VINTERTRÖTTHET

Är du trött och nedstämd?
Det är fullt normalt enligt forskarna.
Den här tiden på året är det som allra mörkast, med bara ett fåtal ljusa timmar varje dag.
Men varför blir vi trötta? En förklaring är att kroppen under den mörka vinterperioden ökar produktionen av melatonin. Det är ett hormon som sänker ämnesomsättningen och kroppstemperaturen. Under de ljusa årstiderna ligger melatoninproduktionen som högst klockan 4 på morgonen och nivån sjunker sedan gradvis och vi piggnar till.
På vintern då det är mörkt är melatoninnivån hög under en längre tid på dygnet och den biologiska natten blir längre än på sommaren.

symbol

Har man tillräckligt med energi ska man klara vintern. Men finns det en obalans så visar det sig nu. Kroppen har en otrolig förmåga att ställa in sig efter årstiden, den reglerar sig själv. Men blir man utmattad av någon anledning fungerar inte autoregleringen.

symbol

Helt klart påverkar mörkret oss, många blir nedstämda. Man märker att alla som har någon form av kroniska besvär blir sämre under vintern. För att få lite mer ljus bör man vara ute så mycket som möjligt, även när det är mörkt. Då får man i alla fall frisk luft.

symbol

Hela systemet går ner på vintern. Det ligger i vår natur att vi behöver vila, men oftast är det tvärtom så att många människor stressar på extra nu, särskilt inför julen.
Men det är inte stressen som bryter ner oss, utan bristen på återhämtning. 7-8 timmars sömn är vad kroppen behöver.

symbol

Julen är en väldig stressfaktor som kan påverka oss negativt om vi tar på oss för mycket. Man kan träna sig i att långt före jul ta ett beslut att allt inte behöver vara så perfekt. Sedan gäller det att hålla fast vid det beslutet när vanorna och känslorna gör sig påminda. Gemenskapen är julens stora budskap. och det är mycket viktigare är mängder av julmat och julklappar.

symbol

Vi lever väldigt bak och fram idag om man jämför med hur människan levde när vi var samlare och jägare. Då levde människan som intensivast under de ljusa tiden. Sedan när vintern och mörkret kom gick de närmast i ide och gnagde på förråden. Idag har vi semester och viloperiod under sommaren då det är som ljusast och jobbar sedan som mest under vinterhalvåret. Men vår fysik ser fortfarande ut som den gjorde då vi var samlare och jägare.

symbol

Vad ska man göra för att må bra under vintern?
Sänka ambitionsnivån, dra ner på alla självkonstruerade måsten.
Ta alla tillfällen i akt att få frisk luft och solljus.
Några särskilda kosttillskott behöver man inte ta så länge man äter en varierad och näringsrik kost. Och grönsaker och frukt kan man inte få för mycket av. Den som tar piller i stället för frukt missar alla andra antioxidanter för att inte tala om smakupplevelser och mättnadskänsla! Och näringspreparat är ett bra sätt att skaffa sig en dyr avföring ...

symbol


FEM STEG TILL PIGGARE VINTERLIV

  •  Ät regelbundet. Då håller du sockernivån jämn. Du slipper onödiga nedgångar i blodsockernivån som gör att du vil "pigga upp" dig med något sött. Frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål är idealiskt.
  •  Välj långsamma kolhydrater som gör att du orkar längre. Kombinera med protein för bästa orken. Frukt, grönsaker, rotfrukter, grovt bröd, magert kött, fisk och rapsolja är bra val. Ett halvt kio frukt och grönt är den rekommenderade dagliga dosen.
  •  Ät mer fisk - gärna två, tre gånger per vecka. Fet fisk som lax och makrill får dig att må bra, bli lugn och sova bättre. Glöm inte lutfisken till jul.
  •  Ta en promenad på lunchen och njut av dagsljuset.
  •  Var noga med att få i dig järn om du är kvinna. Undvik mycket kaffe som hämmar upptaget av järn. C-vitamin är bra för järnupptaget.

Efter näringsexperten Fredrik Paulún.


Upp igen
En vintersida   ||  Startsidan