Update 021007

Recept av RÖNNBÄR

som jag prövat

ronnbar

Rönnbär repas och rensas noggrant och om de inte varit ordentligt frostbitna läggs de sedan i frysen ett par dagar tills de blivit riktigt frysta. Detta förändrar en del av bitterämnena i bären till sötare ämnen.

Rönnbärsgelé

  • 2 liter (ca 1 kg) rönnbär (frostbitna)
  • 5 dl vatten
  • ca 1 kg socker per liter avrunnen saft
Rensa och skölj bären. Koka dem med vattnet tills de går sönder. Pressa bären mot grytans kant så att de lättare avger sin saft.
Sila bärmassan och låt den självrinna.
Mät saften och koka upp den. Tillsätt sockret under omrörning Låt saften koka 5-10 minuter.
Gör geléprov.
Ta grytan från värmen, låt geléet svalna något. Skumma, häll upp i varma geléglas och låt det stelna. Bind över eller sätt på lock.

Rönnbärsgelé är gott till skogsfågel och vilt.

En något mindre bitter variant får man om man blandar rönnbär och äpple. Proportioner:
  • 2 liter(ca 1 kg) rönnbär
  • 1/2 kg äpplen
  • 7½ dl vatten
  • 9 dl socker per liter avrunnen saft.

Så här gjorde jag oktober 2002

Rönnbär-äppelgelé

  • rensade rönnbär från frysen 3/4 kg
  • äpplen, ca 0,4 kg (Gravensteiner)
  • socker, 4 dl till 5½ dl avrunnen saft
  • pektin (apotekvaran) 3 tsk
  • citronsyra 1 kryddmått
Kokade rönnbär och äppelbitar till det var mjukt, pressade bären mot grytans kant så att de lättare avgav sin saft.
Silade bärmassan, det blev 5½ dl silad saft.
Hällde saften i syltgrytan och den fick koka upp,då tillsatte jag en blandning av 2 msk socker, 3 tsk pektin och 1 kryddmått citronsyra och kokade 2 minuter. Sedan tillsatte jag resten av sockret och det hela fick koka 5 minuter. Skummade, fyllde på glas
Det blev ett mycket vackert rosagult klart gelé.

rönnäppelgelé

 

Rönnbärsmos med äpple

  • 2 liter (ca 1 kg) repade rönnbär - frostbitna
  • 1 kg äpplen
  • 1 liter vatten
  • 1-1,2 kg (850 g-1 kg) socker per kg passerat mos
Rönnbären ska vara väl sköljda och frostbitna. Äpplena rensas och skäres i bitar.
Koka upp vattnet, tillsätt rönnbär och äppelbitar. Koka under lock ca 30 minuter - tills allt är mjukt.
Passera massan, väg den och koka upp den igen i den väl rengjorda grytan. Tillsätt sockret. Koka ytterligare 15 minuter.
Häll på varma burkar och tillslut .

Detta är ett friskt och hållbart mos som kan serveras till feta stekar av fläsk och fågel.

 

ronnbar



Tillbaka   Svenska bär

Bakgrund gjord av © Ingegerd

Startsidan   Svenska bär