2 ljusDagbokstext

NOVEMBER 2017


November är en grå månad.
Men vi tänder ljus och har flera dagar att fira.
Ljus i mörkret!

2 ljus


phalenopsisranka
Onsdag 1 november
Frost den gångna natten. Is på vattenpölarna. Uppdatering inför denna nya månad som alltid har varit en månad av förväntan för mej.
På morgonen fick jag efter noggrant sökande tag i felet på psalmsidan och kunde skicka upp en korrekt variant. Uppdaterade dagbok och texter.
Årskontroll på läkarstationen. Alla prover visade bra resultat inom gränserna. Hann nätt och jämnt fixa till lite mat innan det var tid att ge sig av till församlingsgården där Eva Kämsby pratade om pilgrimsvandring. När jag gick dit kände jag i benen ungefär som träningsvärk. Att gå först till lasarettet och sedan dit ner var ovanligt mycket rörelse. Att jag somnade under föreläsningen var kanske inte så konstigt, speciellt efter en natt med dålig sömn.

Fredag 3 november
Minusgrader på morgonen. Var hos Anneli och fick håret klippt. Det är skönt. Sedan var jag på Röda Korset och städade i bokhyllorna som vanligt på fredagar.
Per ringde – han var på väg till ett jobb! Roligt att han fått ett uppdrag.
Solnedgång redan klockan halv fyra mot molnfri klar himmel. Senare på kvällen stod en rund silvervit måne på österhimlen.
Ett litet glas vin till helgdagskväll. Ingen teve, bara läsning

Lördag 4 november Alla helgons dag
Sedan morgondimman lyft en nästan molnfri himmel. Minusgrder i arla morgonstunden. TV-gudstjänst kl 10. Ringde Lasse på födelsedagen.
Försökte följa en tutorial men PSP blir alltmera ostadig så det blev som det blev - -
Dagens frostiga promenad gick ner till Kyrksjön där jag tog en hel del fotografier ut över den spegelblanka ytan där molnen gav vita skuggor. Solen stod lågt, skulle gå ner inom den närmaste timmen. Jag försökte få själva solskivan bakom en pilstam när jag tryckte på slutaren till kameran.
Månen kommer också ikväll upp övr kommunhuset och passerar över min österhimmel.

Söndag 5 november Alla själars dag.
Duggregn.
Livets Gud, vi tackar dig för dem som vilar i din frid långt bort från oss men nära dig.
Den psalmtexten är hos mig idag.
Och på källen tittar månen in till mej då jag tittar på teve. En aning avskalad på högra sidan.

Tisdag 7 november
Ingegerd mitt namn. . . .Det hjälper mig att veta vem jag är.
Gud.
I dopet skrev du mitt namn i livets bok
för att jag alltid skall vara ihågkommen av dig,
sedd och älskad.


Minus 4 grader – delvis en slöja av medelhöga moln – soluppgång bakom en slöja av moln som gav ett speciellt färgspel.
Irene och Katarina var här och städade. De bytte också till vintergardin i köket.
Försökte få ordning på anteckningarna kring Korsseman-släkten som härstammar fån Finland. Kajornas kvällsflykt drar omkring mot den rosa kvällshimlen efter solnedgången.
Konsert för Världens barn i kyrkan. Började med ”Dagen är nära” av Händel, Kyrkoherden gjorde en insats som solosångare i ett stycke av Hasse&Tage, Ulrike var solist i ”Den dagen” av H Nyberg – tyvärr så spelade Concencio så starkt att hennes solo inte gick fram till mina öron. Det var flera fina solon och ett litet upptåg till ”Bro bro breja” som skulle illustrera mobbing på skolgården. Concencio hade gjort en rapsodi på Negro Spirituals Det hela avslutades med en variation på psalmen ”Stad i ljus”
En kanthuggen måne lyste mej på vägen hem. Det var halt på asfalten och flera minusgrader.

Onsdag 8 november
Ett irritationsmoment i datorn att Microsoft (?) gjort någon sorts uppdatering som ändrar hur pågående arbete visas på skärmen. Undrar om det går att rätta till med en inställning? Jag har så svårt att läsa dessa delar av reglerna kring färdigställandet av dokument av olika slag.
En promenad i motvind till kyrkan och lunchmusiken där bl.a. en för mig tidigare okänd kompositör presenterades – Baldassare Galuppi – med en mjuk Sonata i minor
Vid sopplunchen serverades en god grönsakssoppa. Gisela gjorde mig sällskap.

Torsdag 9 november
Bibelstudium över 1:a Samuelsboken 7-8 i stället för igår eftersom Magnus var på kurs. Vi kom att prata om att alla religioner har dessa inslag: samverkan Gud – det onda – människan. Vi förstår att alla strävar efter att vara som andra. Gud hade enl. 5 Mos. 17: 14-30 sagt hur Israels folk skulle förhålla sig till viljan att ha en kung och hur denna skulle förhålla sig.

Fredag 10 november
På torget har de nu snart blivit färdiga med nyordningen. Runt belysningsstolparna har det blivit stenläggning. Julgranen har kommit upp. Och de har gjort en liten fyllning så att det inte är hög stenkant då jag tar stigen in till min gård.
Spännande program på Kunskapskanalen om forntida vulkanutbrott och om rön från utgrävningar på Orkneyöarna.

Söndag 12 november
Vitt på marken sedan gårdagens lilla snöfall. Så här års då solen står lågt kommer det in solljus vid frukosten.
För första gången denna säsong blev det promenad i snö till kyrkan, ett cirka två centimeter tjockt lager lätt ny snö och strålande sol. Temperatur strax under nollpunkten. Det var också första gången jag tyckte att jag skulle ha tagit fram en mössa. Och rollatorn hade fullt av snö i hjulen då vi kom in i lägenheten. Nu börjar den tiden.. . .

 • Första snön denna höst

  Måndag 13 november
  Några grader under noll och helt klar himmel. Det blev en skön promenad neråt sjön och en sväng utåt Östernäs med kameran i högsta hugg. Det var kallt och skönt med mössa.
 • Torget sett från Signeulsparken. Huset där jag bor t.v. om Kommunhuset.
 • Timmeromlastning - en viktig näringsgren vid Ljusdals station
  På eftermiddagen råkade jag sätta på TV och såg slutet av en gammal film från 1957 En drömmares vandring, Dan Anderssons liv, illustrerat i bildsvep och text, dikter. Sinnligt – liksom boken jag just läser. Sedan en gudstjänst i repris från Uppsala domkyrka, en del av Luther-året med nykomponerade Lutherpsalmer. Det blev en dag med mycket teve för flera av de serier jag börjat följa fortsatte på kvällen.

  Tisdag 14 november
  Fortfarande kallt (minus sju grader på morgonen) och klart.
  Köpte en novemberkaktus och var hem till Anna-Britta som förlorade sin make Bengt i fredags. För honoom måste ha varit skönt att det blev slut för han hade haft mycket besvärligt den senate tiden. Hon hade rörigt hemma för det är hantverkare där och drar in bredband. Det måste kännas tomt att bara ha sig själv att tänka på
  Det är halt på trottoarerna här och var där. Den lilla snö vi har fått har packats ihop.
  Sedan frostade jag av frysen. Bäst att passa på när det är kallt. Det var inte så igenfrostat som det ibland varit vid tidigare tillfällen. Men det är ändå svårt att klara den nedre delen eftersom jag är så rörelsehindrad numera.
  På eftermiddagen slocknade jag helt och vaknade knappast till kvällens tevetittande: ”Gokväll” om böcker, nyheter och framför allt ett oerhört intressant teveprogram om historien bakom Harbonäs säteri.

  Fredag 17 november
  Ett lätt kortvarigt regn under natten har tagit bort det mesta av det vita på gräsmattorna. Nu är det nollgradigt och jag fruktar för halka. Men då jag gick till RK såg jag att de grusat på trottoaren. Däremot såg det halt ut att snedda över torget så det undvek jag.
  Fyllde i hål i RK-bokhyllorna med böcker från källarförrådet. Två av besökarna hälsade på mej och frågade om jag kände igen dem. Damer med rynkiga ansikten. Jag måste be dem tala om sitt namn och då visste jag vem det var. Att de kände igen mej! Jag är kanske inte lika rynkig som de? Men jag är mycket dålig att koppla ihop människor som jag träffar med ett namn.
  Upptäckte att köksklockan stannat. Tidigare i veckan märkte jag att armbandsuret behöver nytt batteri. Så nu har jag bara mina maskiner som visar rätt tid är hemma. Köksklockan klarar jag inte själv eftersom man måste stå på stege för att klara detta. Min balans är för dålig. Måste vänta tills Per kommer nästa vecka.

  Lördag 18 november
  Och novemberkaktusen börjar blomma ! ! !
  Ganska tät dimma mest hela dagen. Var till bokhandeln och ordnade med nytt batteri i armbandsklockan samtidigt som jag bytte cirkelbok.
  Tur att jag igår såg att det var ishalka på Torget. Jag sneddade inte över. Det var ett tunt lager av ny snö ovanpå.
  Teve2 - Aniara från Malmö operan – en mycket påkostad föreställning – visuellt – musiken av Karl-irger Blomdahl är inte precis njutbar men illusorisk och verkar totalt annorlunda.

  Söndag 19 november
  Det har snöat lite under natten och snön faller fortfarande. Det blev att pulsa i ny snö och fallande lätt snö på väg till Pingstkyrkan. Där firades ekumenisk gudstjänst och kyrkan var full. Missionskyrkans kör med många olika nationer representerade sjöng ”O store Gud” på många olika språk. Magnus predikade över ”Guds rike finns inom er”. Concencio spelade variation över Bachs ”Vaken upp, en stämma ljuder”, passade musik på söndagen före domsöndagen.

  phalenopsisranka

  back

 • Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo