Senast ändrad: 26 april 2007

  Om Internationalen

Första Maj

Första maj är arbetarnas dag.
Den Internationella arbetarkongressen beslutade 1889 att första maj skulle vara arbetarnas dag i hela världen, en internationell dag för arbetardemonstrationer.
I Sverige blev dagen en allmän (borgerlig) helgdag 1938 och allmän flaggdag, då var det Sveriges enda "helgdag" utan kyrklig karaktär. Nu har ännu en sådan tillkommit år 2005, nämligen nationaldagen den 6 juni.
Första maj firas av samtliga vänsterpartier med demonstrationståg. Traditionella arbetarsånger på första maj är Arbetets söner och Internationalen.

waveline


Under 1960- och 1970-talen började man demonstrera för olika internationella frågor. Paroller om att mänskliga rättigheter ska respekteras i olika länder är alltid med i demonstrationstågen.
waveline


I studentstäderna, som Lund i Skåne, fortsätter festandet från Valborgsmässoafton. Mitt på dagen underhålls det med sång och orkester. Studenterna uppvaktar rektor med tal på universitets platsen. På kvällen framträder Studentsångarna i Lundagård vilket traditionsenligt direktsänds i Sveriges Television.

Då sjunger man bl.a. Längtan till landet populärt kallad "Vintern ra" = Vintern rasat ut bland våra fjällar av Herman Sätherberg (1812-1897, tonsatt av Otto Lindblad, och folkvisan Vårvindar friska.
Texten till Vårvindar friska

waveline

Förstamajblomman började säljas 1907 till välgörande ändamål inför 1 maj. Det är en liten konstgjord blomma som är avsedd att fästas på rock -eller kappuppslag.
Jubileumsåret 2007 såg blomman ut som den gjort det första året den såldes 1907

majblomman 2007
De insamlade medlen används till att förebygga, lindra och bekämpa sjukdomar, skador och handikapp hos barn.
Tillbaka
Ingegerd