knappMina senast lästa böcker   knapp Historiska romaner o likn.
knappUngdomsböcker   knappEn sida om fantasy  knappDeckare o.dyl.
knapp Böcker med tänkvärt innehåll, om etik och samlevnad mm.
knapp Andra bra böcker i alfabetisk ordning  knappVarför läser jag?  knappÅrhundradets bästa böcker

januari 2013

bokmal



Utan böcker - vad vore livet?
  böcker

Böcker som jag läst den senaste tiden.

owl
 

Allt för FrankieMaeve Binchy: Allt för Frankie
Vi träffade en massa människor
Emily - som kände att hennes roll verkade vara att muntra upp folk och får dem att se det positiva i livet
Noel - som fick veta att han skulle bli pappa och som tog detta på så stort allvar att han började ett helt nytt liv
Lisa - som lämnar en lysande karriär för kärleken men upplever att den inte är besvarad
Moira - socialarbetaren som är oerhört noga med att följa regelboken
och inte minst barnen i kvarteret Frankie och Johnny som föddes på samma dag
Detta är bara några av de vanliga människorna i kvarteret St. Jarlath’s Crecent som vi får möta i glädje och sorg
Det finns inga vanliga människor!

En förgiftad manPeter Robinson: En förgiftad man
Den här boken tog lite tid att komma in i, språket är inte så lättflytande som i vissa enklare mordhistorier. Men den är mycket läsvärd. Inte minst för skildringen av landskapet och omgivningarna.
Filmmusikkompositören Chris har flyttat hem till sina barndomstrakter. Han har köpt ett gammalt hus och upptäcker att det finns en sorglig historia förknippad med huset. Grace Fox som var gift med en tidigare ägare dömdes för mord på sin make och hängdes 1953. Chris blir fascinerad av denna berättelse och funderar över om Grace blivit felaktigt dömd. Han börjar forska efter vad det finns för material kring denna dödsdom och kommer så småningom fram till mycket som kastar ljus över Grace’s karaktär.
Chris har nyligen blivit änkling och i vissa situationer kommer han ihåg hur hans hustru skulle ha reagerat och upplever saknaden svårt. Precis som jag kan uppleva att sådant som Roland och jag upplevat tillsammans väcker sorgsna känslor.
Ack att få röra en bortgången hand
och lyssna till ljudet av en röst som har tystnat.

Harold FryRachel Joyce: Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd
En alldeles fantastisk bok. Jag kunde inte släppa den. Måste fortsätta läsa.
Led med honom när skavsåren blev inflammerade.
Förargades över alla de människor som som samlades kring honom och tog ifrån honom gnistan.
Led med honom när uppståndelsen omkring hans pilgrimsfärd gjorde att han förlorade greppet och inte kunde återfinna sin ursprungliga drivkraft.
Förundrades hur han och Maureen var och en på sitt håll tänkte igenom deras liv tillsammans och kom till ro med de minnen som hade drivit dem isär.
Citat:Det var människans litenhet som fyllde honom med förundran och ömhet, liksom ensamheten i det hela.

Snöängel.Anna-Karin Palm: Snöängel
Vi möter många olika människor, boken består dels av en sammanhängande berättelse där Hedvig och hunden Billy spelar en stor roll tillsammans med de människor de möter. Men den riktiga huvudpersonen är kanske Stockholm? Denna stad i olika belysning skildras så kärleksfullt.
Berättelsen avbryts av fristående avsnitt i en annan tid och annan miljö.
Jag hade lite svårt att hänga med i denna komposition men varje avsnitt är antagligen viktigt för författaren. Hennes språk är fantastiskt, poetiskt, inte minst när hon talar om Stockholm.

Efter att ha läst ut boken vill jag avsluta mina intryck med ett par citat:
Hedvig säger: Kan man inte bara få leva? Kan man inte bara få vara ifred? Måste alla ha planer och sparkonton och jag vet inte vad? Jag tycker om att bara vara, att gå omkring och se saker, möta människor. Är inte det också en verksamhet, att försöka lyssna och se? jag hatar framtiden!

Korvmannen: Det handlar om omsorg, tänker jag. Att var man än är, vad man än gör, så ska man göra det med omsorg. Det finns så mycket slarv här i världen, och jag tror att slarv är en sorts ondska. Om man handskas omsorgsfullt med det man har för händer så gör man världen litet bättre. Hedvig: Tror du att omsorgen är det viktiga? Att det inte spelar så stor roll vad man än gör, så länge man gör det på rätt sätt?

I natt är du dödViveca Sten: I natt är du död
Ett bra flyt och jag kunde inte lägga ifrån mej boken innan den var utläst. Men varför ska det vara livsfara för poliserna på alla möjliga sätt på slutet? Inte behövs denna dramatik när det ändå är ett så dramatiskt och tragiskt mänskligt problem som ligger till grund för handlingen?
De glimtar från vardagslivet för några av personerna som alltid finns med i hennes kriminalromaner ger mej något att tänka på. Beskrivningen av Noras känsla av ensamhet de veckor då barnen är hos maken gav mej ett annat perspektiv på ensamhet som nu är mitt vardagsliv sedan min make har gått bort.

I stundens hettaViveca Sten: I stundens hetta
Fortsättning på den jag läste för några dagar sedan. Berättelsen om Nora och Thomas går vidare, hur de klarar av sina familjerelationer. Det har gått ett halvår sedan sist.
Men den mordhistoria som de denna gång blir indragna i är en tragisk historia där det vilda livet på Sandhamn under midsommarhelgen med ungdomsfylleri och knark är bakgrunden. Poliserna måste utrerda ett dödsfall med alla de svårigheter som det innebär då ön är fylld med tillfälliga gäster som är så berusade och påtända att de inte vet vad de har gjort. Till sist lyckas de reda ut vad som har hänt som har inneburit så mycket tragig för flera familjer.
Det är en välgjord berättelse och det var svårt att lägga boken ifrån sig.

The light yearsElizabeth Jane Howard The Light Years (Cazalet Chronicles #1)
Vi möter medlemmarna i en storfamilj under de sista åren av 1930-talet, mellankrigsåren. Vi träffar en överklassfamilj i flera generationer med stora egendomar och många hushåll. Vi får många detaljer från vardagsliv och tankar, både de vuxnas och barnens, och även glimtar från tjänstefolkets tankar. Det är så intressant i mitt tycke. Just att vi möter barnen i deras tankar och lekar omväxlande med de vuxnas bekymmer och organiserande mot bakgrund av deras invanda värld och dess oskrivna regler för umgänge.
Det här är överklassbarn som har växt upp ett utpräglat klassamhälle. De vet inte om något annat. Det gör antagligen inte tjänarna heller.
Jag läste första delen på engelska.
De tre följande delarna hittade jag på biblioteket här och sträckläste på svenska.

livet återvänderElizabeth Jane Howard I krigets skugga, Ovisshetens tid, Livet återvänder Berättelsen om familjen Cazalet 1939-1947
Det känns tomt att lämna familjen Cazalet nu efter fyra böcker där jag fåt följa de många familjemedlemmarna under tio år - som är desamma som min barndom. -
det är vardagsliv som skildras - inga större händelser i allmänhet - men det är intressant att få inblick i vardagslivet sett från olika familjemedlemmars vinkel. Det längsta partierna är från de tonåriga flickorna.
De talar om döden, det förfärliga kriget som skördar så många offer:
ibland är det väldigt svårt att stå ut med det
kriget tycks alltid stå i vägen för kärleken

Christoffer är emot krig för att han inte ville att någon skulle döda någon annan, men faktum var att det var det som hände, att man dödade varandra.

Archie: vid tanken på kärlek dök Clary omedelbart upp för hans inre syn, hennes märkligt intensiva och föränderliga ansikte som alltid speglade hennes känslor. Han tänker: hon vet vad kärlek är, hon vet mer om det än någon annan.

Clary säger till Polly då hennes mamma är död: Hela veckan har du varit ledsen för hennes skull och för din pappas och för Wills och nu för Simons. Du menar det säkert, för du är snäll och mera osjälvisk än vad jag är, men du har inte varit ett dugg ledsen för din egen skull. Jag vet att du är det, fast du inte tillåter dig att vara det, för du tror att andras känslor är mycket viktigare än dina egna.

Christoffer pratar med den förståndiga gamla prästen fader Lancing. Denne säger: Antingen kan man placera sig själv i universums centrum, eller också Gud. Det går inte att placera någon annan där.

Vinna säger: man måste lita på sitt första synintryck. Man blir så lätt förvillad av en detalj att man glömmer helheten.

Boken är full av tankar som alla ger en bild av hur det är att leva tillsammans i nöd och lust. Familjen är stor och vi möter de olika familjemedlemmarna var för sig. Vi får möta dem alla mer eller mindre ofta. Jag har haft stort utbyte av att läsa om dessa människor och dela deras tankar kring stort och smått, om vardagens bekymmer i ransoneringstider och oro för kriget, om kärleksbekymmer och samlevnad, vad som kan vara livets mening och mycket mera.

Bilbo, en oväntad resaJ.R.R.Tolkien Bilbo
Läste om boken på svenska den här gången. Har läst den förut - på 60-talet - men då på engelska...
Såg den nya filmen filmen 30 december i England. Då var jag övertygad om att jag inte ville se den då den kommer till Ljusdal. Tyckte inte alls om hur mycket av filmens handling som upptogs av strider med fientliga väsen av olika slag. Men nu tror jag att jag vill se den och jämföra med mina intryck av boken.


Citat: den gamla fridfulla världen där det fanns mindre buller och mer grönska än i vår,
Citat: fly från vättar och fångas av vargar (hobbit-variant av ur askan i elden)
Citat: far väl.var ni än färdas, tills era nästen tar emot er efter slutad resa! (örnarnas avskedshälsning)
Bilbo: Jämmer och elände! Jag har hört många sånger om strid, och alltid har jag tyckt mej förstå att nederlag kan vara ärorika. Men jag tycker det är otrevligt för att inte säja uppskakande.

Funderade på vad som kan bli del 2 av filmen. Beorn förståss, och Mörkmårdens spindlar och Alvkungen och färden i tunnorna - troligen också den första tiden utanför Smaugs grotta i Ensliga berget. Kanske också Smaugs död eller tas den i del tre?
Del tre har ju den stora slutstriden som naturligtvis blir väldigt utvecklad med alla de inblandade styrkorna av olika ursprung. Bilbos hemfärd kan man göra en hel del av men frågan är om de gör det. Den tar ju inte många sidor i boken och innehåller inga dramatiska händelser.
Här kommer nog mera kommentarer när jag har sett filmen på nytt.

Det-fordolda

Hjort-Rosenfeldt: Det fördolda
En trasslig mordhistoria som blir mer invecklad ju längre gruppen under Torkel Höglund kommer i sitt sökande efter vad som skett.
Men mest handlar det om relationerna mellan poliserna i gruppen och deras relationer till sina egna familjer, hur detta sätter sin prägel på deras samarbete. I gruppen gästspelar ochså Sebastian Bergman, en psykolog som är specialist på gärningsmannaprofiler men i samarbetet med poliser mest är ökänd för sitt burdusa sätt och sitt ohämmande sexliv, sitt oemotständliga behov av att förföra kvinnor och ha sex med dem, helst en gång men aldrig mera. Han blir på sätt och huvudperson i denna berättelse.
Det var spännande att se hur relationerna mellan medlemmarna i teamet hela tiden prövas.
Boken Det fördolda tyckte jag mycket bättre om
Lärjungen än fortsättningen Lärjungen som jag läst tidigare och mest upplevde som oerhört äcklig.
Det psykologiska spelet mellan poliserna i den boken gav inte tillräckligt mycket positivt för att ta bort mina känslor av olust och äckel över den man som i titeln kallas Lärjungen.




monica-ali.jpg (4461 bytes)Monica Ali: Den okända historien

: Boken kändes rörig och lite svår att få grepp om.
Slutet var i alla fall spännande - då hände det något. Då blev den lättläst Men det kändes nästan som bortkastad tid att läsa den.





Softly grow the poppiesAudrey Howard: Softly Grow the Poppies
Egna tankar:Läste boken med stort intresse.
1914 - unga engelska män drar entusiastiskt ut i krig för att försvara England mot ”hunnerna” Alice tar ett hjärtslitande farväl av sin älskade Charlie på Liverpool station. Hon har fått lift till staden med ägaren till Beechworth House den 24-åriga Rose. Rose träffar också Harry där, bror till Charlie, och de blir vänner.
Men kriger är ingen dans på rosor. Det tar inte alls slut före jul utan blir en segsluten mardöm där hundratusentals män dör eller skadas.
Vi läser om strapatserna i skyttegravarna i Flandern och Frankrike. Mångtusentals sårade förs hem till England. Herrgården blir krigssjukhus. Vi läser om kvinnorna som troget ställer upp på hemmafronten, hur de känner och tänker. Och när kriger är slut 11 november 1918 så är livet inte tillbaka till hur det var förr utan allt måste omvärderas.
Citat. This hellish war, Rose thought bitterly, seemed to have torn apart friends, family, lovers, even husbands and wives though they had survived in flesh.
Citat: Though they recovered from their wounds their spirits still bore the scars.

Författaren har en blick för detaljer som gör berättelsen levande. Många dramatiska episoder. Inte minst det laddade slutet.
Det har skrivits mycket om tiden kring första världskriget. Denna fasansfulla tid för de som var inblandade. Denna berättelse är kanske romantiserad men ger en inblick i hur livet tedde sig för några familjer.
Jag läste boken på engelska.



~~ Läst i december 2012 - se nedan
Harm doneRuth Rendell: Harm done
Om kvinnomisshandel och kidnapping m m. Jag läste boken på engelska.
Det var ganska upprörande avsnitt om kvinnomisshandel. Wexfords dotter arbetar med att hjälpa kvinnor som behöver en fristad för sig och sina barn men hon kan på grund av sin tystnadsplikt inte tipsa sin far om vad hon fått veta i sina telefonkontakter och vad hon misstänker pågår hemma hos anonyma hjälpsökande.
Boken är lite långsam.
En grupp av agerande i handlingen är medborgare som är omåttligt rädda för pedofiler och bildar en mobb som inriktar sig på att ta lagen i egna händer eftersom de inte tycker polisen är tillräckligt aktiv.
Wexford utreder två kidnappingar av tonåringar, en treåring som har försvunnit från barnkammaren under natten, och han har också bekymmer med mobben som självsvåldigt vill ta itu med att en från fängelse frigiven pedofil har kommit tillbaka till sin hemstad.
Jag läste boken på engelska

Norwegian WoodHaruki Murakami Norwegian Wood
Citat: Think of these chocolate assortments and you like some but you don’t like others? And you eat all those you like and the only one’s left are the one’s you don’t like as much? I always think of that when something painful comes up.
Jag läste boken på engelska.
Fäste mej vid den intensiva berättelsen om Watanabes studentliv med osäkerheten inför hur han skulle förhålla sig till de kvinnor han fattat tycke för - Naoko och Midori. Detta är berättelsen om död och liv och kärlek, om ungdomligt studentliv i Tokyo, om hur en ung man så småningom arbetar sig igenom de kriser som ett förhållande till kvinnor kan ge upphov till. Boken ger ibland en gripande känsla av att vara ung.

Den frusna trädgårdenKristin Hannah: Den frusna trädgården
Egna tankar: Det kändes lite speciellt att läsa om hur de upplever att fadern i familjen dör. Kunde naturligtvis inte låta bli att tänka tillbaka på hur jag upplevede att sitta tillsammans med Roland under hans sista timmar i livet - - Konstigt sammanträffande med namnet på läkaren som heter Watanabe, precis som hjälten i den japanska boken som var den förra boken jag läste.
En gripande berättelse ingår om hur det var att leva och överleva i Leningrad under belägringen som räckte närmare 900 dagar (september 1941 till januari 1944). Under den tiden dog närmare en miljon leningradbor av svält. Det fanns ingen mat, man åt sina keldjur och i värsta fall människor.
Det handlar om systrarna Nina och Meredith. Fadern avlider. Systrarna känner ansvar för mamman, som har varit svår att begripa sig på, alltid hållt en viss distans och aldrig visat barnen någon kärlek.
Det enda som hon egentligen har gjort för sina flickor, är att berätta udda, ryska sagor för dem. Sagor som inte riktigt gått att förstå - men som ändå varit en slags länk mellan systrarna och mamman, och som också fullt naturligt påmint systrarna om att mamman har rötterna i Ryssland.
När pappan dör påminner han sina döttrar om mammans sagor. Han vill att de ska lyssna på sagans slut.
Detta är en sällsam kärleksberättelse. Väl värd att läsa.
Ett motto:
Vi kan inte ta farväl.
Vi vandrar bredvid varandra.
Nu skymmer det redan.
Du går i tankar.
Jag tiger.
(Anna Achmatova)
Kom ihåg vår lind i sommarträdgården
Vi träffas där min älskade.


cirkelnMats Strandberg - Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Citat: Tiden har ingen början eller slut. Tiden är cyklisk. Man kan uppfatta sådant som har varit eller som ska komma.
Citat: Att tänka ”aldrig” är som att se ner i ett bottenlöst hål. Det är omöjligt att förstå.
Demoner som förekommer i berättelsen är gränsvarelser som lever mellan vår tid och andra tider.
Den här berättelsen med ungdomar som söker sig till gränsen för verkligheten engagerade mig.
En gymnasist gör självmord. Några jämnåriga skolungdomar får övernaturliga budskap som gör att de samlas och tillsammans vill de ta reda på vad det är som driver dem.


HundraaringenJonas Jonsson Hundraåringen
Egna tankar: Verkligen en skröna!
Baksidestext: Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet ? den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya? Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.

Mercurium.Ann Rosman: Mercurium
Citat: Det enda det onda behöver för att vinna är att det goda ingenting gör
Baksidestext: Boken Mercurium handlar om två berättelser som löper i två olika tidsperioder, en i nutid med polisen Karin Adler som bor på sin båt som ligger för ankar i Marstrand. Hon och hennes kolegor löser fallet med de mördade gästerna som festar på Carlstens Fästning. Den andra tidsperioden är från 1800-talet och det är adelsdamen Metta Fock född Ridderbjelke som 1802 anklagas år för giftmord på två av familjens fyra barn och sin make. Vi får följa Metta och se vad som ligger bakom den hemska tagedin som drabbat familjen och se vad som verkligen kan ha skett
Egna tankar: Den inskjutna berättelsen om Mette Fock är mycket intressant.
Rambereättelsen som är nutid kan diskuteras. Den känns lite rörig. Det var många personer att hålla reda på.
Varför dessa lite hispiga poliser? Kanske hon har skrivit någon bok tidigare med dessa poliser som agerande?
Och jag tyckte att det aldrig blev förklarat hur morden i Marstrand i nutid kunde ha utförts.

Änkans bokJoyce Carol Oates: Änkans bok
Änkans bok är en bok om att tappa fotfästet och försöka hitta det igen. Också en skildring av ett nästan femtio år långt äktenskap.
Om innehållet:En morgon i februari 2008 kör Joyce Carol Oates efter en del övertalning sin make Raymond Smith till akuten. Han har sedan en tid tillbaka dragits med en ovanligt envis förkylning, men just den här morgonen verkar han plötsligt ha blivit sämre. På sjukhuset konstaterar läkarna att han har lunginflammation och lägger in honom för behandling. Inom ett par dagar, säger sjukhuspersonalen, bör han vara i form för att åka hem igen.
Men just som Raymond börjar repa sig tillstöter en vårdrelaterad infektion med ett ovanligt snabbt och aggressivt förlopp. Inte ens en vecka efter det att han har blivit inlagd tar Joyce Carol Oates mot det obegripliga beskedet att hennes make är död.
I Änkans bok berättar hon om tiden efter makens oväntade bortgång, om förvirringen, förnekelsen och om den outhärdliga smärtan, om alla mardrömslika bestyr som väntar mitt i sorgen, men också om vännerna som kommer till hennes undsättning.
Några citat: som änka är jag hänvisad till en värld av föremål - bara en svag antydan av sin ursprungliga egenart -makens tillhörigheter -
”Det är fruktansvärt att känna sig ensam. Det är till och med värre än att vara ensam.”
”För även om Ray har lämnat mej är det inte enkelt för mig att lämna honom”
Det var svårt att säga Jag älskar dig. Jag tror att jag aldrig sagt Jag älskar dig till min far. Kunde snabbt och nonchalant i slutet av ett samtal säga något i stil med Tycker om dej, pappa. Hej då!
Den gången trodde vi att vi skulle leva för alltid. Vi tänkte aldrig på det som väntade oss
då hon fått ett stort litterärt pris kommenterar hon ”Jag har ju ingen att dela detta med”

Egna tankar: Boken är jobbig - hur hon släpar sig igenom den svåra deprssionen, hur hon kämpar. Bitvis är det väldigt ointressant för en icke-amerikan med alla detaljer från livet i hennes akademiska kretsar. Det finns lysande enstaka korta passager. Andra tröttsamma upprepanden av likartade tankegångar i hennes svåra sorgearbete.




* fortsättning med några tidigare lästa böcker

owl-line

knappStart boksidorna mm.
knappTillbaka upp

Min dagbok      e-mail    gästbok     

Skriv gärna och berätta om dina lästa böcker!
Made by Ingegerd