Gamla recept från Färila.

efter Lillie Clinell
grotskal.gif (1421 bytes)

GôBB

När mjölk fått löpna med ostlöpet tog man upp den fasta massan och lät vasslen koka ihop med en kanelbit tills den blev rödaktig.
Då tillsattes ostmassan och allt fick koka tillsammans.
En redning av vetemjöl och lite mjölk eller vassle tillsattes.
Man smaksatte gärna gôbben med lite socker.

 

bunke

Mullögakaka

  •  1 l mjölk
  •  2 ägg
  •  2 dl vetejöl
  •  2 msk socker
  •  1 tsk salt
  •  2 tsk ostlöpe
Här är ett sätt att göra denna rätt:
I en del av mjölken vispas ägg, mjöl. salt och socker till en redning.
Resten av mjölken värms till fingervarm (37 grader), ostlöpet tillsätts varefter redningen försiktigt vispas i.
Allt hälls i en ugnssäker form, gärna ett förtent mullöga - en kopparform -
gräddas genast i 200 ugnsvärme drygt en timme längst ner i ugnen.
Man får räkna med att kakan blir hög och porös under gräddningen, men den går snabbt ner då den svalnar.
Om man låter smeten stå i formen innan gräddningen bildas ett mjöllager i botten av formen.
Skulle det bli så måste man vispa upp smeten omedelbart innan kakan gräddas.

Man kan äta den ljummen med sylt eller saftsås som efterrätt.
Många åt den också kall på smörgås.

syltburk

 

Back

email
Ingegerd