leverpastej      delikatesskorpor       godasnitt

LEVERPASTEJ || MORMORS JULSKORPOR  ||  GODA SNITT

Bredbar leverpastej

stor sats
  • 3/4 kg svinlever
  • 2 hg späck
  • 2 gula lökar
  • ½ tsk kryddpeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1½ msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk ansjovisspad
  • mejram efter smak
  • 2 ägg
  • 125 g vetemjöl
  • 7 dl gräddmjölk
  • 1 hg smält avsvalnat margarin
  1. Mal lever, späck och lök tillsammans.
  2. Blanda i kryddor, salt, socker, ansjovisspad
  3. Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk
  4. blanda detta med levermassan
  5. sätt till det smälta avsvalnade margarinet
  6. häll i formar lämpliga till infrysning
  7. grädda i 175 ° varm ugn i vattenbad
    (Passa så att vattnet inte kokar bort)
    Prova med vispkvist om pastejen är färdig.

Detta recept är modifierat från det som min mamma brukade göra till jul i konservglas. Det speciella med denna pastej är den ganska grova konsistensen och den tydliga smaken av mejram. Den hör till på vårt julbord.

 
UPP

Mormors julskorpor

satsen ger c:a 100 småbullar = 200 skorpor
  • 3 hg smör
  • 175 g socker
  • 850 g vetemjöl (=c:a 14 dl)
  • 3 tsk jästpulver
  • 1 msk kardemumma pulver
  • 3 dl gräddmjölk

  1. Rör smör o socker till en jämn pösig smet
  2. tillsätt mjöl, blandat med kardemumma och bakpulver omväxlande med mjölken
  3. bakas ut i små bullar
  4. gräddas i 250 ° ugn högt upp i ugnen c:a 10 min
  5. skäres medan de är varma (brytes med gaffel) och torkas i svag ugn
Min mormor hette Ingrid Ahlberg och levde 1877-1967. Hon bodde hela sitt liv på Norrmalm i Stockholm.

 

UPP

Goda snitt

c:a 80 st

  • 200 g smör el margarin
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g blockchoklad
  • 1 dl finhackat syltat apelsinskal
  • 1 ägg

  1. rör smör o socker pösigt
  2. tillsätt ett ägg och rör smeten några minuter
  3. tillsätt den hackade chokladen, apelsinskalet och bakpulvret och arbeta in mjölet i smörblandningen
  4. forma degen till längder, pensla med uppvispat ägg
  5. grädda i medelvarm ugn (200 °) i c:a 10 min
  6. skär längderna medan de ännu är varma i c:a 2 cm breda bitar
Dessa kakor hör till på vårt julkaffebord, vi har "alltid" gjort dem.
Men bara till jul!
Receptet stod i en ICA-kurir ett av de första åren vi var gifta
UPP

Till julindex


Ingegerd
Dec. 1998