Dialektala namn på svarta vinbär är bl.a. tistron och svarta johannisbär, på norska heter de solbær.

SVARTA VINBÄR

blackcurrants

  1. Saft på svartvinbärsblad
  2. Ångad svartvinbärssaft
  3. Hirams svartavinbärssylt
  4. Jam
Saft på svartvinbärsblad
(Recept från Laforsen)
  • 3 liter svarta vinbärsblad (sköljda) lägges i kruka tillsammans med
  • 2 kg socker
  • 3 skivade citroner
  • 60-70 g citronsyra
  • ½ tsk natriumbensoat
  • Häll över 1½ liter kokande vatten.
  • Rör tills socket har smält.
  • Låt stå kallt i 2-5 dygn med en handduk över.
  • Silas, tappas på bensoatsköljda flaskor.

blackcurrants

Ångad svartvinbärssaft
  • 2 liter bär
  • 3 dl socker per liter färdig saft
  • natriumbensoat 1 kryddmått per liter färdig saft
Så här gör jag med de rensade och sköljda väl avrunna bären som inte behöver vara repade:
Först gör jag i ordning ångkokningsapparaten, fyller med upp till 5 cm med vatten i botten, ställer in en bunke som rymmer c:a 5 liter och binder över silduken.
Kokar upp vattnet
Då vattnet kokar fyller jag på bären i omgångar, låter det gå c:a 10 minuter mellan varje påfyllning.
Då alla bären ångats får apparaten svalna en stund. Sedan tar jag bort bärresterna ur silduken, och häller upp den saft som samlats i bunken, mäter mängden och häller den i syltgrytan (eller annat rent kärl som rymmer alltihop).
Sätter till sockret.
Rör tills sockret smält.
Sätter till natriumbensoat.
Fyller på rena steriliserade flaskor.
Försluter.
Jag steriliserar flaskor i ugnen där de får ligga i 100-125° under ½-1 tim - det är mina erfarenheter från mitt yrke som farmacevt som har inspirerat till denna rutin.

blackcurrants

Hirams svartavinbärssylt
Sockermängden är rätt, det skall vara två kilo. Vinbären skall helst ha plockats ganska unga, påpekar Hiram, det är då de ger en geleig sylt.
  • 1 kg svarta vinbär
  • 1 liter vatten
  • 2 kg socker
Repa vinbären men snoppa dem inte.
Häll bären i en gryta.
Koka dem med vattnet i 15 minuter.
Ta tiden från det att sylten kokar.
Lyft grytan av värmen.
Rör ner sockret i småportioner. Rör sakta tills sockret har smält.
Häll upp sylten i rena glasburkar. Paraffinera och se då till att paraffinet verkligen täcker sylten. Låt det smälta heta paraffinet skölja upp på kanterna också och ta till lagret av paraffin tjockt. Eller sätt på skruvlock.

blackcurrants

Jam
  1. Koka frukt/bär långsamt mjuka i sin egen saft tills det mosar sig väl. Hjälp till med en träsked genom att trycka och röra mot grytans kanter.
  2. Sätt till sockret först då mosets konsistens är bra.
  3. Då allt sockret är löst får marmeladen koka upp igen. Rör minsta möjliga.
  4. Blanda natriumbensoat med en liten mängd av massan, rör ned detta i marmeladen
  5. Den färdiga marmeladen ska vara tjock, genomskinlig och och smaka och lukta gott. Slås på väl rengjorda burkar som förslutes lufttätt.
Proportioner:
  • 1 kg bärmassa
  • 800 g socker
  • 2 kryddmått natriumbensoat
Alla bär och frukter kan användas utom hallon, speciellt goda blir svarta vinbär.

blackcurrants

Just 020805

Bakgrund från Framtidens grafikstuga



Startsidan   Svenska bär

Gjord av © Ingegerd