Adagio ur "Hösten" av Antonio Vivaldi

OKTOBER 2017

Dagbokstext


 
visa väg

Den förekommande nåden
Gud är redan där - vart du än är på väg är Gud redan där
och ändå är han här - hos dig - just nu -

Oktober - vissnandets tid - höststormar bebådar vintern
 
hostlov23.gif
Söndag 1 oktober
och vi fick se solen! Det var längesedan. Natten höll sig som på en senaste tiden kring tiogradersstrecket. Under förmiddagen klarnade det upp under några timmar men sedan lade sig molntäcket igen.
Familjegudstjänst där barnen spelade upp berättelsen om hur Jakob lurade till sig förstfödslorätten från sin far och sedan hans dröm om stegen som gick upp till himlen.
 • Fotograferade höstfärger i min närhet

  Onsdag 4 oktober
  Det är fortfarande samma väder som den senaste tiden med mestadels mulet men temperaturer på cirka tio grader, alltså ingen frost.
  Lunchmusik i kyrkan med Concenzio. Han spelade 1700-talsmusik. Uppskattade bäst Fanfare och Allegro från Romans Drottningsholmsmusik men njöt också av Albinoni Adagio i två olika versioner. Sedan var det sopplunch - svampsoppa med krutonger. Hade sällskap med Marianne och Per Arne Almeflo från Färila.

  Torsdag 5 oktober
  Lite kyligare, fallande lufttryck, växlande molnighet.
  Efter frukost gick jag och tog buss till Hudiksvall, där jag uppsökte poliskontoret och beställde nytt pass eftersom denna min enda legitimationshandling går ut 14 november. De upplyste mig om att det finns en bättre legitimation för t.ex. apotek och bank men jag vill ha pass för den händelse jag vill resa till England. Att ordna pass var en mycket smidig procedur men det var svårt med fingeravtrycken – kanske mitt halvt känslolösa pekfinger inte ger bra avtryck? Men det var i alla fall snabbt ordnat. Jag gick genom affärskvarteren utan den minsta lust att gå in och se vad som fanns att shoppa. Kom fram till stationen precis lagom för nästa buss till Ljusdal och var hemma redan tjugo minuter i tolv.
  Nobelpriset i litteratur till Kazuo Ichiguro, tydigen fr a känd för en bok som blivit film ”Återstoden av dagen” medan namnet för mej hör ihop med den lite skrämmande ”Never let me go”.

  Fredag 6 oktober
  På RK sorterade jag bort 8 kassar med böcker och friställde en hyllsektion som ska flyttas. Under den kommande veckohelgen ska de möblera om i lokalen.
  Fullmåne!

  Lördag 7 oktober
  Idag gläder jag mig åt att det är solsken! Längesedan det var sådant väder. Men det innebär också att det har varit kyligt i natt och snudd på frost. Höstfärgerna står fast - förändras knappast på de färgrikare träden lönn och rönn medan björkarna blir allt gulare. Lövfällning märks det ännu inte mycket av på träden även om det syns på marken.
  Det mulnade på under dagen så det var bra att jag gick ut tidigt.
  ”Musik i Ljusdal” anordnade en lördagseftermiddag med Karin Boye. Anita Wall läste dikter, Lina Nyberg sjöng bl.a. Bernt Egerblads tonsättning av "Visst gör det ont når knoppar brister" men också egna stycken till ackompanjemang av gitarrduon ”The Gothenburg Combo”. Duon spelade också den egna kompositionen Maelstrom med Lina som solist och en dikt av Karin Boye som de tonsatt till Linas sång. Skönt att höra gitarr utan förstärkare – de var mycket skickliga. Detta sista stycke var starkt. Tyvärr var akustiken i lokalen inte bra.

  Söndag 8 oktober
  Tacksägelsedagen - underbara psalmer vi sjöng idag. Halleluja, ditt lov vi sjunger, våra hjärtan fylls med glädje!
  Olle Larsson föreslog att jag skulle sitta i kyrkvärdsbänken och det var praktiskt eftersom jag slapp trappstegen då jag skulle fram och läsa kyrkobön.
  På hemvägen från kyrkan stod en regnbåge över vattentornet.

  Tisdag 10 oktober
  Städning. De var tre stycken idag så det gick fort. Och det blir så rent i köket.
  Fick tala med Dr Winblad. Han hade kollat med apoteket och de hade lämpliga tabletter i lager så det var lätt ordnat att byta ut den saknade förskrivna medicinen. Funderar på hur jag hade gjort om det varit jag som ställts inför problemet med att min medicin inte gick att få hem förrän i december?

  Onsdag 11 oktober
  Vaknade ur en otäck dröm där jag var försenad till jobbet och vi skulle öppna ett nytt apotek och ingenting var på plats men fullt av kunder väntade och inget kösystem - - -
  Grått och regnigt 4 grader.
  Lunchkonsert med mestadels verk från 1800-talet, lite romantik samt sådant som har med Tacksägelsedagen att göra. T.ex. Egna variationer av Concencio över psalm 23 Tack gode Gud, för allt som finns.
  Bibelstudium 1 Sam.3-4 Vi talade om människans fria vilja: Gud kan inte verka mot en människas vilja . Gud skapade oss med en fri vilja.

  Torsdag 12 oktober Regn. Vid två-tiden övergick det i duggregn så jag passade på att gå ut, hämta mitt nya pass hos polisen, prata med PO-ljud om min krånglande mobiltelefon och hämta tabletterna på apoteket. När jag sedan hemma skulle testa telefonen så blev jag besviken för det var samma fel på den som förut. Förklarade väl inte vad jag ville ordentligt.
  Men i posten fick jag meddelande att pensionen nu ska komma till mitt bankkonto direkt. Äntligen! Skönt.
  Regnet tilltog ordentligt igen så jag hade tur som gick ut då jag gjorde.

  Fredagen den 13 oktober
  Soluppgången då jag gjorde frukost - halv åtta. Sålånt med gösten har det gått nu.Och dagen blev solig.
  Per kunde per tlefon hjälpa mej att hitta vad som eventuellt hade stoppat mig då jag försökte swisha. I alla fall kunde jag göra två swish!
  På RK hade bokutrymmet krympt och jag hade en del att flytta på eftersom min sortering i kategorier brutits i vissa fall. Lokalen har blivit mycket ljus och rymlig sedan väggen med porslin och glas blivit omgjord och några bord tagits bort.
  Jag har under några dagar jobbat med Släktträdet med att skriva in materialet om släktgrenen ovanför Klara Matilda Erlandsson (=Rolands mormor) Där hade jag ju ett lite mera utförligt material om var och hur de bott tack vare en man som skrivit till Sven. Det är ganska jobbigt för min dator är så instabil då jag skriver mot molnet - trädet ligger ju i ett moln. Och mina fingrar skriver bara fel numera.

  Lördag 14 oktober
  Duggregn, sedan uppklarnande men dimma, vid halv tolv blev det strålande sol och blå himmel som gjorde sig så bra som bakgrund till de gula björkarna.
  Bet sönder en hörntand vid frukosten. Men jag har tid hos tandläkaren nästa måndag för en annan tand så jag bryr mig inte om att ringa.

  Söndag 15 oktober
  F f g denna höst var temperaturen på noll på morgonen. Till en början var det dimma över älven. Sedan blev det en dag med sol f f g på mycket länge.
  Temagudstjänst ”Vägmärkesmässa” med musik av Anders Widmark till texter av Dag Hammarskjöld. Medverkan kyrkokörerna i Ljusdal och Järvsö. Vid pianot Anders Widmark och Anneli vid orgeln, dirigent Leif Nahnfelt. Fint med piano och orgel tillsammans.
  Men jag fick inte riktigt den rätta mottagningen, mina öron har definitivt inte full mottagning av alla nyanser. Texten behöver mogna, den tar jag inte in första gången utan ska jag läsa och lyssna
  många gånger för att den ska ge full upplevelse. I lugn och ro utan så mycket folk omkring.
  Hem gick jag utmed Kyrksjön i det vackra vädret.


  Måndag 16 oktober
  Varmt för årstiden 11 grader på morgonen.
  Tog hand om de foto jag tog går, några skickade jag till vänner, nåra finns här ovan.
  Jobbade med att installera MysticCoder – det bara krånglade men hoppas att det funkar till sist. Så nu gäller det att förstå möjligheterna med bildbehandling med programmet och lära mig.

  Onsdag 18 oktober
  Vakna till röd himmel – det är klart väder idag.
  Äntligen har jag fått länk till det äldsta släktträdet jag gjorde och kunde öppna den. Det mesta i strukturen bakåt finns kvar men inga infogade bilder. Nu känner jag för att fortsätta med detta efter den ursprungliga tanken, alltså bara raka linjer bakåt från och med generationen farfar – mormor, inga syskon eller kusiner. Hur jag ska fortsätta med de yngre generationerna har jag inte funderat. Det är ju här det finns människor som jag har träffat och de flesta lever fortfarande.
  Lunchmusik i kyrkan. Två eller tre stycken som var njutbara i mina öron t ex ett Capriccio av Edmond Lemaigre men annars var det inte så där underbart som folk säger om Concenzios orgelspel.

  Torsdag 19 oktober
  Klar himmel och någon grad under noll på morgonen - solskenspromenad och sedan satt jag och läste på balkongen.
  En vacker solnedgång cirka halv sex – ännu kan jag se var solen går ner – nu över Sunnanåsen. Men snart kommer det så långt åt söder att det inte syns från mitt köksfönster
  Vid sängdags var det minusgrader och dimma.
  Den nya belysningen uppe på Torget. Jag hade varit rädd att det skulle bli alltför ljust i mitt sovrum men det var inte särskilt störande.

  Måndag 23 oktober
  Väcktes tio minuter i tre av iPhone – hade lyckats få in någon gammal inställning som låg kvar sedan Per hade telefonen. Jag hade i går försökt att stänga av väckning kl sju varje morgon som kommit in då jag aktiverade telefonen men tydligen misslyckats och i stället fått in denna väckning. Det är en mycket diskret melodi men i alla fall inte precis vad jag vill ha.
  Tandkliniken kl 14.45 för två trasiga tränder. När jag har ärende dit tänker jag alltid på att det var i dessa lokaler jag startade min tid i Ljusdal i juli 1952. Idag var det mycket skolbarn och jag tänkte på då tandläkaren kom till Gillbo skola 1939 och hade mottagning i överlärarens rum under några veckor. Somliga av kamraterna var mycket rädda. Det var så annorlunda borr då och vissa barn hade väldigt förstörda tänder.

  äppelträdgård
  Onsdag 25 oktober
  Regn – inte snö som de förutsett. När det var tid att gå till lunchmusiken var det bara lite mer än duggregn så det gick bra att promenera dit. Fin musik – det allra mesta var helt njutbart. Spännande med Concenzios Ljusdalsbilder – Vattentornet, Trädgårdar, Kyrka, Ljusnan, Bandymatch –
  På vägen mellan kyrkan och församlingsgården regnade det. Där var det sopplunch. och Bibelstudium: Första Samuelsboken 5-6+7:1.
  Förbundsarken har erövrats av filisteerna. De har placerat den i fiskguden Dagons tempel men guden kunde inte stå inför Arken. Nu ska den lämnas tillbaka till Israeliterna. Den lämnas tillbaka tillsammans med gåvor av guld som avbildar de plågor som drabbat filisteernas land. 4 Mos 4 :20 stadgar vilka som får skåda Herrens härlighet i arken utan att dö!
  Vi försökte följa hur Arken flyttas till den kommer till Salomos tempel där den blir kvar tills den erövras av Babel oh blir dä. Vad som sedan hänt med de är oklart och många sägner kring detta har uppstått.
  Vi pratade om vad som skiljer religion och magi. Att utöva religion är att underordna sig en makt, att utöva magi är att manipulera makterna.
  På kvällen möte med gudstjänstgruppen. Det hade slutat regna så det var inte svårt att gå ner till församlingsgården igen. Det är trevligt när Magnus har tid att leda våra samtal. Vi kom att prata om livet och döden och hur dessa fakta förhåller sig till alla våra livsdagar. När man dör går man ur tiden. Det finns ingen tid.
  Gisela körde mig hem efteråt.

  Torsdag 26 oktober
  Tidig morgonpromenad på fastande mage. Det var alltså provtagning inför läkarkontroll nästa vecka. En tripp uppför backarna som började i mörker men då jag kom fram till målet var det ganska ljust. En tanke: min promenad gick mellan de två största arbetsplatserna i Ljusdal, kommunkontoret och sjukhuset.
  Resten av dagen mest ägnad åt trädet. Upptäckt att hela den delen som omfattar de grenar som moster Britta har forskat fram var borta.

  Fredag 27 oktober
  PÅ RK tömde jag en mindre låda med böcker i källaren och flyttade dessa upp och gallrade bort motsvarande antal uppe i butiken.
  Lena Mill kom på besök, trevligt att hon bryr sig om mig. Sedan satte jag mig med släktträdet och fastnade i Korssemann-släkten. Det verkar vara vissa sammanblandningar här ang. den finska sidan under 1700-talet. Måste läsa Ingvar Eklöfs brev mera noggrant.

  Lördag 28 oktober
  Barometern faller och det har börjat blåsa. Vinden är kall. I min inkorg i datorn märks det att vinärmar oss Halloween.
  Ställer om de klockor som kan göras manuellt inför tidsändringen till normaltid i natt.

  Söndag 29 oktober

  Vilket ljus! Att vakna en timme senare än igår var underbart, speciellt som det är molnfritt och solen just går upp. Kraftiga vindar sliter i träden och tar löven. Termometern visar 0 men i blåsten blir det nog flera minusgrader. Klar sikt -et var längesedan.
  Tur att man får korrekt tid i radion för allt som går via sitt program har inte ställt om sig automatiskt. Datorn öppnade med gammal tid men när jag börjat jobba i den hade den ställt om sig. Det gäller att hänga med i svängarna!
  Anna-Britta ringde och erbjöd skjuts till kyrkan. Det var skönt för blåsten är så kraftig. Magnus predikan blev snarare en enklare föreläsning om Martin Luther, trevligt framförd. Vi fick lägga våra idéer om vad kyrkan behöver för att utvecklas och passa in i dagens samhälle i kollektkorgen – våra teser ! Det ska också bli en aktivitet på torget på tisdag om teserna.

  Tisdag 31 oktober som nu börjar kallas Halloween.
  Det har kommit en aning snö i natt och det ser ut som om det varit halka på vägarna. Denna snön är inget som finns kvar.
  Uppdaterade bönesidorna, men hade tydligen gjort något kodningfel för sidan med dagens psalm fungerade inte..
  Var till Sylvia med KD-protokollet för justering. Hon hade inget besked om hur det förhåller med tillgängligheten till KD:s lokal.
  På torget var som utlovats en dörr uppsatt med uppspikade lappar med tankar om vad församlingen kan göra för att möta kyrkans kris. Vi uppmärksammar att Luther spikade upp sina teser den 31 oktober 1497. Då jag på kvällen såg lokalnyheterna på teve såg jag att pastoratets aktion uppmärksammades.

 • Dörren som firar Luther-minnet


  hostlov23.gif

  next   back

 • Dagboksregistret   |||   Skriv gärna till mig    |||    UPP
  HTML-Edit logo