Ser bäst ut i 800x600

HJORTRON

Hjortron kallas också "myrarnas guld" eller "det gula guldet". Detta bär har haft och har stor ekonomisk betydelse i våra fjällkommuner. Bären mognar och plockas flitigt i slutet av juli och början av augusti.
Växten tillhör familjen rosväxter och växer i mossa och myrar. Hjortron finns allmänt från Småland och norrut.
Bären används mest till sylt eller mylta, d.v.s. mosade råa hjortron. Men hjortron kan också användas till likör och som fyllning i olika sötsaker.
Bäret är mycket C-vitaminrikt och innehåller också bensoesyra, vilket ger bäret en lång hållbarhet.
Medicinskt åt man bäret mot gikt och skörbjugg, av bladen kan man koka te som anses ha en stoppande effekt mot diarré.
Varma hjortron med glass är en dessert vi ofta erbjuder våra utländska gäster, men naturligtvis njuter vi också själva av denna delikatess.

Många av skogens djur äter hjortron och sprider därmed deras frön. Björn äter hjortron. Även räv, olika grupper av fåglar t.ex. skogshönsen och troligen en del smågnagare äter av bären.

Hjortron har många dialektala namn, t.ex. multer, snåtter, myrbär m.fl.
På norska heter de bl.a. multebær, molte, och på engelska cloudberries.

Några länkar till mera kunskap om hjortron

Hjortron en sida från Livsmedelssverige

Hjortron som de presenteras i Den virtuella floran

Tillbaka till sidan om svenska bär


Ingegerd september 2001, tillägg augusti 2005