2 ljusDagbokstext

NOVEMBER 2017


November är en grå månad.
Men vi tänder ljus och har flera dagar att fira.
Ljus i mörkret!

2 ljus


phalenopsisranka
Onsdag 1 november
Frost den gångna natten. Is på vattenpölarna. Uppdatering inför denna nya månad som alltid har varit en månad av förväntan för mej.
På morgonen fick jag efter noggrant sökande tag i felet på psalmsidan och kunde skicka upp en korrekt variant. Uppdaterade dagbok och texter.
Årskontroll på läkarstationen. Alla prover visade bra resultat inom gränserna. Hann nätt och jämnt fixa till lite mat innan det var tid att ge sig av till församlingsgården där Eva Kämsby pratade om pilgrimsvandring. När jag gick dit kände jag i benen ungefär som träningsvärk. Att gå först till lasarettet och sedan dit ner var ovanligt mycket rörelse. Att jag somnade under föreläsningen var kanske inte så konstigt, speciellt efter en natt med dålig sömn.

Fredag 3 november
Minusgrader på morgonen. Var hos Anneli och fick håret klippt. Det är skönt. Sedan var jag på Röda Korset och städade i bokhyllorna som vanligt på fredagar.
Per ringde – han var på väg till ett jobb! Roligt att han fått ett uppdrag.
Solnedgång redan klockan halv fyra mot molnfri klar himmel. Senare på kvällen stod en rund silvervit måne på österhimlen.
Ett litet glas vin till helgdagskväll. Ingen teve, bara läsning

Lördag 4 november Alla helgons dag
Sedan morgondimman lyft en nästan molnfri himmel. Minusgrder i arla morgonstunden. TV-gudstjänst kl 10. Ringde Lasse på födelsedagen.
Försökte följa en tutorial men PSP blir alltmera ostadig så det blev som det blev - -
Dagens frostiga promenad gick ner till Kyrksjön där jag tog en hel del fotografier ut över den spegelblanka ytan där molnen gav vita skuggor. Solen stod lågt, skulle gå ner inom den närmaste timmen. Jag försökte få själva solskivan bakom en pilstam när jag tryckte på slutaren till kameran.
Månen kommer också ikväll upp övr kommunhuset och passerar över min österhimmel.

Söndag 5 november Alla själars dag.
Duggregn.
Livets Gud, vi tackar dig för dem som vilar i din frid långt bort från oss men nära dig.
Den psalmtexten är hos mig idag.
Och på källen tittar månen in till mej då jag tittar på teve. En aning avskalad på högra sidan.

Tisdag 7 november
Ingegerd mitt namn. . . .Det hjälper mig att veta vem jag är.
Gud.
I dopet skrev du mitt namn i livets bok
för att jag alltid skall vara ihågkommen av dig,
sedd och älskad.


Minus 4 grader – delvis en slöja av medelhöga moln – soluppgång bakom en slöja av moln som gav ett speciellt färgspel.
Irene och Katarina var här och städade. De bytte också till vintergardin i köket.
Försökte få ordning på anteckningarna kring Korsseman-släkten som härstammar fån Finland. Kajornas kvällsflykt drar omkring mot den rosa kvällshimlen efter solnedgången.
Konsert för Världens barn i kyrkan. Började med ”Dagen är nära” av Händel, Kyrkoherden gjorde en insats som solosångare i ett stycke av Hasse&Tage, Ulrike var solist i ”Den dagen” av H Nyberg – tyvärr så spelade Concencio så starkt att hennes solo inte gick fram till mina öron. Det var flera fina solon och ett litet upptåg till ”Bro bro breja” som skulle illustrera mobbing på skolgården. Concencio hade gjort en rapsodi på Negro Spirituals Det hela avslutades med en variation på psalmen ”Stad i ljus”
En kanthuggen måne lyste mej på vägen hem. Det var halt på asfalten och flera minusgrader.

Onsdag 8 november
Ett irritationsmoment i datorn att Microsoft (?) gjort någon sorts uppdatering som ändrar hur pågående arbete visas på skärmen. Undrar om det går att rätta till med en inställning? Jag har så svårt att läsa dessa delar av reglerna kring färdigställandet av dokument av olika slag.
En promenad i motvind till kyrkan och lunchmusiken där bl.a. en för mig tidigare okänd kompositör presenterades – Baldassare Galuppi – med en mjuk Sonata i minor
Vid sopplunchen serverades en god grönsakssoppa. Gisela gjorde mig sällskap.

Torsdag 9 november
Bibelstudium över 1:a Samuelsboken 7-8 i stället för igår eftersom Magnus var på kurs. Vi kom att prata om att alla religioner har dessa inslag: samverkan Gud – det onda – människan. Vi förstår att alla strävar efter att vara som andra. Gud hade enl. 5 Mos. 17: 14-30 sagt hur Israels folk skulle förhålla sig till viljan att ha en kung och hur denna skulle förhålla sig.

Fredag 10 november
På torget har de nu snart blivit färdiga med nyordningen. Runt belysningsstolparna har det blivit stenläggning. Julgranen har kommit upp. Och de har gjort en liten fyllning så att det inte är hög stenkant då jag tar stigen in till min gård.
Spännande program på Kunskapskanalen om forntida vulkanutbrott och om rön från utgrävningar på Orkneyöarna.

Söndag 12 november
Vitt på marken sedan gårdagens lilla snöfall. Så här års då solen står lågt kommer det in solljus vid frukosten.
För första gången denna säsong blev det promenad i snö till kyrkan, ett cirka två centimeter tjockt lager lätt ny snö och strålande sol. Temperatur strax under nollpunkten. Det var också första gången jag tyckte att jag skulle ha tagit fram en mössa. Och rollatorn hade fullt av snö i hjulen då vi kom in i lägenheten. Nu börjar den tiden.. . .

 • Första snön denna höst

  Måndag 13 november
  Några grader under noll och helt klar himmel. Det blev en skön promenad neråt sjön och en sväng utåt Östernäs med kameran i högsta hugg. Det var kallt och skönt med mössa.
 • Torget sett från Signeulsparken. Huset där jag bor t.v. om Kommunhuset.
 • Timmeromlastning - en viktig näringsgren vid Ljusdals station
  På eftermiddagen råkade jag sätta på TV och såg slutet av en gammal film från 1957 En drömmares vandring, Dan Anderssons liv, illustrerat i bildsvep och text, dikter. Sinnligt – liksom boken jag just läser. Sedan en gudstjänst i repris från Uppsala domkyrka, en del av Luther-året med nykomponerade Lutherpsalmer. Det blev en dag med mycket teve för flera av de serier jag börjat följa fortsatte på kvällen.

  Tisdag 14 november
  Fortfarande kallt (minus sju grader på morgonen) och klart.
  Köpte en novemberkaktus och var hem till Anna-Britta som förlorade sin make Bengt i fredags. För honoom måste ha varit skönt att det blev slut för han hade haft mycket besvärligt den senate tiden. Hon hade rörigt hemma för det är hantverkare där och drar in bredband. Det måste kännas tomt att bara ha sig själv att tänka på
  Det är halt på trottoarerna här och var där. Den lilla snö vi har fått har packats ihop.
  Sedan frostade jag av frysen. Bäst att passa på när det är kallt. Det var inte så igenfrostat som det ibland varit vid tidigare tillfällen. Men det är ändå svårt att klara den nedre delen eftersom jag är så rörelsehindrad numera.
  På eftermiddagen slocknade jag helt och vaknade knappast till kvällens tevetittande: ”Gokväll” om böcker, nyheter och framför allt ett oerhört intressant teveprogram om historien bakom Harbonäs säteri.

  Fredag 17 november
  Ett lätt kortvarigt regn under natten har tagit bort det mesta av det vita på gräsmattorna. Nu är det nollgradigt och jag fruktar för halka. Men då jag gick till RK såg jag att de grusat på trottoaren. Däremot såg det halt ut att snedda över torget så det undvek jag.
  Fyllde i hål i RK-bokhyllorna med böcker från källarförrådet. Två av besökarna hälsade på mej och frågade om jag kände igen dem. Damer med rynkiga ansikten. Jag måste be dem tala om sitt namn och då visste jag vem det var. Att de kände igen mej! Jag är kanske inte lika rynkig som de? Men jag är mycket dålig att koppla ihop människor som jag träffar med ett namn.
  Upptäckte att köksklockan stannat. Tidigare i veckan märkte jag att armbandsuret behöver nytt batteri. Så nu har jag bara mina maskiner som visar rätt tid är hemma. Köksklockan klarar jag inte själv eftersom man måste stå på stege för att klara detta. Min balans är för dålig. Måste vänta tills Per kommer nästa vecka.

  Lördag 18 november
  Och novemberkaktusen börjar blomma ! ! !
  Lagom inför min födelsedag
  Ganska tät dimma mest hela dagen. Var till bokhandeln och ordnade med nytt batteri i armbandsklockan samtidigt som jag bytte cirkelbok.
  Tur att jag igår såg att det var ishalka på Torget. Jag sneddade inte över. Det var ett tunt lager av ny snö ovanpå.
  Teve2 - Aniara från Malmö operan – en mycket påkostad föreställning – visuellt – musiken av Karl-irger Blomdahl är inte precis njutbar men illusorisk och verkar totalt annorlunda.

  Söndag 19 november
  Det har snöat lite under natten och snön faller fortfarande. Det blev att pulsa i ny snö och fallande lätt snö på väg till Pingstkyrkan. Där firades ekumenisk gudstjänst och kyrkan var full. Missionskyrkans kör med många olika nationer representerade sjöng ”O store Gud” på många olika språk. Magnus predikade över ”Guds rike finns inom er”. Concencio spelade variation över Bachs ”Vaken upp, en stämma ljuder”, passade musik på söndagen före domsöndagen.
  Teveprogram om Malena Ivarsson - detaljer från hennes liv – tremänning till mina barn.

  Måndag 20 november Molntäckt himmel och lite blåsigt, minusgrader
  Fick till en ny mall på temat fotbeklädnader med en bild ur mitt material med gamla lektionsresultat. Tur att det finns när PSP krånglar!
  Fortsatte med att fylla i mera data om släkten och kompletterade efter moster Brittas krönikor.
  Det blev mycket teve men då jag reste mej efter att ha sett Aktuellt så högg det till i högra höften och jag kunde inte sitta och knappast gå men det är ju tur att jag har lilla rollatorn till hands. Det fick bli paracetamol i kurativ dos och ryggläge i sängen. Smärtan blir antagligen förstärkt av att jag blir rädd.

  Tisdag 21 novemberMinus sex grader
  Vaknade halv sju och kände mej klar att gå upp. Värken fanns i bakgrunden dold bakom kurativ dos paracetamol. Det blev både tvätt och renbäddning trots den onda höften. Det är bra att röra på sig så att inte höften stelnar till.
  Men jag var så trött och frånvarande. Somnade och då jag vaknade visade klockan 17.54. oj - KD-möte kl 18 - - - . Det blev full fart men jag hade lagt ner det mesta jag behövde i min väska tursamt nog. De hade suttit och pratat medan de väntade på mej = sekreteraren. Lars var orolig att jag halkat och kom och mötte mej. Men sammanträdet genomfördes och vi hade två gäster som kanske ska bli medlemmar.
  Hemkommen såg jag på teveprogrammet ”Det sitter i väggarna”. Det var intressant med en bergsmansgård i fokus. Det finns bergsmän i min släkt.

  Onsdag 22 november
  Per och Birgitta kom vid fyratiden och vi åt spagetti och köttfärssås och sallad vid femtiden.

  Torsdag 23 november
  Min kropp och mina sinnen åldras.
  Herre, förnya genom din Ande min invärtes människa dag för dag.
  Amen.

  Jag noterar att det är min födelsdag - 86 år Haft en bra natt och det mesta av det onda har gått bort på morgonen. Snöplogarna är i full fart. Det är nollgradigt men går mot plus.
  Birgitta och Per dukade till förmiddgskaffe och sjöng för mej.
 • kaffebordet
  Det var många hälsningar från vänner på datorn och släktingar ringde på telefon. Anna-Britta kom upp med en kaka- en fruktpaj. Sådan är hon.
 • Så såg pajen ut då vi smakat på den
  Vi var ut vid halv ett. Då var det plaskigt på gatorna. Snön från i morse låg i blöta vallar vid vägkanterna.
  Per försökte fixa felen i papperskorgen i min dator och det var tydligen mycket svårt. Men han lyckades till sist efter timmar av arbete.
  Halv sju hade vi beställt middag på Janus. Jag åt lingon-kantarell-toast till förrätt och boullabaise. Per åt sama förrätt och en stekt kötträtt och Birgitta något veganskt. Jag avlutade med Irish Coffee och Birgitta med hjortron och glass. Trevligt att fira på det sättet!
  Det var ännu blötare på gatan när vi gick hem - antagligen mera isigt nere i gamla stan där Birgitta bodde.

  Fredag 24 november
  Solsken men det blir kyligare! På förmiddgen var vi till skoaffären och hittade precis samma sko som jag slitit ut. Den passar så bra så den köpte jag. På systemet fick Per välja vad vi skulle köpa. Sedan var vi på bokhandeln
  Birgitta gjorde lunch - tabbouleh en vegansk rätt.
  På eftermiddagen var Birgitta tillsammans med en vän några timmar. Sedan gjorde Birgitta en risotto på pumpa till middag och vi pratade. Per berättade om hur de kommit att köpa hus i Grekland.

  Lördag 25 november Nu är det kallt igen. -4 grader klar himmel.
  Per kunde skanna in moster Brittas krönikor. Detta är vad som gjordes i datorn under dagen.
  Vi köpte en ny vinterkappa till mig.
  Middag rotfruktsgratäng med kantarelltäcke som Per ordnade till. På kvällen hade vi en ostbricka.
  Tillsammans med Birgitta kollade jag i mahognybyrån. Vi kastade inte mycket men något blev det i alla fall. Noterade att jag inte skrivit upp tillsammans med silvret där det står varifrån det kommit, vad som var lysningspresenter etc så det bör jag försöka göra.

  Söndag 26 november
  Per packade sina väskor och hämtade Birgitta klockan åtta. Vi åt frukost, och så fick det bli adjö halv tio.
  Jag gick till kyrkan halv elva. Tog nya kappan. Anna-Britta mötte upp vid min ingång och även om hon gick långsamt för att vara hon så var det för fort för mej. Jag var helt slut då vi kom fram. Hem från kyrkan kunde jag gå i min egen takt eftersom jag var ensam då.
  Det firades Ikongudstjänst med ikonmålare Christina Lindström. Intressant resumé kring hur hennes tankar gått då triptyken vuxit fram inom henne och fästes på konstverket.
  På eftermiddagen letade jag i släkthistorien och hittade var Astrid Holm skulle fogas in. Hon som Britta har skrivit om i ”Granatmedaljongens historia”.

  Måndag 27 november
  Ragnar skickade bilder till moster Brittas krönika När mamma var liten. Jag inbjöd släkt att ta del av det material från moster Britta som Per skannat in.

  Onsdag 29 novemberSnö i mer eller mindre omfattning under dagen.
  I dag tar jag mina gamla kängor som jag köpte i Kungälv för tre år sedan. De är väldigt sköna men så slitna att de bör bytas ut.
  Jag har nog blivit ganska glömsk - idag hade jag fotvården inbokat 10.00 men det kom jag inte ihåg.
  Det var bara lätt snöfall vid halv sex då Anna-Britta och jag gick till Församlingsgården för gudstjänstgruppens möte men då vi gick tillbaka efteråt var det tätt snöfall och rollatorn var helt översnöad då vi kom hem.

  Torsdag 30 novemberMinus 3 grader.
  Snöplogarna i full fart. Ute har det blivit höga berg med snö.
  Det blev nya vinterskor, inte alls de som Per valt ut.
 • bild

  phalenopsisranka

  next   back

 • Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo