Dagbok från en vårresa till Böhmen (Tjeckien) 1999

En Temaresa med kultur av olika slag i centrum, inte minst matkulturen

nu med några av mina egna fotografier
Klicka på miniatyrerna om du vill se större bilder!

måndag 3 maj Flygresan gick fint, den tar inte fullt två timmar till Prag. En del av tiden i luften var det klart så att vi kunde se marken under oss. Ett jättestort grått åttavåningars hyreshuskomplex var bland det första jag lade märke till då vi sänkte oss ner mot landningsplatsen. Det såg oerhört trist ut. På flygplatsen mötte Leif Eriksson, vår reseledare från Temaresor. Det var 19o varmt och solsken - vi hade kommit till sommaren!
Vi åkte buss in till vårt hotell Andante i Nové Mesto (=Nya Staden) som bara är från 1300-talet....Syrenerna blommade utmed vägen in och gatorna i staden var ofta kantade med blommande hästkastanjer. Ett bra hotell med sköna sängar, bra stolar att sitta i för att skriva vykort eller läsa. En nyhet för oss var självspolande toalett - det hade vi aldrig sett förr. Vi la oss ganska tidigt.
4 maj tisdag. Frukostbuffé serverades i det ganska trånga frukostrummet, och det fanns det mesta man kunde önska. Sedan samlades gruppen som bestod av 28 personer, hälften från Sverige och hälften från Norge, och bussen körde oss upp på borgberget Hradcany. En promenad under guidning av Leif ned genom slottsområdet vidtog, förbi Cerninpalatset, Lorettakyrkan med en underbar barockfasad, Ärkebiskopspalatset och ned till Pragborgen (Prazský hrad). Soldater i paraduniform stod på vakt vid vissa portar. Det var fruktansvärt mycket folk i rörelse, turistgrupper och skolklasser överallt, och jag som inte mår bra i trängsel, uppskattade inte vandringen efter förtjänst. Dessutom hade jag besvär av att mina ben nuförtiden inte är vad de varit.

På torget framför borgen stod ett litet musikkapell som spelade tjeckisk musik. musician

Det var en mycket fin utsikt från torgets mur över Lillstaden (Malá Strana) och floden Moldau (Vltava) och gamla staden på andra sidan om vattnet. Vi gick in i den ståtliga S:t Vituskatedralen inne i Pragborgen.
Sedan förbi den gamla St George"S:t Göransbasilikan ned till den s k Gyllene gränden där små gamla hus vars baksida utgörs av borgens murar numera innehåller små bodar där man nuförtiden säljer det mesta av tjeckiskt hantverk, böcker, smycken mm mm och sedan nedför en trappgata förbi Wallensteinska palatset till en lunchrestaurang, där vi fick tjeckisk mat: En avredd svampsoppa, panerad fläskschnitzel med potatismos och saltgurka, efterrätt och kaffe. Till maten drack vi naturligtvis äkta Pilsneröl - Pilsner Urquell.
Sedan gick vandringen vidare genom inte fullt så påträngande människomassor över torget i Malá Strana och över Karlsbron, (Karlúv Most) Prags mest berömda sevärdhet. Den är kantad av statyer av helgon och berömdheter ur stadens mer än tusenåriga historia. Vid varje ände är det försvarsverk och Leif berättade om när svenskarna på 1600-talet försökte inta staden och kom över bron men inte in i Gamla staden. Det fanns kulhål i den gamla murarna. Den sidan som vette in mot staden var prydd med konstfulla skulpturer medan den yttre var kal - alla statyerna ingick i svenskarnas krigsbyte och finns väl nu i något svenskt slott --
Vandrade vidare genom den trånga Karlova in till gamla stadens torg (Staromestské Namestí) där vi såg det astronomiska uret vid rådhuset. Gamla fina hus med vackra fasader. Torghandel och mycket turister.
Vid det mindre torget låg Ross ett gammalt handelshus med en utsirad fasad.
Vidare till Karolinum och Václavplatsen (Václavské námesti) där gruppen upplöstes för egna strövtåg. Vi strövade långsamt hemåt, mina ben bar mig knappast längre. Så det blev en vilsam eftermiddag. Vi avstod också från kvällens musikaliska Mozartarrangemang i Villa Bertramka.
5 maj

Kommentar: Ortnamnen har angivits i sin tyska namnform eftersom den ligger bäst till för våra svenska tungor. Jag har inom parentes satt den tjeckiska formen, men utan vissa av de erforderliga accenttecknen.

singing bird Musiken (om du kan höra den) är en inspelning av "Moldau" av Bedrich Smetana.

Design June 1999 HtmlEdit 5.1
av Ingegerd Ivarsson Hur du får tag i mig