Dagbok från Kreta april 1994

Kreta karta

Uppdat sept.-99

Liten dagbok: onsdag 20/4 reste vi till Stockholm/Sollentuna och Pers familj. Träffade barnen i vardagsmiljön. Fick en god middag med stek och rödvin.

torsdag 21/4. Taxi till Arlanda. Flyg DC-10 till Iraklion. 23 grader varmt och kvalmigt på flygplatsen. Det första intrycket på Iraklions flygplats var negativt: ett torrt och trist och nästan ökenartat landskap. Intrycket förbyttes snart i förundran över det oerhört kuperade och växlande landskapet då vi åkte buss till Rethymnon.
Riksvägen utmed nordkusten var vacker med utsikt ibland över havet, ibland över de toppiga bergen med macchia, ibland utsikt uppifrån över en slätt nedanför med byar, odlingar etc. Vid några tillfällen såg vi Idabergens snötäckta toppar i bakgrunden. Olivodlingar, apelsinodlingar, mm. Små gummor vid vägen som ville sälja apelsiner. Getflockar, fårhjordar med herde. En åsna tjudrad i den branta vägbanken. Och det vidunderliga landskapet! Här och var en semesterby med sin speciella bebyggelse.
Den sista dryga milen fram till Rethymnon var det hotell efter hotell utmed stranden.
Installerade oss på rummet. Trevligt hotell, balkong med morgonsol och eftermiddagsskugga. Simvänlig pool på taket. Solfångare för varmvattnet. Vi köpte ostbröd(varma) och öl och hade en sen lunch på balkongen. Jag hade tagit en duk med mig att ha på balkongbordet, det var trevligt att kunna göra så. Vi tog också med två tygservetter, en kombinerad korkskruv-flasköppnare, små engångsglas, det skulle ha varit trevligt att ha haft någon form av assietter också men nu klarade vi oss med pappersservetter. En kniv saknade jag också.
Trottoarerna är tydligen varje husägares angelägenhet, de var mycket ojämna. Trafiken rörlig, det var mycket mopeder och vespor och bilarna parkerade litet hur som helst. På kvällen åt vi en ganska torr och tråkig souvlaki på en av strandserveringarna med ett ganska gott lokalt vin till.

fredag 22/4 Var på taket ffg på förmiddagen, det blev sedan en vana att varje dag göra gymnastik i vattnet och simma 200-300 simtag. Växlade pengar, gjorde oss bekanta med gamla stan kryssande mellan horder av andra turister.
Frukt- och grönsaks- respektive souvenirförsäljare slog upp halva sitt lager på trottoaren utanför sin butik. Hantverk av läder och broderade dukar hörde till det som verkade vara lokalt, inne i affärerna såg man också konsthantverk från verkstäder som specialiserat sig på att göra kopior av ikoner eller kopior av den gamla minoiska konsten. Guldsmedsbutikerna var legio.
Vykortsställ stod utanför varannan affär. Förutom mycket mischmasch. Och försäljarna var ofta mycket påträngande. Liksom "inkastarna" som stod utanför många av tavernorna utmed strandpromenaden. Det låg nog närmare femtio tavernor bredvid varandra utmed stranden. Och längre ner låg mopeduthyrnings- och biluthyrningsfirmor rad i rad.
Vi var på Apollos välkomstparty på Labyrinth, ouzo eller juice samt information om staden och utflyktsmöjligheterna. Smörgås och öl på balkongen till lunch, efter siesta promenad bl.a. till stadsparken där de har några burar med djur, bl.a. den utrotningshotade kretensiska vildgeten. Sedan drack vi cappuccino på en strandservering.
Middagen åt vi i gamla stan "Alana" inne på en gård mellan gamla hus. Vi åt sallad, fisk och kaffe. Det blåste kraftigt.

lördag 23/4 började med att jag tvättade upp litet. Det var en mycket blåsig dag men den klaraste sikten på hela veckan. Man såg de höga snötäckta bergen och kustremsan långt bort åt båda hållen. Vi gick litet efter stranden och jag var ner och kände Medelhavets starka vågor slå kring mina fötter. Men jag kunde förstå att det var badförbud.
Efter siesta promenerade vi omkring på det gamla fästningsområdet och jag förtjustes av alla de blommor som växte där. Minst två olika chrysantemum, vallmo, echiumarter, glaucium (en gul vallmoliknande blomma) malva, gul oxalis, någon liten trifolium(=klöver)art, ett havreliknande gräs, ett annat som påminde om strandråg, en tistel med rödlila blommor, en annan med mera metalliskt utseende mm.
Vi fikade på en trottoarservering. På kvällen åt vi i gamla stan. Stället hette Kamara och hade som symbol de två portaler under vilken den var inrymd. Två katter och en hund gjorde oss sällskap. Vi åt sallad, lammkotletter och drack rött Kreta-vin till.

söndag 24/4 Disigt. Vi hade en stilla dag med läsning, sol- och vattenbad. Till lunch åt vi fyllda tomater på en strandservering. Middag åt vi i fiskhamnen.

måndag 25/4 Utfärd till Knossos och Iraklion. På vägen dit gjordes en sväng ner till Agia Pelagia för att hämta utflyktsdeltagare. Det verkade vara en typisk badort.
Knossos: Två guider, en kretensisk som talade en mycket förståelig engelska och Apollos egen, som fick översätta. Inga utländska guider får tillstånd på de officiella anläggningarna. Solen stekte. Sevärt ur historisk synpunkt. T.ex. vattenledningssystemet.
Vi åt en salladslunch i Iraklion, strövade på marknadsgatan som heter 1866. Sedan var det en tur på Arkeologiska museet som gav en bra bakgrund till det vi sett på förmiddagen och till de forntida högkulturerna. Otroligt vilka konstverk som åstadkommits. Krukor, skålar, kannor, vaser, gudinnebilder, från kultplatserna i palatsen i Knossos, Festos, Malia mm.
Gravgåvor: allt vad en kvinna kan behöva: Halsband, speglar, pincett, men varför ingen kam? Var den av trä? Sigill med personliga märken= bildmotiv, gjorda av halvädelstenar.
Guldsmycken. Restaurerade fresker. En sarkofag med bilder som visade en religiös festlighet. Dessa har gett underlag för att förstå hur det gått till och vad de uppgrävda föremålen använts till. Från den senaretiden= bara 1500 före Kr. bl.a. små svarta miniatyr djur.
Middag på Alana igen, vi hittade inte någon riktig restaurang i rimlig tid.

festmat.jpg (3496 bytes) Vi firade vår bröllopsdag med sallad, oxfilé med svampsås, rödvin, kaffe och likör. Det var fullmåne och några enstaka stjärnor såg vi också genom lövverket i träden. Riktigt romantiskt! vinflaskavinglas

tisdag 26/4 Utflykt "Lilla Kreta-turen". Utresan på stora vägen mot Iraklion igen, men den är vacker. Bl.a. lade jag märke till att det så ofta ligger ett kapell uppe på en bergstopp. Utefter vägen har man planterat bl.a. Nerium som blommade i rosenskärt. Annars växer det mycket gula blombuskar efter vägarna och bergssidorna: ginst och ärtbuske och mimosa.
Vår guide öste ut av sina kunskaper om Kreta, dess historia, natur och kultur. Vi for genom vindistrikten söder om Iraklion upp på Idabergens östra utlöpare, där naturen blev annorlunda. Gula ärtbuskar, rosa Daphne som gjorde att bergen påminde om Skottland.
Fikapaus i Veneratos. Nästa stopp i Gortys efter en hisnande färd på serpentinvägar ner mot Messaraslätten. Vid vägkanten chrysantemum, vallmo, anagallis (både röd och blå), gul oxalis, echiumarter mm.
I Gortys, fordom huvudstad på romartiden: rester av Titus-basilikan och av Odeon, tydligen samlingsplats/teater. Där fanns också den i sten inristade lagtexten. Ett berömt platanträd där enligt myten de tre kungarna från Festos, Knossos och Gortys möttes.
Messaraslätten är uppodlad: apelsiner och citroner, grönsaker mm. Vi hade en lång lunchrast i Matala, där det finns grottor som kanske varit boplatsen för Kretas tidigaste invånare för 8300 år sedan. Vi klättrade inte dit upp. Jag saknade att jag inte tagit med någon baddräkt för det var varmare här än i Rethymnon och havet var inte fullt av farliga strömmar. Nu för tiden är Matala en mycket utpräglad turistplats.
Palatsruinen i Festos såg vi uppifrån, för jag sträckte en muskel i mitt onda ben och hade inte ork att gå in i den, och jag tror att R var tacksam för det. Efter besöket i Knossos och på museet dagen innan tyckte jag att vi fick en bra förståelse och överblick över denna ruin ändå. Det var en oerhört fin utsikt från palatskullen över Messaraslätten. Kryddväxter mynta, lavendel, rosmarin, lager.
Sedan for vi genom stora trädgårdsdistrikt med massor av växthus, där de odlar, tomater, gurka, bönor mm.

skogslyse Så på serpentinvägar upp i de västra utlöparna av Idamassivet. Vägkanterna var i rik blomning, en annan växtlighet än på östsidan. Det är svårt att botanisera från ett bussfönster, men jag urskiljde bl.a.. ferula, rosa silene, en gul senapsväxt, vit cerastium mm. En krypbuske med vita blommor (erica?) dominerade bergssidorna bitvis.

Här odlade de utom de obligatoriska olivträden också valnötsträd ibland. Vi rastade i Spili, en liten biskopsstad uppe i bergen berömd bl.a. för sin lejonbrunn och sitt fina vatten. Kryddor odlar man här uppe och vi köpte oregano, rosmarin och mynta. Sedan gick färden tillbaka och vi serpentinade ner till Rethymnon. En rovfågel av något slag seglade över bergen.
Det var roligt att se staden breda ut sig framför oss. Bl.a. såg vi ett trevåningshus som inte var färdigt, endast tredje våningen var inredd och bebodd. Det är tydligen vanligt att man först reser stommen, sedan bygger man färdigt uppifrån efter hand som man har råd och lust.
Middagen åt vi på Samaria, en av de otaliga strandrestauranterna. Sallad, mixed grill med utsökt kött (lammkotlett, fläskkotlett och oxbiff) och ett gott vitt kretavin.

onsdag 27/4 sista dagen tog vi det lugnt, strövade omkring på förmiddagen och köpte en liten vas i minoisk stil som minne, en duk med tanke på Ellen som ser till Skruttan medan vi är borta. Och en liten flaska raki.
Tittade in i basilikan och Fyra martyrers kyrka. Här är alla ortodoxa. De minareter som finns står kvar sedan turkarna var herrar på ön, de moskéer som fanns var i ruiner. Tog ett bröd med öl mitt på dagen, satt och läste uppe på takterassen, Roland i skuggan, jag i solen (jag glömde smörja in mig och blev bränd på ryggen). Tog en kopp kaffe på närmaste kafé.
Middagen åt vi i gamla stan vid Nezares minaret. Vi åt mixed grill igen, det var gott men inte samma kvalitet som dagen innan. Till det drack vi ett kretavin, som var ljusrött och hade en aning av kådasmak, inte riktigt i R:s smak. Musiken kom från ett av ungdom frekventerat kafé bredvid, inte vår musik men inte heller den annars helt dominerande kretensiska folkmusiken. Den hängde förresten med som ett örhänge även då jag skrev ner detta.

torsdagen 28/4 var hemresedag. Den underbara yoghurten till frukost kändes bra, men annars var hemresan jobbig med allt väntande, först på Iraklions flygplats, sedan på Uppsala Central. Och utrymmet för varje passagerare är inte särskilt väl tilltaget på Premiaers DC-10-or. Det är verkligen masstransport: planet rymmer 375 passagerare.
Från bussen på vägen från Arlanda såg jag vitsippor. Nu är det vår i Sverige! Hemma i Färila kl ett på natten.

1994-04-29

Skönt att vara hemma igen.
En katt skrek utanför huset nu på morgonen. Den ville tydligen att vi skulle fortsätta att sätta ut mat. Han saknade Skruttans matskål som vi tog in då vi kom hem i natt. Men det var en svartvit katt, som tydligen hör hemma hos våra nya grannar, inte vår egen Skruttan.
Älven har gått upp under den vecka vi var borta, endast enstaka isflak flyter förbi. Det är nästan slut på vatten i bäcken. En mindre mängd snö ligger kvar i svackor i norrlägen, annars har våren kommit en bit på väg: Tussilago har slagit ut medan vi var borta, häggen står med svällande knoppar, sälgen blommar, de perenna växterna i rabatterna framför huset har skjutit upp litet mera, två små blå scilla blommar. Vi har den bästa tiden av våren framför oss.
Solen skiner, det är skönt att se efter denna vecka med sol alla dagar. Det är nästan så att jag har glömt bort hur trist det kan vara med regn. Igår var det dagsregn sa taxichauffören som körde oss hem från stationen i Ljusdal. Men då vi kom kändes det ganska milt och var uppehåll, det var +9 o enligt vår termometer hemma.
Vår lilla katta Skruttan kom hem vid femtiden, hon hade ett nytt sår uppe i huvudet och hade förlorat sitt halsband. Hon var hungrig och kelen. Våra grannar som sett efter huset medan vi var borta Ellen och Nisse kom över på på kaffe på kvällen. Nisse är brunare i ansiktet än Roland så man behöver inte alls ha varit utomlands för att bli brun.

En form av sammanfattning
Resan gick på c:a 14000 (7000 till Apollo, 1900 till tågbiljetter och taxi i Sverige, 4500 till mat och utflykter etc). Dessutom använde vi en del pengar på att köpa spritdrycker tullfritt.
R säger att han inte känt någon skillnad i lederna av att vistas i ett varmare klimat. Det verkade dock som om det ben där han hade blodproppen mådde bra av att vi gick en del där nere.
Själv kände jag heller ingen skillnad men jag tyckte det var mycket skönt att kunna göra rörelser i vatten och simma i solvarmt vatten i poolen på taket på hotellet. Det verkar som om benen nu är i stort sett ganska rörliga. Att sitta länge i en stol som inte har den för mig rätta sitthöjden blir jobbigt, så tågresan hem var mycket besvärlig.
Resehandboken som jag köpte i England var bra med mycket bilder och just de bilder vi ville ha. Texten är också ett gott komplement till ICA-guiden som visade sig vara utmärkt som fickhandbok.

Minnen: den goda yoghurten till frukost. (Men Roland gillade den inte) Katter som strök omkring på trottoarserveringarna. Blommor som vi här hemma odlar som trädgårdsblommor växer vilda, t.ex. chrysantemum och malva.
Fjällen (Vita bergen och Psiloritis) som vi hade glädjen att se den blåsiga men klara lördagen. Annars var de oftast täckta av moln.
farmacia.gif (1614 bytes)
Det var roligt att försöka läsa ut vad som stod skrivet med grekiska bokstäver. När jag väl lärt mig att P är "rho"= R, H är "eta" och alltså motsvarar e, att uppochnedvänt v är L (lambda), upppochnedvänt L är stora gamma (G) och lärt mig känna igen phi och theta gick det att läsa ut förvånansvärt många skyltar.
Det blev inte så mycket av att prata med varandra om hur vi känner det inför framtiden, men visst pratade vi mera med varandra än vi gör hemma.

2 vaser

Några andra reseberättelser från Kreta:
En reseberättelse från Kreta
MUSIK FRÅN KRETA
Knossos (på tyska) med bilder

Till ingångssidan

Design Ingegerd