< Maj 2016

MAJ 2017

Dagbokstext

Maj- lövsprickning och tulpaner

Vintern är över, regntiden är förbi, marken täcks av blommor, sångens tid är inne

Höga Visan 2:11-12

green


Måndag 1 maj
Klar himmel och sol efter en natt då temperaturen varit nere vid nollpunkten Det blev en alldeles fantastisk vårdag med sol och värme. En kort promenad med tunga ben men f.ö. en ensam dag med lek i datorn och läsning.

Tisdag 2 maj
Idag har jag ont i högra benet. Det var jobbigt att gå ut. Var till resebyrån och konstaterade att det var osäkerheter med att ta tåget pga spårarbeten så jag bokade Härjedalingen. Började en Iprenkur på några dagar för värken. Humöret är inte på topp.
Krokus blommar så fint utmed gångarna i Järnvägsparken

Onsdag 3 maj
Strålande solsken men nattemperaturen har varit vid nollpunkten. Blå scilla i brinken under järnvägsviadukten. Det kändes som om trädens knoppar börjar känna sig beredda att spricka ut ganska snart.
Orgelmusik vid lunchtid i kyrkan och sopplunch (morotssoppa)
Möte med syföreningen varvid revisionsberättelse för Församlingskåren äntligen kunde föredras och de närvarande tillstyrkte ansvarsfrihet.

Torsdag 4 maj
Högtryck – under noll på natten – solskensdag På kvällen var det så skönt när jag gick hem efter en stund på församlingsgården då vi träffades inför gudstjänsten 14 maj. Ljum luft, solsken, vindstilla. Vi fick schemat för gudstjänstgruppen inför hösten.

Fredag 5 maj
björkarna på gården har musöron! Det är strålande väder.
Dags att resa till Stockholm, inte det bästa att sätta sig i en buss för några timmar. Jag reser till Per kl elva med Härjedalingen. Resan gick smidigt och jag hade inte ont.
Inga björkar utslagna norr om Uppsala. Våren var lika långt kommen som i Ljusdal. Mellan Uppsala och Stockholm var det lite längre kommet.
Per mötte mig vid Cityterminalen och lotsade mig till pendeltåget. Vi promenerade i skönt väder från Helenelund station till Aspvägen. Varmt och soligt och björkar med musöron, lönnar i blom lyste gula överallt. Vitsippor i parker och trädgårdar. Enstaka frukträd i blom.
 • Plommonträdet på Aspvägen
  Vi satt på terrassen och fikade tillsammans med Carin och katterna. Jag tränade mej på att använda fotofunktionen i min iPhone. När Patrik och Minori kom hade vi en grillkväll där på altanen. Det kändes som sommar!
  Förrätt sushi, sedan grillat med sallad och ugnsstekt potatis. Mycket prat om att göra spel och artificiell intelligens.

  Lördag 6 maj
  Inte lika fint väder som igår men fortfarande skön förmiddag.
  Björn, Gunilla och pojkarna kom på kaffe vid halv två. De nästan rensade bullfatet – främst Filip.
  Alexander är nu längre än jag!
  Sedan var det dags att resa till dopet i Matteus kyrka i Stockholm. Vi beställde en taxi tillsammans med Lasse och Ing-Marie. Vi var med på den fina dopgudstjänsten för lilla Lydia Gunvor Elsa som inleddes med procession. Tre faddrar biträdde vid dopet.

  Lydia Gunvor Elsa är döpt

  En kvartett sjöng efter dopet. Sicut servus desiderat (Psaltaren 42:2) tonsatt av Palestrina.
  Sedan var det ett jättestort dopkalas (buffé) med 120 gäster i alla åldrar. Jag och Per satt tillsammans med Mats Ståhle och hans familj och mina bröder Lasse och Ragnar. Vid bordet bredvid satt Göran Ståhle och hans familj.
  Teresia gick runt och pratade med alla. Sist kom hon med lilla Lydia till vårt bord och då var den lilla så trött och hungrig att Teresia satte sig vårt bord och ammade henne. Och sedan var Lydia ett litet solsken och vandrade ur famn i famn.
 • Lydia och Teresia

  Länge fick Görans dotter Sunniva hålla den lilla. Hon var så lycklig!
 • Göran och hans barn med lilla Lydia

  Jag träffade några andra släktingar. Jag tog mycket fotografier av mina bröders barnbarn och andra släktingar men de flesta är ganska misslyckade.
  Efter åtta tog vi en taxi igen ut till Sollentuna.

  Söndag 7 maj
  Betydligt svalare efter en natt med minusgrader. Mestadels mulet under dagen.
  Promenerade till Turebergskyrkan där det firades mässa kl 15 och min bror Ragnar och hans fru Gun-Britt är med i kören. Att promenera dit var i mesta laget för mig, jag var helt slut då jag kom fram. En fin modern kyrka med välbesökt gudstjänst.
  Sedan tog Ragnar och Gun-Britt mej med till ett kafe i Sollentuna Centrum där vi satt och pratade i ungefär två timmar.
  På Aspvägen var det sedan söndagsmiddag med Patrik och Minori.

  Måndag 8 maj
  Det var kyligt och mycket blåsigt. Per följde mej till pendeltåget och vidare till Cityterminalen där Härjedalingen väntade. Bussresan var inte lika behaglig som nerresan. Bussen kändes obekväm och vägen mellan Bollnäs och Ljusdal är skumpig. Det kom ett par byar med trindsnö. Mellan Söderhamn var det rester av snö utmed vägen. Ingen skillnad på vårens framträngande mot hur det var i fredags!
  Tjugo minuter över fem satte jag nyckeln i låset hemma. Skönt att vara hemma i tryggheten med det invanda där det alltid finns något att hålla mig i om jag känner mig osäker på balansen.

  Tisdag 9 maj
  Klar morgon efter kall natt. Det var bara cirka 5 grader under dagen.
  Buss till Hudiksvall och ögonmottagningen. Läkaren konstaterade att jag inte har något fel på ögonen utan felet som bl.a. förorsakar dubbelseendet sitter i hjärnan. Han frågade om jag alltid har sett bättre med det vänstra ögat. Kanske jag har det. Jag har lagt märke till det och även besvärats av det sedan det högra ögat blivit starropererat och försetts med konstgjord lins. Men redan i småskolan fick jag höra att skolläkaren ville att jag skulle få sitta på första bänken för synens skull.
  Inga björkar utslagna ännu – endast ett fåtal med ”musöron” i välbelägna lägen, t.ex. på vår gård. En lätt snö föll flera gånger under dagen bl.a. då jag gick hem efter bussturen. Vad som kallas aprilväder - - -.
  Varför har jag ännu mera än vanligt hela tiden en känsla av antingen att någon ska komma, eller att någon finns i lägenheten och väntar på mej?

  Onsdag 10 maj
  Växlande moln. Minusgrader under natten, ingen skillnad på björkarnas utveckling. Jag har inte riktigt landat i hemma ännu. När det var dags att gå till bibeltudiet snöade det men på hemvägen sken solen ganska skönt.
  Efesierbrevet kapitel 6. Mycket intressant kring Guds rustning vers 10-13. Detaljerna i denna rustning har alla hämtats från GT, bl.a. från profeten Jesaja och Salomos Vishet.
  I Jesaja 49:2 läser vi om hur den kristne ska rusta sig mot ondskans angrepp
  I Salomos Vishet 5:17-21 nämnes rättfärdighetens harnesk, den opartiska domens hjälm, helighetens sköld, vredens svärd, välriktade pilar, hårt spänd båge.
  Ef. 6:14 Den ondes välriktade pilar – det är frestelser
  I Efesierbrevet uppmanas alltså vanliga människor att strida så som Herren eller Messias förväntas strida. Guds vapenrustning fungerar bara genom bön.
  Glöm inte att be för de som tolkar Guds ord för oss! (Ef. 6:19)
  Fullmåne

  Torsdag 11 maj
  Minus 4 på natten, växlande molnighet.
  De ringde från kommunen och kontrollerade uppgifterna som är antecknat kring mitt trygghetslarm. Hon som ringde kom ihåg Roland från bokhandeln. Dwt är roligt att höra.
  Laddade ner släktforskningsprogrammet Disgen på en månads provtid. Få se om det är lätrt att hantera och om det är vad jag vill ha för arr ordna de uppgifter jag har här och var i mina anteckningar. Formaterade ett USB-minne för att ha som säkerhetskopia för släktprogrammet.

  Lördag 13 maj
  Börjar björkarna äntligen bilda riktiga musöron efter att ha stått totalt stilla i en vecka? Dwt är tevksamt.
  Ett ord ur helgmålsbön i teve: Upplevelser bortanför verkligheten. Känns lite speciellt – bortanför - - - väcker tankar.

  Söndag 14 maj
  Det har inte varit frost under natten men mulet. Vindstilla, enstaka droppar regn. En aning grönare på björkarna på gården men annars var det ingen grönska – bara kala björkar. Det är pilarna som har ett tunt lager grönt som står för det gröna man ser.
  Mässa i kyrkan, jag läste kyrkobönen.
  Var ner till Maj och åt tårta efter hennes födelsedag igår. Pratade länge om ditt och datt.
  Teve – en naturfilm om elefanternas vandringar – så intressant den belyste "den bok jag just läst ut!

  Onsdag 17 maj
  Fortfarande grått och fukt i luften men det har varit varmare under den gångna natten än på länge. Hade tid hos diabetes-sköterskan kl 13 - långtidsvärdet var bra. Blodtrycket var lågt och jag var också ganska yr. Fick en remiss till labb för mina kolesterolvärden från min läkare som fått papper från ögonläkaren.
  Promenaden hem var så skön i solsken. Det var varmt och ingen blåst.

  Torsdag 18 maj
  10 grader på morgonen – äntligen blir det varmare! ! !
  Upp till sjukhuset tidigt, fastande för kolesterolprov. En morgonpromenad mellan 6.45 och 8.15. Ingen ändring syntes på björkarnas status i fråga om lövsprickning under denna promenad.
  Till Sylvia för påskrift av protokoll Hon hade inga papper över huvud taget om deklaration i sin KD-pärm. I alla fall hittade hon dem inte. Men vad har hon då haft för underlag då hon betalade skatt för KD? Jag har ju fått kvitto på denna inbetalning från Handelsbanken! Kanske det finns i en annan av hennes pärmar, förslagsvis Församlingskåren eller IOGT/NTO?
  Lekte med att plocka in i familjeträdet MyHeritage men det var bara de närmaste. Men det blev en hel del träffar så det är många som håller på med angränsande släkter. Funderar på om det är värt kostnaden att köpa programmet – så överskådligt blir det inte. Kanske detta blir bättre om man köper programmet och tar vara på anknytningar?

  Fredag 19 maj
  Minimitemperatur den gångna natten plus 14, mestadels mulet.
 • vilken skillnad det är på björkarna!
  Den björken som hade pyttesmå musöron då jag reste till Sollentuna 5 maj har äntligen bildat riktiga löv men de andra står fortfarande nakna. Men rönnarna utmed Lilla Vintergatan har börjat veckla ut sina löv!
  De kalla nätterna har stoppat upp så mycket men idag då det var plus 14 grader under natten bör det väl komma igång?
  Eller är det regn som fattas?

  Lördag 20 maj
  Detta blir dagen då björkarna slår ut ! Då jag vaknar verkar även de som inte tidigare vågat släppa ut sina musöron ha gjort det under den gångna natten och björkarna på gården som stått med ljusa löv länge är nu mörka. Och de andra träden kommer. Och häckarna. Strålande solsken! En alldeles underbar dag som vi inte har sett på länge ser ut att komma.
  Dagens bön: Hjälp mig att se livet som kommer tillbaka med våren. Bli du livet i mitt liv
  Gjort något jag trott vara omöjligt: jag lagade den nedrivna fållen på mina blå byxor. Det gick trots mina okänsliga fingrar, och med hjälp av nålpåträddare.
  Det är fortfarande ljust halv elva! Blodröd solnedgång i nordväst och 12 grader. Vi är inne i en underbar årstid.

  Söndag 21 maj
  Undwr natten 9 grader och mulet - frampå dagen 22 grader i skuggan.
  Så underbara psalmer i gudstjänsten idag igen – t.ex. 762 (Du är en bön)
  Det tändes minnesljus för Bengt Eriksson - lionvän till Roland, och för Karl Henry Roos, vän till Roland under hans tidigare tid i Ljusdal och svåger till Anna-Britta Roos som nu hör till mina närmare vänner.
  Det var väldigt lite folk i kyrkan.
  Underbar vårpromenad till och från kyrkan med de fräscha björkarna och den skiftande grönskan. Äntligen kommer den! Dåligt med blommande lökväxter i brinken under viadukten, men mycket blast.
  Christina Collin var här för en pratstund.

  Måndag 22 maj
  Växlande molnighet Promenad med småärenden: byta bok på bokhandeln, få min pension insatt på kontot i Handelsbanken, rådgöra med Skatteverkets ombud angående KD, köpa en flaska vin på Systemet.
  Köpte uppdatering till Eset antivirus för två år.
  Det blev en ganska solig kväll med ökande blåst. Solen går ner norr om Stenhamreskolan nu. Det ena underbara vårtecknet fter det andra.

  Tisdag 23 maj
  Solig och blåsig morgon efter en natt med plus 6 grader.
  Städarna var här och de jobbade kvickt.
  Jag skrev till ordförande i Församlingskåren att det blivit fel i bokföringen. Han ville absolut att vi ska ta itu med det snabbt. Det känns jobbigt men vi får ingen ro förrän det har gjorts en gemensam åtgärd. Det går inte att sopa problemen under mattan längre. Men sedan blev hans förslag att Sylvia och jag ska reda ut bekymren tillsammans.
  På sätt och vis känns det som om min ängel har gripit in för att visa mig var man skulle kunna ingripa för att reda upp affärerna. Det blir allt mera komplicerat för att jag inte har varit vaken och satt ljus på vilka möjligheter som finns att komma igenom affärerna på ett bra sätt för alla inblandade. Vi försummade vid KD Årsmöte att ta ett nytt beslut om teckningsrätten i banken. Jag hade ingen aning om att KD var deklarationsskyldiga så jag saknade inte handlingar för detta från Skatteverket.

  Onsdag 24 maj
  temperaturen nere vid plus 5 under natten men uppe i 14 redan klockan nio – strålande sol och klar himmel Grönskan är nu i så många olika gröna nyanser.
  Bibelstudiegruppen. Vi hade frågestund kring sådant som vi funderade på.
  Stig ställde frågan: Vad är GUD? Den som betraktas som Gud i andra religioner – t.ex. Islam – är det samma väsen som Gud i judendom och kristendom? Magnus vill inte säga ja till detta. Alla tror på någon form av högre makt även om de inte kallar den gud.
  Gud accepterar oss som vi är men då väntas att vi inte stannar där vi är utan utvecklas vidare genom Jesus och försoningen, att vi accepterar oss som syndare.
  Vi diskuterade sinnesrogudstjänsterna, vad de har att ge och hur de varit upplagda. Här talas om ”Gud som vi själva uppfattar honom” Gisela tog upp frågan om konfirmandundervisningen, vad förmedlas i dagens kyrka? Vilka frågor ställer ungdomarna? Hon ville också veta hur det är för prästerna med en församling i gudstjänsterna som mestadels består av gamla kvinnor.
  Ett citat: Folk ställer frågor till kyrkan – men kyrkan svarar bara på frågor som folk inte har ställt.
  Det räcker inte med politiska beslut för att världen ska förändras, det är människans inre som måste förändras.
  Det var ett par korta regnskurar under eftermiddagen och kvällen men de var alldeles för korta för den rotblöta som behövs

  Torsdag 25 maj Kristi himmelfärds dag.
 • Knekarbacken idag
  Gjorde några inlägg i familjeträdet. Bestämde mej för att köpa ett abonnemang på MyHeritage släktforskningsprogram. Det fascinerar mej.

  Fredag 26 maj
  Solig morgon – promenadväder – men det blåste upp och mulnade på under dagens lopp. Några enskata kortvariga regnskurar.
  Vårtecken idag: Spiran blommar. Häckarna blir gröna.
  Möte med Sylvia. Hon hittade inga papper på hur hon hanterat deklarationen för KD. Hon har fått anfordran att betala in medlemsavgifterna från Församlingskåren. Jag lovade att ge henne det underlag hon behöver efter gudstjänsten på söndag.

  Lördag 27 maj
  Växlande väder, varmt. Någon häftig men kortvarig regnskur på kvällssidan.
  Kastade bort ”Rolands” vita orkide, den som kom från Harald. Rötterna har torkat bort. Den har varit så snäll och blommat 5 gånger. Antagligen har krukan varit för trång. Det känns symboliskt på något sätt att den inte klarat mer än 5 år – är det som min sorgetid? Men ingen annan orkidé jag fåft har klarat sig att blomma om så den här har varit fantastisk.
  Det kom morsdagsblommor från Birgitta, två rosor och doftande lövkojor och blandat grönt.
  En liten stund läsa på balkongen.

  Söndag 28 maj
  12 grader under natten, mulet. En häftig regnskur på eftermiddagen.
  Gudstjänst med få besökare utom konfirmander. Efter gudstjänsten gick jag promenadvägen utmed sjön. Där blommade hägg. Dagens vårtecken.
  Jag var till Sylvia som vi kommit överens om. Hennes son var där. På kvällen kom han med pengar – kontanter – som ska täcka Sylvias skuld till KD. Det känns obehagligt att få detta avslut men kanske det bästa. Nu måste jag ta itu med KD:s förhållande till Skatteverket och deklarationen.
  Björn kom kl tio. Vi drack te tillsammans och gick till sängs kl elva.

  Måndag 29 maj
  Vaknade halv sju, frukost. Björn reste mot Sollefteå vid åtta. Lite svalare, upp till 18 grader under dagen.
  Mycket jobb med bokföring för KD denna förmiddag. Sedan satt jag och läste på balkongen.
  Björn kom tillbaka från Ångermanland vid femtiden. Vi åt middag med kyckling, ris, grönsaker och sallad. Sedan gick vi en promenad ner till sjön i den underbara solskenskvällen. Kaffe på balkongen. Svalor måsar kajor flyger omkring i luften ovanför, vackert att se mot den klarblå himlen.

  Tisdag 30 maj
  Björn for till Färila där han har dagens första möte med Olssons trappor på Mon kl nio Barndomsplats.- - - -
  Jobbade med släktträdet hela dagen
  Regn på eftermiddagen.

  Onsdag 31 maj
  Växlande molnighet. En lite kallare natt. Frisk grönska efter regnet.
  Uppdaterade dagens bön inför juni.
  Vi träffades i gudstjänstgruppen på kvällen inför pingsten. Blåsigt, motvind bort och medvind hem

  next    back

  green

 • Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig   |||    UPP