Senast ändrad/Last changes: 2017

semla

Dags för semlor

Från januari till mars säljer man semlor på konditorier och i mataffärer. Stora vetebullar med grädde och mandelmassa.
Semlorna kallas också för fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Förr skulle man äta dem bara en dag om året, på fettisdagen, som i år (2017) infaller den 28 februari.
Nu för tiden äter man bullarna under hela vintern. För några år sedan fanns det semlor att köpa bara på tisdagar. Men nu kan man köpa dem alla dagar i veckan.

Ordet semla kommer från simila - ett ord på latin som betyder "det finaste vetemjölet". Seden att äta semlor är från den tid då Sverige var ett katolskt land. Men då åt man den knappast på det sätt vi gör nu, med grädde. Bullen började ätas i borgerliga kretsar på 1700-talet med varm mjölk och fylld med mandelmassa. Senare åt man den med varm mjölk, socker och kanel. Att tillsätta grädde blev vanligt först kring 1900. När jag var barn åt vi semlor på tisdagar under hela fastan, men med grädde bara den första gången.
Under den katolska tiden skulle alla fasta i flera veckor före påsken. Dagarna närmast före fastan kallades fastlagen. Det var en tid när man hade fest och åt mycket mat, så att man skulle klara fastan bättre. Sista dagen i fastlagen var fettisdagen. Då åt man extra mycket mat.
Man kan äta semlor på olika sätt. Många äter dem som en vanlig bulle till kaffet. Man kan också lägga en semla i en djup tallrik med varm mjölk och äta den med sked till mellanmål eller efterrätt. När man äter semlan med varm eller kokande mjölk så kallas det hetvägg.

 

 

  

 

 

Baka själv!

Semlor är ganska dyra. De kostar ofta 15 kr eller mer. Om man bakar själv, blir det billigare.
  • Baka vanliga vetebullar, runda bullar och inte så mycket socker som vanligt.
  • Det följande gör du strax innan du ska bjuda på dem
  • Skär bort toppen på varje bulle med en kniv. Det blir ett litet lock.
  • Ta ur lite bröd med en sked, så att det blir ett hål i varje bulle. Blanda brödet med mandelmassa och lite mjölk eller grädde till en fyllning. Lägg tillbaka fyllningen i bullarna.
  • Vispa grädde. Lägg en stor klick grädde ovanpå fyllningen.
  • Lägg locket ovanpå grädden. Strö florsocker ovanpå som "snö" på locket.

 

Läs mera om semlor på svenska:

 

Jespers sida

 

  

"Semlor"

This is a Swedish pre-Lent cake, that should be eaten on the tuesday seven weeks before Easter - but it tastes so good that everybody is more than happy to break this rule...

Nowadays they are selling semlor from January to March in coffee houses and food shops. It is big wheaten buns with cream and almond paste.
The semla is called Shrove Tuesday bun (Sw. "Fettisdagsbulle") too. Of old you should eat them just once a year, on Shrove Tuesday. This year 2007 it is on February 20.
When I was a child my mother served these buns every Tuesday during Lent - but we just had whipped cream with them before Lent. We usually had them with hot milk as supper.

Nowadays people eat them during all winter. Some years ago you could just find them in the shops on Tuesdays. But nowadays you can buy them all days of the week. They are indeed no fasting food - but people mix up lent and pre-lent (in Swedish "fasta" and "fastlag").
The word semla has it's root in a Latin word simila which means the most finely ground wheaten flour.The semla is an old bun from that time when Sweden was a catholic country (before the sixteenth century). At that time all people should fast for several weeks during Lent before Easter. The time before Lent was called Shrovetide. At those days they ate lots of food in order to manage the fast better. The last day of Shrovetide was Shrove Tuesday, and on that day people ate very much.
You eat the semla in different ways. Many eat them as an usual bun with coffee. But you can put the semla in a soup plate and eat them with hot milk as a snack or dessert. When you eat the semla with hot milk you call it hetvägg. The semla gets a bit soggy this way.

  

How to bake them

Ingredients
  • 100 g butter
  • 3 dl of milk
  • 1/2 tsp of salt of hartshorn
  • 50 g of yeast
  • 1 dl of sugar
  • 1 pinch of salt
  • 1 litre of wheat-flour
  • 1 egg
Filling
  • 1/3 dl of ground almonds per bun
  • 1/3 dl of sugar per bun
  • some milk

Topping
  • Whipped cream - lots of it.
How you do
  • Melt the butter and add the milk. Pour into a bowl. Add yeast and mix. Add sugar and salt, and then the flour, a little at the time. Let the dough rise for an hour (to doubble size).
  • Make the buns. Let them grow for half an hour on a buttered baking tin. Paint with some egg.
  • Bake in oven at 250° C (450-475F) for 10 min.
Do this just before eating
  • Let the buns cool and then cut of a small lid on top (triangular or circular, depending on taste). Make the lid just big enough for next step.
  • Take out the interior of the bun with a spoon. Make as big a hollow as you dare.
  • Mix the ground almond with the dough you took out and with the sugar. Add milk until it looks like some kind of porrige. Put this back into the buns.
  • Whip the cream and put on top, and to crown the cake - the lid. Put some confectioner's sugar on top like snow, if you like it that way.

fastlagsris

Fastlagsris

   

Lent and Easter twigs

B A C K


Ingegerd