Gamla recept från Färila.efter Lillie Clinell![]() GôBBDå tillsattes ostmassan och allt fick koka tillsammans. En redning av vetemjöl och lite mjölk eller vassle tillsattes. Man smaksatte gärna gôbben med lite socker.
![]() Mullögakaka
I en del av mjölken vispas ägg, mjöl. salt och socker till en redning. Resten av mjölken värms till fingervarm (37 grader), ostlöpet tillsätts varefter redningen försiktigt vispas i. Allt hälls i en ugnssäker form, gärna ett förtent mullöga - en kopparform - gräddas genast i 200 ° ugnsvärme drygt en timme längst ner i ugnen. Man får räkna med att kakan blir hög och porös under gräddningen, men den går snabbt ner då den svalnar. Om man låter smeten stå i formen innan gräddningen bildas ett mjöllager i botten av formen. Skulle det bli så måste man vispa upp smeten omedelbart innan kakan gräddas. Man kan äta den ljummen med sylt eller saftsås som efterrätt.
![]()
|