LINGON

lingon

Lingonsylt
2 liter = 1 kg rensade lingon
2 dl vatten
5-6 dl socker

Recept I
Blanda allt i syltgrytan. Koka upp och låt koka 15-20 minuter.
Ger en mörk hållbar sylt.

Recept II
Koka upp bär och vatten, låt koka i c:a 10 minuter. Rör ned sockret
Ger en mer geleig ljus sylt, inte lika hållbar.

Recept III
Rårörda lingon
1 kg = 2 liter lingon
500 g socker
Blanda lingon och socker i assistentkitteln.
Rör på högsta hastigheten c:a 10 minuter.
Färdig sylt bör konsumeras relativt snart, annars bör den frysas ner.

lingon

Lingondricka
1 liter

Mosa bären väl, blanda bärmassan med vatten och citronsyra,
täck över och låt stå svalt ett dygn.
Rör om då och då.
Häll bärmassan i silställning, låt stå c:a 30 minuter.
Mät upp saften, sätt till sockret och rör tills sockret är löst.
Slås på kalla flaskor som fylls till brädden och förslutes väl.
Bör förvaras kallt.

lingon

Lingonkaka
Ett recept som jag använt mycket.

  1. Blanda mjöl, bakpulver och socker,
  2. Smula ner matfettet i mjölblandningen
  3. Vispa ihop ägget och mjölken, rör ner det i mjölblandningen.
  4. Lägg i en smord och bröad form (jag använder en liten långpanna 20x30 cm)
  5. Häll på lingonen och strö sockret över
  6. Gräddas i 225° c:a 25 minuter.
  7. Ätes med t.ex vaniljglass eller gräddmjölk

lingon

LINGONPARFAIT MED SMAK AV GIN

Till servereing:
  • Rött portvin
  • 4msk frysta lingon
  • Vispad grädde
TILLAGAS SÅ HÄR:
Vispa florsocker och äggulor till en tjock smet. Blanda i lingon, gin och konjak i äggsmeten.Vispa grädden hårt och vänd ner den tillsammans med ingredienserna som redan finns i äggvispet.
Detta hälls i en form av något slag, dock icke av glas. Ställ in i frysen där det får stå i minst 6 timmar.
Ta ut den i god tid före servering. Vänd upp parfaiten på ett serveringsfat och spritsa grädde fint och till sist så strös frysta lingon på det hela. Så är det bara att servera det hela och bjuda på ett gott glas rött portvin till

Ett recept som jag fått i e-posten från Mikael Thunberg

lingon

Just 2004-05-25



Startsidan   Svenska bär

Gjord av © Ingegerd