Ser bäst ut i 800x600
 

Update 2004-06-09

In English

RÖNNBÄR

ronnbar

Sorbus aucuparius
Rogn på norska, røn på danska,kotipihlaja på finska

Dialektala namn på rönn är bl.a. röna, runträ, rondebär, rägn, fågelrönn, fågelbärsträd, m.fl .
Med flogrönn (flygrönn) menas rönnar som genom fåglar såtts på andra träd.
Särskilt flogrönn har betraktats som ett heligt träd, de ansågs förr besitta magiska krafter och grenarna kunde användas som slagruta när man letade efter skatter.
Men också vanlig rönn ansågs besitta magiska krafter. Man slog kvigor och kalvar med rönngrenar på Kristi Himmelfärds dag när de släpptes på bete. En bit rönnträ i jordbruksverktygen befriade de gamle från mycket sattyg.

I folkmun sägs att ett år då det är gott om rönnbär är förebud om att det blir kallt och mycket snö under den kommande vintern. Hur mycket som ligger i detta går inte att bevisa, däremot är ett gott rönnbärsår ett bevis att den föregående sommaren varit torr och vacker eftersom blomknoppningen bildas då.

Numera planteras ofta rönn i parker och på andra offentliga platser i våra städer och samhällen. Det är vackert formade träd och kan vara oerhört granna de höstar då det är riktigt med bär, som innevarande år 2002.
Rönnbären betyder mest för fåglarna - trast och sidensvans är sådana som flockas kring träden och äter av de frostbitna bären som genom frosten fått en viss sötma.
Vi människor använder gärna de vackra bären som dekoration. Man kan eventuellt försöka spara klasarna om man behandlar dem med saponlack.
I hushållet är de inte så populära trots rikedom på C-vitaminer eftersom de har en viss bitterhet i smaken. Men denna kan lindras om man använder frusna bär eller lägger bären i frysen en tid innan man använder dem. Bäst är den odlade sorten sötrönnbär.

 

Några av de recept jag har använt finner du på denna sida.

 

Rönn i blom
I juni blommar rönnen och avger en mycket säregen doft.

 

photo  © Ingegerd
I augusti- september prunkar rönnarna vissa år med oräkneliga mänger av de röda bären i klasar


Rönnbär en barnvisa av Elsa Beskow

Om rönn i "Den virtuella floran"  ||  Rönnbär i alternativ medicin

Källa: bl.a. "Bärboken" av Örjan Armfelt Hansell (Norstedts)
Bakgrund och foto av © Ingegerd

Startsidan   Svenska bär