Senast ändrad 2008

Semlor med kesella

Ingredienser:
  •  75 g smör
  •  2 dl mjölk
  •  50 g jäst
  •   1/2 burk kesella mager = 125 g
  •   1 ägg
  •   1 dl socker
  •   1/2-3/4 tsk stött kardemumma
  •  1/2 tsk salt
  •   1 knapp tsk bakpulver
  •   c:a 9 dl vetemjöl
  •  ägg till pensling
Fyllning till 8 semlor
  •  100 g mandelmassa)
  •  inkråm från bullarna
  •  c;a 3/4 dl grädde el mjölk
Garnering:
  •  2 dl vispgrädde
  •  Florsocker
Gör så här:
  •  Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till fingervärme, c:a 37°
  •  Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen med litet av degspadet. Tillsätt resterande degspad. kesella, ägg, socker, kardemumma, salt och bakpulver. Rör i mjölet men spara litet till utbakningen. Arbeta degen smidig men låt den gärna vara en liten aning kladdig.
  •  Låt degen jäsa i bunken övertäckt med bakduk till ungefär dubbla storleken i 30-40 minuter.
  •  Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i 8 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna litet med handen.
  •  Låt bullarna jäsa under bakduk i c:a 30 minuter Sätt ugnen på 225° Penslar bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.
  •  riv mandelmassan på rivjärn. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en liten gaffel. Blanda inkråmet med mandelmassan och rör i grädde/mjölk till lagom konsistens.
  •  Fyll bullarna med mandelblandningen Vispa grädden och klicka eller spritsa på den. Lägg på locket och sikta över litet florsocker.
 Nästan hemgjorda semlor blir det om man köper färdiga släta bullar och fyller dem enligt anvisningen. Men klart godare blir det förståss om man bakar bullarna själv. Ovanstående är mitt favoritrecept. Det går bra att frysa ofyllda bullar.
semla

Ingrid Eriksson
SvD:s matskribent

Källa: Svenska Dagbladet
7 mars 2000


Tillbaka

Ingegerd