MARS 2017

Dagbokstext

Mars - med isblåa himlar, sol och vind och smältande snö....
talgoxe från Graphicgarden
Hjälp mig, Gud, att titta upp ibland
för att förstå vad jag håller på med
och varför.

ritvas

Onsdagen den 1 mars
Askonsdagen Utan att göra något väsen av det kan vi, som Kristus, dela med oss av vårt eget för att andra ska leva på ett värdigt sätt.
(Biskop Jonas Jonsson)
Började dagen med att göra denna nya dagbokssida.
Sedan var jag ner till Handelsbanken och fick uppmuntran om mina bankbetalningar och råd om hur jag ska ta hand om KD:s kassabok.
Det var halt ute. Då och då snöregnade det. Trött i huvudet – lite yr.
Bibeltudium Efesierbrevet 4:1-11: Paulus talar mycket om enheten bland de kristna. Hur bevarar vi enigheten? Värt att tänka på även idag. Han nämner olika roller I församlingen – apostlar, profeter, förkunnare, lärare, herdar (=pastor I orginaltexten.
Gisela var snäll och körde mej hem.

Torsdag 2 mars
Det har blivit så mycket ljusare. Jag måste ställa om fönsterlamporna!
Läst I LjP idag: Islam är en religion som precis som kristendomen har massor av olika uttolkningar. -- Det finns fanatiker som använder religionens namn i sin galenkap och det finns fromma lamm. --- Omkring 1,6 miljarder människor kallar sig muslimer idag. Det finns muslimska länder där kvinnor förtrycks och det finns muslimska länder där de inte gör det. Religion och politik är olika saker. Det största hotet mot vårt samhälle idag är inte någon "smygislmisering" --- Det är okunskapen och fördomarna

Fredag 3 mars Världsböndagen.

 • Så var det dukat till gudstjänst i S.t Persgården i Järvsö

  Gåvorna, utsäde och vatten, delas av alla

  Idag går våra tankar till våra syskon i Filippinerna. Marianne Almoflo hämtade mej för färd till Järvsö och en gudstjänst på Världsböndagen. Det var skönt att få vara med. Nu ska jag föra stafetten vidare till Ljusdal.
  Klarade inte av att titta på teve på kvällen – det flimrade och bilden försvann och det gjorde ont i huvudet och bara gick inte att se. Trots både kofta och pläd kände jag som om jag frös. Jag var frusen men ändå inte.
  Gjorde en omelett och gick sen till säsngs.

  Lördag 4 mars
  Sovit dåligt sedan jag somnat så tidigt igår. Steg upp vid sex och då snöade det men det gick snart över.
  Funderade på gårdagskvällen. Kan det bero på den stress jag känner dessa tider av årsmöten där jag har visst ansvar? Mina engagemang i kaoset efter kassaredovisningar i de föreningar där jag varit inkopplad tar alldeles för hårt på mig Det är roligt att ha engagmang och förtroende men jag borde inte ta det så allvarligt. Jag behöver en styrelse vid min sida som bryr sig.

  Söndag 5 mars
  En fin gudstjänst första söndagen I fastan med koralkören och litanian. Tänkvärda ord i predikan med ledning av texten från gamla testamentet och syndafallet.
  Årsmöte I församlingskåren. Årsmötet beslöt att inte lägga ner församlingskåren utan i stället aktivera verksamheten och inkludera syföreningen i församlingskåren som ett forum för samtal. Jag skrev protokollet. Årsmötet kunde inte ge styrelsen ansvarsfrihet eftersom ingen revisionsberättelse hade inkommit.

  Måndag 6 mars
  Minus åtta, lätt snöfall men ganska klart ändå. Hela dagen var det då och då enstaka snöflingor som flög I luften. Skönt solsken mellan molnen.
  Lite skrivjobb för Församlingskåren och försök till kontakt med revisorerna.
  Lena Mill kom upp vid två och stannade en timme. Jag kunde prata av mig en del av min frustration kring de föreningsuppgifter jag varit inblandad i på sistone.
  Marianne Almeflo ringde. De håller på att avsluta lokalföreningen av POSK. Hon hade lite funderingar kring detta. Det verkar som om vi som är föreningsengagerade allt oftare får ta itu med frågor om tiden är ute för föreningslivet i sin gamla form. Att postgirot har lagt om rutiner har bidragit till dessa dödsstötar.

  Tisdag 7 mars
  Några streck under noll och vindstilla. Det var kallt.
  Jag var hem till Sylvia med avgiften för Församlingskåren. Hon fick också tillbaka sin pärm för KD och protokollen från söndagens möte med Församlingskåren. Vi satt länge och pratade om ditt och datt.
  Sedan var det tid att handla “mat och potatis” som Roland kunde ha sagt.
  På eftermiddagen försökte jag göra det jag ska på mitt bankkonto och KD:s konto. Men ännu har jag inte riktigt vant mig vid Handelsbankens uppställning av sidan där man handskas med det som ska göras. Känner mig för gammal och virrig för att ställa om mitt tänkande. Ibland ser jag inte allt utan förlorar en del av synfältet? Är det stress eller fel på ögonen?
  På kvällen var jag på bio, “Sameblod” - en film som tog upp hur svenska statens myndigheter behandlade och delvis diskriminerade samerna på 1930-talet. Man ville att de skulle vara en vacker turistattraktion men inte fullvärdiga medborgare. Att de skulle få studera vid högskola var inte tänkbart. De hade ju mindre hjärnor! !

  Onsdag 8 mars
  Jag kunde bära ner mina använda påslakan till tvättstugan på morgonen och få dem tillbaka på eftermiddagen rena och släta. Tack Maj!
  Jag var på lunchmusik och sopplunch. De serverade en fisksoppa med rikligt med räkor. Det snöade hela dagen lätt och tunt och molnen var inte tätare än att man såg en ljuspunkt av solen på molntäcket. Men det var kavigt att gå för rollatorn, min trogna Rolle. Han hade jobbigt. Hoppas att han inte tar skada av att krypa fram genom snölagret.

  Söndag 12 mars Nollgradigt på morgonen, växlande molnighet. Ishalka omväxlande med bart på trottoarerna, smältvatten rinner överallt, det gäller att ta det försiktigt.
  Glest besökt mässa i kyrkan, som avslutning sjön vi psalm 31 “låt oss glada och i tro prisa Gud för han är god” och den ringer I mitt huvud efteråt.
  Kokade lingonsylt av bär infrysta i september. Så bra att hitta!
  Fullmånen tittar in på mej då jag sitter i min teveffåtölj.

  Lördag 18 mars
  Strax före åtta hämtade Roger mej och körde till Afta där KD hade Stämma i Johannesgården. Roger körde mycket lugnt och stadigt och det kändes tryggt. Han är en öppen man och lätt att komma överens med folk och tycktes tycka att det var ganska intressant. Dagens gäst var partisekreterare Acko Ankarberg Andersson som pratade om det fyra viktigaste frågorna som partiet ska satsa på valet 2018. Familj, trygghet, bra omsorg och vård, jobben.
  Styrelsens toppar omvaldes, antalet övriga ledamöter styrelsen minskades till sju.
  Jag vann två böcker i lotteriet
  En fin hemresa genom Ljusnans dalgång fylld av glädjen att återse de fina vyernas senvinterlandskap.
  En stor mängd svanar har samlats på älven utanför IP.
  På kvällen jobbade jag med att göra en digital kassabok för KD. Det gick till sist men jag har haft dåliga erfarenheter av LibreOfficeCalc. Programmet är ibland ostadigt. Jag hoppas att det stannar i den inställning som jag skapat.

  Söndag 19 mars Strålande solskensdag, ett par grader under noll på natten, och dagsmeja på dagen. Läste på balkongen en stund men det var kallt så när solen gick bort var det inte skönt längre.
  Gick till kvällsgudstjänsten. Det är fortfarande ljust nu! Trottaren på stora gatan är nu infri men inte sandfri – man skulle kunna tro att det är en grusväg! Solen går ner rakt sydväst Syns fint från kyrkogården.
  Sinnesrogudstjänst, jag kunde inte släppa tankarna på Sylvia och ansvarsfriheten för Församlingskårens styrelse.

  Måndag 20 mars - Vårdagjämning

  Tisdag 21 mars

  Så såg det ut på morgonen då jag tittade ut genom mina fönster

  Ett tjockt lager ny snö över allting. Men eftersom termometern stod på noll så så försvann det från taken och gatorna innan kvällen. Men gräsytorna såg fräschare ut med sitt vita täcke.
  Vi hade styrelsemöte i KD på kvällen och Lars berättade från kommunstyrelsen och jag från stämman i Alfta i lördags. Sylvia hade köpt semlor till kaffet.

  Onsdag 22 mard
  Som vanligt på onsdagar fullt progam: Orgelmusik i kyrkan och sedan soppa, en rik grönsakssoppa med linser. Någon samtalsstund med syföreningdamerna blev det dock inte men Anna Britta följde med mig hem och jag fick justering på protokollet från församlingskårens årsmöte.
  Självmordsattentat I London vid parlamentet gav genljud i media

  Torsdag 23 mars mammas födelsedag
  flera kallgrader på natten häller snösmältningen inom rimlig nivå så att det inte blir så mycket vatten på gatorna.
  Per ringde, han hade funderat på att komma hit men var förkyld så det blir inte besök just nu.
  Det drog upp svarta moln så det blev lite ostadigt väder till natten.
  Fick trevligt brev från revisorn i KD
  Tittade på “Morgans mission” i teve och programmet väckte förståss upp tankar i mej. Jag var ganska hemsk som chef ibland. Men det var inte bara mina medarbetare som hade ont av mig. Det var många dagar då jag hade ont i magen för att gå till jobbet. De nätter då jag låg och tänkte fram och tillbaka om hur vi haft det tillsammans i arbetet både på vår lilla arbetsplats och i chefsgruppen.

  Fredag 24 mars
  Tänk vad tiden går - att det mer än fyrtio år sedan mamma lämnade jordelivet
  På RK fanns det fiskeböcker att sätta in i hyllorna. De jobbar för fullt i källaren efter översvämningen. De har målat om och satt upp nya hyllor.
  Jag var hem till Sylvia och fick påskrift på protokollet från i tisdags. Sedan överlämnade jag ansvaret för handkassan till henne med en redovisningsblankett. Pratade med Tina och hon nämnde att de firar JO 65 år med familjen i morgon och sedan har hon ordnat en “fridag” på den rätta födelsedagen. Men han tycker inte det är något att fira eftersom han inte går i pension.

  Söndag 26 mars - nu har vi ställt klockan till sommartid
  Sol, moln och blåst, många plusgrader. Det var en varm ganska kraftig vind från sydväst, motvind till kyrkan och medvind hem.
  Familjemässa och ganska många ungdomar som deltar i konfirmationsundervisningen delade mässan.
  Snart sjuder föryngringens save
  i vaknande lund och lid,
  och nu firar klockornas ave
  din ankomst, o vårfrutid.
  Ånyo din fest , Maria,
  vill vardandets under sia
  som skapar all världen ny
  och vingad av ström och aning
  vår längtan lyftes i spaning
  mot varje ljusnande sky.

  Än tjälen väl marken binder,
  än tornas vallar av snö,
  men intet främmande hinder
  skall trotsa tinande tö.
  Ju hårdare vintern trycker,
  ju längre den innelycker
  vår håg i mörken och tvång.
  dess ljuvare ljus du bringar
  dess klarare också du klingar
  o, segrande vår. din sång.

  Var hälsad, bebådelsetimma!
  Låt solglans och sunnanbris
  förskingra skymmande dimma
  och smälta fjättrande is!
  Se, skogen gnistrar av droppar,
  och snart färgas trädens knoppar
  med stänk av hetare glöd-
  hör, vårfruklockorna sjunga
  om livet det evigt unga
  som kuvar till sist all död.

  VÅRFRUTID av E.N. Söderberg


  det blåste kraftigt i en nordvästlig vind
  Måndag 27 mars
  Kunde sitta en stund på balkongen och läsa! Det är varmt - 14 grader - och blåser kraftigt men där på balkongen skyddat.
  Dagens promenad gick till systemet och banken. Dwet var mycket kraftig byig vind från nordväst – medvind bort var drivande, motvind hem gjorde det tungt.

  Tisdag 28 mars
  Mulet och mindre blåst. Kall natt men plusgrader på dagen, men inte längre onormalt varmt för årstiden . Jag var ut och bl.a. handlade mat. När jag kom hem kunde jag f.f.g. på mycket länge gå in i lägenheten utan att rollatorn drog in en massa grus och smuts! Torrt på huvudgatan.

  Onsdag 29 mars
  Sopmaskinerna går på gatan. Det var kall natt och himlen är klar. Alldeles lugnt.
  Bibelstudium kl ett. Vi hade mycket intressanta samtal. Efesierbrevet har mycket som är värt att prata om. I dag utgick från fjärde kapitlet. I vers 11 nämnes en hel rad av olika tjänster i församlingen och vi kom att titta på olika ställen där ordet apostel nämnes. Paulus hade kanske svårigheter i vissa kretsar att hävda att han som apostel var likställd mede tolv som följt Jesus?
  I vers 13 nämner Paulus att vi ska bli fullvuxna och uppföra oss som mogna medborgare. Då behöver man vara både som barn och som vuxna. Ansvarfulla som vuxna men med öppet sinne eller förutfattad mening.
  Vi pratade om hur viktigt det är att försöka se det väsenliga och inte hänga upp sig på oväsenligheter.
  Har kvinnor rätt att predika? Här motsäger Paulus sig själv om man jämför olika skrifter. Men Paulus vill verkligen betona att man ska lyssna till Kristus och och försöka se bortom det som är tidsbundet och traditioner.
  Vi som deltar i studierna har olika bibelöversättningar och i vers 19 hade verkligen olika ord använts för vad som kan vara ett orent och själviskt liv, i motsats till vad som är ett liv i sanning och rättfärdighet.
  Det bibelord som nästan har blivit ett ordspråk “Låt inte solen gå ner över er vrede” och är en oerhört god levnadsregel, liksom att vara varsam hur vi använder orden i vårt umgänge med människorna omkring oss.

  Fredag 31 mars
  COOP ska renoveras och kommer att vara stängt lördag - onsdag så jag handlade inför helgen. Det var urplockat på färskvaror och t.ex. mjölken var slut. Uppdaterade hemsidan inför april.

  ritvas

  next   back

  videkissar

 • Dagboksregistret ||| Skriv gärna till mig |||  UPP