och någon grad under noll. Sedan dimman lättat var så vackert med rimfrost I träden.
På RK väntade massor av böcker och det tog tog tid att sortera dem. Mest var det romaner. Tömde en hylla från sådant som stått länge och satte in nytt material. Var helt slut efter mer än två timmars intensivt jobb.
Nu har amaryllisen vissnat. Men den har kunnat glädja mig ända sedan min födelsedag!

Söndag 29 januari
Cirka minus tio grader. Promenad till kyrkan på knaggliga trottoarer. Det var jobbigt och jag blev ganska trött.
En gudstjänst som gick direkt in i mitt hjärta, talade till det som tynger mitt sinne och gör mig orolig. Tillståndet i vår värld där president Trump sätter käppar i hjulet för så mycket. Religionsfriheten hotas. Kan dessa hans utspel vara något som kan leda till krig? Världskrig?
Gudstjänsten inleddes med psalm 62 Än finns det en värld. Den lever trots makter av död och fördärv. . . .
Vi fick också sjunga nr 256 Ylva Eggehorns “Var inte rädd”, nr 532 “Jag kom inte hit för att jag tror”, och som avslutning Per Harlings 602 “Så länge solen värmer jorden”. Det lyfte mitt sinne som varit så fyllt av oro efter att jag lyssnat på var som förmedlas genom nyheterna i teve.
Promenaden till kyrkan hads gjort mej trött och jag var yr. Men yrseln släppte nästan helt då jag kom hem efter promenaden i friska luften.

Måndag 30 januari
Samma väder som den senaste tiden. Det var inte moddigt utan fruset på trottoarwerna.
Dagens promenad – till Sylvia med protokoll och till bokhandeln för att byta cirkelbok

Tisdag 31 januari
Januari har varit en mycket lång månad men nu är det sista dagen i den månaden. Jag vaknade tung i huvudet och med rinnande näsa, blåskatarr och andra symptom på förkylning.
Mina rara städare var här och bäddade rent, och gjorde noggrann veckostädning. Jag körde sedan vittvätt och strykning. Gjorde svampsoppa på karljohanssvamp från i xeptember till middag.
Förberedde månadsskifte på hemsidan.
På kvällssidan var feberkänslorna över men det var besvärligt med hostan (och inkontinens)

next    back

 

Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
HTML-Edit logo