boll Dagligt liv hos Birgitta
lönnlöv

Tre veckor i USA oktober 1998

Dagbok


 • Utflykt till New Jerseys kust
 • Utflykt till Fosterhills
 • Veckoslutsresa till "Amish County" mm
 • Vardagsliv i veckan
 • Lördagsutflykt till naturreservatet High Point
 • Höstdekorationer
  980930 Avfärd från Helenelund i taxi kl 08.30. Det var solsken men blåste kallt. Resan gick bra. Vi fick fina platser på flyget och tidtabellen höll. Hade passerat tull etc i Newark kl 2 ET = NewYorktid. Birgitta och alla barnen mötte oss. Vi kom fram vid tretiden. Det var nystädat, städpatrullen hade varit där dagen före. Vi kände oss verkligen välkomna, eget duschrum med tvål och handdukar och tvättlappar framlagt, en tom garderob och en tom byrå för våra saker. De har gott om rum i sin stora villa. Alla mår bra. Birgittas rygg är mycket bättre.
  981001. Det är höst här men varmare än i Sverige och inte lika mycket gula löv som hemma. Ekarna är fortfarande gröna, bokarna är gula och lönnarna börjar skifta i röda färger.
  981002 Det var mycket fint väder denna fredag då Birgitta och Daniel och vi var ner till kusten - Ocean Grove - en underbar sandstrand, gamla fina hus mm. De stora barnen var i skolan. Man kan få se en varningsskylt vid vägen där det står DEER XING. Det tog ett tag innan jag förstod vad det betydde: Deer crossing = viltvarningsmärke. Man såg döda djur vid vägkanten litet då och då. När vi var på motorvägen mellan Morristown och Newark var det ett rådjur på vägen, som bilarna försökte undvika att köra på. Sedan körde vi Garden State Parkway, en stor väg med vägtullar litet här och där. Över Raritan Rivers mynning går vägen på en mycket hög bro. En lustig detalj lade jag märke till utmed vägen: en telegrafstolpe som var förklädd till träd!
  Sedan vi tagit av genom en liten stad kom vi ner till 1800-talsbadorten Ocean Grove. oghus.jpg (6516 bytes) Det var så många fina ungefär hundra år gamla villor i staden, de kallas victorianska hus.


  Vi var på stranden och hade skönt i solen, Daniel hade roligt med vatten och sand. Sedan åt vi lunch på ett lustigt ställe som var samtidigt antikaffär och lunchställe. Man kunde t.o.m. få köpa stolarna som vi satt på!
  981003 lördag var en hemmadag, vi var ner till biblioteket. Det är gratis i motsats till det mesta andra och öppet alla dagar i veckan. Alltså även lördagar och söndagar. En blå fågel, stor som en björktrast, rörde sig i träden på tomten. Birgitta hade sett den sorten tidigare men det var i våras, sa hon. Det måste alltså vara en flyttfågel.
  981004 söndag med duggregn. Vi var ner till Shorthill Mall, ett stort shoppingcenter där de flesta av de stora NewYorkfirmorna hade filialer. Det kändes för stort för mig, jag blir alldeles snurrig på ett sådant ställe. För mig passar affärer av Tempotyp bäst.
  Vid middagen bjöd Birgitta på pumpkin pie till efterrätt. Den smakar ungefär pepparkaka. Det är en amerikansk specialitet som fr.a. hör hemma på Thanksgiving Day.
  981005 Vi var och handlade på en stormarknad "BJ:s" Där fanns allt men i storförpackning. Man ska vara medlem för att få handla där. Det var sol och skönt väder, 19 grader i skuggan, vi satt ute på gräsmattan och läste. Emma var till Brownies efter skolan och Birgitta var också med och hjälpte till.
  981006 Vi var in till Morristown, en enligt USA-förhållanden gammal stad. R och jag promenerade omkring litet och satt på "The Green" stadsparken medan Birgitta var hos sin läkare för ett återbesök med sin dåliga rygg. Detta besök gjorde vi medan Daniel var i lekskolan som ligger nära Chester. Vägen mellan Chester och Morristown var vacker, gick uteslutande genom kuperat område med villasamhällen och lönn- ek- och bokskogar. Det var mycket grannt vissa sträckor av höstfärger. Några fält med orangefärgade pumpor ser man också. Pumporna ser man överallt så här års, de är oerhört populära som höstdekorationer. Också ”hardy mums”, alltså tålig krysantemum, används som dekoration överallt.
  Birgitta hade en fin plantering ute vid brevlådan av dessa granna höstblommor. Annars är marken stenig och ganska olämplig för planteringar. Sommaren är mycket varm och torr och det blir stora påfrestningar på växterna.
  981007 Birgittadagen firade jag med att ge henne de paket som vi haft med från Sverige med kaffemuggar och en liten kanna. Själv kom hon nästan inte ihåg dagen, eftersom hon levat borta från Sverige så pass länge. På morgonen var det dags för Daniels gymnastik. Han var i en grupp med den enda manliga ledaren. Birgitta var glad åt detta, Daniel ser så litet av män i sin vardag.
  Sedan var vi till en "levande" bondgård Fosterhills.
  Majshalmen var stackad och träden prunkade i höstfärger.
  Daniel fick se en stor pappagris som var sjuk, och 2 mammagrisar som var lata.
  grisar.jpg (7790 bytes) Det fanns 2 kor och en bagge och 2 hästar som hette Jack och Bill och en kalv och en tupp som gol: kockerikoo!

  Där fanns jättegranar med enligt Daniel underbara kottar. Men kanadagässen var en plåga, deras spillning låg överallt, och de åt upp maten som lades ut åt djuren. En kindergartenklass från en judisk skola var där samtidigt som vi var där, så vi hängde med litet då bonden visade dem djuren och utfordrade suggorna.
  Vid eftermiddagens mellanmål bjöd R och jag på chokladtårta som vi köpt i Morristown för att fira Birgitta.
  På Internet kunde vi läsa om regeringsombildningen i Sverige.
  981008 R följer debatten i senaten ang. Clinton-rättegangen "impeachment" på teve. Det regnade ordentligt, vilket var välbehövligt.
  981009Slut på ösregnet. Min förkylning var bättre på morgonen, Birgittas rygg också.
  Vi var till Roxbury Mall, shoppingcenter. Jag köpte två st sweatshirt.
  Mysig fredagsmiddag med Chablis ris + kyckling + sallad; efterrätt= inbakad ost med svamp.

  901010 Avresa för en veckoslutstur till i Pennsylvania.
  Underbara höstfärger på route 206

  Sedan for vi motorväg 78 Efter det att vi passerat över Delawarefloden gick vägen i utkanterna av den stora industristaden Allentown, varefter den kom ut på slätten med jordbruksbygd, skördade majsfält, gråvita boningshus med silotorn intill. Så småningom följde vägen Blue Mountains, den pennsylvaniska delen av Appalacherna. Efter mer än tre timmars körning var vi framme i staden Hershey. Vi åt lunch på Red Robin, ett barnvänligt ställe med upphängda små flygplan i taket.
  I Hershey var det fullt med bilar överallt. Alla campingplatser och parkeringsplatser överfulla. Orsaken visade sig vara att en hela USA täckande förening av de som är intresserade av gamla bilar hade kongress. Vi såg också en hel del av dessa gamla bilar, både person- och lastbilar mm.

  Sedan var vi till Hershey Chocolate World och for på deras "Chocolate Tour" en tur i spårbundna truckar där man får veta hur deras chokladkakor tillverkas. Inte så där särskilt spännande. Hershey chokladfigur(11572 bytes) I hallen gick en utklädd figur omkring. Han såg ut som en av Hersheys godisbitar.

  Sedan var vi in på Hershey Museum, som var ganska intressant. Hershey heter mannen som ligger bakom hela stadens uppbyggnad på mitten av 1800-talet och framåt, och familjen betyder tydligen allt även idag. Museet innehåller hans samlingar som speglar ursprungsbefolkningen i USA, de många olika indianstammarna med olika kulturarv, de tysk-holländska invandrarna på 1600-talet som här kallas ”The Dutch” mm. Jag fäste mig bl.a. vid ett underbart konstur med apostlavandring vid vissa timslag och åtskilliga andra finesser..
  Museet hade åtskilliga saker som var roligt för barn: t.ex. fick de prova på att drilla eld, att pussla ihop skärvorna i en gammal kruka (modell) mm. Daniel var jätteförtjust i en rörlig modell av den gamla spårvägen i Hershey. Det fanns också ett par vagnar från en berg- o dalbana med en video framför så att barnen kunde uppleva färden på låtsas.
  Så for vi till vårt hotell Holiday Inn i Grantville. Emma var ner till poolen och simmade tillsammans med Dominic. Vi andra tog det lugnt på rummen. Det var bra rum och sköna sängar och väl utrustade badrum. Vårt rum vette mot Blue Mountains och solnedgången var fantastisk.

  981011 söndagPå morgonen vakande jag och var hes. Efter frukost åkte vi till Lancaster County. Vi passerade vid sidan av en av de täckta broarna, tyvärr missade vi att hitta en väg där vi kunde köra över en sådan.

  Vårt första mål för dagen var The Amish Village. Där finns ett gammalt hus, som stod så som det varit då en amishfamilj bodde där. Amishfolket presenteras på internet . Vi fick en 20 minuters visning och en dam berättade om amish: deras levnadssätt och om olika föremål, kläder, köksinredning, skolutbildningen mm.
  Sedan kunde vi gå runt på området och se vattenhjulet i bäcken, skolhuset, smedjan och stall och stior med en mula (mule) och en mulåsna (hinny) en sugga med kultingar, get, får, höns och en påfågel. Sedan fanns det en butik med amish-tillverkade matvaror och en butik med diverse varor, det mesta tillverkat av amish. Ute på gården stod flera av de vagnar som amishfolket använder. De godkänner ju inte bilen som fortskaffningsmedel utan använder häst och vagn. Vi tittade också på skolhuset, en s.k. en-rums-skola.

  Daniel var väldigt förtjust i att stå på den lilla bron över bäcken och titta på fiskarna. Det var en solig och skön dag, vilken tur vi hade med vädret!
  Sedan for vi till Strasburg, en liten stad som tydligen lever fr.a. på turister. Där finns en gammal järnväg, som har rustats upp och där man får åka efter ånglok till Paradise (en av byarna i Lancaster County)
  Vi tog en tur till Paradise och tillbaka. Denna tur gav oss en fin överblick av det pennsylvaniska åkerbrukslandskapet och bondgårdarna. Det var pumpor och blomsterodlingar och skördade majsfält och en del andra grödor som jag inte kände igen, kanske sojabönor? Vi såg också en amishfamilj som var ute och gick och en skara barn som lekte på en gård.

  Loket tutade och Daniel var alldeles upptänd av förtjusning. Han härmade tågets tutning och tittade på hur tåget tuffade och hur det sände ut ånga från bromsarna och alltihop. lok Strasburg Vi hade köpt "packed lunch" och åt på tåget.

  Sedan var vi till "Choochoobarn", en jättestor modellanläggning med järnvägar, landsvägar, en cirkus, en brandkårsutryckning, lekpark, folkets park med scenuppträdande mm. mm
  Nu var det dags att anträda den drygt tre timmar långa hemfärden, det är jobbigt för barnen att sitta i bilen så länge.
  Snart lämnade vi slätten och åkrarna och kom åter in i lövskogslandskapet då vi närmade oss Philadelphia. Vi följde väg 202 och for genom satellitstäder till denna storstad och det var mycket rödljus på vägen, så det var en jobbig körning. King of Prussia, Norristown, Lansdale, och så efter New Hope bro över Delawarefloden och tillbaka in i New Jersey. Vi tog en paus på Dunkin’ Donuts där de serverar urdåligt kaffe och goda munkar mm. Det mörknade och sista delen av vägen fick vi köra i mörker. Det var rådjur eller hjortar vid vägen.

  981012 Måndagsmorgon och helgdag i USA - Columbus Day. Dominic kunde resa ganska sent till jobbet utan att vara rädd för att fastna i bilköer. Mycket var stängt men inte de flesta affärer och det var inte skollov i Randolph. Där har de har lov på judiska helgdagar, det är en mycket stor judisk befolkning i kommunen.
  Daniel lekte rida häst på trappstegen, ramlade av och bet sig i tungan. Det blödde ordentligt men det visade sig gå över ganska fort. Han hade inte bitit igenom totalt. Han var bjuden på 3-års-kalas för en av kamraterna i lekskolan. Det värsta hade gått över då det var dags att fara till festen.
  Kalas hålls i allmänhet på en allmän plats, detta var i en lekanläggning med diverse lekredskap.
  Emma var arg och grälade på sin mamma: "I never understand you , -never, ever, ever, -, you only speak Swedish, ever, ever, ever,--" Men Emma förstår mycket bra, och Birgitta har som princip att tala svenska med barnen då ingen enbart engelsktalande finns med i sammanhanget. Men då Dominic är med blir det att hon pratar engelska med barnen. Sophie pratar delvis svenska med oss, ibland också med sin mamma, men huvudsakligen talar hon engelska med alla. Hon är helt övertygad om att alla förstår engelska, liksom hon förstår svenska och svarar på engelska. Det är ett problem detta, att göra barnen tvåspråkiga på ett naturligt sätt.
  Emma hade en del funderingar kring detta att vara delvis engelsk, delvis svensk, delvis amerikansk.
  Vid middagen satt Daniel och gjorde efter varenda gest som Emma gjorde. Att härmas heter "copycat"
  Till efterrätt åt vi "ScooflyPie" en specialitet för Lancaster County som Birgitta köpt i går, det är en sorts sirapspaj. God med vispgrädde till.
  981013 Sophie hade en heldags skolutflykt till Natural History Museum i New York City. Emmas klass var till Morristown Hospital på eftermiddagen. Det tyckte hon var roligt. De fick en målarbok med bilder av vad som händer då ett barn hamnar på sjukhus, de fick munskydd och mössa. Nu vill Emma leka sjukhus, och hon pratade om att hon skulle nog vilja bryta en arm eller ett ben så att hon fick ligga på sjukhus.
  Birgitta blir inte bättre i ryggen, hon var till en sjukgymnast medan Daniel var i lekskolan. Sedan var det skjutsa hit och dit för Birgitta, hon kände sig nästan som en TAXI.
  Till middag fick vi ”Toad in the Hole” = ugnspannkaka med småfläskkorvar på samma sätt som vi gör fläskpannkaka i Sverige.
  981014 Daniel var på gymnastiken på morgonen. Det är så roligt att titta på alla de småbarn som mer eller mindre lydigt följer ledarens anvisningar. Daniel älskar gymnastiken.
  Sedan var det lekgruppen.
  Varje vecka samlas småbarnsmammorna i området och fikar tillsammans och barnen får leka med andra leksaker än sina egna. Mammorna turas om att vara värdinna. Den här onsdagen var de hos Williams mamma, en av Daniels bästa kompisar.

  På eftermiddagen var vi till en handelsträdgård, där vi köpte pumpor för höstprydnad och halm för att stoppa upp en fågelskrämma och färska grönsaker och frukt mm. Det fanns kaniner där som Daniel kunde mata med gräs, och en get, som man inte fick mata.

  Ute vid vägen var det så grant av all krysantemum och pumpor i långa rader.
  halmlass Det kom en reporter från Randolphs veckoblad och ville fotografera Daniel med hölasset. Kortet kom i tidningen veckan efteråt.

  981015 Vi var till Chester medan Daniel var i lekskolan och åt på Little London Sally Lunn’s tehus. En antikaffär kombinerad med servering dit Birgitta länge velat gå men inte kunnat göra med Daniel i sällskap. Det är för mycket ömtåligt porslin överallt. Det var tydligen ett populärt ställe för lunch eftersom vi fick köa för ett bord. Birgitta åt en kycklingpaj, engelsk typ, där köttstuvningen ligger under ett lock (Donut Holes). Vi åt en grönsakspaj av annan typ som jag snarare skulle kalla ett varmt smörrebröd. Tydligen var det surkål i den vilket inte var vad vi väntat oss, så det smakade inte riktigt gott i vårt tycke. En god potatissallad och fräscha grönsallad serverades till. Birgitta drack varm cider och Roland och jag drack te "English style" enligt matsedeln.
  Efter lunchen var vi in i en "Craft Shop" = hemslöjd. Där köpte vi en orginell korg i trä som var gjord i ett stycke. ”Wooden Ways” folding basket som present till Ellen som är snäll och ser till vårt hus medan vi är borta.
  Medan flickorna var på KUMON tillbringade R och jag en timme i en stor bokhandel Barnes&Nobles . Men han har inte samma intresse för detta nu för tiden. Jag gillar att titta på böcker.

  981016 Redan kl åtta på morgonen var det övning med sångkören för Sophie, men en annan mamma körde denna dag. Eftersom det är så många unga familjer i området händer det ofta att de kan hjälpas åt med skjutsningen. Birgitta kan också få hjälp genom att skolbarnen kan gå hem till en kompis ibland så att hon inte alltid behöver vara hemma och passa.
  Emma hade till läxa att skriva ett poem om sig själv "för hand eller på dator". Dagens barn!. Hon hade läxa varje dag, något att rita eller läsa eller skriva. Det fordras mycket av mammorna, de måste ju hjälpa till med det mesta. Sophie klarade i allmänhet sina läxor själv.
  Vi var till Party Center - ett helt varuhus med bara partygrejor av alla slag. Vårt ärende var att köpa Halloweenkostym till Sophie, det blev en häxkostym. Alla klär ju ut sig, både stora och små, den 31 oktober.Till Daniel hade Birgitta köpt en röd teletubbiekostym och Emma ska vara brudnäbb.
  Till fredagsmiddag fick vi lax med vildris och ett vitt vin till.

  981017 lördagVi gjorde en utflykt mot nordväst med målet High Point, den högsta punkten i New Jersey i Kittatinny Mountains, en del av Appalacherna. Resan tar bortåt en och en halv timme, vilket gör den jobbig för barnen. Färden gick genom ett landskap med höstklädda berg och dalar. Berg och åsar skiftade i gult, brunt, orange, rött, grönt och grått, det sistnämnda de nakna träden.
  Karta över High Point-området i Appalacherna finns på http://www.inch.com/~dipper/nj.html
  På vägen dit passerade vi bl.a. Sparta och Hamburg. Det finns väl knappast någon större stad i Europa som inte har minst en motsvarighet i USA. I trädgårdarna vid husen i de små städerna och byarna utmed vägen var det höstdekorationer, med kulörta lyktor, pumpor, gubbar, spöken, häxor mm. Ibland var dekorationerna väl makabra, t.ex en gubbe utan huvud och fullt av blod omkring eller en hel liten kyrkogård med små gravstenar.

  Det var soligt väder med lätt molnighet och bra sikt. highpoin.jpg (9242 bytes) Nere vid sjön åt vi matsäck och vandrade sedan omkring i den vackra höstdagen

  Vi gick också upp till toppen av High Point (1808 feet = 551 möh). Där finns ett utsiktstorn "The Monument" som uppförts till minne av de New Jerseymän som stupat i första världskriget och där har man utsikt över tre stater: New Jersey, New York och Pennsylvania. Man ser en sträcka av Delaware River och staden Port Jarvis mm.
  "The Ladybirds have overtaken the Monument." Så berättade en man för nationalparksvakten nere vid Centret. Det var oerhört mycket nyckelpigor över hela monumentet och på stenarna omkring, det var nästan otäckt.
  På hemvägen tog vi en annan rutt. Närmast bergen är det ett jordbrukslandskap med öppna fält, sedan kom vi åter in i det kulliga landskapet som utmärker norra New Jersey med lövskogsklädda berg och åsar och småstäder litet här och där. Vi passerade Stockholm, en liten trist by. Sedan tog vi väg 513 genom en "Recreation Area" med vackert landskap med berg, dalar och sjöar, t.ex. Lake Denmark, Lake Telemark mm.

  981018 söndag med soligt och varmt väder, upp till + 27 grader. Det blåste och en del av löven börjar falla, men ännu är flera av de stora ekarna gröna.Tillsammans gjorde vi en hel familj med ”scarcrows” = uppstoppade gubbar, som sedan fick sitta runt en ek ute på gräsmattan tillsammans med krysantemumblommor. halming.jpg (15691 bytes)
  Mormor Ingegerd och Scarecrow
  Sådana höstdekorationer är oerhört vanliga i villaområdena. Pumpor, häxor, spöken, skrämmor mm. Birgitta ville göra gubbar, "eftersom det väl blir enda gången" i England görs ingenting sådant - och nästa höst är de antagligen tillbaka i Amersham.

  Eftersom det var så varmt hördes cikadorna hela kvällen.
  Birgitta jobbade med en rapport för Brownies (= motsvarande Blåvingescouterna i Sverige), där hon hjälper till en del. Alla mammor får hjälpa till mer eller mindre. Dominic hade hela dagen kontakt med sitt arbete per telefon. Detta var en förbättring, tidigare har han varit på jobbet flera dygn i streck då det har varit nya datorprogram under inkörning.
  981019 Vi observerade att man börjat sätta ut diverse grejer vid vägarna. Två gånger per år är det uppsamling av skrymmande avfall, men det är allmänt förekommande att folk åker runt och tar till vara det som man vill ha av det som andra har ratat.
  På eftermiddagen körde Birgitta oss till flygplatsen. Newarks flygplats är inte trivsam.

  981020 En rodnande soluppgång och -3 grader Vi kom tillArlanda rätt tid enligt tidtabellen, men det tog lång tid innan väskorna kom på bandet.

  Birgittas brevlåda med chrysantemum omkring
  postlåda
  E-post till Ingegerd.

  Gjord av mormor Ingegerd okt-98 justerad juli 1999 ©
  lönnlöv