På tjugondag Knut dansas julen ut

Tjugondag Knut

January 13

Nu är glada julen slut, slut, slut,
julegranen kastas ut. . .

Tidigare räknades Knutsdagen som slut på julfirandet i Sverige, Finland och Norge. Det är den åttonde dagan efter Epifania, Trettondag jul. För länge sedan hade alla stora högtider en "oktav" på åtta dagar.
I byarna hade man "Knutsdans". Det var speciellt de yngre som tyckte om att avsluta jultiden på detta sätt. Ibland gick det ganska vilt till på dessa tillställningar.
När jag var yngre så anordnades ofta en gemensam fest för barnen "julgransplundring" i t.ex. Folkets hus, söndagsskolor och förskolor. Men det är något som inte är lika vanligt längre.

blink_julgran

Nu ska jag berätta hur vi gjorde i min familj då jag var barn.
Vår julgran var klädd med papperskarameller med riktiga karameller inuti, med stora pepparkakor och äpplen och små hjärtformade korgar med russin eller smågodis. p-kak-line


caramels Karamellerna hade vi hela familjen hjälpts åt med en kväll före jul. Vi kokade karameller en kväll, en annan klippte vi silkespapper och gjorde i ordning papperskaramellerna.
De hjärtformade korgarna till granen flätade vi av glanspapper.

hartlineNär jag var barn brukade vi ha barnkalas omkring den trettonde januari, en riktig julgransplundring. Efter kalas vid dukat bord med choklad och bullar dansade vi alla kring granen och sjöng

slut-ut

En av barnen som var med i dansen hade förbundna ögon och en käpp i handen. När vi stannade efter en vers fick denne peka med käppen i granen för att försöka hitta någon av godsakerna, och vinna detta. Och så fortsatte dansen med en ny blindbock tills allt ätbart var utpekat. Gästerna fick en påse för att kunna bära med sig sitt byte hem (om de nu inte hade ätit upp alltihop redan . . .), kanske det också var litet extra i påsen

apl-line

Sedan plockade vi bort allt glitter och annat pynt ur granen till den stod där alldeles tom och naken. Och vi samlades runt granen och sa tillsammans "Tack snälla julgran för i år" och hurrade för granen. Och sedan bar vi ut den på backen utanför.
Nu hände det att alla husets sopborstar kom fram och vi hjälptes åt att sopa upp barr. Under detta halvsjöng vi: "Nu sopar vi ut julen, nu sopar vi ut julen".

kvastgirlang

Tjugondedag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari, tjugo dagar efter jul, och räknas i Sverige, Finland och delar av Norge som julens sista dag. Dagen kallas tjugondag Knut därför att Knut har namnsdag denna dag.
I övriga delar av världen är julen slut i och med trettondedag jul. Här i Norden har man alltså firat julen med "oktav"

Julgransplundring är en tradition som innebär att man klär av och plockar bort advents- och julsakerna på tjugondag Knut (13 januari). Julgransplundringen brukar ses som en avslutande fest på den över en månad långa perioden från första advent och framåt som innefattar advent, Lucia, jul och nyår.
I Bohuslän samlade man på tjugondagen in torra julgranar till påskelden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TOP

Design & background © Ingegerd