Dagbokstext juni 2017

JUNI 2017

maskros maskros maskros
   
Juni - när maskrosornas parasoller fyller luften..

Varenda minut går något förlorat, nämligen just den minuten.
Den ska inte återvända.
forgatmigej


Torsdag 1 juni
En blåsig dag. Ostadig väder med sol och regnskurar. Dags att byta lakan och tvätta.

Fredag 2 juni
Strålande solsken men kylig natt – nästan nere vid nollpunkten.
Två kartonger med begagnade böcker av diverse slag att ta hand om på Röda Korset. Både skönlitteratur och fackböcker. Det blev att gallra bort en del som stått länge bland könlitteraturen.

Söndag 4 juni pingstdagen
Såg soluppgången eftersom jag vaknade just vid halv fyra på natten. Sedan somnade jag om och då jag steg upp strax före sju var det mulet och 10 grader.
Då jag satte på radion rapporterades om en ny terrorattack i centrala London. Då kände jag att jag behövde göra ändringar i formuleringarna i den kyrkobön jag skrivit till dagens gudstjänst. Jag kände mig ganska påverkad av detta nya bevis på hur umgängesformerna i vår värld har förändrats.
Vart är det på vägen med vår värld?
Hur ska jag ta in detta i bönen?
Helige Ande, Livgivaren, Hjälparen, Vägledaren, Tröstaren, hjälp mig och alla medmänniskor i denna värld!
Efter gudstjänsten gick jag ner till minneslunden och sedan genom hem via Knekarbacken. De blommande häggarna spred sin doft, fåglarna sjöng, och andra träd står i knopp, t.ex. rönn och syren. Älven låg spegelblank. Lövträden står klädda i alla möjliga nyanser av grönt.

Måndag 5 juni annandag pingst men ingen röd dag i almanackan numera
Jobbade med släktträdet. Eftersom både min farmor (Beijerlieb) och min morfar (Ahlberg) härstammar från Gotland är dessa matchningar med andra släktforskares resultat intressant.
Att min morsmormor tillhörde en genuina Stockholms-släkt tycker jag är mycket intressant för de flesta i Stockholm är inte ursprungliga. Det finns mycket intressant i det som moster Britta har tagit fram.
Det är inte lätt att manövrera i programmet mellan alla grenar i trädet. Jag har säkert inte hittat de bästa vägarna att manövrera utan gör det onödigt besvärligt. Men jag är så glad att jag har abonnerat på det!

6 juni – nationaldagen
mest molnigt hela dagen temp upp till 16 grader. Några enstaka regnskurar.
Jobbade med ”släkterna från När och Rone” från moster Brittas forskning. Det är alltså förfäder till min morfar upp till åttonde nivå. Bönder i När och Rone på sydöstra Gotland med kyrkvärden Thomas Mårtensson Findarve från mitten av 1600-talet i toppen.

Onsdag 7 juni växlande molnighet. Det började blåsa ganska ordetligt.
Jag fick hjälp med att få mina fönster tvättade. Det behövdes efter vintern. Mina hjälpare satte också upp sommargardin i köket!
Förde in stamfäderna i släkterna Korsseman och Lindberg i stamträdet. Detta är namn som jag minns från moster Brittas berättelser. Det ska bli roligt att ta fram hennes utförliga anteckningar senare.
Något flyttas in i biblioteket, verkar vara inredning? Undrar när det kommer att bli färdigt att öppnax igen?
Rönn och syren håller på att slå ut, men det blev ingen promenad i det blåsiga vädret.
Ett rejält regn på kvällen – hoppas att det inte gått för illa åt mina nytvättade fönster:

Torsdag 8 juni
Det var ett täcke över himlen på morgonen, elva grader, fortfarande blåsigt.
En promenad runt via Långgatan och lade märke till träd som är mer eller mindre på väg att gå i blom. Syrenerna doftar inte ännu.
klicka här! Vattentornet i bakgrunden

Söndag 11 juni
Denna söndag är det ingen förmiddagsgudstjänst i Ljusdals kyrka. De firar i Ramsjö. Splittring är något som plågar mej. Så inledde gudstjänstledaren i radio och det är något som är värt att tänka på. Visst är jag splittrad i mitt liv, kan inte koncentrera på en sak i taget utan har flera saker samtidigt i huvudet. Meditera är ett sätt att råda bot.
Syren och rönn blommar Jag gjorde en fin kvällspromenad ner till sjön.
En stor del av min tid denna gångna veckan använde jag att snickra på släktträdet. Höll på med smådetaljer, det är tidskrävande att reda ut hur jag läser moster Brittas anteckningar. Jag har jobbat mycket med släkten på min mamma sida. Lindberg, Berg, Öhman, Korsseman, från moster Brittas forskning.

Måndag 12 juni
Började med familjen Sandbom i släktträdet men där var så många oklarheter så jag gav tillfälligt upp. I stället tittade jag på KD bokföring, det känns mycket trassligt. Försökte få tag i blankett för att ansöka om skattebefrielse.
Var på apoteket och fyllde på mina mediciner. När jag var på hemväg började det regna just innan jag var hemma så det var lyckosamt. Där jag går över gården doftar syrenen.

Tisdag 13 juni Sedan ett par dagar molntäckt himmel och så är det fortfarande. Det är uppehåll då jag vaknar men det har regnat under natten. Naturen mår bra av att få vätan. Det har varit alltför litet av den under vintern. Men molntäcket lättade snart och det blev en solig dag.
Roligt att få mera kring familjetraditionen att det finns vallonblod i min släkt men på ett helt annat ställe än där vi pratat om det i släkten som jag minns. Jag fick igår direkt tråd via min mormorsmor Maria Lindberg till Nävekvarns bruk och där invandrade Du Bois från början av 1600-talet. Jag har fått fram dettabvia MyHeritage kors-sökning till andra forskares resultat.
Annars är det min farfar som har rötter till Bergslagen där Lars Stålnacke verkade men den tråden går inte så långt tillbaka. Det finns många släkter Stålnacke som inte är mina förfäder efter vad jag kan läsa mig till.
Tråden till mästersmeder i Stiernsund i Dalarna var den första som fascinerade då moster Britta fått fram den. Hennes arbete med släktforskning gjordes i slutet 1970-talet och fram till hennes död 1983. Min bror har hand om hennes arbete.
Jag är ju inte släktforskare - jag bara hämtar upp sådant som andra har fått fram - de riktiga forskarna går via husförhör och födelse- och dödsböcker etc Det är underbart att ha Internet -

Torsdag 15 juni En ny matchning gav mig en förklarig till min farmors namn Beijerlieb. Så hette en bagare som invandrat till Visby från Tyskland under 1700-talet.
Händerna är ovanligt jobbiga. Har jag slarvat med mina övningar? För inte skriver jag mera nu då jag håller på med släktträdet än tidigare?

Fredag 16 juni

Sysslade mycket med Stålnackegrenen av mitt släktträd från och till och blir allt mera bekant med programmet som jag arbetar i, och de olika vägar man kan samla ihop grundläggande fakta. Det är tidskrävande för det är svårt att få stanna kvar där jag är i programmet, det är lite intabilt.

Söndag 18 juni

Stora vägen till kyrkan var inte trevlig för de har rivit upp trottoaren som en början till arbetet med ny beläggning. I sommar får jag ta vägen via Knekarbacken till kyrkan som jag gjorde på hemvägen idag. Doft av blommande hundloka, gula smörblommar på ängen och midsmmarblomster i diket vid Odd Fellow.

 • Sommar!

  Varm promenad – 24 grader i skuggan.
  En reflexion: släkterna är ofta mycket stationära. Man håller sig inom ett begränsat område, T ex far, farfar, farfarsfar och farfarsfarfar inom samma socken. Det verkar som om det har forskats mycket om smederna i Bergslagen och Mellansverige. Spår av att det har varit en viktig näring i vårt land. Det är mycket träffar på material från andra som forskat på samma släkter som jag kommer in på. Så jag kan snylta på detta när det gäller torra fakta. Men att sätta liv på det kan jag antagligen inte göra.

  Tisdag 20 juni
  Städarna kom, jag hade glömt bort att det var tid för dem men det var välbehövligt. Det är så skönt att abonnera på denna tjänst.
  Handlade mat, blåsten var hård och regnskurar hängde i luften, svarta moln ibland och strålande sol mellan molnen.

  Onsdag 21 juni – sommarsolståndet
  Det blåser forrtfarande, molnigt och spridda skurar under dagen.
  Lade in materialet som jag fått från Ingvar Eklöf om Ivar Pettersson på Skafteröd i släktträdet. Det är inte så mycket jag har från Rolands sida i vårt släktträd. Ingvar Eklöf och jag brevväxlade om detta under år 2003, och tack vare honom har vi i alla fall detta från Rolands pappas sida.
  Gav min amaryllis ny jord. Sedan då jag skulle städa upp på balkongen efteråt ramlade jag framstupa på tröskeln men stolarna bromsade farten så jag slog mej bara lite på smalbenen.
  Det blir ett särskilt ljus i köket då solen är på nedgång och det blåser. Björkarnas skuggor far fram och tillbaka på väggarna. Efter solnedgången var det en så fin himmel i kväll

  Torsdag 22 juni
  En helt molnfri himmel och strålande sol klockan fem på morgonen men kyligt. Blåsten har nästan lagt sej. Det blev en kylig dag men soligt.
  Jordgubbspremiär på Posttorget
  De har dekorerat Bokhandlargränd med färggranna parasoller.

  Midsommarafton 23 juni
  Blå himmel och nästan lugn morgon efter en klar men kylig natt.
  Gick en promenad i förmiddagens solsken upp till ”the dead end” på Lilla Vintergatan, för att komma ut ur tätorten, se midsommarblomning . Det var längesedan jag gick ditåt, vanligen går jag nedåt sjön numera. Syrenerna blommar fortfarande i trädgårdarna men rönnen utmed gatorna har blommat över.
  Uppe vid grusvägen finns fortfarande en bit skogsmark. Där blommade lingon och duvkulla. Smultronblom. Ett stånd maskrosor stod fortfarande grant och gult på ett skuggigt ställe. Midsommarblomster vid vägkanten, smörblommor gjorde ängarna alldeles gula. En enda ängsklocka såg jag. Det var vita ulliga moln på himlen bortom Kolsvedjaberget. När jag gick tillbaka hemn såg jag att det började komma allt mera moln som rullade upp från sydväst.
  Gjorde rotsaksgryta till en bit kyckling för middag och sedan några jordgubbar med yoghurt.
  På eftermiddagen var himlen molntäckt och det började blåsa igen.
  bild 1
  bild 2
  bild 3
  bild 4
  bild 5
  bild 6
  bild 7
  bild 8
  På kvällen blev det teven för det mesta och lite ost och vin.

  Söndag 25 juni
  Sol från blå himmel efter en kylig natt. Åskmuller vid tvåtiden. En häftig skur vid tretiden och sedan sol igen. M a o ostadigt sommarväder.
  Läste lite i moster Brittas krönikor om släkten. Carl Johan Öhman (Mormors far) och hans familj, Sven Johan Malmström och hans familj

  Måndag 26 juni
  Barometern står lågt, låga moln. Ostadigt. Postade KD:s deklaration. Ordförande Lars tittade upp på vägen hem. Vi hoppas att vi ska klara upp alla oklarheter och komma igång bra till hösten. Det gäller ju att få en start inför valåret 2018.

  Tisdag 27 juni
  Träffade Maj – hon bor mest i Järvsö hos sonen nu. Hon har ont i ett knä och har fallit och slagit sej, är trött – kaliumbrist.
  Ordnade äntligen extranyckeln till lägenheten.
  Kontaktade en släkting till Frömans. Agneta Winberg. Dotter till Anna Wellving, född Fröman Syssling till mig.
  Lyckades göra en del justeringar inne i släktträdet.

  Onsdag 28 juni
  Strålande sol från klar himmel. Lite nervös inför bussresan till Hudik och MRT for jag med buss 13.05 för MRT-undersökning ordinerad av ögonläkaren. Men det var en snabb procedur fast man fick sitta i apparaten nästan en halv timme och vara immobiliserad. Alla tider passade fint så det gick smidigt med buss tillbaka.
  Gick till bokhandeln och bytte cirkelbok. Köpte kopieringspapper för jag hade skrivit ut handledningen ”Börja släktforska: Från mikrofilm till ArkivDigital” och det var betydligt flera sidor än jag trott. Hoppas det ger bra handledning.

  Torsdag 29 juni
  Åter en strålande solskensdag efter en kylig natt. I kväll ska Tina komma. Men jag har inte förberett särskilt mycket.

  forgatmigej

  back

 • Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig ||| UPP